Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
Καμουφλαρισμένες χερσαίες επιχειρήσεις;

Τα σενάρια για την πραγματοποίηση μιας χερσαίας εισβολής είναι πολλά, όμως επισήμως κανείς δε θέλει να αποκαλύψει πώς ακριβώς και τι θα γίνει

Ο "ακήρυχτος" πόλεμος βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ η "προσγείωσή του" επί του εδάφους είναι θέμα πιο περίπλοκο και αρκούντως "επικίνδυνο" για να μπορέσει να αποκαλυφθεί το πώς, από ποιους και πότε ακριβώς θα γίνει.

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον θα είναι ο άνθρωπος - ορχήστρα, συνεπικουρούμενος από τον Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ,στην τριμερή "πολεμικού περιεχομένου" πανηγυρική συνάντηση για τα 50 χρόνια του ΝΑΤΟ, που άνοιξε τις πύλες της σήμερα στην αμερικανική πρωτεύουσα. Κύριος στόχος η ενότητα τονίζουν, αφήνοντας τις ερωτήσεις να αιωρούνται στο κενό όσον αφορά την επίσημη ανακοίνωση ότι το επόμενο στάδιο εξέλιξης του ακήρυχτου πολέμου είναι η χερσαία εισβολή. Εξάλλου, τα σενάρια είναι πολλά και οι ίδιοι μπορούν εύκολα να ονομάσουν τις επιχειρησιακές δραστηριότητες επί του εδάφους με πολλά ονόματα. Η συνέντευξη του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα στη χτεσινή "Ουάσιγκτον Ποστ" έδωσε το στίγμα τι ακριβώς θα επακολουθήσει. Ο Σολάνα δήλωσε ότι έχει ήδη εξουσιοδοτήσει τη στρατιωτική διοίκηση του ΝΑΤΟ να εξετάσει και να αναθεωρήσει τα σχέδιά της για μια πιθανή χερσαία επέμβαση στο Κόσσοβο - πρόκειται για τα σχέδια που ολοκληρώθηκαν τον Οκτώβρη του 1998, όπου περιλαμβάνεται το συμπέρασμα πως μια χερσαία επιχείρηση στο Κοσσυφοπέδιο απαιτεί εκατοντάδες χιλιάδες στρατιώτες. Σχέδια που έχουν απορριφθεί με πρώτες τις ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Σολάνα τόνισε πως η αμερικανική θέση για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων δεν έχει μεταβληθεί. "Ο Πρόεδρος δεν έχει πρόθεση να αποστείλει χερσαία στρατεύματα σε ένα περιβάλλον που δεν επιτρέπει την ανάπτυξή τους", προσθέτοντας πως "έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στην αεροπορική δράση μας και θα τη συνεχίσουμε έως ότου ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις μας".

Δίνοντας το σύνθημα, όλες οι δηλώσεις που ακολούθησαν είχαν μία εκπληκτική ομοιότητα όχι μόνο ως προς το περιεχόμενο, αλλά ακόμα και στις λέξεις που οι αξιωματούχοι χρησιμοποίησαν.

  • Μπιλ Κλίντον και Τόνι Μπλερ: Ενέκριναν χτες την απόφαση του ΝΑΤΟ για την αναθεώρηση, με βάση τα τελευταία δεδομένα, των σχεδίων της Συμμαχίας για μια ενδεχόμενη ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων στο Κόσσοβο, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος, ωστόσο πρόσθεσε ότι η Ουάσιγκτον και το Λονδίνο πιστεύουν στην επιτυχία της σημερινής αεροπορικής στρατηγικής που ακολουθείται και διάκεινται "αρνητικά στην προσφυγή σε χερσαία επέμβαση σε ένα εχθρικό περιβάλλον".
  • Μαντλίν Ολμπράιτ - Ρόμπιν Κουκ,υπουργοί Εξωτερικών ΗΠΑ - Βρετανίας σε κοινή συνέντευξή τους: "Δεν είμαστε υπέρ της ανάπτυξης χερσαίων δυνάμεων στο εχθρικό περιβάλλον του Κοσσυφοπεδίου" και "δεν υπάρχει ανάγκη να στείλουμε χερσαίες δυνάμεις. Ο χρόνος είναι ο μεγαλύτερος σύμμαχός μας".
  • Τζο Λόκχαρτ εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου: "Αν η στρατιωτική διοίκηση... και ο Γενικός Γραμματέας πιστεύουν ότι είναι φρόνιμο να ανανεώσουμε την υπάρχουσα εκτίμηση για τις μεταλλασσόμενες συνθήκες στο έδαφος, εμείς θα το υποστηρίξουμε", αλλά "η ανανέωση μιας παλαιότερης εκτίμησης, δεν αποτελεί αλλαγή πολιτικής, δε σημαίνει ότι δεσμεύονται χερσαίες δυνάμεις".
Η διγλωσσία γαλλικού τύπου

Αν οι περισσότεροι προσπαθούν να βεβαιώσουν για το "εχθρικό περιβάλλον", οι Γάλλοι αξιωματούχοι φάνηκαν ακόμα πιο "νεφελώδεις" σχετικά με τις προθέσεις του ΝΑΤΟ για τη χερσαία εισβολή, αφού επισήμως η Γαλλία κατέστησε χτες σαφές ότι η ιδέα της αποστολής χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο δε βρίσκεται αυτή τη στιγμή στην ημερήσια διάταξη. "Η στρατηγική έχει επιλεγεί και οι Σύμμαχοι πρέπει να μείνουν προσκολλημένοι σ αυτήν", τόνισε η εκπρόσωπος του Γάλλου Προέδρου Ζακ Σιράκ, Κατρίν Κολονά,η οποία πρόσθεσε ότι "Μια αποτελεσματική ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων δεν είναι στην ημερήσια διάταξη".

Οσο για τις κινήσεις και μετακινήσεις καθαρά στρατιωτικού περιεχομένου, η απάντηση έρχεται και πάλι από γαλλικά χείλη. "Ως τη φυσική προέκταση" των βομβαρδισμών κατά της Γιουγκοσλαβίας, που αποτελούν "την καλύτερη δυνατή μορφή δράσεως" χαρακτηρίζει την αποστολή των αμερικανικών επιθετικών ελικοπτέρων "Απάτσι" στην Αλβανία, ο Γάλλος υπουργός Αμυνας Αλεν Ρισάρ,σε συνέντευξή του στην εφημερίδα "Οζουρντουί/Λε Παριζιέν". Απλά για τον Ρισάρ πρόκειται για "ένα συμπληρωματικό μέσο, μεταξύ των άλλων τόσων". Ομως ο Ρισάρ ήταν τουλάχιστον αποκαλυπτικός ως προς ένα σημείο. Στις γαλλικές προθέσεις για την περιοχή: "Πολιτική λύση", δηλώνει ο Γάλλος υπουργός, υπογραμμίζοντας πως η λύση τούτη "θα σεβαστεί πλήρως το γιουγκοσλαβικό κράτος". "Εχουμε έναν μόνο πολιτικό στόχο. Να επιτρέψουμε στους κατοίκους του Κοσσυφοπεδίου να ζουν ασφαλώς στην επαρχία τούτη. Το τονίζω ιδιαιτέρως: στην επαρχία τούτη", καταλήγει ο Ρισάρ.

Αντίθετα πιο επιθετικός φάνηκε ο υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ Γουίλιαμ Κοέν,ο οποίος φανερώνει μία "πρωτοφανή ισχυρογνωμοσύνη" όσον αφορά τα σχέδια που θέλουν τις χερσαίες επιχειρήσεις να αρχίζουν, αφού υποστηρίζει ότι οι επιχειρήσεις του ΝΑΤΟ θα μπορούσαν να διευρυνθούν με τη συμμετοχή κάποιων επίγειων δυνάμεων αν καταστεί αναγκαίο. "Μπορεί να συμβεί πολύ γρήγορα" δήλωνε την Τετάρτη σε επιτροπή του Κογκρέσου για μία επέμβαση σε όλη την ΟΔ Γιουγκοσλαβίας. Μία επιχείρηση μικρής κλίμακας θα απαιτούσε δύναμη περίπου 75.000 αντρών, ενώ μία ολική εισβολή θα απαιτούσε περισσότερους από 200.000. Αν και επισήμανε ότι καμία από τις δύο προοπτικές δε λαμβάνονται υπόψη από τους συμμάχους μας... προς το παρόν.

Οι αλβανικές "βολές"

Οι χώρες του ΝΑΤΟ προς το παρόν δεν αποσαφηνίζουν τη θέση τους, όμως αφήνουν το πολεμικό κλίμα του πολέμου επί του εδάφους να εκτοξεύεται από τα χείλη των Αλβανών αξιωματούχων και να πραγματοποιείται από τους "εξαθλιωμένους και κατατρεγμένους" Κοσσοβάρους... Ρίχνοντας ακόμα μία φορά λάδι στη φωτιά ο Πρόεδρος της Αλβανίας Ρετζέπ Μεϊντάνι από την Ουάσιγκτον μίλησε γι' αυτό που για τον ίδιο είναι "ολοκάθαρο", ότι οι χερσαίες επιχειρήσεις είναι "απολύτως αναγκαίες για να μπορέσει να εξευρεθεί μία λύση για το Κόσσοβο"! Ενώ για άλλη μια φορά τόνισε πως πιστεύει ότι η χώρα του θα συρθεί στον πόλεμο! Και ο πρώην Πρόεδρος της Αλβανίας Σαλί Μπερίσα,σε συνέντευξή του που δημοσιεύτηκε στη δανική εφημερίδα "Ekstra - Bladet", υποστηρίζει ότι θα χρειαστούν χερσαίες δυνάμεις για την ανατροπή του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και για να τερματιστεί η έξοδος προσφύγων από το Κοσσυφοπέδιο. "Μόνο χερσαίες δυνάμεις μπορούν να ανατρέψουν τον Μιλόσεβιτς", τονίζει ο Μπερίσα. Ομως υπέρ της αποστολής χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ είναι και η κυβέρνηση των Τιράνων και παραδόξως και όλα τα κόμματα σε ένα πρωτοφανές δείγμα ομοψυχίας και ομοθυμίας.

Πώς θα μπορούσε να είναι διαφορετικά; Η αλβανική κυβέρνηση έχει δώσει "γην και ύδωρ" στον UCK, αλλά και όλα τα "καλά παιδιά" της Δύσης και τους μουτζαχεντίν, που έτρεξαν να βοηθήσουν τον "αγώνα" των Κοσσοβάρων. Η εμπιστευτική έκθεση του ΝΑΤΟ, που δημοσίευσαν χτες τα ΝΕΑ, αναφέρει ότι οι πενήντα χιλιάδες ένοπλοι "Κοσσοβάροι", υπό τη σημαία του UCK και με δυτικές στολές, εξοπλισμό και εκπαίδευση, είναι έτοιμοι για χερσαίες επιχειρήσεις, εξορμώντας κυρίως από τη Βόρεια Αλβανία. Ενώ παράλληλα το δημοσίευμα τονίζει ότι η συγκρότηση του UCK σε "τακτικό στρατό" αποδίδεται σε ενδεχόμενη συσχέτιση και ένταξή τους στα ευρύτερα σχέδια της Συμμαχίας για συμμετοχή σε χερσαίες επιχειρήσεις "αγκίστρωσης σε θυλάκους" και δημιουργίας διόδων με τη συνδρομή των "Απάτσι", όπως και σε επιχειρήσεις δολιοφθοράς εντός του Κοσσυφοπεδίου...

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ολοι «προτρέχουν», αλλά και προτείνουν «σύνεση»... (2001-09-18 00:00:00.0)
Νέες συγκρούσεις Κοσσοβάρων Αλβανών με στρατιώτες της "KFOR" (1999-08-13 00:00:00.0)
Η κοινή γνώμη αντιδρά στα εγκλήματα "της ειρήνης" (1999-07-04 00:00:00.0)
Ρόλος - κλειδί στον UCK (1999-06-08 00:00:00.0)
Ολα βαίνουν καλώς για τη "χερσαία επέμβαση" (1999-04-21 00:00:00.0)
Ο Κλίντον δίνει πρόγευση για τις διαθέσεις του! (1999-04-01 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ