Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 33
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΟΥΣ ΟΤΑ
Αντιπολεμική πορεία και αγωνιστική διεκδίκηση

"Εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι Περσικός. Εδώ θα γονατίσει ο ιμπεριαλισμός" και "Οι δήμοι είναι για τους δημότες και όχι επιχειρήσεις για τους ιδιώτες".

Τα δύο συνθήματα σημάδεψαν χτες την πορεία των εργαζομένων στους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, που για ακόμα μία φορά στον αγώνα τους ενάντια στην ασκούμενη πολιτική, που απειλεί εργασιακά, ασφαλιστικά και κοινωνικά κεκτημένα τους, πρόσθεσαν και την καταγγελία τους για τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.

Οι εργαζόμενοι στους δήμους, στα πλαίσια της 48ωρης απεργίας χτες και σήμερα, πραγματοποίησαν πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών, όπου συναντήθηκαν με την υπουργό Β. Παπανδρέου. Και αυτή τη φορά όμως η συνάντηση με τους εργαζόμενους απέβη άκαρπη, αφού η αρμόδια υπουργός παρέπεμψε την επίλυση των θεμάτων του υπουργείου της σε άλλα υπουργεία, ενώ ζήτησε μία αναστολή των αγωνιστικών κινητοποιήσεων για δέκα μέρες, ώστε να έχει τις ανάλογες επαφές με τους υπουργούς και υφυπουργούς Οικονομικών - Εθνικής Οικονομίας για να απαντήσει. Για το θέμα της εκλογικής αποζημίωσης η υπουργός είπε ότι θα δοθεί αλλά δε δεσμεύτηκε ούτε για το ποσό ούτε για τον τρόπο καταβολής του.

Μετά και από αυτή τη συνάντηση οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε αγωνιστική ετοιμότητα για το σύνολο των αιτημάτων τους. Τα οποία είναι: Η θεσμοθέτηση του 35ωρου, με 7ωρο πενθήμερο, χωρίς μείωση αποδοχών. Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς. Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη πάγιων αναγκών των δήμων. Μείζον θέμα για τους εργαζόμενους αποτελεί η αποτροπή των ιδιωτικοποιήσεων στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για το οποίο η υπουργός δεν τοποθετήθηκε. Επίσης ζητούν συγκεκριμένα την έκδοση Προεδρικού Διατάγματος που να καθορίζει ότι υπηρεσίες κοινωνικού και δημόσιου χαρακτήρα θα λειτουργούν μέσα από τους Οργανισμούς Εσωτερικής Υπηρεσίας των δήμων.

Σήμερα το μεσημέρι θα πραγματοποιηθεί Γενικό Συμβούλιο της Ομοσπονδίας προκειμένου να εκτιμηθεί η κατάσταση, ενώ οι εργαζόμενοι Σάββατο και Κυριακή θα απέχουν από τις εργασίες τους.

Η καθυστέρηση...

Ο λόγος της καθυστερημένης - μιάμιση ώρα - έναρξης της πορείας των εργαζομένων ήταν, ότι ο πρόεδρος της ΠΟΕ - ΟΤΑ Ν. Λαμπρακάκης είχε πρόβλημα με το πανό του Συλλόγου Εργαζομένων στους Δήμους Πετρούπολης - Καματερού - Ανω Λιοσίων, που έγραφε "Π.Α.ΜΕ. Κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα", Π.Α.ΜΕ. (Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο) και απαιτούσε να "φύγει" από την πορεία. Τελικά το πανό δεν έφυγε, πήγε λίγο πιο πίσω.

Για το συγκεκριμένο θέμα ο Μπ. Βορτελίνος, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας και μέλος της Γραμματείας του ΠΑΜΕ, τόνισε: "Ο συντονισμός δράσης των σωματείων μέσα από το ΠΑΜΕ δείχνει πόσο φοβίζει την Ομοσπονδία, που αδικαιολόγητα ζήτησε να φύγει το πανό. Παρ' όλα αυτά οι εργαζόμενοι με τη στάση τους επέβαλαν την παρουσία του πανό, δίνοντας έτσι το μήνυμα ότι το ΠΑΜΕ είναι μόνο η αρχή".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ