ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 24 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Τη Δευτέρα στο Σύνταγμα η μεγάλη αντιπολεμική συναυλία
  • Διοργανώνεται από την "Πρωτοβουλία Πολιτών 1ης Μαρτίου" και θα συμμετέχουν περισσότεροι από 100 καλλιτέχνες
  • "Οι λαοί των Βαλκανίων και της Ευρώπης ενωμένοι είναι η μόνη δύναμη ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ", επισημαίνουν στο ψήφισμά τους

"Οχι στον πόλεμο, όχι στην ισοπέδωση πολιτισμών, όχι στην οικολογική καταστροφή, όχι στα "ναι" της υποταγής", δηλώνουν, προσκαλώντας στο μεγάλο μουσικό, αντιπολεμικό συλλαλητήριο της Δευτέρας (7μ.μ.), στην πλατεία Συντάγματος.Περισσότεροι από εκατό καλλιτέχνες (τραγουδιστές, συνθέτες, ηθοποιοί, μουσικοί, σκηνοθέτες, εικαστικοί καλλιτέχνες) θα συμμετέχουν στη μεγάλη αντιπολεμική συναυλία, που διοργανώνει η "Πρωτοβουλία Πολιτών 1ης Μαρτίου",στην πλατεία Συντάγματος, εκεί που πριν δύο μήνες, περίπου, είχε πραγματοποιήσει το μουσικό συλλαλητήριο συμπαράστασης στον κουρδικό λαό. Την ίδια ώρα ανάλογες συναυλίες θα πραγματοποιούνται στο Βελιγράδι (πλατεία Δημοκρατίας) και τη Ρώμη,δημιουργώντας μια μουσική γέφυρα ειρήνης, μια μεγάλη ασπίδα κατά των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών.

Στη συναυλία της Αθήνας, που θα έχει διάρκεια τέσσερις, περίπου, ώρες, μέχρι χτες το απόγευμα (ο κατάλογος συμμετοχών συνεχώς διευρύνεται) είχαν δηλώσει συμμετοχή οι:

"Ακτιβ Μέμπερ","Αέρα Πατέρα",Χάρις Αλεξίου,Λένα Αλκαίου,Γεράσιμος Ανδρεάτος,Γιώργος Ανδρέου,"Ανεμος","Απουριμάκ",Ελευθερία Αρβανιτάκη,Αννα Βαγενά,Νένα Βενετσάνου,Γεωργία Βελιβασάκη,Καλλιόπη Βέτα,Παντελής Βούλγαρης,Δήμητρα Γαλάνη,Βαγγέλης Γερμανός,Κάτια Γέρου,Φοίβος Δεληβοριάς,Γιώργος Δημητριάδης και "Μικροί Ηρωες",Ελένη Δήμου,"Διάφανα Κρίνα","Δραπέτες","Ενδελέχεια","Ενοχο Λα",Σταύρος Ζαλμάς,Πέμυ Ζούνη,Μίκης Θεοδωράκης,Κώστας Θωμαϊδης,Αλκίνοος Ιωαννίδης,Ειρήνη Ιγγλέση,Κώστας Καζάκος,Βασίλης Καζούλης,Μελίνα Κανά,Ειρήνη Καραγιάννη,Παρασκευάς Καρασούλος,Κυριάκος Κατζουράκης,Λουκιανός Κηλαηδόνης,Γιώργος Κιμούλης,"Κινούμενα Σχέδια",Μαριανίνα Κριεζή,Σταύρος Κουγιουμτζής,Γιάννης Κούτρας,Γιώργος Λαζάνης,Λάκης Λαζόπουλος,Μανώλης Λιδάκης,Λουδοβίκος των Ανωγείων,"Μάτζικ ντε Σπελ",Νότης Μαυρουδής,Αφροδίτη Μάνου,Λαυρέντης Μαχαιρίτσας,Δημήτρης Μητροπάνος,Θάνος Μικρούτσικος,Βίκυ Μοσχολιού,Μουσικό γκρουπ Αλβανών καλλιτεχνών,Αναστασία Μουτσάτσου,Θέμις Μπαζάκα,Γκόραν Μπρέγκοβιτς,Λίνα Νικολακοπούλου,Κρινιώ Νικολάου,Γιάννης Νικολάου,Χρήστος Νικολόπουλος,Γιώργος Νταλάρας,Αννα Παναγιωτοπούλου,"PAX ROMANA",Βασίλης Παπακωνσταντίνου,Μίρκα Παπακωνσταντίνου,Ελλη Πασπαλά,Μίλτος Πασχαλίδης,Ορφέας Περίδης,Ρένη Πιττακή,Φίλιππος Πλακιάς,Νίκος Πορτοκάλογλου,Διονύσης Τσακνής,Ελένη Τσαλιγοπούλου,Τάνια Τσανακλίδου,"Υπόγεια Ρεύματα",Μανώλης Φάμελλος,"Φόβοι του Πρίγκιπα" και Μάριος Φραγκούλης.

Το ψήφισμα

Το ψήφισμα της "Πρωτοβουλίας Πολιτών 1ης Μαρτίου" έχει ως εξής:

""Εχουμε ανάγκη να βλέπουμε τα πρόσωπά σας. Ξέρουμε ότι είστε ενάντια σ' αυτόν τον παρανοϊκό πόλεμο, ξέρουμε ότι είστε κοντά μας, αλλά η παρουσία σας είναι αυτό που χρειαζόμαστε σαν λαός"". Αυτά είναι τα λόγια που μας μετέφεραν οι καλλιτέχνες που συμμετείχαν στη συναυλία, σε μια από τις συναυλίες που καθημερινά γίνονται στο Βελιγράδι, σ' ολόκληρη τη Γιουγκοσλαβία, σε πλατείες και γέφυρες.

Αυτά είναι τα λόγια που μας μεταφέρουν οι άνθρωποι από εκεί στις επαφές μας που έχουμε καθημερινά, προκειμένου να διοργανώσουμε ένα κοινό μουσικό αντιπολεμικό συλλαλητήριο με έδρες το Βελιγράδι και την Αθήνα. Την πλατεία Δημοκρατίας και την πλατεία Συντάγματος.

Σύνταγμα και Δημοκρατία στήνουν μια μουσική αντιπολεμική γέφυρα. Σε λίγη ώρα θα έχουμε και την τελική απάντηση αν η γέφυρα αυτή θα καταφέρει να φτάσει μέχρι την Ιταλία, με πιθανή έδρα τη Ρώμη.

Γνωρίζοντας καλά τη δύσκολη θέση στην οποία βρισκόμαστε, είμαστε εδώ γιατί θέλουμε να μη βρεθούμε σε δυσκολότερη. Ανοιξαν οι πόρτες του πολέμου, και έχουμε χρέος να τις κλείσουμε όσο πιο γρήγορα μπορούμε, ειρηνικά όχι σιωπηλά. Οι κυβερνήσεις μπορεί να έχουν δύο γλώσσες για να μιλούν, οι λαοί είχαν, έχουν και θα έχουν πάντοτε μία.

Απαιτούμε από τους Αμερικανούς να σταματήσουν άμεσα τους βομβαρδισμούς, να αντιληφθούν ότι το γόητρο καταστρέφεται από τη βαρβαρότητα και όχι από την υποχώρηση σε έναν άδικο, εγκληματικό πόλεμο με νεκρούς αμάχους, παιδιά, Χριστιανούς, Μουσουλμάνους, Σέρβους, Αλβανόφωνους.

Εδώ και ένα μήνα οι κυβερνήσεις των ΗΠΑ του ΝΑΤΟ, με τη συμμετοχή - συνενοχή των κυβερνήσεων της Ευρωπαϊκής Ενωσης, βομβαρδίζουν μια χώρα που βρίσκεται στην καρδιά της Ευρώπης, βομβαρδίζοντας ταυτόχρονα την αξιοπρέπεια όλου του πολιτισμένου κόσμου. Οι θάλασσες των προσφύγων αυξάνονται. Καταστρέφεται η ίδια η δυνατότητα επιβίωσης όλης της κοινωνίας των πολιτών στη Σερβία, τη στιγμή που οι ομάδες πολιτών ήταν οι μόνες που διατηρούσαν επαφές και συνεργασία, παλεύοντας ενάντια στην πολεμοκαπηλία και την εθνικιστική πολιτική.

Η ανθρωπιστική βοήθεια που προσφέρει η Ελλάδα δεν μπορεί να είναι η γομολάστιχα που θα σβήσει την υπογραφή μας στους βομβαρδισμούς αυτούς. Η ανθρωπιστική βοήθεια πρέπει να είναι καθαρή δεν μπορεί να είναι άλλοθι, τότε χάνει το χαρακτήρα της. Η χώρα μας, η κυβέρνησή της οφείλει:

Πρώτον,να ζητήσει ως χώρα - μέλος του ΝΑΤΟ την άμεση κατάπαυση των βομβαρδισμών.

Δεύτερον,να πάψει να παρέχει την όποια διευκόλυνση στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις.

Τρίτον,να αποφασίσει πως ούτε ένας Ελληνας φαντάρος δε θα συμμετέχει είτε άμεσα είτε έμμεσα στη ΝΑΤΟική επιδρομή.

Η ειρηνική συνύπαρξη των λαών στα Βαλκάνια αυτή τη στιγμή κρατάει ισορροπία στο ένα της πόδι. Αυτό το κράμα θρησκειών, γλωσσών, προελεύσεων πρέπει να ενώνει όχι να χωρίζει, πρέπει να αποτελεί πρότυπο για ολόκληρο τον πλανήτη.

Οι λαοί των Βαλκανίων και της Ευρώπης ενωμένοι είναι η μόνη δύναμη ενάντια στα σχέδια των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Απαιτούμε το απαραβίαστο των συνόρων, υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα των μειονοτήτων. Δεν επιθυμούμε οι χειροκροτητές του Πινοτσέτ, οι δημοκράτες του συμφέροντος να στήνουν πολέμους όταν και όποτε το θελήσουν, απαιτώντας παράλληλα από μας να προσυπογράφουμε.

Οχι στον πόλεμο, όχι στην ισοπέδωση πολιτισμών, όχι στην οικολογική καταστροφή, όχι στα "ναι" της υποταγής.

Ολοι οι Ελληνες στήνουμε μεγάλη ασπίδα ειρήνης, εμπόδιο σε κάθε προσπάθεια η χώρα μας να γίνει το εφαλτήριο αυτού του παρανοϊκού πολέμου.

Τα τραγούδια τελειώνουν σήμερα. Οι εθνικιστές, οι πολεμοκάπηλοι, οι δημοκράτες της βαρβαρότητας δεν πρέπει να είναι τα αφεντικά του 21ου αιώνα. Ολοι μαζί στήνουμε ασπίδα ειρήνης σ' αυτή τη μουσική γέφυρα που οργανώνουν το Βελιγράδι και η Αθήνα. Δευτέρα 6 η ώρα, Ρώμη. Δευτέρα 6 η ώρα πλατεία Δημοκρατίας, Βελιγράδι. Δευτέρα 7 η ώρα πλατεία Συντάγματος, Αθήνα".

Λαϊκή κατακραυγή κατά των ιμπεριαλιστών

Καταιγισμός ψηφισμάτων και ανακοινώσεων συμπαράστασης καθημερινά. Ολο και περισσότερα είναι τα σωματεία, οι οργανώσεις, οι φορείς που δηλώνουν έγγραφα, αλλά και έμπρακτα, τη συμπαράταξή τους με το δοκιμαζόμενο λαό της Γιουγκοσλαβίας και την αντίθεσή τους με τους δολοφονικούς βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ.

  • Την καταδίκη, την οργή και την αγανάκτησή τους για την καπιταλιστική βαρβαρότητα του ακήρυχτου πολέμου, που, εδώ και εβδομάδες, έχουν εξαπολύσει ενάντια στο Γιουγκοσλαβικό λαό, το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ, με τη συνενοχή και υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ενωσης εκφράζουν οι γιατροί, φίλοι και μέλη της Δημοκρατικής Πανεπιστημονικής Κίνησης (ΔΠΚ).

"Βομβαρδίζουν με τις λεγόμενες "έξυπνες" βόμβες σχολεία, νοσοκομεία, σπίτια. Δημιουργούν χιλιάδες πρόσφυγες. Χρησιμοποιούν ραδιενεργά υλικά, προκαλούν περιβαλλοντικές καταστροφές (ρύπανση του Δούναβη, τοξικά νέφη) στα Βαλκάνια με δυσοίωνες και επικίνδυνες συνέπειες στο φυσικό και κοινωνικό περιβάλλον, επισημαίνει μεταξύ άλλων η ΔΠΚ.

  • "Να μη σταλεί κανένας Ελληνας στρατιώτης έξω από τα σύνορα της χώρας μας", ζητά με ανακοίνωσή της η Πανελλήνια Ομοσπονδία Λογιστών και καταδικάζει τις ΝΑΤΟικές φονικές επιχειρήσεις κατά του λαού της Γιουγκοσλαβίας. Παράλληλα, καλεί την ελληνική κυβέρνηση, ανταποκρινόμενη στα βαθιά πατριωτικά αισθήματα του λαού μας, να αποσύρει τώρα αμέσως τις ναυτικές και χερσαίες πολεμικές δυνάμεις της χώρας μας που έμμεσα ή άμεσα εμπλέκονται στις ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας.

Η ΠΟΛ καλεί τα μέλη της να δώσουν το "παρών" στη μεγάλη πανεργατική συγκέντρωση - διαδήλωση της Πρωτομαγιάς στις 10 το πρωί, στην πλατεία Συντάγματος, που οργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ) και στην πορεία που θα ακολουθήσει προς την Αμερικάνικη Πρεσβεία.

  • Να απεμπλακεί από το βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ στα Βαλκάνια και να σταματήσει να παίζει το ρόλο του χωροφύλακα στην περιοχή, απαιτεί από την κυβέρνηση με ψήφισμά του το Σωματείο Σερβιτόρων.Την ίδια στιγμή ζητά από την κυβέρνηση να κλείσει τις βάσεις του θανάτου που υπάρχουν στη χώρα μας.
  • "Οι φονικοί βομβαρδισμοί αμάχων και προσφύγων κατέδειξαν το ψεύδος των ΝΑΤΟικών επιχειρημάτων περί "ανθρωπιστικής επέμβασης"", υπογραμμίζεται σε ανακοίνωση - συμπαράσταση στον αγωνιζόμενο Σερβικό λαό, του Σωματείου Εργαζομένων Οργανισμού Σχολικών Κτιρίων.Παράλληλα, καταγγέλλουν σαν κατάπτυστο το βομβαρδισμό νοσοκομείων, ιστορικών μνημείων, 150 σχολείων και εκατοντάδων άλλων πολιτικών στόχων.
  • Κάλεσμα προς όλους τους εργαζόμενους να ενισχύσουν με τη συμμετοχή τους τις φιλειρηνικές λαϊκές κινητοποιήσεις φορέων, συνδικάτων, με αίτημα να σταματήσουν τώρα οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί πραγματοποιεί με ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Σωματείων Πολιτικής Αεροπορίας.
  • "Να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, να μη βγει κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορά μας και να μην πάρει μέρος η χώρας μας στις χερσαίες επιθέσεις", είναι μόνο μερικά από τα αιτήματα, που επισημαίνει με ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Επιδοματούχων ΙΚΑ Αθήνας - Πειραιά.
  • "Αν στείλουν στρατεύματα για να δολοφονήσουν τους λαούς των Βαλκανίων, εμείς οι Αντιστασιακοί θα πολεμήσουμε τους νέους Χίτλερ. Ξέρουμε να ρίχνουμε καυτό βόλι στα στήθη των φασιστών του ΝΑΤΟ", επισημαίνουν τα μέλη δύο τμημάτων Εθνικής Αντίστασης, του Γέρακα και της Παλλήνης.
  • Το ΔΣ του ΠΣΧΜ καταγγέλλει τους αμεριακανο-ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς και καλεί την ελληνική κυβέρνηση "να έρθει σε αντιστοιχία με τη θέληση του ελληνικού λαού, διαφορετικά επωμίζεται τεράστιες ευθύνες, εμπλέκοντας τη χώρα στην κρίση".
  • Τη δολοφονική επέμβαση από το ΝΑΤΟ - ΗΠΑ και τη στήριξη της ΕΕ, σε βάρος του Γιουγκοσλάβικου λαού, αλλά και τις ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του, ο Σύνδεσμος Αντιπροσώπων Εγκαταστατών & Συντηρητών Ανελκυστήρων.
  • Να σταματήσουν άμεσα οι βομβαρδισμοί ζητάει και η Ενωση Προσωπικού Σταθμού Παραγωγής ΔΕΗ/ΑΗΣ Λαυρίου.
  • "Μπορούμε να σταματήσουμε τη φωτιά του πολέμου" επισημαίνουν μαζικοί φορείς της Ζακύνθου.
  • Την απαράδεκτη στάση των χωρών - μελών της ΕΕ, μπροστά στις αμερικανο-ΝΑΤΟικές επιθέσεις, καταδικάζει το ΔΣ της Σχολής Δίοικησης και Οικονομίας.
  • "Οι λαοί έχουν να διαλέξουν ανάμεσα στις αλυσίδες τους και το δρόμο του αγώνα", τονίζει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο Θριασίου και η Επιτροπή Ειρήνης Ελευσίνας.
  • Τους βάρβαρους δολοφονικούς βομβαρδισμούς καταγγέλλει το Σωματείο Συνταξιούχων Αμαρουσίου και των όμορων Δήμων.
  • Την ολόπλευρη συμπαράστασή της στον αδελφό λαό της Γιουγκοσλαβίας εκφράζει η Πανελλήνια Ενωση Αγωνιστών και Φίλων της ΕΠΟΝ.
  • "Να σταματήσουν άμεσα οι απαράδεκτες στρατιωτικές ενέργειες" ζητάει με ψήφισμά της, η Ομοσπονδία Εξωραϊστικών - Εκπολιτιστικών Συλλόγων Σαλαμίνας.
  • Σε συμμετοχή στις αντιπολεμικές διαδηλώσεις, ώστε "να μην περάσουν τα σχέδια της Νέας Τάξης Πραγμάτων", καλεί με ψήφισμά της η Ενωση γονέων Περιστεριού.
  • Να ενεργοποιηθεί η ελληνική κυβέρνηση, έστω και καθυστερημένα, ζητάει οΣύνδεσμος Βαρέως αναπήρων Πολέμου 1940 - 41.
  • "Κανένας φαντάρος να μη βγει έξω από τα σύνορα της χώρας μας", απαιτεί ηΟμοσπονδία Τελωνειακών Υπαλλήλων Ελλάδας.
  • "Να στηρίξει η ελληνική κυβέρνηση όλες τις πρωτοβουλίες εκείνες για ειρηνική λύση", επισημαίνεται στο ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Αμαρουσίου,ενώ αντιπροσωπεία του Δημοτικού Συμβουλίου θα μεταβεί στο Βελιγράδι.
  • "Τη διατήρηση των υφιστάμενων συνόρων στην τόσο ευαίσθητη περιοχή των Βαλκανίων", ζητάει με ομόφωνο ψήφισμά του, το ΔΣ του Δήμου Ληλαντίων, νομού Εύβοιας.
Αλληλεγγύη στο γιουγκοσλαβικό λαό

Το Συντονιστικό Οργανο που συγκροτήθηκε από την ΕΕΔΥΕ, συνδικαλιστικές, μαζικές οργανώσεις, δήμους της Αττικής, κοινωνικούς και καλλιτεχνικούς φορείς συγκεντρώνει χρήματα, τρόφιμα και φάρμακα, προκειμένου να πραγματοποιήσει αποστολή στη Γιουγκοσλαβία, εκφράζοντας έμπρακτα τη συμπαράσταση του ελληνικού λαού στο δοκιμαζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό.

Για το λόγο αυτό έχει ανοιχτεί λογαριασμός στην Εμπορική Τράπεζα με αριθμό: 42602434.Οι ενδιαφερόμενοι που επιθυμούν να προσφέρουν τρόφιμα ή φάρμακα μπορούν να τα αποστείλουν στις αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού, Αστρους 113, Κολωνός (τηλ. 5147300) με την ένδειξη "ΕΕΔΥΕ". Για περισσότερες πληροφορίες παρακαλούμε επικοινωνήστε με την ΕΕΔΥΕ (τηλ. 3844.853), ΕΕΔΔΑ (3827.303), Συνδικάτο Οικοδόμων (3813.052).

  • Τα φάρμακα που χρειάζονται είναι: Αντιμολυσματικά, ορμόνες, βιταμίνες, αντιψυχωτικά, αγχολυτικά, για αναισθησία (γενική και τοπική), μυοχαλαρωτικά, αναλγητικά, αντιεπιληπτικά, αντιχοληστερινικά, καρδιολογικά, αντιασθματικά, για το πεπτικό σύστημα, μυοσκελετικά αντίδοτα και εμβόλια.
Δεν είναι μόνοι

Οι χιλιάδες Ελληνες αγωνιστές πατριώτες και διεθνιστές, που διαδηλώνουν καθημερινά απ' άκρου εις άκρον της χώρας μας, απαιτώντας να σταματήσει αμέσως ο βρώμικος πόλεμος των ιμπεριαλιστών στα Βαλκάνια, πρέπει να γνωρίζουν ότι δεν είναι μόνοι τους. Και σ' άλλες βαλκανικές χώρες, όπως και στην Ευρώπη και σ' όλο τον κόσμο, διαδηλώνουν καθημερινά εκατοντάδες χιλιάδες πολέμιοι του ΝΑΤΟ.

Βεβαίως, αυτές οι λαϊκές αντιπολεμικές, αντιιμπεριαλιστικές κινητοποιήσεις δεν προβάλλονται από τα διεθνή ΜΜΕ - δυστυχώς, ούτε και από τα ελληνικά ΜΜΕ, εκτός, φυσικά, του "Ριζοσπάστη" - αυτό, όμως, δε σημαίνει ότι δε γίνονται. (π. χ. πριν μέρες, στη Σόφια της Βουλγαρίας, πραγματοποιήθηκε τεράστια διαδήλωση κατά του ΝΑΤΟ, ως έκφραση του 90% του βουλγαρικού λαού που τάσσεται κατά της ιμπεριαλιστικής επέμβασης στα Βαλκάνια. Αυτή η αντίδραση του βουλγαρικού λαού δεν προβλήθηκε από τα ΜΜΕ, τα οποία προβάλλουν όμως την απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης να διευκολύνει το ΝΑΤΟ στις επιδρομές του).

Δεν είναι, λοιπόν, αληθές ότι οι λαοί αποδέχονται το βρώμικο πόλεμο των Αμερικανο-Ευρωπαίων ιμπεριαλιστών, όπως δεν είναι αλήθεια, επίσης, ότι η λεγόμενη παγκόσμια κοινή γνώμη τάσσεται υπέρ της ΝΑΤΟικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία. Τα γκάλοπ διεθνών ΜΜΕ που εμφανίζουν την "κοινή γνώμη" ως φιλοπόλεμη και φιλο-ΝΑΤΟική είναι προκατασκευασμένα και αποπροσανατολιστικά.

Σε μποϊκοτάζ καλεί το ΙΝΚΑ Μακεδονίας

Να προχωρήσουν αμέσως σε μποϊκοτάζ όλων των προϊόντων των χωρών - μελών του ΝΑΤΟ, που συμμετέχουν στην επέμβαση κατά της Γιουγκοσλαβίας, καλεί τους καταναλωτές το Ινστιτούτο Καταναλωτών Μακεδονίας (ΙΝΚΑ). Οπως χαρακτηριστικά σημειώνει σε ανακοίνωσή του, είναι μια ευκαιρία, να καταναλώσουμε περισσότερα ελληνικά προϊόντα πριν μολυνθούν κι αυτά, με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομική ζωή της περιοχής μας.

Στην ανακοίνωσή του το ΙΝΚΑ, που φέρει τον τίτλο "ΝΑΤΟικά πειραματόζωα οι Ελληνες" και στην οποία γίνεται αναφορά στην περιβαλλοντική καταστροφή στα Βαλκάνια ως αποτέλεσμα των βομβαρδισμών, τονίζει τα παρακάτω:

"Δεν μπορούμε να περιμένουμε μοιρολατρικά κάθε φορά την κατεύθυνση των ανέμων και την κίνηση των αερίων μαζών, για να παρθούν δραστικά μέτρα.

Καλούμε την κυβέρνηση να απεμπλακεί άμεσα από τον πόλεμο και να αναλάβει αποτελεσματικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό του.

Καλούνται ο υπουργός Μακεδονίας - Θράκης, οι περιφερειακές και οι αρμόδιες Υγειονομικές Υπηρεσίες της Βορείου Ελλάδος, να δίνουν καθημερινά στη δημοσιότητα τα αποτελέσματα των μετρήσεων για την ύπαρξη ή όχι επικίνδυνων ουσιών στον αέρα".

Οι συνταξιούχοι αυτοκινητιστές

Ο Σύνδεσμος Συνταξιούχων Αυτοκινητιστών Αττικής,με ομόφωνο ψήφισμα της Γενικής του Συνέλευσης, προσφέρει στο λαό της Γιουγκοσλαβίας 300.000 δρχ. μέσω του λογαριασμού του "Ριζοσπάστη" και απαιτεί από την κυβέρνηση εδώ και τώρα να μην αναμείξει τη χώρα μας σε αυτόν τον βρώμικο πόλεμο. Επίσης ζητά να μην υπάρξει ούτε ένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα και όπως επισημαίνει "δε δεχόμαστε να στέλνετε τα εγγόνια μας στην κρεατομηχανή της PAX AMERICANA, της "νέας τάξης πραγμάτων", γιατί οι Ελληνες δε θα πολεμήσουν για τα συμφέροντα των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ και ΕΕ".

Αντιπολεμική πρωτοβουλία στην Αίγινα

Επιτροπή Πρωτοβουλίας κατά των ΝΑΤΟικών επεμβάσεων και υπέρ της ειρήνης στα Βαλκάνια δημιουργήθηκε και στην Αίγινα. Μεταξύ των εκδηλώσεων που αποφασίστηκαν είναι το Σάββατο 1 Μάη στις 7.00 μ.μ. στην παλιά προβλήτα Αίγινας αντιπολεμική εκδήλωση,με συναυλία, απαγγελίες, έκθεση παιδικής ζωγραφικής και την Κυριακή 2 Μάη στις 11.00 π.μ. πορεία στη ναυτική βάση τηλεπικοινωνιών στον Τούρλο.

Στην επιτροπή μετέχουν: Η Δημοτική Αρχή, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Νησιών Αργοσαρωνικού, η Επαγγελματική Ενωση Αίγινας, ο Αγροτικός Συνεταιρισμός Αίγινας, το Σωματείο Οικοδόμων, το Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ, το Σωματείο Συνταξιούχων ΝΑΤ, ο Σύλλογος Γυναικών Αίγινας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Αίγινας, ο Μορφωτικός Σύλλογος Κυψέλης Αίγινας και η "Νεανική Δράση για την Ειρήνη".

Σε ψήφισμα που εκδόθηκε καλούνται όλοι οι Αιγινήτες, μαζί με το λαό της χώρας μας και όλους τους λαούς των ευρωπαϊκών κρατών να πιέσουν τις κυβερνήσεις τους, ώστε να σταματήσει ο παράλογος πόλεμος. "Εμπράκτως συμπαραστεκόμαστε σε όλους αυτούς που έχουν υποστεί τις συνέπειες αυτής της άνανδρης επίθεσης και διατρανώνουμε τη φιλία και την αλληλεγγύη μεταξύ όλων των λαών της περιοχής και την απόφασή μας να ζήσουμε ειρηνικά",τονίζεται στο ψήφισμα.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ