Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΡΟΥΜΑΝΙΑ - ΣΛΟΒΑΚΙΑ
Σωρηδόν "ναι" στο ΝΑΤΟ

ΒΟΥΚΟΥΡΕΣΤΙ - ΜΠΡΑΤΙΣΛΑΒΑ. -

Δύο επιπλέον "ναι" στο ΝΑΤΟ από Ρουμανία και Σλοβακία. "Ναι" για την απεριόριστη χρήση του εναέριου χώρου της Ρουμανίας από τα αεροσκάφη της Συμμαχίας. "Ναι" στη χρήση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου της Σλοβακίας για τη μεταφορά στρατιωτικού υλικού, οχημάτων και στρατευμάτων. Η προοπτική του εναγκαλισμού με τις μεγάλες δυνάμεις, "θόλωσε" το νου που πια αψηφά οιεσδήποτε συνέπειες.

Η προοπτική της μελλοντικής ένταξης στο ΝΑΤΟ και στη μεγάλη δυτική οικογένεια, έκανε τη μεγάλη πλειοψηφία των μελών του ρουμανικού Κοινοβουλίου να ψηφίσει υπέρ της έγκρισης του αιτήματος του ΝΑΤΟ για απεριόριστη χρήση του εναέριου χώρου της, στο πλαίσιο των επιχειρήσεων της Συμμαχίας στη Γιουγκοσλαβία. Κατά τη διάρκεια έκτακτης συνόδου των δύο Σωμάτων του Κοινοβουλίου, υπέρ της έγκρισης του αιτήματος ψήφισαν 225 και κατά 21 μέλη του Κοινοβουλίου, ενώ υπήρξαν 99 αποχές, αφού τα αριστερά κόμματα εξέφρασαν επιφυλάξεις, αλλά απείχαν για να μη δοθεί η εντύπωση ότι αντιτίθενται στην προσπάθεια της Ρουμανίας για ένταξη στο ΝΑΤΟ. Ετσι, με την έγκριση, τα νατοϊκά αεροσκάφη θα μπορούν να χρησιμοποιούν ελεύθερα τον εναέριο χώρο της Ρουμανίας, όσο συνεχίζονται οι επιχειρήσεις εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

Το αίτημα του ΝΑΤΟ ακολούθησε την τυπική διαδικασία κατά το Σύνταγμα, αφού μετά την έγκριση της κυβέρνησης, προωθήθηκε στον Πρόεδρο της χώρας Εμίλ Κωνσταντινέσκου και κατόπιν υποβλήθηκε στο Κοινοβούλιο. Πολιτικοί παρατηρητές τόνισαν ότι το αίτημα αυτό έθεσε σε δίλημμα τη Ρουμανία, η οποία έπρεπε να σταθμίσει, από τη μία τις προσπάθειες να ενταχθεί στη Συμμαχία και από την άλλη τις σχέσεις της με τους Σέρβους γείτονές της. Αλλά δεν είναι μόνο οι σχέσεις της... Η έγκριση αυτή, σύμφωνα με τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση, συνιστά παραβίαση σχετικής συμφωνίας που έχει υπογραφεί μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών. Οπως μετέδωσε το ανεξάρτητο πρακτορείο ειδήσεων "Mediafax", ο Γιουγκοσλάβος πρεσβευτής στο Βουκουρέστι, Ντέσιμιρ Γέβτιτς, σε επιστολή του προς το ρουμανικό Κοινοβούλιο επισήμαινε ότι εάν γίνει δεκτό το αίτημα του ΝΑΤΟ, η Ρουμανία θα παραβιάσει τη διμερή συμφωνία αφού άρθρο του Συμφώνου Φιλίας που υπέγραψαν το 1996 το Βουκουρέστι και το Βελιγράδι, προβλέπει ότι καμία χώρα δε θα επιτρέπει σε τρίτους να χρησιμοποιούν το έδαφός της για "επιθετικές ενέργειες" εναντίον της άλλης! Τι σημαίνει όμως παραβίαση των συμφωνιών μπροστά στην προοπτική της ένταξης της Ρουμανίας στο ΝΑΤΟ; Τίποτα.

Χωρίς τη δέσμευση μιας συμφωνίας... η σλοβακική κυβέρνηση και η Πάνω Βουλή ενέκριναν το αίτημα του ΝΑΤΟ για απεριόριστη χρήση του οδικού και σιδηροδρομικού δικτύου για τη μεταφορά στρατιωτικών μονάδων, οχημάτων και πολεμικού υλικού. Το εν λόγω αίτημα πρέπει να εγκριθεί και από την Κάτω Βουλή, μια διαδικασία τυπική αφού κανείς δε φαίνεται ότι θα φέρει αντιρρήσεις. Υπενθυμίζεται ότι από το Μάρτη η Σλοβακία έχει εγκρίνει την απεριόριστη χρήση του εναέριου χώρου της για τους βομβαρδισμούς κατά της Ο Δ Γιουγκοσλαβίας. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο CTK μεταφέροντας δηλώσεις του Αρχηγού του Γενικού Επιτελείου Στρατού Τζίρι Σέντιβι,μεταδίδει ότι οι πρώτες "μεταφορές" θα γίνουν άμεσα ή και αυθημερόν, αντίθετα από τον υπουργό Εξωτερικών Γιαν Κάβαν, που δήλωσε ότι το πρώτο τρένο αναμένεται να φθάσει στις 26 του Απρίλη.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ