Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 26
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
"Φλερτάρει" έντονα ο Ετσεβίτ την ακροδεξιά

ΑΓΚΥΡΑ.-

Πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα τα "ανοίγματα" του Μπουλέντ Ετσεβίτ προς την τουρκική ακροδεξιά, ενώ το σενάριο της μεταξύ τους κυβερνητικής συνεργασίας εμφανίζεται ως το πλέον πιθανό και εφικτό. Ο ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος της Αριστεράς ανταπέδωσε τις "φιλοφρονήσεις" στον πρόεδρο του Κόμματος της Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, εντείνοντας τις φήμες που οριστικοποιούν τη διμερή κυβερνητική τους συνεργασία.

"Το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης καταβάλλει προσπάθεια να διαμορφώσει μια μετριοπαθέστερη πολιτική θέση" εκτιμά σε χθεσινές του δηλώσεις στην εφημερίδα "Μιλιέτ" ο Μπουλέντ Ετσεβίτ, ο οποίος καταλήγει ότι "ακόμα και αν αυτή η προσπάθεια δε στεφθεί με απόλυτη επιτυχία, το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης έχει σαφώς απομακρυνθεί από τις ακραίες θέσεις που πρέσβευε στο παρελθόν". Ο νικητής των πρόσφατων εκλογών στην Τουρκία, και πρωθυπουργός της χώρας τους τελευταίους μήνες, απέφυγε να αποσαφηνίσει τις προθέσεις του, αλλά άφησε να εννοηθεί ότι είναι πολύ πιθανό το Κόμμα της Δημοκρατικής Αριστεράς να σχηματίσει κυβέρνηση με το Κόμμα της Εθνικιστικής Δράσης.

Λίγες μέρες νωρίτερα, ο ακροδεξιός ηγέτης Μπαχτσελί είχε προλειάνει το έδαφος της προσέγγισης, εκφράζοντας την εκτίμησή του για τις απόψεις και τις πολιτικές επιλογές του Ετσεβίτ, τονίζοντας ότι τα δύο κόμμα δεν έχουν πολύ διαφορετικές θέσεις για τα μείζονα προβλήματα που αντιμετωπίζει η χώρα. Εντούτοις, αξίζει να σημειωθεί ότι για να είναι βιώσιμη η όποια κυβέρνηση σχηματιστεί, θα πρέπει τον κυβερνητικό συνασπισμό να στηρίξει και ένα τρίτο κόμμα, που εκτιμάται ότι θα είναι το κόμμα της Μητέρας Πατρίδας του Μεσούτ Γιλμάζ.

Πάντως, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί δεν έχασε την ευκαιρία να εκφράσει "τις μετριοπαθείς" απόψεις του, τονίζοντας ότι το κόμμα του θα ζητήσει την εκτέλεση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν σε περίπτωση που του επιβληθεί η θανατική ποινή. Ο Μπαχτσελί, μάλιστα, υπογράμμισε ότι θα πρέπει "να ξεριζωθούν πλήρως οι αντάρτικες οργανώσεις του ΡΚΚ, να εξολοθρευτούν τα ηγετικά του στελέχη που βρίσκονται ακόμη στο Ιράκ, στο Ιράν, στη Συρία και στην Ελλάδα", ενώ εξέφρασε τη διαφωνία του με την πρόταση Ετσεβίτ για έκφραση επιείκειας σε όσους Κούρδους αντάρτες παραδοθούν.

Παραιτήθηκε ο Μπαϊκάλ

Την ευθύνη της εκλογικής πτώσης του Κόμματός του ανέλαβε προσωπικά ο πρόεδρος του Λαϊκού Ρεπουμπλικανικού Κόμματος Ντενίζ Μπαϊκάλ, ο οποίος παραιτήθηκε από την προεδρία. Είναι η πρώτη φορά που το Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα, που ιδρύθηκε το 1923 από τον Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ, μένει εκτός Κοινοβουλίου, καθώς δεν κατόρθωσε να συγκεντρώσει ποσοστό μεγαλύτερο του 10%.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ