Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΗ ΠΡΕΣΒΕΙΑ
Εριξαν ξανά στη μάχη τους υπαλλήλους τους

Στη δοκιμασμένη μέθοδο της προβοκάτσιας κατέφυγαν τελικά χτες το βράδυ τα τσιράκια της αμερικάνικης πρεσβείας, αυτοί οι ίδιοι "γνωστοί - άγνωστοι", που καιρό τώρα προσπαθούν να εμποδίσουν τις αντιιμπεριαλιστικές πορείες να φτάνουν στην πρεσβεία. Η σφιχτή περιφρούρηση του κύριου κορμού της διαδήλωσης όχι μόνο δεν τους επέτρεψε να τη διαλύσουν σε όλη της την έκταση, αλλά και τους ανάγκασε, όποτε αποφάσιζαν να δράσουν, να φαίνονται σαν τη μύγα μες το γάλα. Ετσι, αφού απέτυχαν να χτυπήσουν τη διαδήλωση στο ξεκίνημά της, ξέσπασαν τη βία τους σ' έναν οπερατέρ του τηλεοπτικού "902" και στη συνέχεια έσπευσαν έξω από την πρεσβεία, όπου και έστησαν σε άμεση συνεργασία με τα ΜΑΤ το επόμενο σκηνικό.

Οι προβοκάτορες χωρίς στολή έδρασαν αρχικά γύρω στις 8.30 το βράδυ λίγο μετά την έναρξη της πορείας από το Σύνταγμα προς την Αμερικάνικη πρεσβεία. Μια ομάδα από 40 άτομα έριξε δύο μολότοφ και πέτρες εναντίον αστυνομικής δύναμης, που ήταν έξω από το υπουργείο Μεταφορών. Παράλληλα, ξυλοκόπησαν άγρια τον αστυφύλακα φρουρό του υπουργείου Αιγαίου στη συμβολή των οδών Ξενοφώντος και Φιλελλήνων, ενώ την ίδια στιγμή οι αστυνομικοί απάντησαν με χημικά. Με αυτή τους την ενέργεια οι προβοκάτορες αποκόψαν από τον κύριο όγκο των διαδηλωτών το μπλοκ των φοιτητικών συλλόγων, το οποίο αναγκάστηκε να συνεχίσει από άλλο δρόμο, για να ενταχθεί αργότερα στην πορεία.

Πολίτες, που ήταν παρόντες στο περιστατικό με τον αστυνομικό, παρενέβησαν, και τραβώντας τον - ο ίδιος σοβαρά χτυπημένος και ματωμένος, παραπατώντας κρατούσε το όπλο στα χέρια του -, τον οδήγησαν μέσα στο υπουργείο Αιγαίου. Στη συνέχεια η ομάδα των προβοκατόρων έριξε δύο μολότοφ στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη λεωφόρο Αμαλίας και σε αυτοκίνητο τηλεοπτικού σταθμού. Η ομάδα αυτή προς στιγμήν εξαφανίστηκε. Οταν επανεμφανίστηκε αργότερα στο ύψος του "Ευαγγελισμού" έπεσε με μανία πάνω στον οπερατέρ του "902" Στάθη Αυλωνίτη, ο οποίος τραυματισμένος στο κεφάλι μεταφέρθηκε στον "Ευαγγελισμό".

Οι προβοκάτορες δε σταμάτησαν εκεί. Εισχώρησαν και βρήκαν κάλυψη στη χωρίς ουσιαστική περιφρούρηση κεφαλή της πορείας, περιμένοντας τον κύριο όγκο της διαδήλωσης. Οταν ο κύριος όγκος έφτασε συγκροτημένα στην Αμερικάνικη πρεσβεία, με επικεφαλής το πανό του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜΕ) και καθώς περνούσε ήδη ο μεγαλύτερος αριθμός των διαδηλωτών και πλησίαζαν οι φοιτητικοί σύλλογοι στις 9.40 μ.μ., οι πασίγνωστοι ασφαλίτες - εμφανιζόμενοι ως "γνωστοί - άγνωστοι" άρχισαν να πετάνε πέτρες και κροτίδες στους αστυνομικούς από το πεζοδρόμιο που είχαν λουφάξει. Χρησιμοποιώντας, πάντα, σαν ασπίδα τους διαδηλωτές έριχναν πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις. Με αυτό σαν σύνθημα οι πάνοπλοι αστυνομικοί της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης(ΥΑΤ) κινήθηκαν προς την πορεία. Εριξαν ό,τι χημικό είχαν και συνέλαβαν στο σωρό 72 άτομα κυνηγώντας διαδηλωτές μέχρι το Πολεμικό Μουσείο, ενώ οι συνεργάτες τους διέφευγαν στα στενά απέναντι από την πρεσβεία.

Το στημένο θέαμα, που υπονόμευσε μια καθαρά αντιιμπεριαλιστική πορεία είχε ολοκληρωθεί. Τα συνθήματα τριών ωρών διαδήλωσης τηλεοπτικά εξαφανίστηκαν... Οι διαδηλώσεις όμως θα συνεχιστούν!


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ