Σάββατο 17 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΛΓΕΡΙΑ
Ανετη επικράτηση για τον μοναδικό υποψήφιο...

Μεγάλη νοθεία καταγγέλλουν όλοι οι υπόλοιποι υποψήφιοι, που είχαν αποχωρήσει, και καλούν τον αλγερινό λαό σε διαδηλώσεις διαμαρτυρίας

ΑΛΓΕΡΙ.-

Νικητής, χωρίς κανέναν αντίπαλο, αναδείχτηκε από τις κάλπες των πρόωρων προεδρικών εκλογών ο 63χρονος πρώην υπουργός Εξωτερικών, Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, ο οποίος φέρεται να στηρίζεται θερμά από τον αλγερινό στρατό. Η εκλογή του έγινε δεκτή με σιωπή, από τον ίδιο, αλλά και από το αλγερινό καθεστώς, ενώ οι 6 συνυποψήφιοί του, που αποχώρησαν, τόνισαν, σε κοινή τους ανακοίνωση, ότι τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα είναι ψευδή και ότι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους για την "πραγματική αναβίωση της δημοκρατίας στη χώρα".

Με ποσοστό 73,8% εκλέχτηκε στην προεδρία της Αλγερίας ο Αμπντελαζίζ Μπουτεφλίκα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το αλγερινό υπουργείο Εσωτερικών, το οποίο υποστήριξε ότι η συμμετοχή στις εκλογές κυμάνθηκε, περίπου, στο 60,3%, ποσοστό χαμηλότερο του 75% των προηγούμενων εκλογών, αλλά αρκετά υψηλό "για να νομιμοποιεί την εκλογή του νέου Προέδρου". Μάλιστα, σε μια λακωνική του δήλωση ο Αλγερινός υπουργός Εσωτερικών Αμπντελμαλέκ Σελάλ αντέκρουσε τις κατηγορίες περί νοθείας, λέγοντας ότι "από το 1962 και μετά πάντα υπάρχουν καταγγελίες για νοθεία, καταντά αρρωστημένο πλέον", ενώ εκτίμησε ότι ήταν "ιδιαίτερα επικίνδυνο και λανθασμένο εκ μέρους των υπολοίπων υποψηφίων να αποχωρήσουν από την εκλογική αναμέτρηση".

Ο ίδιος ο Μπουτεφλίκα δεν έκανε καμία δήλωση, αν και εκτιμάται ότι θα αναλάβει κανονικά τα καθήκοντά του. Η νίκη του, μάλιστα, δεν πανηγυρίστηκε παρά μόνο από μερικές δεκάδες οπαδούς του, οι οποίοι συγκεντρώθηκαν στο κέντρο του Αλγερίου αργά το βράδυ της Πέμπτης.

Εντούτοις, πλήθος είναι οι καταγγελίες των υπολοίπων υποψηφίων, των οποίων τα ψηφοδέλτια δόθηκαν κατά τη διάρκεια της ψηφοφορίας παρά την αποχώρησή τους, με αποτέλεσμα να καταταχθεί δεύτερος με ποσοστό 12,5% ο, πρώην υπουργός Εσωτερικών και Παιδείας, Αχμέντ Ταλέμπ Ιμπραχίμι, που υποστηρίχτηκε από το "Μέτωπο Ισλαμικής Σωτηρίας". Ο Ιμπραχίμι χαρακτήρισε τις εκλογές "φάρσα" και δήλωσε ότι, με βάση πληροφορίες που έχει από κυβερνητικούς αξιωματούχους, τους οποίους δεν κατονόμασε, η συμμετοχή στην εκλογική διαδικασία δεν ξεπέρασε το 25%. Ανάλογες δηλώσεις έκανε και ένας έτερος αποχωρήσας υποψήφιος, ο Μουλούντ Χαμρούσε στη γαλλική εφημερίδα"Le Figaro", ο οποίος επικαλέστηκε και πρόσφατα δημοψηφίσματα, όπου, όπως υπογράμμισε, νικητές εμφανίζονταν ο ίδιος και ο Αχμέντ Ταλέμπ Ιμπραχίμι.

Η "άνετη επικράτηση" του Μπουτεφλίκα, πάντως, δε φαίνεται να δίνει τέλος στην αστάθεια και στην ένταση που επικρατεί στην Αλγερία. Οι 6 αποχωρήσαντες υποψήφιοι, με μια νέα κοινή τους ανακοίνωση, τονίζουν ότι "δεν αναγνωρίζουν αυτές τις εκλογές - φάρσα, ότι διατηρούν το δικαίωμά τους να εξακολουθήσουν τον αγώνα τους για μια πραγματική δημοκρατία στη χώρα" και καταλήγουν, ευχαριστώντας τον αλγερινό λαό για την άμεση ανταπόκριση που επέδειξε στο αίτημά τους για μη συμμετοχή στη διαδικασία. Με την ανακοίνωσή τους οι 6 υποψήφιοι καλούν τους Αλγερινούς σε αλλεπάλληλες διαδηλώσεις διαμαρτυρίας. Εντούτοις, η πρώτη διαδήλωση, που είχε προγραμματιστεί για χτες το απόγευμα από το "Μέτωπο Σοσιαλιστικών Δυνάμεων", απαγορεύτηκε από την κυβέρνηση, η οποία ανέπτυξε ισχυρότατες αστυνομικές δυνάμεις στο κέντρο του Αλγερίου. Τελικά, όπως έγινε γνωστό αργά χθες το βράδυ, δεν πραγματοποιήθηκε.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ