Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μόνο την εισαγγελέα ενοχλούσαν τα συνθήματα

Αθωώθηκαν οι τρεις νεολαίοι - μέλη της ΚΝΕ που οδηγήθηκαν στο Αυτόφωρο, επειδή έγραψαν "Κάτω το ΝΑΤΟ" έξω από σχολικό συγκρότημα

Αθώους κήρυξε χτες το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αθηνών τα τρία μέλη της ΚΝΕ που συνελήφθησαν την Τρίτη από αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης και παραπέμφθηκαν σε δίκη, επειδή εκδήλωναν τα φιλειρηνικά τους αισθήματα με την αναγραφή αντι-ΝΑΤΟικών συνθημάτων έξω από το 9ο Γυμνάσιο της Καλλιθέας. Οι τρεις δικαστικοί λειτουργοί δεν παρασύρθηκαν από την "επιχειρηματολογία", που, για να στηρίξει το κατηγορητήριο, χρησιμοποίησε στην αγόρευσή της η εισαγγελέας της Εδρας Βασιλική Βλάχου.Εκριναν ότι από τα στοιχεία της δικογραφίας και τις καταθέσεις των μαρτύρων δεν τεκμηριώνεται η κατηγορία της "διακεκριμένης φθοράς ξένου πράγματος που χρησιμεύει για κοινό όφελος", με την οποία οι διωκτικές αρχές έσυραν στα δικαστήρια τους ΚΝίτες Νίκο καιΒασίλη Ραυτόπουλο και Στέφανο Χαλιό.Η απαλλακτική δικαστική απόφαση κατέδειξε περίτρανα ότι η αναγραφή των συνθημάτων "Εξω οι βάσεις", "Κάτω το ΝΑΤΟ" στον τοίχο ενός σχολείου, τις παραμονές μάλιστα της μαύρης επετείου της αμερικανοκίνητης χούντας των συνταγματαρχών και ενώ φλέγεται η Γιουγκοσλαβία από τους ΝΑΤΟικούς πυραύλους με τη συνδρομή και της ελληνικής κυβέρνησης, είναι το λιγότερο που μπορεί να κάνει η νεολαία σήμερα για να διαδηλώσει την αντίθεσή της στον πόλεμο και τις αναίτιες σφαγές αθώων.

Η απόφαση του δικαστηρίου έγινε δεκτή με χειροκροτήματα από το πολυπληθές ακροατήριο που παρακολούθησε τη δίκη. Αλλη μια φορά η αίθουσα σείστηκε από το χειροκρότημα και αυτό συνέβη κατά την αγόρευση του συνηγόρου υπεράσπισηςΒασ. Γκούβα,ο οποίος, απευθυνόμενος στην εισαγγελέα, άρχισε την αγόρευσή του με τη φράση: "Θα ήθελα να τη ρωτήσω αν είχε γεννηθεί το ' 21 και αν γνωρίζει τι έκαναν οι Κολοκοτρωναίοι!". Τι είχε πει λίγο πιο πριν η κ.Βλάχου;"Δε θα με πείσει η υπεράσπιση ότι οι κατηγορούμενοι έγραψαν συνειρμικά τα συνθήματα του Πολυτεχνείου, γιατί τότε ήταν αγέννητοι"!!

Αναφορά στα συνθήματα, που οι φοιτητές είχαν γράψει τον Νοέμβρη του 1973 έξω από την πύλη του Πολυτεχνείου και ήταν ίδια με αυτά των τριών μελών της ΚΝΕ, είχε κάνει στη διάρκεια της κατάθεσής του ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρατής Κόρακας.Ειδικότερα, τόνισε ότι οι κατηγορούμενοι έγραψαν σε εξωτερικό τοίχο του σχολείου "τις παραμονές της μαύρης επετείου της 21ης Απριλίου, αυτά που έγραφαν οι φοιτητές μας στο Πολυτεχνείο στις 17 - 11 - 1973" και ότι"αν γινόταν σήμερα δημοψήφισμα, το 99% του ελληνικού λαού θα έλεγε "Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια"". Ο βουλευτής του ΚΚΕ μίλησε και για τη βάναυση συμπεριφορά των αστυνομικών οργάνων απέναντι στους συλληφθέντες, προτείνοντας "να ασχοληθούν περισσότερο με τους εμπόρους ναρκωτικών". "Τα συνθήματα αυτά - συνέχισε - δεν είναι επιζήμια. Μάλλον είναι καλλωπισμός ενός σχολείου που φιλοξενεί τη νεολαία μας. Εγώ δε βλέπω φθορά. Βλέπετε εσείς; Φοβούνται οι διωκτικές αρχές μη τυχόν και ανοίξουν τα μάτια των παιδιών μας, αν δουν σήμερα τα συνθήματα του Πολυτεχνείου; Κρίνω ότι έχουν δίκιο οι κατηγορούμενοι".

Η εισαγγελέας τον ρώτησε αν θα μπορούσαν να αναρτήσουν ένα πανό στο σημείο που έγραψαν τα συνθήματα και αν ενημερώθηκε προηγουμένως ο διευθυντής του σχολείου (!), για να πάρει την αποστομωτική απάντηση: "Δε νομίζω ότι και ο πρύτανης του Πολυτεχνείου ενημερώθηκε πριν γραφτούν τότε αυτά τα συνθήματα". Και επισήμανε πως "είναι ευνόητο ότι η σημασία του συνθήματος "Κάτω το ΝΑΤΟ" είναι ανώτερη από την τυχόν φθορά που προκάλεσε η αναγραφή του".

Δεύτερος μάρτυρας υπεράσπισης ήταν ο δημοτικός σύμβουλος και πρώην υποψήφιος δήμαρχος Καλλιθέας Αριστείδης Αβραμίδης,ο οποίος χαρακτήρισε τους τρεις κατηγορουμένους "εξαιρετικά παιδιά γιατί συμμετέχουν σε όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου". Πρόσθεσε ο δε ότι Ν. Ραυτόπουλος συμμετείχε στο ψηφοδέλτιο της παράταξής του στις δημοτικές εκλογές. "Μακάρι- κατέληξε - να είχαμε πολλούς σαν αυτά τα παιδιά".

Πράξη για έπαινο

Ως μάρτυρας κατέθεσε και η δικηγόρος Εφη Χαλκίδου,που γνωρίζει προσωπικά τον σπουδαστή δημόσιου ΙΕΚ Στέφ. Χαλιό. "Η πράξη τους - είπε - δεν είναι για μομφή αλλά για έπαινο. Εμείς στο Πολυτεχνείο συνδέαμε τη χούντα με το ΝΑΤΟ. Σήμερα το ΝΑΤΟ συνδέεται με την επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία. Είναι άξιο απορίας που διώκονται νέοι γι' αυτά και δεν ευαισθητοποιείται κανένας για τα συνθήματα συγκροτημάτων, σατανιστών, τοξικομανών κλπ. στα σχολεία, που στρέφουν τα παιδιά στην παθητικότητα. Στην ακραία περίπτωση προκάλεσαν ζημιά ενός... χιλιάρικου".

Χαρακτηριστική ήταν μία φράση του κατηγορούμενου Βασ. Ραυτόπουλου: "Με τον τρόπο αυτό εξέφρασα τα συναισθήματά μου. Στα 18 ψηφίζω, στα 19 πάω φαντάρος, αν δεν ενδιαφέρομαι γι' αυτά τα προβλήματα της χώρας μας, με τι θα ασχοληθώ; Το '73, όταν τα έγραφαν οι φοιτητές, τους έκαναν ήρωες κι εμάς μας καλούν να απολογηθούμε".

Οσο για τους κατηγόρους τους αστυνομικούς της Αμεσης Δράσης Παν. Δημητρακόπουλο και Σπ. Κορολέγκο,αυτοί προτίμησαν να μην εμφανιστούν στο δικαστήριο να υποστηρίξουν τις πανομοιότυπες καταθέσεις, που είχαν δώσει στο Τμήμα για να δικαιολογήσουν τη σύλληψη των τριών μελών της ΚΝΕ. Η δε εισαγγελέας ζήτησε την ενοχή τους γιατί, λέει, "γνώριζαν το αξιόποινο της πράξης τους και βεβήλωσαν δημόσιο χώρο, ενώ μπορούσαν να αναρτήσουν πανό έξω από το σπίτι ή τη γειτονιά τους".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ