Σάββατο 17 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
"Ολα ικανοποιητικά", εκτιμά ο Αμερικανός υφυπουργός

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Την πεποίθησή του ότι όλες οι αντιμαχόμενες πλευρές στην Ινδονησία επιθυμούν και προσπαθούν να διεξαχθούν ήρεμα και χωρίς προβλήματα οι προγραμματισμένες, για τις 7 Ιουνίου, βουλευτικές εκλογές εξέφρασε, χτες, ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για θέματα Ανατολικής Ασίας, Στάνλεϊ Ροθ. Ο Αμερικανός αξιωματούχος είχε σειρά επαφών τόσο στην Τζακάρτα όσο και στο Ντίλι, πρωτεύουσα του φλεγόμενου από τις συγκρούσεις Ανατολικού Τιμόρ, και εμφανίστηκε ιδιαίτερα αισιόδοξος για τις εξελίξεις, τονίζοντας ότι για τη διεξαγωγή των εκλογών "μένει να ρυθμιστούν μόνο ορισμένα τεχνικά ζητήματα".

Παραγωγική και ικανοποιητική χαρακτήρισε την πολύωρη συνάντηση που είχε, χτες, με τον Ινδονήσιο Πρόεδρο Χαμπίμπι ο Αμερικανός υφυπουργός Εξωτερικών για θέματα Ανατολικής Ασίας. Ο Στάνλεϊ Ροθ δήλωσε ότι θα πρέπει μέχρι τις 7 Ιουνίου να ρυθμιστούν ορισμένα "πρακτικά ζητήματα, όπως είναι ο εκλογικός κανονισμός ή η διαδικασία ελέγχου της ψηφοφορίας", αλλά προχώρησε στη διαπίστωση ότι ο πολιτικός κόσμος στην Ινδονησία "επιθυμεί την κανονική διεξαγωγή των εκλογών παρά τα σημαντικά προβλήματα που υπάρχουν".

Εκτός, όμως, από τον Χαμπίμπι, ο Στάνλεϊ Ροθ συνάντησε και τον ηγέτη του Απελευθερωτικού Κινήματος του Ανατολικού Τιμόρ, Ζοζέ Αλεξάντρε "Xanana" Γκουσμάο, που βρίσκεται σε κατ' οίκον περιορισμό στην Τζακάρτα. Ο Ροθ υποστήριξε ότι ο Γκουσμάο "επιθυμεί την ειρήνευση στο ταραγμένο Ανατολικό Τιμόρ" και ότι "δεσμεύτηκε να κηρύξει άμεσα εκεχειρία ώστε να αποκατασταθεί η ηρεμία". Επίσης, ο Ροθ υπογράμμισε ότι ο Γκουσμάο κατήγγειλε τον ινδονησιακό στρατό ότι εξοπλίζει και εκπαιδεύει συστηματικά παραστρατιωτικές οργανώσεις που μάχονται κατά των ανταρτών και έχει πραγματοποιήσει επιθέσεις και κατά αθώων πολιτών "προκειμένου να καταρρεύσει η αμερικανική ειρηνευτική πρωτοβουλία την οποία το κίνημά του στηρίζει".

Ο Αμερικανός αξιωματούχος, αν και τόνισε ότι η ινδονησιακή κυβέρνηση αρνείται αυτές τις κατηγορίες, θα πρέπει να καταβάλει μεγαλύτερες προσπάθειες ελέγχου της δράσης των παραστρατιωτικών. Επιπλέον, όπως έγινε γνωστό, ο Ινδονήσιος υπουργός Εξωτερικών Αλί Αλάτατ κατέθεσε χτες στον Χαμπίμπι σχέδιο ανεξαρτητοποίησης του Ανατολικού Τιμόρ, το οποίο προτίθεται να παρουσιάσει και σε Αμερικανούς και Πορτογάλους αξιωματούχους με τους οποίους πρόκειται να συναντηθεί, την επόμενη βδομάδα, στη Νέα Υόρκη.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ξανάνα Γκουσμάο (1999-09-05 00:00:00.0)
Οριστικοποιήθηκε το δημοψήφισμα ανεξαρτησίας του Ανατ. Τιμόρ (1999-04-28 00:00:00.0)
Συνάντηση Χαμπίμπι - Χάουαρντ για το δημοψήφισμα στο Ανατ. Τιμόρ (1999-04-27 00:00:00.0)
Καταρρέει, πριν εφαρμοστεί, η εκεχειρία στο Αν. Τιμόρ (1999-04-24 00:00:00.0)
Η Ολμπράιτ συζήτησε για το μέλλον του Ανατολικού Τιμόρ (1999-03-06 00:00:00.0)
Περιοδεία Ολμπράιτ (1999-03-05 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ