Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
"Θέλουμε ειρήνη"

Η γερμανική οργάνωση "Μητέρες κατά του πολέμου" και πέντε γαλλικές οργανώσεις αναλαμβάνουν πρωτοβουλίες, ζητώντας διακοπή της στρατιωτικής επέμβασης

ΔΡΕΣΔΗ - ΠΑΡΙΣΙ.-

Μια αυτοκινητοπομπή, μετά από πρωτοβουλία της οργάνωσης "Μητέρες κατά του πολέμου", με αίτημα τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, ξεκίνησε χτες από τη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας για το Βελιγράδι.

Τρία λεωφορεία, με επιβάτες 139 ανθρώπους από όλη τη Γερμανία, συμμετέχουν στο εγχείρημα, σύμφωνα με τα όσα είπε ο ο συντονιστής Λόταρ Χόιπλ. Οι μισοί από τους επιβάτες είναι γυναίκες που κινητοποιήθηκαν από τις "Μητέρες κατά του πολέμου" - ανάμεσά τους, δύο Σέρβες και μια Αλβανίδα του Κοσσυφοπεδίου, που ζουν στη Γερμανία.

"Οι "Μητέρες κατά του πολέμου" ελπίζουν να συναντήσουν άλλες μητέρες στο Βελιγράδι", είπε η Ιλόνα Ρότε, συνδιοργανώτρια της αυτοκινητοπομπής. "Δε γεννήσαμε τα παιδιά μας για να σκοτωθούν", πρόσθεσε.

Οι οργανωτές ενδέχεται να αλλάξουν την τελευταία στιγμή τον προορισμό και να επιλέξουν το Μιλάνο της Ιταλίας, εξαιτίας "των βομβαρδισμών και της ανασφάλειας" στη Γιουγκοσλαβία, διευκρίνισε ο Χόιπλ, αφού "δε θα διακινδυνεύσουμε την ασφάλεια αυτών που θα συμμετάσχουν". Στο Βελιγράδι, οι συμμετέχοντες στην αυτοκινητοπομπή ελπίζουν ότι θα γίνουν δεκτοί από κάποιον εκπρόσωπο των γιουγκοσλαβικών αρχών, "κατά προτίμηση" από τον Πρόεδρο Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, δήλωσε ο Χόιπλ.

"Ζητούμε κατά πρώτο λόγο τον άμεσο τερματισμό των βομβαρδισμών, δεύτερον ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και μόνον και, τρίτον, την επιστροφή όλων των προσφύγων στις εστίες τους", δήλωσε ο Χόιπλ.

Η αναχώρηση από τη Δρέσδη έχει συμβολικό χαρακτήρα, καθώς η πόλη είχε ισοπεδωθεί το Φλεβάρη του 1945 από αγγλο-αμερικανικό βομβαρδισμό που προκάλεσε δεκάδες χιλιάδες νεκρούς μέσα σε μία νύχτα.

Οργανώσεις Γάλλων Εργαζομένων

Πέντε γαλλικές οργανώσεις προσκείμενες στην Αριστερά εξέφρασαν σήμερα στο Παρίσι την αντίθεσή τους στους βομβαρδισμούς εναντίον του καθεστώτος του Βελιγραδίου και κάλεσαν τους Γάλλους να βάλουν την υπογραφή τους σε μια αίτηση, με την οποία απαιτείται η διακοπή των στρατιωτικών επιχειρήσεων.

Οι διοργανωτές ζητούν την άμεση επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, εκτιμώντας ότι "δεν έχουν γίνει όλες οι προσπάθειες για να αποφευχθεί η λογική του πολέμου".

Οι πέντε οργανώσεις είναι οι "Εκκληση των Εκατό για την Ειρήνη", "Δάσκαλοι για την Ειρήνη", "Διεθνής Σύνδεσμος Γυναικών για την Ειρήνη και την Ελευθερία", "Κίνημα της Ειρήνης" και "Κίνημα κατά του Ρατσισμού και για τη Φιλία μεταξύ των Λαών" (MRAP).


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ