Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Εκδηλώσεις τιμής στο Ρέθυμνο

Τιμήθηκαν οι εκτελεσθέντες απ' τους Γερμανούς Γ. Μαθιουδάκης, Μ. Αεράκης, Ν. Τερζιδάκης και Γ. Χατζηνικολάου

Με εντυπωσιακή παρουσία Ρεθυμνιωτών αλλά και αντιπροσωπειών από την υπόλοιπη Κρήτη τιμήθηκε, την περασμένη Κυριακή, η μνήμη του καθηγητή Γιάννη Μαθιουδάκη και των συναγωνιστών του Μανώλη Αεράκη, Νίκου Τερζιδάκη και Γιώργου Χατζηνικολάου, οι οποίοι σκοτώθηκαν πολεμώντας τους Γερμανούς κατακτητές, πριν 55 χρόνια.

Ο καθηγητής Γιάννης Μαθιουδάκης, στέλεχος του ΚΚΕ και γραμματέας του ΕΑΜ Ρεθύμνου και οι σύντροφοί του, στελέχη του ΕΛΑΣ και της ΕΠΟΝ, σκοτώθηκαν έξω από το χωριό Μέση Ρεθύμνου, στη θέση που βρίσκεται η σπηλιά Γκιούμπρα.

Στη σπηλιά αυτή, όπου το κοινοτικό συμβούλιο Μέσης και η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης έχουν αναγείρει μνημείο, γίνεται κάθε χρόνο θρησκευτικό και πολιτικό μνημόσυνο για τους τέσσερις ήρωες της Ρεθυμνιώτικης Εθνικής Αντίστασης.

Η εκδήλωση της περασμένης Κυριακής οργανώθηκε από το Δήμο Αρκαδίου και την ΠΕΑΕΑ. Παραβρέθηκαν ο νομάρχης Ρεθύμνου Μ. Λίτινας, ο αναπληρωτής νομάρχη Γ. Παπαδάκης, δήμαρχοι, εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, των κομμάτων των πολιτικών νεολαιών, των τοπικών στρατιωτικών και πολιτικών αρχών, αντιπροσωπείες εργαζομένων, πνευματικοί άνθρωποι και βετεράνοι της Εθνικής Αντίστασης απ' όλες τις παρατάξεις.

Για το ιστορικό της μάχης μίλησε ο καπετάνιος τους ΕΛΑΣ, στέλεχος του ΚΚΕ Ρεθύμνου Αλέκος Μαθιουδάκης, αδελφός του καθηγητή. Κύριος ομιλητής ήταν ο φαρμακοποιός Ανδρέας Κούνουπας.

Χαιρετισμούς απηύθυναν ο νομάρχης Μ. Λίτινας, ο αντιδήμαρχος Αρκαδίου και ο Μανώλης Μαθιουδάκης γιος του Γ. Μαθιουδάκη, ο οποίος υπογράμμισε:

"Τιμώντας σήμερα τους ήρωες της Εθνικής Αντίστασης που έπεσαν μαχόμενοι για την πατρίδα στο σημείο αυτό της Ρεθυμνιώτικης γης υποκλινόμαστε ευλαβικά προς όλους εκείνους τους επώνυμους και ανώνυμους μάρτυρες των εθνικοαπελευθερωτικών μας αγώνων.

Τούτη τη στιγμή της μνήμης και περισυλλογής η σκέψη μας στρέφεται προς το λαό της Γιουγκοσλαβίας, ο οποίος δέχεται δολοφονική επίθεση από δυνάμεις του ΝΑΤΟ και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής στα πλαίσια μιας ιμπεριαλιστικής πολιτικής για την επιβολή νέας τάξης πραγμάτων.

Πριν μισό αιώνα φασίστες πυρπολούσαν τη γη μας, έκαιγαν τα σπίτια μας, δολοφονούσαν τους πατέρες, τις μανάδες, τ' αδέλφια μας.

Σήμερα μια νέα μορφή φασισμού, με το κάλυμμα του πλέον εξελιγμένου ιμπεριαλισμού, πάλι με Γερμανούς μιλιταριστές στην πρώτη γραμμή, πυρπολούν τα Βαλκάνια, δολοφονούν αμάχους, δημιουργούν στρατιές προσφύγων.

Οι ήρωες που τιμούμε σήμερα και πότισαν με το αίμα τους τη γωνιά αυτή της πατρίδας μας για να βλαστήσει το δέντρο της λευτεριάς δείχνουν το δρόμο του χρέους, μας καλούν σε νέους αγώνες για έναν κόσμο ειρηνικό, ευτυχισμένο, για μια Ελλάδα δημοκρατική και εθνική αξιοπρέπεια και υπερηφάνεια".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ