Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΜΟΛΥΝΣΗ ΑΠΟ ΒΟΜΒΑΡΔΙΣΜΟΥΣ
Κανένα πρόβλημα δε βλέπει η κυβέρνηση
  • Ο υφυπουργός Υγείας είπε στη Βουλή ότι δεν έχει επηρεαστεί η ατμόσφαιρα
  • Στ. Παναγιώτου: Τραγικές οι επιπτώσεις στη δημόσια υγεία και το περιβάλλον

Παρά τις εκτιμήσεις των επιστημόνων για επιβάρυνση της ατμόσφαιρας από τους συνεχείς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, η κυβέρνηση διά υφυπουργού Υγείας ισχυρίστηκε χτες στη Βουλή ότι, ούτε λίγο ούτε πολύ, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Το θέμα έφερε στο Κοινοβούλιο με Επίκαιρη Ερώτηση ο βουλευτής του ΚΚΕ Στ. Παναγιώτου και ο υφυπουργός Ν. Φαρμάκης είπε ότι από τα στοιχεία που υποβάλλουν καθημερινά η Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας, αλλά και το εργαστήριο Ελέγχου Περιβάλλοντος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου "δε φαίνεται να έχει επηρεαστεί η ατμόσφαιρα, το νερό ή το έδαφος στην Ελλάδα από τοξικούς ή ραδιενεργούς ρύπους". Ισχυρίστηκε ότι οι μετρήσεις δίνουν στοιχεία που δε διαφέρουν από εκείνα που υπήρχαν πριν από τον πόλεμο, ενώ καθησυχαστικοί είναι οι ειδικοί και για το ρύπο των διοξινών. Κατά συνέπεια, ο υφυπουργός τόνισε ότι δεν υπήρξε μέχρι τώρα κανένα ανησυχητικό στοιχείο που να επιβάλλει τη λήψη μέτρων ή την παροχή οδηγιών, παρά το ότι, όπως είπε, εάν οι βομβαρδισμοί συνεχιστούν μπορεί να υπάρξουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις.

Στην απάντησή του ο Στ. Παναγιώτου είπε ότι παρά τα όσα ισχυρίζεται ο υφυπουργός, τόσο το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης όσο και αυτό της Θράκης, που ανέλαβαν την ευθύνη των μετρήσεων, δεν είναι σε θέση να γνωρίζουν αν οι διοξίνες έχουν μεταφερθεί στη χώρα μας, αφού είναι γνωστό ότι η Ελλάδα δεν έχει τη δυνατότητα να κάνει τέτοιες μετρήσεις. Οι απόψεις των ειδικών, είπε, είναι ότι οι διοξίνες είναι άκρως τοξικές και καρκινογόνες στέρεες ουσίες που δημιουργούνται από τους βομβαρδισμούς των χημικών εργοστασίων της Γιουγκοσλαβίας και αποτελούν το μεγαλύτερο κίνδυνο που μπορεί αντιμετωπίσει η χώρα μας. Οι ουσίες αυτές, είπε, δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν και οι επιπτώσεις τους στη δημόσια υγεία και στο περιβάλλον θα είναι τραγικές.

Ολοι οι ρύποι, συνέχισε ο βουλευτής, με το βρόχινο νερό καταλήγουν πρώτα στα ποτάμια και στις λίμνες και κατ' επέκταση μέσω της χλωρίδας και στην τροφική αλυσίδα. Πρότεινε δε, αντί η κυβέρνηση να προσπαθεί να πείσει την κοινή γνώμη ότι δεν υπάρχει κίνδυνος, να φέρει ένα ψήφισμα στη Βουλή, με το οποίο θα αναλαμβανόταν εκστρατεία για τη διαφώτιση της κοινής γνώμης για τους κινδύνους που προκαλούνται στο περιβάλλον ολόκληρης της Βαλκανικής.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ