Παρασκευή 23 Απρίλη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 22
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΜΙΛΟΣΕΒΙΤΣ ΣΕ ΣΤΑΘΜΟ ΤΩΝ ΗΠΑ
"Πολύ εύκολη η πολιτική λύση ... εάν σταματούσαν οι βόμβες"!

ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΧΙΟΥΣΤΟΝ.-

"Θα ήταν πολύ εύκολο να αναζητηθεί πολιτική λύση, αλλά μόνο μετά τον τερματισμό των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ και υπό την προϋπόθεση άμεσων διαπραγματεύσεων", σημείωσε ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς σε μία από τις σπανιότατες συνεντεύξεις του σε αμερικανικό τηλεοπτικό κανάλι, το σταθμό "KHOU ΤV" του Χιούστον.

Σε άλλα σημεία της συνέντευξης αυτής, που πήρε ο στρατιωτικός αναλυτής του σταθμού Ρον Χάτσετ, ο Μιλόσεβιτς υποστήριξε πως δεν έχει σχέδια για την απέλαση των Αλβανών από το Κοσσυφοπέδιο, αποδίδοντας το κύμα των προσφύγων στους "καταραμένους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς". Σημείωσε δε πως οι συνομιλίες στο Ραμπουγέ και στο Παρίσι απέτυχαν, επειδή δεν επιτράπηκαν οι άμεσες συνομιλίες ανάμεσα σε Αλβανούς και Σέρβους.

"Λαμβάνοντας υπόψη αυτό το γεγονός, είναι εμφανές ότι οι συνομιλίες πρέπει να είναι απευθείας μεταξύ εκείνων που ζουν στο Κοσσυφοπέδιο. Οχι ανάμεσα στη Γιουγκοσλαβία ή την κυβέρνηση της Σερβίας και τους εκπροσώπους της διεθνούς κοινότητας. Στο Ραμπουγέ δε μιλούσαμε με τους Αλβανούς, αλλά με τους Αμερικανούς, που ήθελαν να πάρουν τα εδάφη μας για λογαριασμό τους ή για το ΝΑΤΟ, και οι Αλβανοί ήταν ένα πρόσχημα γι' αυτό", υπογράμμισε ο Μιλόσεβιτς, προσθέτοντας πως "δε θα αποδεχτεί ένα ανεξάρτητο Κοσσυφοπέδιο, επειδή οι Αλβανοί έχουν το δικό τους κράτος και αυτό είναι η Αλβανία".

Ο Μιλόσεβιτς είπε πάντως ότι θα μπορούσε να δεχτεί την ανάπτυξη στο Κοσσυφοπέδιο μιας διεθνούς δύναμης πολιτικών παρατηρητών του ΟΗΕ όταν σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, δίχως φυσικά τη συμμετοχή εκπροσώπων των χωρών που μετείχαν στην επίθεση εναντίον της Γιουγκοσλαβίας.

Δεν παρέλειψε να κατηγορήσει το ΝΑΤΟ για τη δημιουργία του κύματος προσφύγων, κατηγορώντας την κυβέρνηση Κλίντον ότι διεξάγει δύο πολέμους ενάντια στη χώρα του και το λαό του, λέγοντας: "Ο ένας είναι ο στρατιωτικός πόλεμος και ο άλλος είναι ο πόλεμος των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης".

Στην ίδια συνέντευξη, ο Γιουγκοσλάβος Πρόεδρος δήλωσε πως σύντομα αντιπρόσωποι της Διεθνούς Επιτροπής Ερυθρού Σταυρού θα μπορούν να επισκεφθούν τους τρεις Αμερικανούς αιχμαλώτους, λέγοντας: "Σεβόμαστε τους αιχμαλώτους πολέμου. Τίποτε δεν πρόκειται να τους συμβεί".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ