Σάββατο 17 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Νέες εκθέσεις για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων

ΑΓΚΥΡΑ.-

Για συνεχιζόμενες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατηγορεί την τουρκική ηγεσία, δύο μέρες πριν από τη διεξαγωγή των κοινοβουλευτικών εκλογών στη χώρα - στις οποίες φέρεται να επικρατεί, σύμφωνα με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις, το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς του Μπουλέντ Ετσεβίτ - η οργάνωση "Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων", το οποίο, όμως, επιρρίπτει ανάλογες ευθύνες και στο ΡΚΚ. Την ίδια στιγμή, το τουρκικό πρακτορείο "Anatolia" μετέδωσε ότι τουλάχιστον 20 Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις με τουρκικά στρατεύματα στις νοτιοανατολικές επαρχίες της χώρας.

Αλλεπάλληλες είναι οι παραβιάσεις της ελευθερίας έκφρασης, μέσω διώξεων, εξαφανίσεων και δολοφονιών σε βάρος δημοσιογράφων και συγγραφέων, οι παραβιάσεις των πολιτικών και εκπαιδευτικών δικαιωμάτων, σε βάρος κυρίως ισλαμιστών και Κούρδων στην Τουρκία, υποστηρίζει στην ετήσια έκθεσή της η οργάνωση "Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - Human Right Watch". Η οργάνωση καλεί τη νέα τουρκική κυβέρνηση, που θα προκύψει από τις εκλογές της 18ης Απρίλη, να προχωρήσει σε άμεσες αλλαγές στο Σύνταγμα της χώρας, αλλά και σε νομοθετικές ρυθμίσεις, οι οποίες θα διασφαλίζουν το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Στην ίδια έκθεση, η οργάνωση αναφέρει ότι σε παραβιάσεις της ελευθερίας έκφρασης έχει υποπέσει και το ΡΚΚ, "απάγοντας και δολοφονώντας δημοσιογράφους".

Ταυτόχρονα με την έκθεση της οργάνωσης, ήρθε στο φως της δημοσιότητας η είδηση ότι 20 Κούρδοι αντάρτες σκοτώθηκαν, κατά τη διάρκεια συγκρούσεων που ακολούθησαν την επίθεσή τους σε μία φάλαγγα τουρκικών στρατιωτικών οχημάτων σε αυτοκινητόδρομο κοντά στο Τουντσελί. Οπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Anatolia", κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων, σκοτώθηκαν και 6 Τούρκοι στρατιώτες, αν και η είδηση δεν επιβεβαιώθηκε από κάποια στρατιωτική πηγή.

Υπογράφτηκε και νέα συμφωνία

Αλλο ένα πρωτόκολλο συνεργασίας για την κατασκευή πετρελαιαγωγού Μπακού - Τζεϊχάν υπογράφτηκε, χτες, στην Κωνσταντινούπολη ανάμεσα στις ομάδες Εργασίας της Τουρκίας και του Αζερμπαϊτζάν. Οι αξιωματούχοι και των δύο πλευρών εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την πορεία του έργου και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι μέσα στους επόμενους 3 μήνες θα έχει ολοκληρωθεί η υπογραφή όλων των σχετικών συμφωνιών. Το νέο πρωτόκολλο υπέγραψαν, εκ μέρους της Τουρκίας, ο πρόεδρος της Ομάδας Εργασίας και υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων Ζιγιό Ακτάς, εκ μέρους του Αζερμπαϊτζάν, ο αντιπρόεδρος της εταιρίας πετρελαίου SOCAR Βαλέχ Αλασκάροφ, ενώ ως παρατηρητής υπέγραψε και ο Ρίτσαρντ Μόρνινγκσταρ, σύμβουλος του Προέδρου Κλίντον για θέματα ενεργείας στην περιοχή της Κασπίας.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ