ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 20 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Επιφυλάξεις για την αποτέφρωση των αποβλήτων

Παρέμβαση του ευρωβουλευτή του ΚΚΕ Γιάννη Θεωνά κατά τη συζήτηση σχετικής έκθεσης στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Τις σοβαρές επιφυλάξεις του στην αποτέφρωση των αποβλήτων, εξαιτίας των κινδύνων που δημιουργούνται για το περιβάλλον,υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς,κατά τη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σχετικής έκθεσης.

Ο Γ. Θεωνάς τόνισε: "Με τη συζητούμενη πρόταση συμπληρώνεται ουσιαστικά η υπάρχουσα Οδηγία 94/67/ΕΚ (αντικαθιστά το άρθρο 8) σε ένα κρίσιμο περιβαλλοντικά σημείο. Στον καθορισμό συγκεκριμένων ορίων στις συγκεντρώσεις ρυπογόνων ουσιών στα επεξεργασμένα υγρά απόβλητα, που προκύπτουν από την έκπλυση των αερίων καύσης, καθώς και στον καθορισμό συγκεκριμένων ελέγχων και διαδικασιών παρακολούθησης".

Αναφερόμενος στο περιεχόμενο της πρότασης ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε: "Η αρχή που υιοθετείται είναι ορθή. Δεν είναι επιτρεπτό να μεταφέρεται η ρύπανση από το ένα περιβαλλοντικό μέσο (εν προκειμένω από τον αέρα) στο άλλο (εν προκειμένω στα νερά και στο έδαφος). Δεν είναι δηλαδή επιτρεπτό, από τη μια μεριά να θεσπίζονται αυστηρά όρια συγκεντρώσεων ρυπογόνων ουσιών στις αέριες εκπομπές μιας μονάδας καύσης (επομένως να κατακρατούνται με έκπλυση από τα καπναέρια μεγάλες ποσότητες ρύπων), και από την άλλη μεριά ένα μεγάλο μέρος των ρύπων αυτών (μέσω μιας ατελούς επεξεργασίας της έκπλυσης) να οδηγούνται στους αποδέκτες των επεξεργασμένων (ατελώς) εκροών".

Επισήμανε όμως ότι "είναι αξιοσημείωτο να τονίσουμε τα εξής:

Πρώτον, η φιλοσοφία και το σκεπτικό της πρότασης αναδεικνύει και από μία άλλη οπτική την εσωτερική αντίφαση της καύσης ως μεθόδου επεξεργασίας των επικίνδυνων (και όχι μόνο) αποβλήτων. Οσο δηλαδή περισσότερο προσπαθεί κανείς να μειώσει τη ρύπανση στην ατμόσφαιρα (κατακρατώντας με έκπλυση των καπναερίων μεγαλύτερες ποσότητες τοξικών ουσιών), τόσο μεγαλύτερα προβλήματα αντιμετωπίζει στην προστασία από τη ρύπανση των δύο άλλων περιβαλλοντικών μέσων (νερών, αέρα), και φυσικά τόσο μεγαλύτερους οικονομικούς πόρους πρέπει να διαθέσει προς την κατεύθυνση αυτή.

Δεύτερον, η αβεβαιότητα που επικρατεί ακόμη ως προς την επικινδυνότητα των ρύπων στα επεξεργασμένα καυσαέρια των μονάδων καύσης καθιστά και από την άποψη αυτή τη μέθοδο της καύσης αναξιόπιστη σχετικά με την προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας. Χαρακτηριστικό της αβεβαιότητας αυτής είναι οι τεράστιες αποκλίσεις που σημειώνονται στην αιτιολογική έκθεση, σχετικά με τα ανώτατα όρια εκπομπών που έχουν θεσπίσει οι αναπτυγμένες οικονομικά χώρες, όρια που διαφέρουν μέχρι και χίλιες φορές από χώρα σε χώρα η από μονάδα σε μονάδα.

Τρίτον, με βάση, λοιπόν, και τα παραπάνω ενισχύεται η άποψη μεγάλης μερίδας του επιστημονικού κόσμου και όλων των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων για τον περιορισμό ή και την έλλειψη της καύσης των επικίνδυνων αποβλήτων. Κατά συνέπεια, η αρχή της πρόληψης, δηλαδή της μη παραγωγής ή της περιορισμένης παραγωγής επικίνδυνων αποβλήτων επιβεβαιώνει την προτεραιότητά της.

Τέταρτον, όλα τα παραπάνω ισχύουν στο ακέραιο και για την καύση των μη επικίνδυνων στερεών αποβλήτων (ζητάμε δηλαδή να γίνουν αντίστοιχες ρυθμίσεις) με συντρέχουσες επιβαρυντικές περιπτώσεις:

α) Οι μονάδες καύσεις είναι πολύ μεγαλύτερης δυναμικότητας, άρα η παραγωγή καπναερίων πολύ μεγαλύτερη.

β) Εδώ έχουμε παραγωγή (λόγω της καύσης) τοξικών ουσιών "εκ του μηδενός" καθόσον τα μη επικίνδυνα απόβλητα (περιλαμβάνονται εδώ τα οικιακά απορρίμματα και τα προσαρμόζοντα με αυτά) περιέχουν μηδενικές ή αμελητέες ποσότητες τοξικών ουσιών, ενώ με την καύση τους δημιουργούν όλα τα προαναφερθέντα προβλήματα (παράγονται διοξίνες, φουράνια, βαρέα μέταλλα, αιωρούμενα στερεά κλπ.)".

Δε γίνεται υγεία ... και πόλεμος

Παρέμβαση του βουλευτή του ΚΚΕ, Απόστολου Τασούλα, στην Επερώτηση του ΔΗΚΚΙ για την υγεία

Την κυβερνητική υποκρισία, του δήθεν ενδιαφέροντος για την υγεία, την ίδια ώρα που η κυβέρνηση "συνυπογράφει" τις δολοφονικές επιθέσεις του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία, κατήγγειλε χτες στη Βουλή ο βουλευτής του ΚΚΕ Απόστολος Τασούλας,κατά τη διάρκεια της συζήτησης σχετικής Επερώτησης του ΔΗΚΚΙ. Οπως τόνισε, "δεν μπορείτε να πείσετε, όταν συνυπογράφετε για να πέσουν οι βόμβες, ότι ενδιαφέρεστε για την υγεία", ενώ αναφέρθηκε παράλληλα για τους κινδύνους από τη ραδιενέργεια και τα τοξικά νέφη στη γειτονική χώρα, που είναι αποτέλεσμα των ΝΑΤΟικών επιθέσεων.

Αναφερόμενος μάλιστα στις εκτιμήσεις ειδημόνων που μιλούν για το ότι δεν υπάρχει ο παραμικρός κίνδυνος, τόνισε ότι "δεν παρακολουθήσατε, κ. υπουργέ, πώς γίνεται κτήμα των επιστημόνων η επιστήμη. Μέσω των εταιριών και των χορηγών. Αυτοί αποφασίζουν τι θα πουν οι επιστήμονες".

Παράλληλα αναφερόμενος στα δημόσια νοσοκομεία, σημείωσε ότι υπάρχουν "παλιά που δε λειτουργούν και καινούρια που δε γίνονται. Υπάρχουν αυτά που δεν έχουν εξοπλισμό και άλλα που δεν έχουν αξιοποιήσει τον υπάρχοντα εξοπλισμό τους, ενώ καταργήσατε τα Κέντρα Υγείας".

Σχολιάζοντας το θέμα των εφημεριών, ο Απόστολος Τασούλας τόνισε ότι "αλλάζετε τις εργασιακές σχέσεις στην κατεύθυνση της "Λευκής Βίβλου", τους βάζετε να δουλεύουν 14 ώρες".

Κλείνοντας την παρέμβασή του, ο βουλευτής του ΚΚΕ αναφέρθηκε στο θέμα της γιουγκοσλαβικής κρίσης, λέγοντας ότι "η γενική πολιτική που εφαρμόζετε στη χώρα μας, είναι υποτελής. Τα δίνει όλα και προσπαθεί να μας πείσει ότι δε γίνεται αλλιώς. Θα περάσουν λέει τα στρατεύματα από τη Θεσσαλονίκη, γιατί κινδυνεύουν τα σύνορα των Σκοπίων. Κι επικαλέστηκε το τάδε ή το δείνα άρθρο. Σα δεν ντρεπόμαστε...".

ΕΞΕΤΑΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΟΤΣΑΛΑΝ
Βόλευε τους Τούρκους η Κένυα

Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του πρώην πράκτορα της ΕΥΠ Σ. Καλεντερίδη

Ολοκληρώθηκε χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής η κατάθεση του πρώην πράκτορα της ΕΥΠ Σ. Καλεντερίδη,ο οποίος όπως είναι γνωστό είχε με εντολή της υπηρεσίας του συνοδέψει τον Οτσαλάν στην Κένυα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Σ. Καλεντερίδης είπε στην Επιτροπή ότι η λύση της μετάβασης του Οτσαλάν στην Κένυα ήταν η πιο βολική για την Τουρκία προκειμένου να συλληφθεί εκεί ο Κούρδος ηγέτης. Σε ερώτηση εάν κατά τη γνώμη του στον όλο χειρισμό της υπόθεσης από την κυβέρνηση υπήρχε δόλος ή αμέλεια, απάντησε ότι η επιλογή της Κένυας αποτέλεσε βλακεία και αμέλεια.

Κατά τον πρώην πράκτορα της ΕΥΠ, η ελληνική κυβέρνηση δεν είχε πρόθεση να παραδώσει τον Κούρδο ηγέτη στην Τουρκία, αλλά, όπως είπε στην Επιτροπή, υπήρχαν έντονες πιέσεις προς την κυβέρνηση προκειμένου να δεχτεί η Ελλάδα τη λύση της Κένυας.

Αργά χτες το βράδυ κατέθεσαν στην Επιτροπή ο Γ. Μαύρος,συνοδός εδάφους της αεροπορικής εταιρίας που μετέφερε τον Οτσαλάν, και ο Γ. Κοκορέτσης,προϊστάμενος του Κέντρου Ελέγχου Εναέριας Κυκλοφορίας Περιοχής Αθηνών. Σήμερα θα καταθέσουν ο πρώην διοικητής της ΕΥΠ Μ. Σταυρακάκης και ο Σ. Ευαγγελάτος,πρώην υπεύθυνος της αίθουσας επισήμων του Ανατολικού Αεροδρομίου, από όπου εισήλθε κρυφά στη χώρα μας ο Οτσαλάν.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον αρχικό προγραμματισμό η Επιτροπή πρέπει να παραδώσει το πόρισμά της μέχρι τις 30 Απρίλη.

ΕΠΙΤΡΟΠΗ ΕΙΡΗΝΗΣ Ν. ΣΜΥΡΝΗΣ
Παιδική γιορτή για την ειρήνη

Η Επιτροπή Ειρήνης Νέας Σμύρνης καλεί τα παιδιά, με το συνοδό τους, σε παιδική γιορτή αύριο Τετάρτη 21 Απρίλη στις 6.00 μ.μ. στην οδό Ικονίου 26 και Καλλιπόλεως στη Νέα Σμύρνη, στην ισόγεια αίθουσα επαγγελματοβιοτεχνών, κοντά στον κινηματογράφο "Φιλίπ".

Η γιορτή θα γίνει για την Ειρήνη, με ιστορίες, απαγγελίες, μουσική, παιχνίδια, χορό και κέρασμα με πολιτιστικό πρόγραμμα και ελεύθερη είσοδο.

Πολιτική εξόρμηση της ΚΟΘ του ΚΚΕ

Στο πλαίσιο της πολιτικής εξόρμησης του Κόμματος η ΚΟΘ του ΚΚΕ οργανώνει:

Συγκέντρωση σήμερα Τρίτη 20 του Απρίλη, στις 8 μμ, στο Πάρκο Αγίου Θεράποντα στην Κ. Τούμπα Θεσσαλονίκης.

Περιοδείες αύριο Τετάρτη στις 10 πμ στο Πολυδύναμο Αστυνομικό Τμήμα της Δωδεκανήσου, και στις 7μμ στο χωριό Ασκός.

Αλλαγές στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ

Κατά τη χτεσινή συνεδρίασή του το Διοικητικό Συμβούλιο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Συντακτών (ΠΟΕΣΥ) εξέλεξε νέο γενικό γραμματέα το μέλος του Γ. Σαββίδη στη θέση του παραιτηθέντος μετά την εκλογή του ως προέδρου στην ΕΣΗΕΑ Ν. Κιάου. Τη θέση του Μ. Μαθιουδάκη στο ΔΣ της ΠΟΕΣΥ, ο οποίος παραιτήθηκε, εκλεγόμενος στη θέση του γγ της ΕΣΗΕΑ, παίρνει ο Τάκης Τσίγκας.Πρόεδρος της ΠΟΕΣΥ είναι ο Δ. Γκλαβάς, ενώ η σύνθεση, όσον αφορά τις υπόλοιπες θέσεις, παραμένει η ίδια όπως πριν.

Ενδιαφέρουσες εκπομπές από τον "902 ΤV"
  • Παρακολουθήστε σήμερα από την Τηλεόραση του "902" στις 6.00 μμ στην εκπομπή "Η υγεία μας" μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για την αλλεργία που έχει ιδιαίτερη έξαρση αυτή την εποχή.

Η δημοσιογράφος Γ. Ασημακοπούλου φιλοξενεί στο στούντιο του "902" τις γιατρούς του Λαϊκού Νοσοκομείου Αθηνών: Καλλιόπη Κοντουφίλη, διευθύντρια του Αλλεργιολογικού Τμήματος, και Ευαγγελία Καμπότη, επιμελήτρια στο ίδιο Τμήμα.

  • Επίσης, σήμερα Τρίτη 20.4.99, στην εκπομπή"Από το Σήμερα στο Αύριο" στις 22.00 ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θέρμος φιλοξενεί συνδικαλιστικά στελέχη σε μια συζήτηση για το μέτωπο του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, καθώς και τις πρωτοβουλίες αλληλεγγύης των συνδικαλιστικών οργανώσεων.
ΚΥΠΡΟΣ
Στο Συμβούλιο της Ευρώπης καταγγέλλεται η Τουρκία

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-

Η Κύπρος προχωρεί σε καταγγελία της Τουρκίας στο Συμβούλιο της Ευρώπης για την καταστροφή και σύληση εκκλησιών στα Κατεχόμενα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος", οι καταγγελίες αυτές τεκμηριώνονται από έκθεση, που ετοιμάζεται από υπηρεσίες της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Η συζήτηση για την καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου άρχισε ενώπιον της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, όπου μετά από απόφαση του Σώματος δόθηκε εντολή στον Βέλγο εισηγητή, κ. Στάερς,να επισκεφθεί την Κύπρο και να ετοιμάσει έκθεση.

Το περιεχόμενο της έκθεσης Στάερς δεν ικανοποίησε την κυπριακή πλευρά, η οποία κατέθεσε εγγράφως τις απόψεις της μέσω του εκπροσώπου της, βουλευτή Τάκη Χατζηδημητρίου.

Οι απόψεις της κυπριακής Βουλής αφορούν τεκμηριωμένες αναφορές σε περιπτώσεις καταστροφής από τους Τούρκους πολιτιστικών και ιστορικών μνημείων στα Κατεχόμενα. Περαιτέρω ετοιμάζεται τώρα ειδικό έγγραφο για τις εκκλησίες.

Πληροφορίες αναφέρουν ότι στην έκθεση τεκμηριώνεται με βάση στοιχεία η καταστροφή - σύληση και γενικά η σημερινή κατάσταση 200 εκκλησιών στα Κατεχόμενα.

Για τις υπόλοιπες (το σύνολο είναι 520) δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες.

Συνέλευση του Ελληνοκουβανικού Συνδέσμου

Ο Ελληνοκουβανικός Σύνδεσμος Φιλίας και Αλληλεγγύης διοργανώνει τη Γενική του Συνέλευση αύριο Τετάρτη 21/4, στις 6.00 μμ, στην αίθουσα του Συνδικάτου Οικοδόμων στην οδό Βερανζέρου 1 (Πλατεία Κάνιγγος), 2ος όροφος. Τα θέματα ημερήσιας διάταξης είναι:

1. Απολογισμός του απερχόμενου Διοικητικού Συμβουλίου.

2. Εκλογή νέου Διοικητικού Συμβουλίου, Εξελεγκτικής Επιτροπής και Αντιπροσώπων για το Σύνδεσμο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ