Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Ακριβότερη η απόκτηση διπλώματος οδήγησης

Ακριβότερα θα κοστίζει από την 1η Νοέμβρη 1999 η απόκτηση διπλώματος οδήγησης, ενώ η κυβέρνηση στο πλαίσιο της εισπρακτικής της υστερίας για να "πιάσει" τους στόχους της ΟΝΕ, καθιερώνει την υποχρεωτική αναγραφή του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου (ΑΦΜ) στα νέα "διπλώματα".

Τα παραπάνω προκύπτουν από χτεσινές εξαγγελίες του υπουργού Μεταφορών - Επικοινωνιών, Τ. Μαντέλη,οι οποίες διαπνέονται κυρίως από εισπρακτική λογική, όχι, όμως και από μέτρα ουσίας, όπως είναι π.χ. η καθιέρωση μαθήματος κυκλοφοριακής αγωγής στα σχολεία. Κύριο χαρακτηριστικό των κυβερνητικών μέτρων, είναι η καθιέρωση υποχρεωτικής παρακολούθησης ελάχιστου αριθμού μαθημάτων θεωρητικής και πρακτικής εκπαίδευσης των υποψηφίων οδηγών αυτοκινήτων και μοτοσικλετών, πριν δώσουν εξετάσεις. Ειδικότερα, οι ελάχιστες ώρες θεωρητικής διδασκαλίας για την απόκτηση διπλώματος μοτοσικλέτας είναι 10 ώρες, για επιβατικά και φορτηγά κάτω των 3,5 τόνων 20 ώρες, ενώ για φορτηγά άνω των 3,5 τόνων και λεωφορεία έξι ώρες. Σε περίπτωση απόρριψης κατά την εξέταση, οι υποψήφιοι θα παρακολουθούν το 30% των θεωρητικών μαθημάτων.

Οι ελάχιστες ώρες πρακτικής εκπαίδευσης στις σχολές οδηγών, είναι οκτώ ώρες για δίπλωμα μοτοσικλέτας μέχρι 125 κυβικά και δίκυκλα - τετράκυκλα, 10 ώρες για μοτοσικλέτες άνω των 125 κυβικών, 20 ώρες για επιβατικά ΙΧ και φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους, 10 ώρες για φορτηγά άνω των 3,5 τόνων, οκτώ ώρες για φορτηγά με ρυμουλκούμενα και τέσσερις ώρες για λεωφορεία με ρυμουλκούμενο και αρθρωτά. Οι αποτυχόντες υποψήφιοι υποχρεούνται να παρακολουθήσουν το 50% των μαθημάτων.

Κατά τα άλλα, εξαγγέλθηκε ότι τα διπλώματα θα χορηγούνται σε πέντε μέρες, ενώ η επανεξέταση για τους "κομμένους" θα γίνεται σε 14 μέρες (σήμερα είναι 30) αν αφορά την πρωτοβάθμια επιτροπή και σε 28 μέρες (αντί των 60) αν αφορά τη δευτεροβάθμια.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ