Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Λαϊκή απαίτηση: Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια

Αλλο ένα μεγάλο αντιπολεμικό αντιιμπεριαλιστικό συλλαλητήριο χτες στην Αθήνα και πορεία προς την "πρεσβεία του θανάτου"

"Πενήντα χρόνια τώρα η ίδια ιστορία, χούντες, πολέμοι, τρομοκρατία"!Το σύνθημα αγκάλιασε τα χιλιάδες χείλη, απλώθηκε πάνω από την πλατεία Συντάγματος, πάνω από τα δεκάδες πανό και τις πικέτες, πάνω από τη Βουλή που έμοιαζε ακόμη πιο μικρή, για να αντέξει την παραμυθία της αστικής δημοκρατίας, έτσι όπως τη βαραίνουν οι ήχοι από τις βόμβες και τη σιωπή των σκοτωμένων.

Ετσι διάλεξε ο λαός της Αθήνας να "γιορτάσει" τα 50χρονα της λυκοσυμμαχίας και τη διακήρυξή της, που από κάθε σελίδα της στάζει αίμα. Με αυτό το τρόπο, τα Εργατικά Κέντρα Αθήνας και Πειραιά,η ΕΕΔΥΕ,η ΓΣΕΕ,η ΑΔΕΔΥ,τα συλλογικά όργανα των καλλιτεχνών και των επιστημόνων, η ΚΝΕ και η νεολαία του ΔΗΚΚΙ συνδιοργάνωσαν τη δική τους "δεξίωση". Και κάλεσαν τον κόσμο να διαδηλώσει και να κάνει καθαρό προς κάθε κατεύθυνση, πως αυτός είναι που θα σταματήσει, όχι μόνο τον πόλεμο, αλλά ακόμη και την όρεξη των ιμπεριαλιστών για νέο αίμα.

Μπροστά από την εξέδρα, στο κάτω μέρος της πλατείας, όπου εδώ και μήνες έχει μετατραπεί σε λαϊκό "δικαστήριο" ενάντια στους εγκληματίες της ανθρωπότητας είτε στην περίπτωση του Οτσαλάν, είτε τώρα με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, τα πανό άρχισαν να ξεδιπλώνονται πριν ακόμη από τις εφτά το βράδυ, όπου είχε προγραμματιστεί το συλλαλητήριο.

Σύντομα, ο δρόμος έκλεισε και κάτω από τους ήχους του "Καλάσνικοφ" του Μπρέγκοβιτς που ξεχύνονταν από τα μεγάφωνα, ο κόσμος ανέμιζε σημαίες και βροντοφώναζε "Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια"!Τα μάτια δεν προλάβαιναν να συλλάβουν το πολύχρωμο και πολυεθνικό πλήθος. Ελληνες εργαζόμενοι και νεολαίοι, κάτω από τα πανό των επιτροπών ειρήνης απ' τις γειτονιές, κάτω από τα πανό των σωματείων τους - ηλεκτρολόγοι, μέταλλο, δημόσιο - κάτω από το πανό του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και της Νεανικής Δράσης για την Ειρήνη, αλλά και της μαχητικής ΚΝΕ, φώναζαν τα ίδια συνθήματα με τους Κούρδους και Τούρκους, που με τη σειρά τους ήταν κάτω από τα κοινά πανό τους, ενώ οι κουρδικές σημαίες και τα πλακάτ με τον Οτσαλάν μπλέκονταν με τις κόκκινες σημαίες του αγώνα και με τις σέρβικες: "Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια! Να σταματήσουν τώρα οι βομβαρδισμοί"!Και οι καρδιές ζεσταίνονταν ακόμη πιο πολύ, όταν από τα μεγάφωνα ακούγονταν το ένα μετά το άλλο τα αντινατοϊκά ψηφίσματα, ανάμεσά τους και αυτό από το συνδικάτο μετάλλου Γερμανίας!

Αντίσταση στη φασιστική νέα τάξη

Η βαρβαρότητα που συντελείται σήμερα από τη ΝΑΤΟική επίθεση στη Νέα Γιουγκοσλαβία δεν έχει προηγούμενο. Σ' αυτό το έγκλημα συμμετέχουν οι κυβερνήσεις της ΕΕ, οι οποίες "πλειοδοτούν στην εξόντωση ενός λαού",τόνισε ο πρόεδρος της ΕΕΔΥΕ Β. Μαχαίρας στην ομιλία του. Υπογράμμισε ότι το ΝΑΤΟ ποτέ δεν υπήρξε αμυντικός σχηματισμός, αλλά εντασσόνταν στα σχέδια των Αμερικανών για κυριαρχία στην Ευρώπη, αλλά και στρατιωτικής πίεσης προς την ΕΣΣΔ, ενώ σήμερα, το επέβαλαν ως όργανο ασφαλείας ανά τον κόσμο, με στόχο την εγκαθίδρυση και εδραίωση της παγκόσμιας κυριαρχίας τους". Αναφερόμενος στη χερσαία επίθεση υπογράμμισε ότι οι χώρες εκείνες που θα διαθέσουν τα εδάφη τους ως προγεφυρώματα θα εμπλακούν στον πόλεμο, ενώ μιλώντας για τη χώρας μας, είπε ότι η κυβέρνηση ήδη την έχει εμπλέξει, μέσω του "Θεμιστοκλή", της βάσης του Ακτίου, αλλά και της συμμετοχής μας στο πετρελαϊκό εμπάργκο. Κλείνοντας την ομιλία του, ο Β. Μαχαίρας κάλεσε "τους Ελληνες δημοκράτες" όπως είπε, να συνεχίσουν να αντιστέκονται στη φασιστική νέα τάξη πραγμάτων.

Ο πρόεδρος του ΕΚΑ Γρηγόρης Φελώνης,τόνισε την απαίτηση των Ελλήνων εργαζομένων "να σταματήσει τώρα ο τρομερός πόλεμος". Ο γγ της ΑΔΕΔΥ Κ. Κόλλιας που κάλεσε τους Ελληνες εργαζόμενους έμπρακτα να συμπαρασταθούν στο Σέρβικο λαό και να γίνουν ανθρώπινη ασπίδα για την ειρήνη και ο νομαρχιακός σύμβουλος Αθήνας Σπ. Λυκούδης,που κάλεσε τους συγκεντρωμένουςνα απαιτήσουν "καμιά ελληνική εμπλοκή, κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία".

Οι ένστολοι ζέσταναν τις καρδιές

Αλλά οι καρδιές ζεστάθηκαν και με την εμφάνιση ένστολων παιδιών της πατρίδας μας από το πεζικό και την αεροπορία, που έδωσαν το έναυσμα και ένωσαν τη φωνή τους στο σύνθημα που συγκλόνισε τη συγκέντρωση "Κανένας φαντάρος στη Γιουγκοσλαβία, εμείς δεν πολεμάμε για ΗΠΑ - Γερμανία"! Φέρνοντας με αυτό τον τρόπο πιο κοντά και το πλήρωμα του "Θεμιστοκλής", αλλά και τους στρατευμένους πολίτες της χώρας μας που αρνούνται να γίνουν κρέας για την ιμπεριαλιστική κιμαδομηχανή.

Ενας από αυτούς τους φαντάρους, ο Νίκος Αργυρίου που υπηρετεί στην 112 Πτέρυγα Μάχης, διάβασε τη δήλωσή του συμπαράστασης και συμπαράταξης με τους ναύτες του "Θεμιστοκλής". "Ακολουθώ τον δρόμο των φαντάρων που λένε όχι στον πόλεμο. Το μέλλον μας δεν μπορεί να είναι ο θάνατος για τα δολάρια και τα μάρκα". Από κάτω ο κόσμος να επαναλαμβάνει το σύνθημα και οι σημαίες να πηγαινοέρχονται, ενώ στην εξέδρα τα φλας των μηχανών είχαν πάρει φωτιά, προσπαθώντας να αποτυπώσουν τους τρεις ένστολους νέους να δηλώνουν την αντίθεσή τους στο μακελειό. Αλλά ήταν από τις στιγμές, που αποτυπώνονται για πάντα μόνο μέσα στις καρδιές των ανθρώπων. Και η πορεία ξεκίνησε...

Οι αγωνιστές της ειρήνης με συνθήματα ενάντια στον ιμπεριαλισμό πορεύτηκαν από το Σύνταγμα, μέσω των οδών Φιλελλήνων, Αμαλίας και Βασιλίσσης Σοφίας με προορισμό την αμερικάνικη πρεσβεία για να στείλουν ακόμα μια φορά το μήνυμα "Αντίσταση στις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις".

"Λαοί των Βαλκανίων ενωθείτε, στον ιμπεριαλισμό αντισταθείτε", ήταν ένα από τα συνθήματα που κυριάρχησαν. Οταν η πορεία περνούσε έξω από τη Βουλή αντήχησε το σύνθημα "κυβέρνηση Σημίτη υπάλληλοι του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα δεν είναι προτεκτοράτο" και "Ακη, Σημίτη πάρτε το χαμπάρι, έξω από τα σύνορα δε βγαίνουν οι φαντάροι".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ