Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΟΧΙ στον πόλεμο, ΟΧΙ στα "ναι" της υποταγής

Η κυβέρνηση οφείλει να ζητήσει την άμεση κατάπαυση των βομβαρδισμών. Να πάψει να παρέχει την όποια διευκόλυνση στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις. Να αποφασίσει πως ούτε ένας Ελληνας φαντάρος δε θα συμμετέχει είτε άμεσα είτε έμμεσα στη ΝΑΤΟική επιδρομή

Το ψήφισμα της "Πρωτοβουλίας Πολιτών 1ης Μαρτίου",που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα έχει ως εξής:

"Εχουμε ανάγκη να βλέπουμε τα πρόσωπά σας. Ξέρουμε ότι είστε ενάντια σ' αυτόν τον παρανοϊκό πόλεμο, ξέρουμε ότι είστε κοντά μας, αλλά η παρουσία σας είναι αυτό που χρειαζόμαστε σαν λαός". Αυτά είναι τα λόγια που μας μετέφεραν οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη συναυλία, σε μια από τις συναυλίες που καθημερινά γίνονται στο Βελιγράδι, σ' ολόκληρη τη Γιουγκοσλαβία, σε πλατείες και γέφυρες.

Αυτά είναι τα λόγια που μας μεταφέρουν οι άνθρωποι από εκεί στις επαφές μας που έχουμε καθημερινά, προκειμένου να διοργανώσουμε ένα κοινό μουσικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο με έδρες το Βελιγράδι και την Αθήνα. Την πλατεία Δημοκρατίας και την πλατεία Συντάγματος.

Σύνταγμα και Δημοκρατία στήνουν μια μουσική αντιπολεμική γέφυρα. Σε λίγη ώρα θα έχουμε και την τελική απάντηση αν η γέφυρα αυτή θα καταφέρει να φτάσει μέχρι την Ιταλία, με πιθανή έδρα τη Ρώμη.

Γνωρίζοντας καλά τη δύσκολη θέση στην οποία βρισκόμαστε, είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να μη βρεθούμε σε δυσκολότερη. Ανοιξαν οι πόρτες του πολέμου, και έχουμε χρέος να τις κλείσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, ειρηνικά όχι σιωπηλά. Οι κυβερνήσεις μπορεί να έχουν δύο γλώσσες για να μιλούν, οι λαοί είχαν, έχουν και θα έχουν πάντοτε μία.

Απαιτούμε από τους Αμερικανούς να σταματήσουν άμεσα τους βομβαρδισμούς, να αντιληφθούν ότι το γόητρο καταστρέφεται από τη βαρβαρότητα και όχι από την υποχώρηση σε έναν άδικο, εγκληματικό πόλεμο με νεκρούς αμάχους, παιδιά, Χριστιανούς, Μουσουλμάνους, Σέρβους, Αλβανόφωνους.

Εδώ και ένα μήνα οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή - συνενοχή των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βομβαρδίζουν μια χώρα που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, βομβαρδίζοντας ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια όλου του πολιτισμένου κόσμου. Οι θάλασσες των προσφύγων αυξάνονται. Καταστρέφεται η ίδια η δυνατότητα επιβίωσης όλης της κοινωνίας των πολιτών στη Σερβία, τη στιγμή που οι ομάδες πολιτών ήταν οι μόνες που διατηρούσαν επαφές και συνεργασία, παλεύοντας ενάντια στην πολεμοκαπηλία και την εθνικιστική πολιτική.

Η ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι η γομολάστιχα που θα σβήσει την υπογραφή μας στους βομβαρδισμούς αυτούς. Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να είναι καθαρή δεν μπορεί να είναι άλλοθι, τότε χάνει το χαρακτήρα της. Η χώρα μας, η κυβέρνησή της οφείλει:

Πρώτον, να ζητήσει ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ την άμεση κατάπαυση των βομβαρδισμών.

Δεύτερον,να πάψει να παρέχει την όποια διευκόλυνση στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις.

Τρίτον,να αποφασίσει πως ούτε ένας Ελληνας φαντάρος δε θα συμμετέχει είτε άμεσα είτε έμμεσα στη ΝΑΤΟική επιδρομή.

Η ειρηνική συνύπαρξη των λαών στα Βαλκάνια αυτή τη στιγμή κρατάει ισορροπία στο ένα της πόδι. Αυτό το κράμα θρησκειών, γλωσσών, προελεύσεων πρέπει να ενώνει όχι να χωρίζει, πρέπει να αποτελεί πρότυπο για ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι λαοί των Βαλκανίων και της Ευρώπης ενωμένοι είναι οι μόνη δύναμη ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Απαιτούμε το απαραβίαστο των συνόρων, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Δεν επιθυμούμε οι χειροκροτητές του Πινοτσέτ, οι δημοκράτες του συμφέροντος να στήνουν πολέμους όταν και όποτε το θελήσουν, απαιτώντας παράλληλα από μας να προσυπογράφουμε.

Οχι στον πόλεμο, όχι στην ισοπέδωση πολιτισμών, όχι στην οικολογική καταστροφή, όχι στα "ναι" της υποταγής.

Ολοι οι Ελληνες στήνουμε μεγάλη ασπίδα ειρήνης, εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια η χώρα μας να γίνει το εφαλτήριο αυτού του παρανοϊκού πολέμου.

Τα τραγούδια τελειώνουν σήμερα. Οι εθνικιστές, οι πολεμοκάπηλοι, οι δημοκράτες της βαρβαρότητας δεν πρέπει να είναι τα αφεντικά του 21ου αιώνα. Ολοι μαζί στήνουμε ασπίδα ειρήνης σ' αυτή τη μουσική γέφυρα που οργανώνουν το Βελιγράδι και η Αθήνα. Δευτέρα 6 η ώρα, Ρώμη. Δευτέρα 6 η ώρα πλατεία Δημοκρατίας, Βελιγράδι. Δευτέρα 7 η ώρα πλατεία Συντάγματος, Αθήνα".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ