Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 32
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Ξεφορτώνονται" τους συνταξιούχους

Η πολιτική της Ευρωπαϊκής Ενωσης κινείται στην "ισόρροπη κατανομή των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας" επισημάνθηκε στη χτεσινή διάσκεψη των υπουργών Υγείας

Η μετάθεση της φροντίδας των ηλικιωμένων στην οικογένεια, στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και τις λεγόμενες εθελοντικές μη-κυβερνητικές οργανώσεις αποτελεί κύρια κατεύθυνση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας.

Αυτό φάνηκε καθαρά στη χτεσινή έναρξη των εργασιών της 6ης Διάσκεψης των υπουργών Υγείας των κρατών - μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης που γίνεται στον "Αστέρα" της Βουλιαγμένης και έχει ως θέμα την "ανάγκη μιας ισορροπημένης προσέγγισης με στόχο τα υγιή γηρατειά". Πέρα απ' τις διαπιστώσεις ότι οι ηλικιωμένοι βρίσκονται ανάμεσα στους πιο τρωτούς που περιθωριοποιούνται και ότι οι πολιτικές που πρέπει να υλοποιηθούν πρέπει να έχουν ως άξονα το σύνθημα "υγεία για όλους", οι τοποθετήσεις που έγιναν στην έναρξη των εργασιών ήταν στο πνεύμα της "ισόρροπης κατανομής των πόρων που έχουμε στη διάθεσή μας". Μ' άλλα λόγια οι κεντρικές εξουσίες "ξεφορτώνονται" τους ηλικιωμένους...

Ο Ελληνας υπουργός Υγείας, Λ. Παπαδήμας, έδωσε έμφαση στη "στροφή από την πολιτική των επιδομάτων προς μια πολιτική ενεργούς επανένταξης" και στους τρόπους υποστήριξης των ευπαθών ομάδων. Ολη αυτή η στροφή βέβαια ως αναφορά έχει τα ΚΑΠΗ - που πνέουν πια τα λοίσθια - και το πρόγραμμα "Φροντίδα στο σπίτι", το οποίο, πέρα απ' τον περιορισμένο χαρακτήρα του, παρουσιάζει και προβλήματα στην πιλοτική του εφαρμογή.

Το προσωπικό φροντίδας των ηλικιωμένων θα είναι, κυρίως, μερικής απασχόλησης και εθελοντές. Ο εθελοντισμός όπως έχει θεσμοθετηθεί στον τελευταίο νόμο για την Πρόνοια, δεν έχει καμιά σχέση με την ευγενική έννοια στην οποία έχουν στρατευτεί πολλοί μέχρι τώρα.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ