Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δικαιώθηκε ο Μπαμπινιώτης

Δικαιώθηκε ο Γ. Μπαμπινιώτης και σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας του Αρείου Πάγου, η οποία δημοσιεύτηκε χτες, δεν αποτελεί προσβολή κατά της προσωπικότητας, η ερμηνεία που αποδίδεται στο λήμμα "Βούλγαρος".

Να υπενθυμίσουμε ότι το Μονομελές Πρωτοδικείο της Θεσσαλονίκης με τη διαδικασία των ασφαλιστικών μέτρων και μετά από αίτημα κατοίκων της Θεσσαλονίκης και οπαδών του ΠΑΟΚ, είχε διατάξει την απάλειψη του λήμματος "Βούλγαρος" από κάθε μελλοντική ανατύπωση ή έκδοση του λεξικού του Γ. Μπαμπινιώτη, κρίνοντας ότι προσβάλλεται η προσωπικότητα των αιτούντων. Στη συνέχεια ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Π. Δημόπουλος άσκησε αναίρεση υπέρ του νόμου και η υπόθεση οδηγήθηκε στην Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου.

Στο σκεπτικό της σημαντικής αυτής απόφασης του Αρείου Πάγου επισημαίνεται ότι η συνταγματική προστασία των ελευθεριών, της επιστήμης, της έρευνας και της διάδοσης των στοχασμών - που απαγορεύουν την κατάσχεση, τη λογοκρισία και κάθε προληπτικό μέτρο σε βάρος του Τύπου - νομιμοποιεί ακόμη και προσβολές του δικαιώματος της προσωπικότητας, εφόσον δεν προσβάλουν την αξία του ανθρώπου, γιατί η προσωπικότητα έστω και αν θίγεται, έχει στη συγκεκριμένη περίπτωση υποδεέστερη σημασία σε σχέση με το αγαθό των συγκεκριμένων ελευθεριών.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ