Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
DEUTSCHE TELEKOM - ITALIA TELECOM
Ανακοινώθηκε, επισήμως, ο νέος τηλεπικοινωνιακός γίγαντας

ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η μεγαλύτερη εταιρία τηλεπικοινωνιών στην Ευρώπη είναι, πλέον, γεγονός: οι πρόεδροι της γερμανικής "Deutsche Telekom AG" Ρον Σόμερ και της ιταλικής "Italia Telecom SpA" Φράνκο Μπερνάμπε ανακοίνωσαν, και επισήμως χθες, από τη βρετανική πρωτεύουσα τη συγχώνευση των εταιριών τους, την οποία αναμένεται να διευθύνουν, για το πρώτο, τουλάχιστον, χρονικό διάστημα από κοινού. Ο νέος τηλεπικοινωνιακός γίγαντας θα είναι ο μοναδικός, μέχρι στιγμής, που θα είναι σε θέση να ανταγωνιστεί την αμερικανική εταιρία "AT - and - T" που συνεργάζεται με τη βρετανική PLC.

Ο νέος τηλεπικοινωνιακός γίγαντας έχει χρηματιστηριακά κεφάλαια 162 δισεκατομμύρια ευρώ, θα απασχολεί 304.000 εργαζομένους και εκτιμάται ότι τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του θα έχει κέρδη περισσότερα των 59 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Στο μετοχικό κεφάλαιο της νέας εταιρίας η "Deutsche Telekom" έχει το 56% των μετοχών και η "Italia Telecom" το 44%, ενώ η ιταλική εταιρία εξασφάλισε τη διαβεβαίωση ότι η συμμετοχή του γερμανικού κράτους στην "Deutsche Telekom" θα μειωθεί στο 40% από 72%, που είναι σήμερα. Η διαφορά θα καλυφθεί, όπως δήλωσε ο νέος Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βέρνερ Μίλερ από το Λουξεμβούργο, από την αναμενόμενη αύξηση του κεφαλαίου της γερμανικής εταιρίας, μέσα στους επόμενους μήνες, και μέσω της συγχώνευσής της με την ιταλική. Σύμφωνα με τις υπάρχουσες πληροφορίες, η "Italia Telecom" ενέκρινε ως ικανοποιητική την προσφορά της γερμανικής εταιρίας που εκτιμούσε την αξία της σε 82 δισεκατομμύρια δολάρια, απορρίπτοντας, έτσι, με τον πλέον αποδοτικό τρόπο το "φλερτ" της, επίσης, ιταλικής "Olivetti SpA".

Ως καταληκτική ημερομηνία ολοκλήρωσης της συγχώνευσης ορίστηκε η 1η Μάρτη 2000 και μέχρι τότε ο νέος τηλεπικοινωνιακός γίγαντας αναμένεται να εξυπηρετεί το 1/3 του πληθυσμού της Ευρώπης και να έχει περισσότερους από 100 εκατομμύρια πελάτες στην Ευρώπη, στη Λατινική Αμερική και στη Νοτιοανατολική Ασία. Οπως υποστήριζαν ιταλικές πηγές, μετά από κάποιο χρονικό διάστημα, επικεφαλής του διευθυντηρίου της εταιρίας θα τεθεί αποκλειστικά ο Σόμερ, ενώ ο Ιταλός Μπερνάμπε θα έχει αρμοδιότητες μόνο στο Εποπτικό Συμβούλιο. Οι δύο εταιρίες έχουν μονοπωλιακές δραστηριότητες στις χώρες τους και η συμφωνία συγχώνευσής τους θα πρέπει να εγκριθεί και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προκειμένου να κριθεί κατά πόσο δεν ασκείται αθέμιτος ανταγωνισμός εντός του ενιαίου οικονομικού χώρου της ΕΕ.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ετοιμη η μεγαλύτερη συγχώνευση μέχρι σήμερα (1999-04-21 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ