Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Αθλητική αντεπίθεση στη βαρβαρότητα

Ελληνες και Γιουγκοσλάβοι αθλητές ένωσαν τη φωνή τους ενάντια στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια, στη διάρκεια της χτεσινής εκδήλωσης που διοργάνωσε η Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας στο ΤΕΦΑΑ Αθήνας

"Αυτή τη στιγμή υπάρχει μια υπερδύναμη στον κόσμο, η Αμερική, και κάνει ό,τι θέλει". Με αυτή τη φράση ο Σίνισα Γκόγκιτς,ποδοσφαιριστής του Ολυμπιακού, περιέγραψε τη γενεσιουργό αιτία των δολοφονικών επιθέσεων στη Γιουγκοσλαβία. Στη "χιονοστιβάδα" των κινητοποιήσεων ενάντια στην ιμπεριαλιστική πολιτική του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), που για μια ακόμα φορά εκφράζεται με τον πιο βάρβαρο τρόπο, προστέθηκε και η χτεσινή εκδήλωση των Πανσπουδαστικών Κινήσεων Συνεργασίας (ΠΚΣ) στο Τμήμα Επιστήμης Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού (ΤΕΦΑΑ) της Αθήνας.

Οι φοιτητές γέμισαν το αμφιθέατρο της σχολής. Με τις εκδηλώσεις και τα λόγια τους, διατράνωσαν την απαίτησή τους να σταματήσει άμεσα ο βιασμός της νομιμότητας από τους κεφαλαιοκράτες και τους ιμπεριαλιστές. Ενωσαν τη φωνή τους με όλους αυτούς που αντιστέκονται στα σχέδια του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

Οτι οι λαοί δεν έχουν τίποτα να μοιράσουν μεταξύ τους, σ' αντίθεση μ' αυτούς που κυβερνούν. Πως δεν πρόκειται να δεχτούν ανοικοδόμηση αυτοκρατοριών πάνω σε πτώματα αθώων πολιτών, ούτε πλουτισμό των λίγων μέσω ποταμού αίματος.

Στην πρόσκληση των μελών της ΠΣΚ για μια συζήτηση με θέμα "Αθλητισμός και ΕΙΡΗΝΗ" ανταποκρίθηκαν πολλές προσωπικότητες του αθλητισμού. Ο παγκόσμιος τριταθλητής στο ύψος Λάμπρος Παπακώστας,ο ομοσπονδιακός προπονητής του στίβου Γιώργος Πομάσκι,ο μπασκετμπολίστας Θύμιος Μπακατσιάς και ο βοηθός προπονητή στην ομάδα μπάσκετ του Περιστερίου Δημήτρης Τζιάλας.Επίσης, οι Σέρβοι ποδοσφαιριστές Ιλια Ιβιτς,Σίνισα Γκόγκιτς,Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς,Νταβόρ Γιακόβλεβιτς,Μίλαν Πάβλοβιτς,Ντράγκαν Γιοβάνοβιτς,Ζάρκο Ντράγκατς.

Ι. Ιβιτς: Δε λυγίζουμε

"Ο πόλεμος αυτός είναι άδικος, είπε ο Ιλια Ιβιτς. Τα έχουν βάλει με τα δέκα εκατομμύρια Σέρβους. Τους χτυπούν με τα αεροπλάνα και τις βόμβες. Σίγουρα όμως έχετε δει και ότι ο σέρβικος λαός είναι περήφανος. Αυτοί περίμεναν ότι μετά από δυο - τρεις μέρες θα λέγαμε εντάξει, ό,τι θέλετε. Οι δολοφονικές επιθέσεις όμως διαρκούν ήδη τρεις βδομάδες, γιατί δε λυγίζουμε. Δυστυχώς έχουν κάνει πολλή μεγάλη ζημιά στη Σερβία".

Π. Τζόρτζεβιτς: Να σταματήσει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα

"Θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους εσάς που κάνετε αυτή την προσπάθεια να δείξετε προς όλη την Ευρώπη και παντού τι συμβαίνει ακριβώς στη Σερβία, ήταν οι πρώτες κουβέντες του Πρέντραγκ Τζόρτζεβιτς.Εσείς ξέρετε την πραγματική αλήθεια. Θα ήθελα σε κάθε ευκαιρία να δείχνουμε αυτό που γίνεται, για να σταματήσει όσο το δυνατό πιο γρήγορα αυτός ο πόλεμος. Είναι το χειρότερο πράγμα που συμβαίνει σε όλο τον κόσμο".

Μ. Πάβλοβιτς: Νιώθω περήφανος

Το μεγαλείο της σερβικής ψυχής επιβεβαίωσε ο Μίλαν Πάβλοβιτς: "Ο δικός μου λαός είναι περήφανος όπως περήφανος νιώθω κι εγώ, που είμαι Σέρβος. Θα πω μόνο ένα πράγμα. Καθημερινά μιλάω με τον πατέρα μου, τη μάνα μου και τον κουμπάρο μου. Τους ρωτάω τι κάνουν. Βλέπουν τηλεόραση και διαβάζουν. Ρωτάω αν τους βομβάρδισαν και μου λένε: "Είμαστε εδώ και τους περιμένουμε. Δε φοβόμαστε τίποτα και αν πάμε να κρυφτούμε μπορεί να σκοτωθούμε. Ομως, θα σκοτωθώ όπως θέλω. Καλύτερα να σκοτωθώ σαν άνθρωπος με τον γιο μου και τη γυναίκα μου"".

Λ. Παπακώστας: Να αντισταθούμε

Ντροπή για ολόκληρη την ανθρωπότητα χαρακτήρισε αυτόν τον πόλεμο ο Λάμπρος Παπακώστας."Εμείς - είπε - είμαστε εκπρόσωποι της ζωής και πρέπει να αντισταθούμε με οποιονδήποτε τρόπο στον αφανισμό που πάει να γίνει σ' αυτό το λαό, στους Σέρβους φίλους μας".

Γ. Πομάσκι: ΟΧΙ στην υποκρισία

"Χτες (σ.σ. προχτές) ακούσαμε τις τελευταίες ειδήσεις από την Ουάσιγκτον και ο κ. Μπιλ είπε ότι πρέπει να δώσουμε παραδείγματα για τα παιδάκια που σκοτωθήκανε σε ένα σχολείο. Ωραία παραδείγματα δίνει σαν πατέρας και σαν "πλανητάρχης", είπε με πίκρα ο Γιώργος Πομάσκι,καταγγέλλοντας την υποκρισία των Αμερικανών. Γιατί και εγώ είμαι πατέρας και έχω έναν δικό μου μικρό πλανήτη με τέσσερις - πέντε αθλητές. Δε θα μπορούσα ποτέ να δώσω τέτοιο παράδειγμα σε κανέναν. Να βομβαρδίζει και να σκοτώνει, να λύνει προβλήματα που δεν είναι στο δικό του σπίτι και στη δική του αρμοδιότητα".

Λ. Καρατζά: Δεν είναι ανίκητοι

Σε μια αντεπίθεση αθλητική, πολιτιστική, αντεπίθεση σε όλα τα μέτωπα, για να στηριχτεί ο μαρτυρικός λαός της Σερβίας, κάλεσε τους φοιτητές η Λούλα Καρατζά,επικεφαλής του Αθλητικού Τμήματος της ΚΕ του ΚΚΕ και μέλος του ΔΣ του ΣΕΓΑΣ. "Στη Σερβία - είπε - οι Κοσσοβάροι ζούσαν μαζί με τους Σέρβους. Μπορεί να είχανε προβλήματα, θα τα λύνανε όμως μόνοι τους. Τώρα βλέπουμε ότι αυτή η εγκληματική ενέργεια δεν έπληξε μόνο τους Σέρβους αλλά, αντίθετα, βλέπουμε, ότι οι Κοσσοβάροι είναι τα πρώτα θύματα. Πολλοί από αυτούς νεκροί κι άλλοι ξεσπιτωμένοι.

Τον πόλεμο δεν τον θέλει κανείς. Κάποιοι όμως από τον πόλεμο συντηρούν το σύστημά τους. Πουλάνε τα όπλα τους, ετοιμάζουν νέα οπλικά συστήματα και όλα αυτά τα δοκιμάζουν με έναν τρόπο βάρβαρο, στην πλάτη των λαών. Εσείς σήμερα είστε φοιτητές. Εδώ μέσα είναι το Πανεπιστήμιο, ο ναός της σκέψης. Και εδώ μέσα μαθαίνετε εσείς, για να διδάξετε αύριο στα παιδιά σας τι είναι ο αθλητισμός. Είναι μια ειρηνική διαδικασία, είναι η άμιλλα, είναι η χαρά της ζωής. Αυτά όλα μπορούν να γίνονται όταν υπάρχουν βομβαρδισμοί;

Ο σερβικός λαός είναι ηρωικός αλλά δεν μπορούμε να τον αφήσουμε μόνο του. Διότι αισθάνομαι ότι τον πόλεμο το ΝΑΤΟ τον έχει κηρύξει και σε μας. Αλλωστε είδατε και τις οικολογικές επιπτώσεις.

Πάνε να μας διαπαιδαγωγήσουν για το ανίκητο, για το αδύνατον. Ομως μια χούφτα Ελληνες νίκησαν τους Τούρκους, την πανίσχυρη γερμανική μηχανή αλλά και στο Πολυτεχνείο η δική μου η γενιά μάτωσε στην πύλη που έλεγε

"Εξω το ΝΑΤΟ", "Εξω οι ΗΠΑ"".

Ο εχθρός δεν είναι ανίκητος. Υπάρχει αντίπαλο δέος. Το αντίπαλο δέος είμαστε εμείς, που δε θα δεχτούμε να γίνουμε σαν κι αυτούς. Βομβαρδίζουνε για τα δικά τους τα συμφέροντα και τους μεν και τους δε. Βίαιο δεν είναι ποτέ το ποτάμι που κυλάει. Βίαιη είναι η κοίτη που το κρατάει. Ας σπάσουμε αυτήν την κοίτη. Ας καταδικάσουμε με αθλητική αντεπίθεση και το ΝΑΤΟ και τους βομβαρδισμούς".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ