ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΑΤΟΙΚΕΣ ΕΠΙΔΡΟΜΕΣ ΣΤΗ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ
Σφοδρότατοι βομβαρδισμοί και με "προσωπικό χαρακτήρα"...

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ.-

Ολοένα και περισσότερο "προσωπικό" χαρακτήρα προσλαμβάνουν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί κατά της Γιουγκοσλαβίας. Ξεκάθαρος στόχος τους - πέραν των πολλών άλλων - είναι ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς. Μετά το βομβαρδισμό του 23ώροφου κτιρίου στο Βελιγράδι, που στέγαζε τα γραφεία του κυβερνώντος "Σερβικού Σοσιαλιστικού Κόμματος", χτες ξημερώματα σημειώθηκε και ο βομβαρδισμός της προεδρικής κατοικίας στη συνοικία Ντέντιγιε των περιχώρων του Βελιγραδίου. Οι ζημιές από τις - όπως φάνηκε αναμενόμενες... - βόμβες ήταν μόνον υλικές. Ομως, το μήνυμα ήταν ξεκάθαρο, παρά τις προσπάθειες των εκπροσώπων του Λευκού Οίκου (Τζο Λόκχαρντ) και του ΝΑΤΟ να διαψεύσουν με διάφορα τερτίπια πως ο στόχος ήταν η εξολόθρευση του Γιουγκοσλάβου Προέδρου... Ο πρώτος επιχείρησε να το διαψεύσει, ίσως λόγω της - εδώ και 25 χρόνια - προεδρικής οδηγίας που απαγορεύει τη δολοφονία ξένων ηγετών. Ο δεύτερος απλώς υποστήριξε πως η προεδρική κατοικία στο Ντέντιγιε δεν ήταν παρά... το "προεδρικό τμήμα διοίκησης και οργάνωσης του γιουγκοσλαβικού στρατού"!

Αρκετές ώρες μετά, χτες μεσημέρι, βομβαρδίστηκαν ανελέητα και για 45 λεπτά, περιοχές της πρωτεύουσας του Κοσσυφοπεδίου, Πρίστινας, (με άγνωστο αριθμό θυμάτων), αλλά και του Νόβι Σαντ.

Ο βομβαρδισμός της προεδρικής κατοικίας

Οι τρεις βόμβες κατευθυνόμενες με λέιζερ έπεφταν από βομβαρδιστικό του ΝΑΤΟ κατά της προεδρικής κατοικίας, στην οδό Ούζιτσκα 15 στο Ντεντίνγε. Κανείς, ούτε απ' τα μέλη της οικογένειας του Προέδρου, ούτε απ' τις δυνάμεις ασφαλείας, δε βρισκόταν μέσα στο κτίριο. Ακόμη και το βίντεο που παρουσίασε η σερβική τηλεόραση, εμφάνιζε πως το μεγαλύτερο μέρος του μεγάρου είχε εκκενωθεί, όπερ συγκλίνει στην υπόθεση πως ο βομβαρδισμός ήταν μάλλον αναμενόμενος...

Το μεγαλύτερο μέρος της προεδρικής κατοικίας καταστράφηκε ολοσχερώς, προκαλώντας τη μήνι του υπουργού άνευ χαρτοφυλακίου Γκόραν Μάτιτς.

"Επρόκειτο για δολοφονική απόπειρα κατά του Προέδρου της Γιουγκοσλαβίας. Ηταν μία οργανωμένη τρομοκρατική ενέργεια...", σημείωσε ο Μάτιτς κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, προσθέτοντας ότι οι βόμβες ήταν τρεις, που κατευθύνονταν με ακτίνες λέιζερ. Μία απ' αυτές έπεσε στο υπνοδωμάτιο...

Αξιοσημείωτο το γεγονός πως ο βομβαρδισμός αυτός γινόταν μόνον λίγες ώρες πριν την άφιξη του Ρώσου ειδικού απεσταλμένου του Προέδρου Γιέλτσιν, Βίκτορ Τσερνομίρντιν, στο Βελιγράδι για συνομιλίες με τον Πρόεδρο Μιλόσεβιτς. Ο Τσερνομίρντιν μάλιστα δήλωσε με την άφιξή του πως "ήρθαμε εδώ με σαφείς προτάσεις που αποσκοπούν στον τερματισμό της τραγωδίας στη Γιουγκοσλαβία".

Ωστόσο, οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης Κλίντον και του ΝΑΤΟ έσπευσαν να αντικρούσουν το πασιφανές...

"Ο ίδιος ο Μιλόσεβιτς δεν είναι στόχος" είπε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζο Λόκχαρντ προσθέτοντας: "Επιδράμαμε σ' αυτό που πιστεύουμε πως ήταν ισχυροί στρατιωτικοί στόχοι". Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Αμυνας, Κένεθ Μπέικον, ισχυρίστηκε πως η προεδρική κατοικία, που είχε ανακαινιστεί πριν ενάμιση χρόνο, περιείχε "καταφύγια". Ομως, όπως σημείωνε χτες σχετικό τηλεγράφημα του "Ασοσιέιτεντ Πρες", άπαντες οι αξιωματούχοι της κυβέρνησης Κλίντον επαναλάμβαναν πως στόχος αυτής της επίθεσης δεν ήταν η δολοφονία του Προέδρου Μιλόσεβιτς και αυτό εξαιτίας μιας προεδρικής οδηγίας (από το 1974) που απαγορεύει ρητώς τη δολοφονία ξένων προέδρων...

Εξάλλου, υπεύθυνος του ΝΑΤΟ, που ζήτησε να μην κατονομαστεί, δήλωσε προς το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι το ΝΑΤΟ κατέστρεψε το "Διοικητήριο του Προέδρου" της Γιουγκοσλαβίας. Οταν ρωτήθηκε εάν το κτίριο ήταν η "προσωπική κατοικία" του Μιλόσεβιτς, ο ίδιος ΝΑΤΟικός αξιωματούχος δήλωσε ότι στον κατάλογο... των στόχων αναφέρεται ως "προεδρικό διοικητήριο". Ενώ στην ερώτηση εάν το ΝΑΤΟ επιθυμούσε με αυτούς τους βομβαρδισμούς να σκοτώσει τον Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς ή μέλη της οικογένειάς του, ο υπεύθυνος δε θέλησε - για ευνόητους λόγους... - να σχολιάσει.

Σφοδρότεροι βομβαρδισμοί και σε άλλες περιοχές

Ο βομβαρδισμός της προεδρικής κατοικίας, αν και πολύ χαρακτηριστικός, δεν ήταν ο μοναδικός. Δεκάδες βάρβαρες φονικές επιθέσεις σημειώθηκαν στην Πρίστινα και στη Μπατάνιτσα (βόρεια του Βελιγραδίου), στο Βάλιεβο (όπου 12 πύραυλοι κατέστρεψαν το εργοστάσιο Κρούσικ)...

Τρεις ισχυρές εκρήξεις έγιναν αισθητές χτες στις 04.15 το πρωί στο Βελιγράδι. Οι εκρήξεις προέρχονταν από τα νοτιοδυτικά προάστια της γιουγκοσλαβικής πρωτεύουσας, ενώ οι ίδιες πηγές τονίζουν πως είδαν λάμψεις στον ορίζοντα της περιοχής.

Τα νοτιοδυτικά προάστια του Βελιγραδίου, ιδιαιτέρως εκείνο της Ρακόβιτσα, 8 χλμ από το κέντρο της πόλης, έχουν γίνει κατ' επανάληψη στόχος των ΝΑΤΟικών αεροσκαφών.

Προηγουμένως, στις 02.38, ώρα Ελλάδος, τουλάχιστον είκοσι εκρήξεις ακούστηκαν στο Βελιγράδι, λίγα λεπτά αφότου ήχησαν οι σειρήνες του συναγερμού στην πόλη. Στόχος ήταν πάλι το στρατιωτικό αεροδρόμιο της Μπατάνιτσα. Σύμφωνα με το πρακτορείο "Τανγιούγκ" οι εκρήξεις ήταν πολύ πιο δυνατές απ' ότι στις προηγούμενες επιθέσεις, που δέχτηκε η Μπατάνιτσα, ενώ πυκνοί καπνοί κάλυψαν ολόκληρη την περιοχή. Πάνω από τη γιουγκοσλαβική πρωτεύουσα ακούστηκε ο βόμβος των ΝΑΤΟικών αεροσκαφών και η αντιαεροπορική άμυνα απάντησε με πυκνά πυρά.

Ισχυρές εκρήξεις αναφέρθηκαν χτες στη Δυτική Πρίστινα, όπου σύμφωνα με την κρατική σερβική τηλεόραση, βομβαρδίστηκαν (για 45 λεπτά) αλβανοκατοικούμενες περιοχές. Η ίδια πηγή υποστήριξε πως επλήγησαν καθαρά "μη στρατιωτικοί στόχοι", αλλά δε διευκρίνισε ποιοι ακριβώς. Επιπλέον, δεν αναφέρθηκαν πληροφορίες για θύματα.

Το πρακτορείο "Τανγιούγκ" μετέδωσε επίσης ότι οι σειρήνες ήχησαν και πάλι χτες στις 9.03 (ώρα Ελλάδας) σε αρκετές σερβικές πόλεις και στο Μαυροβούνιο.

Συγκρούσεις στη μεθόριο

Σερβικές και μεθοριακές δυνάμεις της Αλβανίας αντάλλαξαν και χτες πυρά σε μια περαιτέρω ένδειξη της αύξησης της έντασης μεταξύ των δύο χωρών. Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ στα Τίρανα, Αντρέα Ανγκέλι, παρατηρητές που εκτελούσαν περιπολίες στα σύνορα του είπαν πως ξέσπασαν οι συγκρούσεις κοντά στο χωριό Ντομπρούνε, 115 χιλιόμετρα βόρεια της αλβανικής πρωτεύουσας.

Το αλβανικό πρακτορείο ειδήσεων ΑΤΑ μετέδωσε πως Σέρβοι στρατιώτες επιτέθηκαν και Αλβανοί φρουροί των συνόρων, που αμέσως ενισχύθηκαν από αστυνομικές δυνάμεις, ανταπέδωσαν τα πυρά και ανάγκασαν τους Σέρβους να οπισθοχωρήσουν στη σερβική πλευρά των συνόρων.

Ο Ανγκέλι είπε ότι δε υπάρχουν ενδείξεις πως οι σερβικές δυνάμεις εισήλθαν στο αλβανικό έδαφος, όπως είχε παρατηρήσει την περασμένη εβδομάδα κοντά στη γειτονική πόλη Καμενίτσα.

ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Σωρηδόν "ναι" στο ΝΑΤΟ

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ. -

Δύο επιπλέον "ναι" στο ΝΑΤΟ από Ρουμανία και Σλοβακία. "Ναι" για την απεριόριστη χρήση του εναέριου χώρου της Ρουμανίας από τα αεροσκάφη της Συμμαχίας. "Ναι" στη χρήση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου της Σλοβακίας για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού, οχημάτων και στρατευμάτων. Η προοπτική του εναγκαλισμού με τις μεγάλες δυνάμεις, "θόλωσε" το νου που πια αψηφά οιεσδήποτε συνέπειες.

Η προοπτική της μελλοντικής ένταξης στο ΝΑΤΟ και στη μεγάλη δυτική οικογένεια, έκανε τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών του ρουμανικού Κοινοβουλίου να ψηφίσει υπέρ της έγκρισης του αιτήματος του ΝΑΤΟ για απεριόριστη χρήση του εναέριου χώρου της, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της Συμμαχίας στη Γιουγκοσλαβία. Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου των δύο Σωμάτων του Κοινοβουλίου, υπέρ της έγκρισης του αιτήματος ψήφισαν 225 και κατά 21 μέλη του Κοινοβουλίου, ενώ υπήρξαν 99 αποχές, αφού τα αριστερά κόμματα εξέφρασαν επιφυλάξεις, αλλά απείχαν για να μη δοθεί η εντύπωση ότι αντιτίθενται στην προσπάθεια της Ρουμανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ετσι, με την έγκριση, τα νατοϊκά αεροσκάφη θα μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα τον εναέριο χώρο της Ρουμανίας, όσο συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

Το αίτημα του ΝΑΤΟ ακολούθησε την τυπική διαδικασία κατά το Σύνταγμα, αφού μετά την έγκριση της κυβέρνησης, προωθήθηκε στον Πρόεδρο της χώρας Εμίλ Κωνσταντινέσκου και κατόπιν υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο. Πολιτικοί παρατηρητές τόνισαν ότι το αίτημα αυτό έθεσε σε δίλημμα τη Ρουμανία, η οποία έπρεπε να σταθμίσει, από τη μία τις προσπάθειες να ενταχθεί στη Συμμαχία και από την άλλη τις σχέσεις της με τους Σέρβους γείτονές της. Αλλά δεν είναι μόνο οι σχέσεις της... Η έγκριση αυτή, σύμφωνα με τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, συνιστά παραβίαση σχετικής συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Οπως μετέδωσε το ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων "Mediafax", ο Γιουγκοσλάβος πρεσβευτής στο Βουκουρέστι, Ντέσιμιρ Γέβτιτς, σε επιστολή του προς το ρουμανικό Κοινοβούλιο επισήμαινε ότι εάν γίνει δεκτό το αίτημα του ΝΑΤΟ, η Ρουμανία θα παραβιάσει τη διμερή συμφωνία αφού άρθρο του Συμφώνου Φιλίας που υπέγραψαν το 1996 το Βουκουρέστι και το Βελιγράδι, προβλέπει ότι καμία χώρα δε θα επιτρέπει σε τρίτους να χρησιμοποιούν το έδαφός της για "επιθετικές ενέργειες" εναντίον της άλλης! Τι σημαίνει όμως παραβίαση των συμφωνιών μπροστά στην προοπτική της ένταξης της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ; Τίποτα.

Χωρίς τη δέσμευση μιας συμφωνίας... η σλοβακική κυβέρνηση και η Πάνω Βουλή ενέκριναν το αίτημα του ΝΑΤΟ για απεριόριστη χρήση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου για τη μεταφορά στρατιωτικών μονάδων, οχημάτων και πολεμικού υλικού. Το εν λόγω αίτημα πρέπει να εγκριθεί και από την Κάτω Βουλή, μια διαδικασία τυπική αφού κανείς δε φαίνεται ότι θα φέρει αντιρρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι από το Μάρτη η Σλοβακία έχει εγκρίνει την απεριόριστη χρήση του εναέριου χώρου της για τους βομβαρδισμούς κατά της Ο Δ Γιουγκοσλαβίας. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο CTK μεταφέροντας δηλώσεις του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Τζίρι Σέντιβι,μεταδίδει ότι οι πρώτες "μεταφορές" θα γίνουν άμεσα ή και αυθημερόν, αντίθετα από τον υπουργό Εξωτερικών Γιαν Κάβαν, που δήλωσε ότι το πρώτο τρένο αναμένεται να φθάσει στις 26 του Απρίλη.

Το "δόγμα" Τόνι Μπλερ... "βομβαρδίζει" το μέλλον

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. -

Οι σημερινές αμερικανο-ΝΑΤΟικές επιδρομές στη Γιουγκοσλαβία δεν είναι παρά ο μαύρος προάγγελος ανάλογων επεμβάσεων στο μέλλον. Δεν πρόκειται για αυθαίρετο, αλλά για αντικειμενικό συμπέρασμα που συνάγεται όχι μόνον από το χαρακτήρα της σημερινής εισβολής στη Γιουγκοσλαβία, με φενάκη τάχα την προστασία ανθρωπίνων δικαιωμάτων... αλλά και από τις ξεκάθαρες πρόσφατες δηλώσεις που είχε κάνει η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών στις αρχές του μήνα σε ινστιτούτο της Ουάσιγκτον. "Τον 21ο αιώνα" είχε πει τότε η Ολμπράιτ "θα χτυπάμε όπου και όποτε θέλουμε σαφώς και πέραν των ορίων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ". Χτες, ο Βρετανός πρωθυπουργός μάς θύμισε την Ολμπράιτ, κατ' ανάλογο και ίσως με πιο "ήπιο" τρόπο - όσο αυτό μπορεί να λεχθεί για τρομοκρατικές επεμβάσεις παγκόσμιας εμβέλειας...

Σύμφωνα με δημοσιογράφο του "Ρόιτερ", που κατάφερε να πάρει το κείμενο της ομιλίας του Βρετανού πρωθυπουργού σε χτεσινή εκδήλωση στην "Οικονομική Λέσχη" του Σικάγου, ο Τόνι Μπλερ θα προτείνει ένα νέο "δόγμα" για την πραγματοποίηση επεμβάσεων στο εξωτερικό, σε περιπτώσεις "ανθρωπιστικών" κρίσεων, διατυπώνοντας τις "προϋποθέσεις" για τη χρήση στρατιωτικής δύναμης.

Σύμφωνα με το προσχέδιο αυτής της ομιλίας, ο Βρετανός πρωθυπουργός θα αντικρούσει την άποψη που είχε διατυπώσει ο Μπίσμαρκ τον 19ο αιώνα πως τα Βαλκάνια δεν αξίζουν "τα κόκαλα ούτε ενός Πομερανού γρεναδιέρου". Σ' αυτό το σημείο λέγεται πως ο Μπλερ θα αντιταχθεί χτυπώντας στο θυμικό των ακροατών του, με την αναφορά του τύπου: "Οσοι έχουν δει τα δακρυσμένα πρόσωπα εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων που διασχίζουν τα σύνορα, όποιος άκουσε τις ιστορίες για τις βιαιότητες και για την άγνωστη τύχη όσων έχουν μείνει πίσω, ξέρει ότι ο Μπίσμαρκ είχε λάθος"!

Βέβαια, η ομιλία Μπλερ στην "Οικονομική Λέσχη" του Σικάγου δεν είναι η πρώτη που είχε τέτοιο περιεχόμενο. Την περασμένη βδομάδα, σε άρθρο του στο "ΝΙΟΥΣΓΟΥΙΚ", ο πρωθυπουργός της Βρετανίας είχε αναφερθεί σε έναν "νέο διεθνισμό" που θα "δικαιολογούσε στρατιωτικές επεμβάσεις στο εξωτερικό για τον τερματισμό βιαιοτήτων και εθνικιστικών εκκαθαρίσεων, όπως στην περίπτωση του Κοσσυφοπεδίου".

Χιλιάδες φορές στο παρελθόν (απώτερο και πρόσφατο), η πολιτική μεγάλων δυνάμεων (με πρώτες τις ΗΠΑ, αλλά και την ουραγό Ευρώπη) χρησιμοποιούσε την ασπίδα των "ανθρωπιστικών δικαιωμάτων", για να επεμβαίνει με οικονομικά, πολιτικά ή και άλλα μέσα σε εσωτερικές υποθέσεις και να επηρεάζει τις εξελίξεις στο εσωτερικό διαφόρων χωρών. Χρησιμοποιούσε ως βατήρα τις εξουσιοδοτήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ (που ο συσχετισμός δυνάμεων τους επέτρεπε), για να επιβάλλουν εμπάργκο (διαφόρων τύπων) ή να στέλνουν δυνάμεις επιβολής"ειρήνης". Σήμερα, η πλήρης διάλυση του ΟΗΕ είναι προφανής και κραυγαλέα και άνθρωποι σαν τη Μαντλίν Ολμπράιτ και τον Τόνι Μπλερ δεν κάνουν τίποτε άλλο από το να το επιβεβαιώνουν παντί τρόπω. Το διόλου μακρινό μέλλον προβλέπει Παγκόσμιο Οργανισμό Ηνωμένων Επικυριάρχων... (πρώην ΝΑΤΟ) και βόμβες που θα σφαγιάζουν τους κάθε λογής αντιρρησίες ή ανυπότακτους με τη σημαία των"ανθρωπίνων δικαιωμάτων"...

Γιουγκοσλάβοι στρατιώτες στη μεθόριο με την Κροατία;

ΝΤΕΜΠΕΛΙ ΜΠΡΙΓΙΕΓΚ (ΚΡΟΑΤΙΑ).-

Αξιωματούχοι του ΟΗΕ επιβεβαίωσαν αργά προχτές βράδυ την πληροφορία ότι μία ομάδα Γιουγκοσλάβων στρατιωτών παραμένει μέσα στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη, κοντά στα σύνορα της Κροατίας, αλλά επισήμαναν ότι οι Γιουγκοσλάβοι είναι πολύ λιγότεροι απ' ό,τι αρχικώς είχε λεχθεί.

Η Κροατία είχε υποστηρίξει την Τρίτη ότι περισσότεροι από 300 Γιουγκοσλάβοι στρατιώτες εισέβαλαν στη χερσόνησο Πρέβλακα, πληροφορία που προκάλεσε φόβους ότι η κρίση στο Κοσσοφυπέδιο επεκτάθηκε και στη μεθόριο Γιουγκοσλαβίας - Κροατίας.

Πηγή των Ηνωμένων Εθνών στο μεθοριακό φυλάκιο Ντέμπελι Μπρίγιεγκ δήλωσε στο "Ρόιτερ" ότι οι Γιουγκοσλάβοι στρατιώτες που μπήκαν στην αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη προχτές, παραμένουν στην περιοχή, διαψεύδοντας ωστόσο τον αριθμό που είχε δώσε νωρίτερα η κροατική τηλεόραση.

Το φυλάκιο Ντέμπελι Μπρίγιεγκ είναι το ένα από τα δύο μεθοριακά φυλάκια που συνδέουν την Κροατία με το Μαυροβούνιο. Σύμφωνα με την πηγή που επικαλείται το "Ρόιτερ", οι παρατηρητές του ΟΗΕ διαμαρτυρήθηκαν στις γιουγκοσλαβικές στρατιωτικές αρχές για το επεισόδιο, αλλά δεν έλαβαν απάντηση.

Η στιγμή ακριβώς που ένας πύραυλος χτυπά μια γέφυρα του Δούναβη στο Νόβι Σαντ

Η βομβαρδισμένη προεδρική κατοικία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ