ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λαϊκή απαίτηση: Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια

Αλλο ένα μεγάλο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο χτες στην Αθήνα και πορεία προς την "πρεσβεία του θανάτου"

"Πενήντα χρόνια τώρα η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία"!Το σύνθημα αγκάλιασε τα χιλιάδες χείλη, απλώθηκε πάνω από την πλατεία Συντάγματος, πάνω από τα δεκάδες πανό και τις πικέτες, πάνω από τη Βουλή που έμοιαζε ακόμη πιο μικρή, για να αντέξει την παραμυθία της αστικής δημοκρατίας, έτσι όπως τη βαραίνουν οι ήχοι από τις βόμβες και τη σιωπή των σκοτωμένων.

Ετσι διάλεξε ο λαός της Αθήνας να "γιορτάσει" τα 50χρονα της λυκοσυμμαχίας και τη διακήρυξή της, που από κάθε σελίδα της στάζει αίμα. Με αυτό το τρόπο, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά,η ΕΕΔΥΕ,η ΓΣΕΕ,η ΑΔΕΔΥ,τα συλλογικά όργανα των καλλιτεχνών και των επιστημόνων, η ΚΝΕ και η νεολαία του ΔΗΚΚΙ συνδιοργάνωσαν τη δική τους "δεξίωση". Και κάλεσαν τον κόσμο να διαδηλώσει και να κάνει καθαρό προς κάθε κατεύθυνση, πως αυτός είναι που θα σταματήσει, όχι μόνο τον πόλεμο, αλλά ακόμη και την όρεξη των ιμπεριαλιστών για νέο αίμα.

Μπροστά από την εξέδρα, στο κάτω μέρος της πλατείας, όπου εδώ και μήνες έχει μετατραπεί σε λαϊκό "δικαστήριο" ενάντια στους εγκληματίες της ανθρωπότητας είτε στην περίπτωση του Οτσαλάν, είτε τώρα με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, τα πανό άρχισαν να ξεδιπλώνονται πριν ακόμη από τις εφτά το βράδυ, όπου είχε προγραμματιστεί το συλλαλητήριο.

Σύντομα, ο δρόμος έκλεισε και κάτω από τους ήχους του "Καλάσνικοφ" του Μπρέγκοβιτς που ξεχύνονταν από τα μεγάφωνα, ο κόσμος ανέμιζε σημαίες και βροντοφώναζε "Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια"!Τα μάτια δεν προλάβαιναν να συλλάβουν το πολύχρωμο και πολυεθνικό πλήθος. Ελληνες εργαζόμενοι και νεολαίοι, κάτω από τα πανό των επιτροπών ειρήνης απ' τις γειτονιές, κάτω από τα πανό των σωματείων τους - ηλεκτρολόγοι, μέταλλο, δημόσιο - κάτω από το πανό του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, αλλά και της μαχητικής ΚΝΕ, φώναζαν τα ίδια συνθήματα με τους Κούρδους και Τούρκους, που με τη σειρά τους ήταν κάτω από τα κοινά πανό τους, ενώ οι κουρδικές σημαίες και τα πλακάτ με τον Οτσαλάν μπλέκονταν με τις κόκκινες σημαίες του αγώνα και με τις σέρβικες: "Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια! Να σταματήσουν τώρα οι βομβαρδισμοί"!Και οι καρδιές ζεσταίνονταν ακόμη πιο πολύ, όταν από τα μεγάφωνα ακούγονταν το ένα μετά το άλλο τα αντινατοϊκά ψηφίσματα, ανάμεσά τους και αυτό από το συνδικάτο μετάλλου Γερμανίας!

Αντίσταση στη φασιστική νέα τάξη

Η βαρβαρότητα που συντελείται σήμερα από τη ΝΑΤΟική επίθεση στη Νέα Γιουγκοσλαβία δεν έχει προηγούμενο. Σ' αυτό το έγκλημα συμμετέχουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ, οι οποίες "πλειοδοτούν στην εξόντωση ενός λαού",τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Β. Μαχαίρας στην ομιλία του. Υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ ποτέ δεν υπήρξε αμυντικός σχηματισμός, αλλά εντασσόνταν στα σχέδια των Αμερικανών για κυριαρχία στην Ευρώπη, αλλά και στρατιωτικής πίεσης προς την ΕΣΣΔ, ενώ σήμερα, το επέβαλαν ως όργανο ασφαλείας ανά τον κόσμο, με στόχο την εγκαθίδρυση και εδραίωση της παγκόσμιας κυριαρχίας τους". Αναφερόμενος στη χερσαία επίθεση υπογράμμισε ότι οι χώρες εκείνες που θα διαθέσουν τα εδάφη τους ως προγεφυρώματα θα εμπλακούν στον πόλεμο, ενώ μιλώντας για τη χώρας μας, είπε ότι η κυβέρνηση ήδη την έχει εμπλέξει, μέσω του "Θεμιστοκλή", της βάσης του Ακτίου, αλλά και της συμμετοχής μας στο πετρελαϊκό εμπάργκο. Κλείνοντας την ομιλία του, ο Β. Μαχαίρας κάλεσε "τους Ελληνες δημοκράτες" όπως είπε, να συνεχίσουν να αντιστέκονται στη φασιστική νέα τάξη πραγμάτων.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑ Γρηγόρης Φελώνης,τόνισε την απαίτηση των Ελλήνων εργαζομένων "να σταματήσει τώρα ο τρομερός πόλεμος". Ο γγ της ΑΔΕΔΥ Κ. Κόλλιας που κάλεσε τους Ελληνες εργαζόμενους έμπρακτα να συμπαρασταθούν στο Σέρβικο λαό και να γίνουν ανθρώπινη ασπίδα για την ειρήνη και ο νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας Σπ. Λυκούδης,που κάλεσε τους συγκεντρωμένουςνα απαιτήσουν "καμιά ελληνική εμπλοκή, κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία".

Οι ένστολοι ζέσταναν τις καρδιές

Αλλά οι καρδιές ζεστάθηκαν και με την εμφάνιση ένστολων παιδιών της πατρίδας μας από το πεζικό και την αεροπορία, που έδωσαν το έναυσμα και ένωσαν τη φωνή τους στο σύνθημα που συγκλόνισε τη συγκέντρωση "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία"! Φέρνοντας με αυτό τον τρόπο πιο κοντά και το πλήρωμα του "Θεμιστοκλής", αλλά και τους στρατευμένους πολίτες της χώρας μας που αρνούνται να γίνουν κρέας για την ιμπεριαλιστική κιμαδομηχανή.

Ενας από αυτούς τους φαντάρους, ο Νίκος Αργυρίου που υπηρετεί στην 112 Πτέρυγα Μάχης, διάβασε τη δήλωσή του συμπαράστασης και συμπαράταξης με τους ναύτες του "Θεμιστοκλής". "Ακολουθώ τον δρόμο των φαντάρων που λένε όχι στον πόλεμο. Το μέλλον μας δεν μπορεί να είναι ο θάνατος για τα δολάρια και τα μάρκα". Από κάτω ο κόσμος να επαναλαμβάνει το σύνθημα και οι σημαίες να πηγαινοέρχονται, ενώ στην εξέδρα τα φλας των μηχανών είχαν πάρει φωτιά, προσπαθώντας να αποτυπώσουν τους τρεις ένστολους νέους να δηλώνουν την αντίθεσή τους στο μακελειό. Αλλά ήταν από τις στιγμές, που αποτυπώνονται για πάντα μόνο μέσα στις καρδιές των ανθρώπων. Και η πορεία ξεκίνησε...

Οι αγωνιστές της ειρήνης με συνθήματα ενάντια στον ιμπεριαλισμό πορεύτηκαν από το Σύνταγμα, μέσω των οδών Φιλελλήνων, Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας με προορισμό την αμερικάνικη πρεσβεία για να στείλουν ακόμα μια φορά το μήνυμα "Αντίσταση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις".

"Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε, στον ιμπεριαλισμό αντισταθείτε", ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν. Οταν η πορεία περνούσε έξω από τη Βουλή αντήχησε το σύνθημα "κυβέρνηση Σημίτη υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο" και "Ακη, Σημίτη πάρτε το χαμπάρι, έξω από τα σύνορα δε βγαίνουν οι φαντάροι".

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΟΣΕ
Απεργίες και μπλόκα στα τρένα του θανάτου

Συγκέντρωση χτες έξω από το σταθμό της Θεσσαλονίκης

Με απεργίες και μπλόκα, με ανθρώπινες αλυσίδες μπροστά στα τρένα, προειδοποιούν οι εργαζόμενοι του ΟΣΕ στη Βόρεια Ελλάδα, σε περίπτωση που επιχειρηθεί με τον ελληνικό σιδηρόδρομο η μεταφορά ΝΑΤΟικών δυνάμεων, αρμάτων και οπλισμού για την εισβολή στη Γιουγκοσλαβία.

Με μια μαχητική συγκέντρωση χτες το βράδυ, έξω από τον επιβατικό σταθμό του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη, οι εργαζόμενοι κατήγγειλαν τη χρησιμοποίησή τους στη μεταφορά του ΝΑΤΟικού οπλισμού προς τα Σκόπια και απαίτησαν καμία εμπλοκή των ίδιων, αλλά και της χώρας στο βρώμικο πόλεμο εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού.

Στη συγκέντρωση μίλησαν ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών Επ. Κούκος και ο πρόεδρος του Συνδέσμου Σιδηροδρομικών Βόρειας Ελλάδας Σ. Πετρίδης. Χαιρέτισε ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης. Οι εργαζόμενοι, μέσα από τη χτεσινή κινητοποίηση, κατέστησαν σαφή την αντίθεσή τους στο βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια και κατήγγειλαν ως απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνησης να παραχωρήσει λιμάνια, αεροδρόμια και σιδηρόδρομο στις υπηρεσίες των φονιάδων των λαών.

Μέχρι τώρα, η όποια μεταφορά στρατιωτικού ΝΑΤΟικού υλικού γινόταν, αφού το φορτίο χαρακτηριζόταν "εμπόρευμα". Μετά την απόφασή τους να απεργούν κάθε φορά που καλούνται να εργαστούν για τέτοια φορτία, η μόνη περίπτωση να τους αναγκάσει η κυβέρνηση να δουλέψουν είναι να βαφτίσει στρατιωτικό το φορτίο και να τους υποχρεώσει να το μεταφέρουν. Ομως και τότε αποφάσισαν να εμποδίσουν με ανθρώπινες αλυσίδες τη διέλευσή των τρένων. Γι' αυτό καλούν τους φορείς της πόλης να είναι σε ετοιμότητα και να τους στηρίξουν όταν έρθει η κρίσιμη ώρα.

Παράλληλα, έχουν ζητήσει από το ΕΚΘ να καλέσει κοινή σύσκεψη των σωματείων των εργαζομένων στο Λιμάνι, το αεροδρόμιο και τον ΟΣΕ για να συντονίσουν τον αγώνα τους, αφού και οι τρεις οργανισμοί εμπλέκονται στη μεταφορά των ΝΑΤΟικών δυνάμεων.

Στη συγκέντρωση διαβάστηκε μήνυμα των συναδέλφων τους σιδηροδρομικών από τη Σερβία, με το οποίο τους ευχαριστούν για τη συμπαράσταση που προσφέρουν με την άρνησή τους να μεταφέρουν ΝΑΤΟικό πολεμικό υλικό.

ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Εριξαν ξανά στη μάχη τους υπαλλήλους τους

Στη δοκιμασμένη μέθοδο της προβοκάτσιας κατέφυγαν τελικά χτες το βράδυ τα τσιράκια της αμερικάνικης πρεσβείας, αυτοί οι ίδιοι "γνωστοί - άγνωστοι", που καιρό τώρα προσπαθούν να εμποδίσουν τις αντιιμπεριαλιστικές πορείες να φτάνουν στην πρεσβεία. Η σφιχτή περιφρούρηση του κύριου κορμού της διαδήλωσης όχι μόνο δεν τους επέτρεψε να τη διαλύσουν σε όλη της την έκταση, αλλά και τους ανάγκασε, όποτε αποφάσιζαν να δράσουν, να φαίνονται σαν τη μύγα μες το γάλα. Ετσι, αφού απέτυχαν να χτυπήσουν τη διαδήλωση στο ξεκίνημά της, ξέσπασαν τη βία τους σ' έναν οπερατέρ του τηλεοπτικού "902" και στη συνέχεια έσπευσαν έξω από την πρεσβεία, όπου και έστησαν σε άμεση συνεργασία με τα ΜΑΤ το επόμενο σκηνικό.

Οι προβοκάτορες χωρίς στολή έδρασαν αρχικά γύρω στις 8.30 το βράδυ λίγο μετά την έναρξη της πορείας από το Σύνταγμα προς την Αμερικάνικη πρεσβεία. Μια ομάδα από 40 άτομα έριξε δύο μολότοφ και πέτρες εναντίον αστυνομικής δύναμης, που ήταν έξω από το υπουργείο Μεταφορών. Παράλληλα, ξυλοκόπησαν άγρια τον αστυφύλακα φρουρό του υπουργείου Αιγαίου στη συμβολή των οδών Ξενοφώντος και Φιλελλήνων, ενώ την ίδια στιγμή οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά. Με αυτή τους την ενέργεια οι προβοκάτορες αποκόψαν από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, το οποίο αναγκάστηκε να συνεχίσει από άλλο δρόμο, για να ενταχθεί αργότερα στην πορεία.

Πολίτες, που ήταν παρόντες στο περιστατικό με τον αστυνομικό, παρενέβησαν, και τραβώντας τον - ο ίδιος σοβαρά χτυπημένος και ματωμένος, παραπατώντας κρατούσε το όπλο στα χέρια του -, τον οδήγησαν μέσα στο υπουργείο Αιγαίου. Στη συνέχεια η ομάδα των προβοκατόρων έριξε δύο μολότοφ στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη λεωφόρο Αμαλίας και σε αυτοκίνητο τηλεοπτικού σταθμού. Η ομάδα αυτή προς στιγμήν εξαφανίστηκε. Οταν επανεμφανίστηκε αργότερα στο ύψος του "Ευαγγελισμού" έπεσε με μανία πάνω στον οπερατέρ του "902" Στάθη Αυλωνίτη, ο οποίος τραυματισμένος στο κεφάλι μεταφέρθηκε στον "Ευαγγελισμό".

Οι προβοκάτορες δε σταμάτησαν εκεί. Εισχώρησαν και βρήκαν κάλυψη στη χωρίς ουσιαστική περιφρούρηση κεφαλή της πορείας, περιμένοντας τον κύριο όγκο της διαδήλωσης. Οταν ο κύριος όγκος έφτασε συγκροτημένα στην Αμερικάνικη πρεσβεία, με επικεφαλής το πανό του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) και καθώς περνούσε ήδη ο μεγαλύτερος αριθμός των διαδηλωτών και πλησίαζαν οι φοιτητικοί σύλλογοι στις 9.40 μ.μ., οι πασίγνωστοι ασφαλίτες - εμφανιζόμενοι ως "γνωστοί - άγνωστοι" άρχισαν να πετάνε πέτρες και κροτίδες στους αστυνομικούς από το πεζοδρόμιο που είχαν λουφάξει. Χρησιμοποιώντας, πάντα, σαν ασπίδα τους διαδηλωτές έριχναν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις. Με αυτό σαν σύνθημα οι πάνοπλοι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης(ΥΑΤ) κινήθηκαν προς την πορεία. Εριξαν ό,τι χημικό είχαν και συνέλαβαν στο σωρό 72 άτομα κυνηγώντας διαδηλωτές μέχρι το Πολεμικό Μουσείο, ενώ οι συνεργάτες τους διέφευγαν στα στενά απέναντι από την πρεσβεία.

Το στημένο θέαμα, που υπονόμευσε μια καθαρά αντιιμπεριαλιστική πορεία είχε ολοκληρωθεί. Τα συνθήματα τριών ωρών διαδήλωσης τηλεοπτικά εξαφανίστηκαν... Οι διαδηλώσεις όμως θα συνεχιστούν!

Αντι-ΝΑΤΟικές εκδηλώσεις παντού

Σήμερα Παρασκευή

ΔΥΤΙΚΗ ΑΘΗΝΑ: Οι επιτροπές της "Νεανικής Δράσης" διοργανώνουν πικετοφορίες στους δήμους Περιστερίου, Αιγάλεω, Αγ. Βαρβάρας, Χαϊδαρίου, Πετρούπολης, Αγ. Αναργύρων και Ν. Λιοσίων. Οι διαδηλωτές στη συνέχεια θα ενωθούν στη διασταύρωση των οδών Θηβών και Πελασγίας, στις 7 μ.μ., όπου θα προβούν σε συμβολικό οδικό αποκλεισμό.

ΖΩΓΡΑΦΟΥ: Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση, αφιερωμένη στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, πραγματοποιεί ο Σύλλογος Εργαζομένων του Δήμου στην πλ. Γαρδένια στις 8.30 μ.μ.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ: Πικετοφορία θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή στην πλ. Ηρώων, στις 6.30 μ.μ. Η εκδήλωση γίνεται έπειτα από Πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ Θριασίου.

ΠΑΤΡΑ: Η επιτροπή φορέων (Επιτροπή Ειρήνης, "Νεανική Δράση για την Ειρήνη", Σύλλογος ΔΕΠ Πανεπιστημίου, ΤΕΕ, εργατικά σωματεία και πολιτιστικοί σύλλογοι) διοργανώνουν συλλαλητήριο διαμαρτυρίας στις 7.30 μ.μ. στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης.

ΚΟΡΙΝΘΟΣ: Οι Επιτροπές Ειρήνης Κορίνθου και Λουτρακίου, η Συντονιστική Επιτροπή Συνδικαλιστών Κορίνθου, η Α ΕΛΜΕ Κορινθίας, ο Διδασκαλικός Σύλλογος, ο Σύλλογος ΥΠΕΧΩΔΕ, ο Σύλλογος Υπαλλήλων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης και άλλοι φορείς διοργανώνουν συλλαλητήριο στις 7 μ.μ. στα Περιβολάκια.

ΚΑΛΑΜΑΤΑ: Συγκέντρωση στις 7 μ.μ. στην πλ. 23ης Μάρτη και πορεία μέχρι την κεντρική πλατεία Καλαμάτας, όπου θα διεξαχθεί συναυλία στις 8.30 μ.μ.

ΤΡΙΠΟΛΗ: Συγκέντρωση στην πλ. Αγ. Βασιλείου στις 8 μ.μ.

ΝΑΥΠΛΙΟ: Συλλαλητήριο συναυλία στο λιμάνι της πόλης στις 8 μ.μ.

ΑΓΡΙΝΙΟ: Συγκέντρωση ενάντια στη ΝΑΤΟική επιδρομή διοργανώνει το Εργατικό Κέντρο σε συνεργασία με την Επιτροπή Ειρήνης και άλλων φορέων στις 7 μ.μ. στην πλ. Δημοκρατίας.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ: Συλλαλητήριο στα Λιοντάρια στις 8 μ.μ. διοργανώνει η Επιτροπή Ειρήνης.

ΧΑΝΙΑ: Συγκέντρωση στην πλ. Αγοράς στις 12 το μεσημέρι.

ΚΟΖΑΝΗ: Συγκέντρωση στις 8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία οργανώνει η Επιτροπή κατά του Πολέμου που συγκροτήθηκε με τη συμμετοχή φορέων της πόλης.

ΑΡΤΑ: Αντινατοϊκό συλλαλητήριο διοργανώνουν τα μαθητικά συμβούλια της περιοχής, ενώ η ΕΛΜΕ προκήρυξε δίωρη στάση εργασίας για να διευκολυνθούν οι μαθητές να συμμετάσχουν.

Αντιπολεμικό φράγμα στη "Φωνή της Αμερικής"
  • Το σταθμό προπαγάνδας των ιμπεριαλιστών θα περικυκλώσουν την Κυριακή οι αγωνιστές της ειρήνης από Μακεδονία και Θράκη
  • Συγκέντρωση σήμερα στην Κοζάνη

Στην περικύκλωση της "Φωνής της Αμερικής" στο Εράσμιο Ξάνθης προχωρούν μεθαύριο Κυριακή, 25 Απρίλη, στις 11 π.μ. αντιπολεμικές και φιλειρηνικές επιτροπές της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το πλαίσιο κάτω από το οποίο δηλώνουν συμμετοχή καθημερινά οι κατά τόπους φιλειρηνικές επιτροπές, σύλλογοι γυναικών, φοιτητικοί σύλλογοι και άλλοι φορείς, είναι: "Καμία Ελληνική διευκόλυνση σε ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ. Να κλείσει η "Φωνή της Αμερικής". Αμεσα το ΝΑΤΟ να σταματήσει την επίθεση ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα. Οχι στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια".

Οι διαδηλωτές που θα αναχωρήσουν με πούλμαν από τις γύρω πόλεις, θα συγκεντρωθούν έξω από τη "Φωνή της Αμερικής", όπου θα γίνει μεγάλη συγκέντρωση και στη συνέχεια θα μεταβούν στην Ξάνθη για να πραγματοποιήσουν πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης.

Χτες στην Αλεξανδρούπολη έγινε μετά από πρωτοβουλία της Επιτροπής Ειρήνης Εβρου, ευρύτατη σύσκεψη φορέων με σκοπό την καλύτερη διοργάνωση του συλλαλητηρίου. Συμμετείχαν μεταξύ άλλων σύλλογοι γυναικών, ο σύλλογος αιμοδοτών, η Οικολογική Εταιρία, ο σύλλογος εργαζομένων στο Νοσοκομείο, η Ενωση Γονέων, οι επαναπατρισθέντες, οι πολιτικοί πρόσφυγες κ.ά. Παρόμοιες συσκέψεις έγιναν και στις άλλες πρωτεύουσες των Νομών της Θράκης.

Σχετικά με τη σημασία της εκδήλωσης ο πρόεδρος της Επιτροπής Ειρήνης Εβρου Μανώλης Λυρώνης,δήλωσε:

"Θεωρούμε ότι ο ραδιοφωνικός σταθμός "Φωνή της Αμερικής" είναι ένα όπλο επικίνδυνο των ιμπεριαλιστών, ένα μέσο προπαγάνδας των πολεμοκάπηλων σχεδίων των ΝΑΤΟικών. Δεν είναι τυχαίο ότι τα διαγγέλματα του Κλίντον και της Ολμπράιτ μεταδόθηκαν από το συγκεκριμένο σταθμό. Θεωρούμε ότι η ύπαρξή του είναι επικίνδυνη για την περιοχή και τους λαούς της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων. Απαιτούμε την άμεση διακοπή του σταθμού".

Στην Κοζάνη

Παγκοζανίτικη αντιπολεμική συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις8 μ.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης, με πρωτοβουλία της Επιτροπής Κοζάνης κατά του πολέμου.

Η επιτροπή συγκροτήθηκε μέσα από πλατιά σύσκεψη φορέων της Κοζάνης και της γύρω περιοχής, με σκοπό να ενώσει όλες τις δυνάμεις του Νομού και να αναπτύξει δράση για τον άμεσο τερματισμό του βρώμικου πολέμου στη γειτονική χώρα.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Πυκνώνουν οι αφίξεις ΝΑΤΟικών στρατευμάτων

Μετά τους 7.300 στρατιώτες που προωθήθηκαν το προηγούμενο διάστημα προς τα Σκόπια, και την ύφεση που παρουσιάστηκε τις τελευταίες μέρες, από αύριο αναμένεται να ενταθεί η κίνηση στο λιμάνι και το αεροδρόμιο της Θεσσαλονίκης, δεδομένου ότι πρέπει άμεσα να προωθηθούν άλλες 20.000 άνδρες, όπως προέβλεπε και ο αρχικός προγραμματισμός.

Ταυτόχρονα εντείνονται και οι πιέσεις των επιτελών του ΝΑΤΟ για περισσότερες διευκολύνσεις και πλήρη στήριξη των κινήσεών τους.

Μέχρι στιγμής μέσω της Θεσσαλονίκης προωθήθηκαν 300 Αμερικανοί στρατιώτες, 2.011 Γερμανοί, 2.243 Βρετανοί, 284 Ιταλοί, 2.245 Γάλλοι, 145 Σουηδοί και 100 Ολλανδοί.

Στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης παρέμενε το πολεμικό υλικό που μετέφερε προχθές το ολλανδικό πλοίο "Σεντόζα": 125 οχήματα, ανάμεσα στα οποία 5 αυτοκινούμενα πυροβόλα, 9 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, 18 τζιπάκια, 3 ασθενοφόρα, 46 φορτηγά, 33 τρέιλερ, ένα ανυψωτικό μηχάνημα και κοντέινερ.

Σήμερα στο λιμάνι αναμένεται να καταπλεύσει ένα γαλλικό πλοίο, ενώ την Κυριακή έχει προγραμματιστεί να φτάσει και ένα βρετανικό. Δε θα δέσουν όμως, αν πρώτα δε φύγει το ΝΑΤΟικό πολεμικό υλικό που ήδη βρίσκεται στο λιμάνι, ολλανδικό και γερμανικό και έχει κατακλύσει το χώρο του ΣΕΜΠΟ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ