Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Στο Βελιγράδι σήμερα το καραβάνι αλληλεγγύης

Αντιπροσωπεία από 150 συνδικαλιστές, δημάρχους, εκπροσώπους μαζικών φορέων και της ΕΕΔΥΕ, μεταφέρει στο γιουγκοσλαβικό λαό το μήνυμα φιλίας και συμπαράταξης του ελληνικού λαού

Αποφασισμένοι να δηλώσουν την έμπρακτη συμπαράστασή τους στο δοκιμαζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό, αλλά και να στοιχηθούν στις ανθρώπινες αλυσίδες, αναχώρησε χτες, στις 5 το απόγευμα, από την πλατεία Κάνιγγος το καραβάνι των 150 Ελλήνων, αποτελούμενο από συνδικαλιστές, φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, δημάρχους, εκπροσώπους της ΕΕΔΥΕ και μαζικών φορέων για το Βελιγράδι, όπου αναμένεται να φτάσουν σήμερα το μεσημέρι. Στο Βελιγράδι θα συναντηθούν με τοπικούς φορείς και το βράδυ θα "δεθούν" στις ανθρώπινες αλυσίδες για να προστατέψουν πιθανούς στόχους των ΝΑΤΟικών βομβαρδιστικών. Η αποστολή θα επιστρέψει το βράδυ της Κυριακής.

Από τις 3.30 το μεσημέρι όλοι είχαν συγκεντρωθεί στα γραφεία του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και αφού έδωσαν το "παρών", άκουσαν από τον γραμματέα της ΕΕΔΥΕ Θ. Παφίλη λίγες οδηγίες για το ταξίδι, αλλά και για τη διαμονή στη Γιουγκοσλαβία. Τα αισθήματα ανάμεικτα. Χαρά από τη μία γι' αυτή την πολύ σοβαρή πρωτοβουλία έμπρακτης συμπαράστασης, στενοχώριας από την άλλη για τις κακουχίες που αντιμετωπίζει ο γιουγκοσλαβικός λαός, οργή για τους ιμπεριαλιστικούς φονικούς βομβαρδισμούς.

Λίγο πριν την αναχώρηση, μια Γιουγκοσλάβα που ζει στη χώρα μας, η Στανόικα Γιοβάνοβιτς,έμαθε για το ελληνικό καραβάνι που θα επισκεφτεί τη χώρα της και ήρθε για να τους ευχηθεί "καλό ταξίδι". Με δάκρυα στα μάτια, σιωπηλή κοίταζε τα πούλμαν να αναχωρούν. "Θέλω και εγώ να πάω στη χώρα μου, αλλά δεν μπορώ. Μακάρι να μπορούσα να πήγαινα αυτή τη στιγμή",μας λέει με τα σπαστά της ελληνικά.

Να, όμως, τι μας είπαν μερικοί από το καραβάνι συμπαράστασης στο γιουγκοσλαβικό λαό για τη σημασία που έχει αυτή η πρωτοβουλία.

Αγώνας που μας αφορά όλους

Ο Λέων Αυδής,δημοτικός σύμβουλος Αθήνας, μας είπε: "Αυτή η συμπαράστασή μας που γίνεται με τη μετάβασή μας στο Βελιγράδι είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε σε έναν αγώνα που μας αφορά όλους. Η αντίσταση του σερβικού λαού είναι μια αντίσταση όλων των λαών στον ιμπεριαλισμό και βλέπω ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά περισσότερα".

Ο Χρήστος Σταμούλος,μέλος της διοίκησης του συνδικάτου ΟΑΣΑ, τόνισε: "Αν η εργατική τάξη δεν ορθώσει το ανάστημά της σήμερα και δεν προχωρήσει στο αντιπολεμικό μέτωπο και στον αντιπολεμικό της αγώνα, αύριο θα είναι αργά και για μας και για παιδιά μας. Δεν είναι απλά η έκφραση μιας μορφής αλληλεγγύης προς το γιουγκοσλαβικό λαό, είναι η υποχρέωση του κάθε εργάτη, του κάθε Ελληνα να σηκώσει το ανάστημά του και τη φωνή του, να ορθώσει το αντιπολεμικό μέτωπο ενάντια στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις είτε αυτές είναι αμερικανικές, είτε είναι γερμανικές, είτε οποιαδήποτε άλλη. Πρέπει να τους βάλουμε στη γωνιά τους. Θέλουμε την κοινωνία των ανθρώπων και όχι τη βαρβαρότητα του πολέμου".

Ο Γιάννης Πατσιλινάκος,δήμαρχος Περάματος, επισήμανε ότι "αυτό το καραβάνι της ειρήνης είναι μία έμπρακτη συμπαράσταση στον αγώνα του γιουγκοσλαβικού λαού, ο οποίος πιστεύουμε ότι είναι και δικός μας αγώνας. Αυτός ο βρώμικος πόλεμος δεν πρέπει να συνεχιστεί, πρέπει να σταματήσουν αμέσως οι βομβαρδισμοί, να μην πάει κανένας Ελληνας φαντάρος ή στρατευμένος στη Γιουγκοσλαβία και να επιβάλουμε ειρηνική λύση".

Ο Γιώργος Φιλιούσης,γραμματέας του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας, τόνισε: "Η σημερινή αποστολή του συνδικάτου, της Ομοσπονδίας και της ΕΕΔΥΕ και των άλλων συνδικάτων στη Γιουγκοσλαβία έχει σκοπό να δείξει έμπρακτα τη συμπαράσταση στο λαό της Γιουγκοσλαβίας, που δέχεται αυτή τη στιγμή μια εγκληματική επίθεση από τους Αμερικανούς και Ευρωπαίους ιμπεριαλιστές. Επίσης θέλουμε να στείλουμε ένα μήνυμα ότι οι λαοί αντιστέκονται, θα αντισταθούν και θα ανατρέψουν τη "νέα τάξη πραγμάτων". Δε θα αφήσουμε να επικρατήσει στη γη το δίκιο των ισχυρών, αλλά θα επικρατήσει το δίκιο των λαών για έναν κόσμο ειρηνικό, χωρίς εκμεταλλευτές και εκμεταλλευόμενους, χωρίς "προστάτες" που στην ουσία καταδυναστεύουν τους λαούς".

Η Ελένη Παπαδοπούλου,δημοτική σύμβουλος Κερατσινίου και εκπρόσωπος Παμπειραϊκής Επιτροπής κατά του Πολέμου, δήλωσε ότι "συμμετέχουμε σ' αυτή την αποστολή, διαδηλώνοντας την πραγματικά διεθνιστική μας αλληλεγγύη σε ένα λαό, σε μια χώρα που αγωνίζεται αυτή τη στιγμή κατά των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών και είναι ο μόνος λαός που ύψωσε το ανάστημά του στη "νέα τάξη πραγμάτων". Δηλώνουμε αλληλέγγυοι με την υπόσχεση ότι αυτή η αποστολή δε θα είναι η μόνη αντίδρασή μας στους δολοφόνους των λαών".

Η Βέρα Νικολαϊδου,δημοτική σύμβουλος Νίκαιας, σημείωσε: "Αυτό το καραβάνι της ειρήνης είναι μία συμβολική αποστολή από πάρα πολλούς φορείς συνδικαλιστές, εκπροσώπους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εργαζόμενους, γιατρούς, δικηγόρους, είναι μία σύνθεση πολύ αντιπροσωπευτική και πιστεύω ότι αυτή η προσπάθειά μας, να βρεθούμε δίπλα σ' αυτό το λαό, που δέχεται αυτή τη στιγμή την γκανγκστερική επιδρομή, όχι απλά να συμπαρασταθούμε, αλλά να απαιτήσουμε μαζί να σταματήσει αμέσως ο πόλεμος. Να δώσουμε κουράγιο σ' αυτούς, αλλά και σε όλο τον κόσμο, καθώς επίσης, να πούμε ότι δεν παζαρεύεται η εθνική κυριαρχία κανενός λαού".

Η ΟΒΣΑ

Το διοικητικό συμβούλιο της ΟΒΣΑ ομόφωνα αποφάσισε να στηρίξει ηθικά και οικονομικά τον γιουγκοσλαβικό λαό, ενώ ο πρόεδρός της Χ. Χαλβατζόγλου και ο ταμίας της Μ. Βασιλάκης συμμετέχουν στην αποστολή που αναχώρησε χτες για το Βελιγράδι, όπου θα πάρει μέρος στις ανθρώπινες αλυσίδες. Με ανακοίνωσή της η ΟΒΣΑ καλεί τα μέλη της να βοηθήσουν οικονομικά το γιουγκοσλαβικό λαό, στον οποίο τα χρήματα που θα διαθέσουν θα φτάσουν μέσω της ΕΕΔΥΕ και του Ερυθρού Σταυρού.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ