Κυριακή 4 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Η κοινή γνώμη αντιδρά στα εγκλήματα "της ειρήνης"

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ(Του ανταποκριτή μας Χρ. Νικολόπουλου).-

Από τις 23 Ιούνη βρίσκεται στο Κόσσοβο μια αποστολή της μυστικής ασφαλείας (FBI) των ΗΠΑ για τη διεξαγωγή έρευνας για "εγκλήματα πολέμου" κατά Αλβανών, ώστε να εναχθεί ο Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς,ενώ το έργο αυτό έχει ανατεθεί στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης, πρόσωπα του οποίου, μάλιστα, είχαν ήδη αρχίσει την επιτόπια σχετική έρευνα.

Το γεγονός ότι οι υπερατλαντικοί επιδρομείς, που μαζί με τους άλλους ΝΑΤΟικούς "Συμμάχους" κατάστρεψαν τη μαρτυρική αυτή χώρα και το λαό της με τους ασίγαστους βάρβαρους βομβαρδισμούς τους επί 78 ολόκληρες μέρες, εμφανίζονται τώρα στο ρόλο του δημόσιου κατηγόρου, επιβεβαιώνει το απύθμενο θράσος τους και, δικαιολογημένα, έχει προκαλέσει έντονες αποδοκιμασίες και επικρίσεις και στις ίδιες τις ΗΠΑ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι ακόμα και δεξιά έντυπα εναντιώνονται απερίφραστα σ' αυτόν τον υποκριτικό ρόλο, όπως η εβδομαδιαία εφημερίδα "Νιου Γιορκ Πρες" (ΝΥΡ). Ο συνεργάτης αυτού του οργάνου, Τζορτζ Ζαμουέλι,σε άρθρο του στο φύλλο της 29/6 παρατηρούσε, ότι εξαιτίας της τακτικής αυτής,"σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία τους, οι ΗΠΑ αντιμετωπίζουν έναν κόσμο, που γενικά εύχεται γι' αυτές (τις ΗΠΑ) κακό" και αφού βεβαίωνε ότι μία ολόκληρη σειρά χωρών σε όλο τον κόσμο τρέφουν αυτά τα αισθήματα για τις ΗΠΑ, επισφράγιζε το άρθρο του: "Η σημερινή Αμερική διεξάγει πόλεμο ενάντια στις αξίες, που η χθεσινή Αμερική πάλεψε γι' αυτές. Θα είμαι υπηρήφανος να με αποκαλούσαν "αντι-Αμερικανό".

"Μόνο ο Χίτλερ περιφρόνησε έτσι τους διεθνείς νόμους"

Σε άρθρο του σε προηγούμενο φύλλο της ίδιας εφημερίδας (15/6), με τον τίτλο "Τα πολεμικά εγκλήματα του ΝΑΤΟ", ο Ζαμουέλι υπογράμμιζε: "Τι η ιστορία θα καταγράψει - και όχι στο απώτερο μέλλον - είναι ότι οποιαδήποτε εγκλήματα μπορεί να διέπραξε ο Μιλόσεβιτς ωχριούν σε σύγκριση με τις πράξεις του ΝΑΤΟ. Μόνο ο Χίτλερ (αλλά ακόμα και αυτός έκανε κάποιες προσπάθειες να δικαιολογήσει την επιδρομή του) παραβίασε τους διεθνείς νόμους, όπως με την κατάφωρη περιφρόνηση του ΝΑΤΟ".

Απαριθμούσε κατόπιν μια σειρά παραβιάσεις που διέπραξε το ΝΑΤΟ εξαπολύοντας τον πόλεμο κατά της Γιουγκοσλαβίας - του Καταστατικού Χάρτη του ΟΗΕ, τη μη έγκριση της ενέργειας αυτής από το Συμβούλιο Ασφαλείας του διεθνούς Οργανισμού κλπ. - και σημείωνε ο αρθρογράφος: "Δεν έχω καμιά αμφιβολία ότι ο Κλίντον, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπλερ, η υπουργός Εξωτερικών Ολμπράιτ και ο γγ του ΝΑΤΟ Σολάνα, θα βρίσκονταν ένοχοι σε οποιοδήποτε έντιμο δικαστήριο του νόμου. Οτι διέπραξαν "εγκλήματα κατά της ειρήνης" όπως καθορίστηκαν από το Δικαστήριο της Νυρεμβέργης: Συγκεκριμένα, για το σχεδιασμό, προετοιμασία ή τη διεξαγωγή ενός πολέμου επιδρομής ή ενός πολέμου κατά παραβίαση διεθνών συνθηκών, συμφωνιών ή διαβεβαιώσουν. Δεν έχω επίσης καμία αμφιβολία ότι θα βρίσκονταν επίσης ένοχοι πως διέπραξαν "εγκλήματα πολέμου", όπως καθορίστηκαν στη Νυρεμβέργη: Συγκεκριμένα, παραβιάσεις των νόμων ή των "εθίμων του πολέμου"".

Ταυτόχρονα, σε έντυπα διαφορετικών αποχρώσεων, δημοσιεύονται καθημερινά επιστολές παραγόντων, αλλά και απλών πολιτών, που καταδικάζουν την εξοντωτική ΝΑΤΟική επιδρομή κατά του γιουγκοσλαβικού λαού. Να, τι έγραφε, μεταξύ άλλων, ένας πολίτης της Νέας Υόρκης, ονόματι Τζέιμς Ν. Ράντολφ, σε επιστολή του (24/6) στους "Τάιμς της Νέας Υόρκης" (ΝΥΤ):

"Σαν Αμερικανοί, σωστά καταδικάζουμε τις φρικαλεότητες των σερβικών δυνάμεων στο Κόσσοβο, αλλά δεν πρέπει επίσης να καταδικάσουμε τους πολιτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες μας για το ότι επέτρεψαν να χρησιμοποιήσουν εκεί βόμβες θραυσμάτων; Ηταν απάνθρωπο να ρίξουμε αυτές τις βόμβες σε μία πολεμική ζώνη, όπου εκατομμύρια Κοσσοβάρων πολιτών μετακινούνται προς τους λόφους ή στα στρατόπεδα προσφύγων".

Ας δώσουμε άλλο ένα τέτοιο δείγμα, για το πώς βλέπει γενικά τα πράγματα το αμερικανικό κοινό. Στην εβδομαδιαία εφημερίδα της Νέας Υόρκης "Βίλατζ Βόις", δημοσιεύτηκε (29/6) επιστολή της ομογενούς Μαίρης Φραγκάκη - Κλαρκ από τη Βαλτιμόρη της πολιτείας Μέριλαντ, η οποία, επικροτώντας ένα εύστοχο άρθρο του συντάκτη της Τζέισον Βεστ,στο φύλλο της 15/6, εξηγούσε για το Κόσσοβο: "Σαν Ελληνοαμερικανίδα, η εμπειρία μου από αυτή την περιοχή - από την τρομακτικά ανόητη εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ - με γεμίζει με αηδία και οργή για το πώς το ΝΑΤΟ εκβίασε μια μικρή χώρα να παραδώσει την εθνική κυριαρχία της. Δεδομένου ότι οι περισσότεροι Αμερικανοί δεν ξέρουν την περιοχή, η κυβέρνηση, η κυβέρνηση Κλίντον γνώριζε ότι μπορούσε να ξεφύγει μετά το φόνο, όσο διέθετε μία καλή κάλυψη από τα μέσα δημοσιότητας. Αλλά υπάρχει κάτι περισσότερο που πιάνει το μάτι, γιατί παραγνωρίζεται η εθνική εκκαθάριση των Κούρδων από την Τουρκία, ενώ κάποιοι Κούρδοι ηγέτες αποκαλούνται τρομοκράτες από τις ΗΠΑ, ενώ ο UCK (ο λεγόμενος απελευθερωτικός στρατός του Κοσσόβου), ο οποίος έχει διαπράξει παρόμοια εθνική εκκαθάριση κατά των Σέρβων, εγκωμιάζεται σαν μία ομάδα μαχητών της ελευθερίας;".

Ψέματα για τη δράση του UCK

Και αφού ο λόγος για τον UCK, να τι έγραφε στην εφημερίδα "ΝΥΡ" ένας άλλος συνεργάτης της, ο Κρίστοφερ Κάλντγουελ,στο φύλλο της 15/6, που αναφέραμε και πιο πάνω. "Το ΝΑΤΟ έχει ισχυριστεί ότι δεν υποστηρίζει τον UCK και ότι δε συνεργάζεται μ' αυτόν στρατιωτικά. Και τα δύο αυτά είναι ψέματα. Ενώ οι Σέρβοι αναγκάστηκαν τελικά να υποκύψουν μετά την απόφασή μας ν' αρχίσουμε να δολοφονούμε τον άμαχο πληθυσμό τους, η αποφασιστική στρατιωτική μετακίνησή μας στις τελευταίες λίγες εβδομάδες ήταν να αρχίσουμε να δίνουμε αεροπορική κάλυψη στο στρατό του UCK, που επιτίθονταν κατά των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων κατά μήκος των αλβανικών συνόρων, ξανά θα πληρώσουμε γι' αυτό, στο όνομα της καταπολέμησης "γενοκτονίας" - μίας "γενοκτονίας" που σύμφωνα με την καταγγελία για εγκλήματα πολέμου κατά του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, ανερχόταν σε 43 νεκρούς όταν άρχισαν οι βομβαρδισμοί - έχουμε παραδώσει μια μικρή χώρα σε μια χούφτα ρατσιστών δικτατόρων. Το αποτέλεσμα του πολέμου - για το οποίο πρέπει να ευχαριστήσουμε την αμερικανική ηγεσία - ήταν να κάνουμε τον κόσμο πιο βίαιο, υποκριτικό, ανέντιμο και ανελεύθερο".

Από την πλευρά του, το όργανο του ΚΚ των ΗΠΑ "Πίπολς Γουίκλι Γορλντ" (PWW), σε κύριο άρθρο του (26/6) με τον τίτλο "να διαλυθεί ο UCK", ανέφερε: "Επειτα από την επιμονή της υπουργού Εξωτερικών Μαντλίν Ολμπράιτ και παρά τις αντιρρήσεις της Γερμανίας, το ΝΑΤΟ υπέγραψε μια συμφωνία με το λεγόμενο Απελευθερωτικό Στρατό του Κοσσόβου, με την οποία το ΝΑΤΟ υποσχέθηκε να "εξετάσει" να επιτραπεί στον UCK να δημιουργήσει έναν προσωρινό στρατό στο Κόσσοβο. Ομως, η εγκριθείσα από τον ΟΗΕ συμφωνία του Βελιγραδίου υποστηρίζει τη γιουγκοσλαβική εθνική κυριαρχία στο Κόσσοβο και ζητά την αποστρατιωτικοποίηση του UCK. Η Επιχείρηση της Τήρησης της Ειρήνης τίθεται υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, όχι του ΝΑΤΟ".

Εγκληματική αδράνεια των ΝΑΤΟικών

Το PWW υπενθύμιζε κατόπιν: "Πριν μόλις ένα χρόνο, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ είχε καταγράψει τον UCK σαν μία τρομοκρατική οργάνωση. Στην πραγματικότητα, παρουσιάζει μία μυστηριώδη ομοιότητα με τους μισθοφόρους"Κόντρας" της CIA, που έφεραν το θανατηφόρο πόλεμο στην Κεντρική Αμερική στη δεκαετία του '80. Ο UCK δεν είναι αυτοφυής. Οι περισσότεροι στρατιώτες του στρατολογήθηκαν στις ΗΠΑ και στη Γερμανία. Ο UCK διακινεί ηρωίνη και τα κέρδη χρησιμοποιούνται για την αγορά όπλων - κάτι παρόμοιο με την Ιράν - "Κόντρας" συνωμοσία του Προέδρου Ρίγκαν".

Το άρθρο αναφερόταν κατόπιν στο νομοσχέδιο S - 846 που υποβλήθηκε από τον ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μιτς ΜακΚόνελ για τη χορήγηση 20 εκατομμυρίων δολαρίων για τον εξοπλισμό του UCK. Το μέτρο αυτό εγκρίθηκε πριν λίγες μέρες ομόφωνα από την Υποεπιτροπή Πιστώσεων για Εξωτερικές Επιχειρήσεις της Γερουσίας, το οποίο, μάλιστα, χαρακτήριζε τη Σερβία "τρομοκρατική χώρα" και επέβαλε νέες κυρώσεις", καθώς, όπως τόνιζε η PWW, "συνεχίζεται ο ανελέητος πόλεμος κατά του σερβικού λαού".

Το άρθρο συνέχιζε: "Στην πόλη Γκράτσε του Κοσσόβου, δυνάμεις του ΝΑΤΟ παρέμεναν αδρανείς, ενώ αλήτες πυρπόλησαν τα σπίτια Σέρβων και Τσιγγάνων. Υπολογίζεται ότι 100.000 σπίτια Σέρβοι διέφυγαν από το Κόσσοβο. Οσο οι ΗΠΑ παρέχουν ανοιχτή και συγκαλυμμένη υποστήριξη στον UCK, τα λεγόμενα από τις ΗΠΑ για πολυ-πολιτισμική ενότητα στη σερβική αυτή επαρχία θα είναι κενή ρητορεία. Ο κίνδυνος ενός νέου πολεμικού ξεσπάσματος θα αυξηθεί και ένας νέος γύρος εθνικής εκκαθάρισης θα αρχίσει".

Το άρθρο του PWW έκλεινε: "Απαιτούμε πλήρη συμμόρφωση με τη Συμφωνία του Βελιγραδίου. Να αφοπλιστεί και να διαλυθεί ο UCK. Να ανοικοδομηθεί η κατεστραμμένη από τον πόλεμο Γιουγκοσλαβία. Περιλαμβανομένης της Σερβίας".Ακόμα και οι ΝΥΤ τάχθηκαν υπέρ της αποστρατιωτικοποίησης του UCK. Εγραφαν σε κύριο άρθρο τους (23/6): "O UCK ή τουλάχιστον μερικές μονάδες του, προφανώς προσπαθούν να δυναμώσουν την υπόθεση για ανεξαρτησία. Εκδιώκοντας από την επαρχία τους, τους λίγους απομένοντες Σέρβους. Υπήρξαν ήδη πολλά επεισόδια αλβανικών λεηλασιών και καταστροφής σερβικών σπιτιών. Σε μία περίπτωση, ενώ οι ειρηνευτικές δυνάμεις του ΝΑΤΟ παρέμειναν ακίνητες περιμένοντας ενισχύσεις".

Το άρθρο επισήμαινε ότι "ο απώτερος κίνδυνος, προερχόμενος από τον UCK, είναι ότι τα μέλη του θα μπορούσαν να μετατρέψουν το Κόσσοβο σε μία σκληρής γραμμής στρατιωτική δικτατορία".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ