Κυριακή 4 Ιούλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 42
ΔΙΕΘΝΗ
ΜΝΗΜΕΣ ΑΓΩΝΙΣΤΩΝ

Στη μνήμη του ΣΠΥΡΟΥ ΣΥΨΑ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης και του λαϊκού κινήματος, που έφυγε από κοντά μας την 1η Ιούλη 1996, προσφέρουμε στο "Ριζοσπάστη" το συμβολικό ποσό των 10.000 δρχ.

Η οικογένειά του

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή ΓΙΑΝΝΗ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ,από τη Μενδενίτσα Λοκρίδας, που έφυγε από τη ζωή στις 26 Ιούνη 1999 στα Καμένα Βούρλα, η συντρόφισσα της ζωής του Τασία και τα παιδιά του Μίμης και Αγγελική προσφέρουν στο "Ριζοσπάστη" 50.000 δρχ. και 20.000 δρχ. στην Αχτίδα Κορυδαλλού.

  • Επίσης στη μνήμη του Γιάννη Παναγιώτου, προσφέρουν ο Γιώργης Μωραϊτης 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη", η Σούλα Δουλγερίδου 5.000 δρχ. επίσης στο "Ριζοσπάστη", μέσω ΚΟΒ Καμένων Βούρλων, προσφέρουν στη ΝΕ Φθιώτιδας η οικογένεια Γιάννη Ηλιόπουλου 10.000 δρχ. και η οικογένεια Μιλτιάδη Ηλιόπουλου 5.000 δρχ. Ο Αρης Ιωαννίδης προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Καμένων Βούρλων, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ. Ο Σύλλογος Συνταξιούχων Εκτελωνιστών προσφέρει, μέσω"Ριζοσπάστη", 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ και το Παράρτημα της ΠΕΑΕΑ Κορυδαλλού προσφέρει στο ΚΚΕ, μέσω του "Ριζοσπάστη", 10.000 δρχ.

* * *

Στη μνήμη του αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης ΠΑΝΤΕΛΗ ΤΟΛΗ,προσφέρουμε στο ΚΚΕ, του οποίου ήταν οπαδός, 10.000 δρχ., μέσω ΝΕ Αρτας.

Η γυναίκα του και τα παιδιά του

Ο Παντελής Τόλης, ο λαμπρός δικηγόρος του χώρου του, διακρινόταν για το ήθος, τη σεμνότητα και τον ανθρωπισμό του.

* * *

Ο Απόστολος και η Παναγιώτα Χονδρογιάννη προσφέρουν στη ΝΕ Γρεβενών 100.000 δρχ., στη μνήμη των νεκρών αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και του ΔΣΕ ΝΙΚ. ΖΑΜΑΝΑΚΟΥ,ΑΠΟΣΤ. ΝΤΑΓΚΟΥΜΑ,από το χωριό Φιλιππαίοι. Από το χωριό Μεσολούρι Κ. ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ,ΔΗΜ. ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ (Ντέρου).ΔΗΜ. ΧΟΝΔΡΟΓΙΑΝΝΗ,ΔΗΜ ΧΑΤΖΗ,Α. και ΝΙΚΟΥ ΚΑΡΑΔΗΜΑ,ΑΝΔΡΕΑ ΜΠΙΤΗ,ΧΡΗΣΤΟΥ και ΑΘ. ΜΥΛΩΝΑ,ΖΗΣΗ ΛΕΤΣΟΥ,Θ. ΓΑΚΗ,ΣΩΤ. ΚΑΝΙΑ,ΑΘ. και ΑΧΙΛΛΕΑ ΛΑΤΣΟΥ,ΜΙΧ. ΛΙΑΚΟΥ,ΣΟΥΛΤΑΝΑΣ ΠΑΣΙΑ,ΧΑΡ. ΤΣΙΟΥΒΑΡΑ,ΧΡ. ΜΠΑΡΛΑΓΙΑΝΝΗ,ΑΛΕΞ. ΤΣΑΚΑΝΙΚΑ και ΘΩΜΑ ΤΖΙΟΥΒΑΡΑ,οπαδού του ΚΚΕ.

* * *

Το Φλεβάρη του 1998, πέθανε στη Μόσχα ο παλαίμαχος κομμουνιστής ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΛΕΠΕΝΙΩΤΗΣ.

Στα χρόνια της Κατοχής, πήρε μέρος στην Εθνική Αντίσταση, όπως και στον Εμφύλιο, ως αξιωματικός του ΔΣΕ και συνεργάστηκε με τον εξέχοντα κομμουνιστή, αξιωματικό του ΕΛΑΣ και του ΔΣΕ Στέφανο Παπαγιάννη.

Μετά τον Εμφύλιο, ακολούθησε το δρόμο της αναγκαστικής προσφυγιάς στη Σοβιετική Ενωση, όπου και παντρεύτηκε και έζησε ως το τέλος της ζωής του.

Στη μνήμη του, ο Βασίλης Κάτρης, ένας από τους λίγους επιζήσαντες από την απόδραση των Βούρλων, προσφέρει, μέσω ΚΟΒ Περισσού, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

* * *

Ο ΑΡΙΣΤΕΙΔΗΣ ΚΟΛΥΖΑΣ γεννήθηκε το 1911 στο Βόλο. Εφηβος οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ και από το 1928 ως το θάνατό του υπήρξε δραστήριο μέλος του ΚΚΕ και στέλεχός του. Πολέμησε τους κατακτητές από τις γραμμές της Εθνικής Αντίστασης και ήταν μέλος της διοίκησης του Παραρτήματος Ιστιαίας της ΠΕΑΕΑ. Πρωτοστάτησε την επανασύσταση της ΑΕ του ΚΚΕ στη Βόρεια Εύβοια, μετά την πτώση της δικτατορίας.

Στη μνήμη του, ο ανιψιός του Τ. Κ. προσφέρει 30.000 δρχ. στην ΚΟ Ιστιαίας. * * *

Στις 26 Ιούνη συμπληρώθηκαν 2 χρόνια από τότε που έφυγε από κοντά μας ο αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης ΣΤΕΛΙΟΣ ΔΕΡΜΕΝΤΖΟΓΛΟΥ.

Στη μνήμη του, προσφέρουμε 10.000 δρχ. στο Παράρτημα Κοκκινιάς της ΠΕΑΕΑ. Η οικογένειά του

* * *

Ο ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΑΛΟΓΕΡΟΓΙΑΝΝΗΣ από τα σπουδαστικά χρόνια του στην Ανώτατη Γεωπονική Σχολή οργανώθηκε στην ΟΚΝΕ. Στην Κατοχή αγωνίστηκε από τις γραμμές του ΕΑΜ και ως εφεδροΕΛΑΣίτης πήρε μέρος στη μάχη της Αθήνας που διεξήγαγε ο ΕΛΑΣ. Αργότερα εντάχθηκε στην ΕΔΑ και στο Αγροτικό Κόμμα και ως το τέλος της ζωής του δεν έπαψε να αγωνίζεται αταλάντευτα ως μέλος του ΚΚΕ.Στη μνήμη του, η γυναίκα του και τα παιδιά του προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Χολαργού, 50.000 δρχ.

* * *

Στις 5 Νοέμβρη 1948, έπειτα από απόφαση του έκτακτου Στρατοδικείου Λάρισας, εκτελέστηκαν ο πατέρας μου ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΝΙΚΟΥ 55 χρόνων και ο αδελφός μου ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ ΝΙΚΟΥ 17 χρόνων.

Το 1949 σκοτώθηκε σε μάχη της Φλώρινας ο αδελφός μου ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΥ σε ηλικία 30 χρόνων.

Το 1974 πέθανε στο Βόλο η μητέρα μου ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΥ,αγωνίστρια της Εθνικής Αντίστασης.

Στις 15 Απρίλη 1997 πέθανε στο Βόλο ο αδελφός μου ΚΩΣΤΑΣ ΝΙΚΟΥ σε ηλικία 60 χρόνων (φωτογραφία).

Στις 28 Μάη 1999 πέθανε η αδελφή μου ΔΕΣΠΟΙΝΑ Νίκου - ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ,μαχήτρια του ΔΣΕ (φωτογραφία).

Στη μνήμη τους προσφέρω, μέσω ΚΟ Μαγνησίας, 20.000 δρχ. στο ΚΚΕ για την εκπλήρωση των οραμάτων των γονιών και των αδελφών μου, για ένα καλύτερο αύριο του τόπου και του ελληνικού λαού.

Γεώργιος Δημ. Νίκου

* * *

Για την ονομαστική γιορτή του αγαπημένου μας ΠΕΤΡΟΥ ΓΙΑΛΗ,προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ "Αγ. Κωνσταντίνου", 10.000 δρχ.

Η σύζυγος Λαμπρινή

Τα παιδιά Αντρέας και Ευαγγελία

* * *

Στις 11 Ιούλη στην εκκλησία Αγίας Τριάδας Λιούμη Αιγάλεω θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του πολυαγαπημένου μας ΑΝΔΡΕΑ ΜΕΣΣΑΡΗ,αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 40.000 δρχ. στο Παράρτημα Πάτρας της ΠΕΑΕΑ.

Η γυναίκα του, τα παιδιά του, τα εγγόνια του, ο δισέγγονος

* * *

Στη μνήμη του πατέρα μου ΑΝΔΡΕΑ ΘΕΟΔΩΡΙΔΗ,μαχητή του ΔΣΕ που σκοτώθηκε στις 18 Απρίλη 1947, προσφέρω στην ΚΟ Θεσσαλονίκης 100.000 δρχ.

Α.

* * *

Στη μνήμη των αγαπημένων γονιών μας ΣΥΜΕΩΝ και ΟΛΓΑΣ ΚΟΤΣΑΛΗ και της γλυκιάς αδελφής μας ΔΕΣΠΩΣ Κοτσάλη - ΚΩΣΤΟΥΔΗ, προσφέρουμε 50.000 δρχ., μέσω ΚΟ Θεσσαλονίκης, και 10.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Τα παιδιά τους

* * *

Στη μνήμη των γονιών μας ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΥ και ΜΑΡΙΑΣ ΜΕΤΑΛΛΙΔΗ,αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης και της κόρης τους ΣΟΦΙΑΣ Μεταλλίδου - ΠΑΛΑΙΟΘΟΔΩΡΟΥ, νοσοκόμας του ΕΛΑΣ, που πέθανε την 1η Ιούνη 1999 από την Αλδάσσα Εορδαίας, προσφέρουμε, μέσω ΚΟΒ Ασβεστόπετρας Εορδαίας, 10.000 δρχ. στο ΚΚΕ.

Ερμιόνη και Γιάννης Αλεξανδρίδης

* * *

Σήμερα, 4 Ιούλη, συμπληρώνονται 40 μέρες από τότε που έφυγε για πάντα η μητέρα μας ΑΜΑΛΙΑ ΣΤΟΛΤΙΔΟΥ.

Στη μνήμη της, καθώς και στη μνήμη του πατέρα μας ΣΩΤΗΡΗ,που σκοτώθηκε στις 5 Ιούνη 1944, του αδελφού μας ΚΩΣΤΑ μαχητή του ΔΣΕ, που σκοτώθηκε το Φλεβάρη του 1949 και της αδελφής μας ΑΓΓΕΛΙΚΗΣ,που πέθανε στις 20 Οκτώβρη 1998, προσφέρουμε στην ΚΟΒ Βερτίσκου Λαγκαδά 30.000 δρχ.

Αλέξανδρος και Κωνσταντίνα Στολτίδου

* * *

Ο ΠΑΝΟΣ ΣΟΥΛΑΪΔΟΠΟΥΛΟΣ γεννήθηκε το 1963 στην Πάτρα από γονείς προοδευτικούς. Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο Πάτρας μαθηματικός. Ηταν μέλος της ΚΝΕ Σπουδάζουσας και παρέμεινε πιστός στα ιδανικά της και όταν πήρε το δίπλωμα και όταν δίδασκε ως καθηγητής. Ηταν αγαπητός στους μαθητές, στους συναδέλφους του και είχε αποσπάσει την εκτίμηση των συμπολιτών του της Πάτρας. Ατυχώς, το νήμα της ζωής του κόπηκε σε δυστύχημα το 1996, σε ηλικία 33 χρόνων.

Επειτα από 2 ακριβώς χρόνια, το 1998, μην αντέχοντας το χαμό του, έφυγε και ο πατέρας του ΜΙΜΗΣ ΣΟΥΛΑΪΔΟΠΟΥΛΟΣ, αγωνιστής της Εθνικής Αντίστασης και συνδικαλιστής στο σωματείο των Τραπεζιτικών.

Στη μνήμη τους, προσφέρω 65.000 δρχ. στο ΚΚΕ και 25.000 δρχ. για το Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Κώστας Συριόπουλος

* * *

Στη μνήμη του ΣΤΕΛΙΟΥ ΠΑΠΑΔΟΜΙΧΕΛΑΚΗ, που πέθανε πριν από 6 χρόνια και της συζύγου του ΔΙΟΝΥΣΙΑΣ,που πέθανε πρόσφατα, βετεράνων του ΚΚΕ για τον αγώνα του λαού για τη ζωή, προσφέρουμε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Γούβας, 10.000 δρχ. Λάζαρος Κ. Τσαμπάζης και η κόρη του Κία

* * *

Την επόμενη Κυριακή, 11 Ιούλη, στις 10.00 π.μ., στον Αϊ - Γιάννη, μοναστήρι Καισαριανής, θα γίνει το 40ήμερο μνημόσυνο του αγαπημένου μου ανιψιού ΝΙΚΟΥ ΠΑΠΠΑ.

Στη μνήμη του, προσφέρω 100.000 δρχ. στο ΚΚΕ, του οποίου ήταν μέλος.

Βασίλης Παππάς

* * *

Στις 7 Ιούλη συμπληρώνεται ένας χρόνος από το θάνατο του αγωνιστή ΘΑΝΑΣΗ ΚΟΥΡΟΥ,μέλους του ΚΚΕ. Τον χαρακτήριζαν η σεμνότητα, η ακούραστη προσφορά και η παραδειγματική συμπεριφορά του.

Στη μνήμη του προσφέρουμε 15.000 δρχ. στο "Ριζοσπάστη".

Οι σύντροφοί του Ολγα Αλτσιτσιάδου, Σοφία Τσαλικίδου, Κώστας Μωϋσίδης

* * *

Στις 28 Μάη 1999 έφυγε από κοντά μας η αγωνίστρια ΔΕΣΠΟΙΝΑ Νίκου - ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΥ.Γεννήθηκε το 1924 στη Βρύναινα Μαγνησίας, ΕΠΟΝίτισσα και μέλος του ΚΚΕ από το 1943, μαχήτρια του ΔΣΕ στον Εμφύλιο, τραυματίστηκε σε μάχη στο Γράμμο το 1948. Εζησε πολιτικός πρόσφυγας στην Τσεχοσλοβακία, από όπου επαναπατρίστηκε το 1980.

Η οικογένειά της έδωσε τα πάντα στον αγώνα. Ο πατέρας της ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΙΚΟΥ και ο αδελφός της ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΝΙΚΟΥ,μόλις 17 χρόνων, εκτελέστηκαν το 1948 στο Μεζούρλο, ύστερα από απόφαση του έκτακτου Στρατοδικείου της Λάρισας. Ο άλλος αδελφός της ΓΙΑΝΝΗΣ ΝΙΚΟΥ (Μπόρας), ΕΛΑΣίτης και λοχαγός του ΔΣΕ σκοτώθηκε στη μάχη της Φλώρινας το 1949. Η μητέρα της ΜΑΡΙΑ ΝΙΚΟΥ εξορίστηκε στο Τρίκκερι και σε άλλα ξερονήσια.

Στη μνήμη τους, προσφέρω 15.000 δρχ. για ενίσχυση του "Ριζοσπάστη".

Η θεία τους Κατίνα Κάπη - Μπουλαμάτση

* * *

Σήμερα, Κυριακή 4 Ιούλη, στις 10.30 π.μ. στην εκκλησία της Αγίας Μαρίνας Νέας Φιλαδέλφειας, γίνεται το 40ήμερο μνημόσυνο του συντρόφου μας ΓΙΑΝΝΗ ΡΗΓΑ δικηγόρου, μέλους του ΚΚΕ από το 1941. Γεννήθηκε στις Βολίμες Ζακύνθου το 1914. Τελείωσε το Γυμνάσιο στη Ζάκυνθο και φοίτησε για 4 χρόνια στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας με υποτροφία και στη συνέχεια στη Νομική Σχολή του ίδιου Πανεπιστημίου. Από τα μαθητικά χρόνια του, τον κέρδισε η κομμουνιστική ιδεολογία και συμμετείχε ενεργά στους πυρήνες που δημιουργούσε τότε στο Κόμμα στους μαθητές και στους νέους διανοούμενους.

Στον ελληνοϊταλικό πόλεμο πολέμησε ως έφεδρος αξιωματικός. Στην Κατοχή εντάχθηκε από τους πρώτους στο ΕΑΜ και στη συνέχεια στον ΕΛΑΣ ως αξιωματικός. Ο αδελφός του, επίσης αξιωματικός του ΕΛΑΣ, σκοτώθηκε σε μάχη κατά των κατακτητών.

Μετά την Απελευθέρωση, φυγαδεύτηκε από το νησί του, όπου οι παρακρατικές συμμορίες επιχείρησαν να τον σκοτώσουν. Φυλακίστηκε και εξορίστηκε. Μετά την επάνοδό του από την εξορία, υπερασπίστηκε με ανιδιοτέλεια και σθένος συντρόφους αγωνιστές. Δούλεψε κομματικά στις γραμμές της προδικτατορικής ΕΔΑ.

Ασκησε τη δικηγορία με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα.

Στη μνήμη του, τα μέλη της ΚΟΒ Δικηγόρων προσφέρουν στο ΚΚΕ 65.000 δρχ.* * *

Στη μνήμη του ΙΩΑΝΝΗ ΖΗΣΙΑΔΗ από τον Αμπελώνα Λάρισας, που πέθανε πρόσφατα σε ηλικία 91 χρόνων, πιστός στο ΚΚΕ ως το τέλος της ζωής του, η σύζυγός του Ευαγγελία και τα παιδιά του Αφροδίτη, Κώστας, Μιχάλης και τα εγγόνια του προσφέρουν στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Τριανδρίας, 30.000 δρχ.

  • Επίσης στη μνήμη του Ιωάννη Ζησιάδη και αντί για στεφάνι στον τάφο του, ο ανιψιός του Γιώργος Ζησιάδης πρόσφερε στο ΚΚΕ, μέσω ΚΟΒ Τριανδρίας, 10.000 δρχ.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ