ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 27 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1999
ΠΑΜΕ αντιπολεμικά!

Στο Σύνταγμα στις 10 π.μ., το Σάββατο 1η Μάη, η κορυφαία πρωτομαγιάτικη ταξική αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση και πορεία στην αμερικανική πρεσβεία. Στο λιμάνι θα δώσουν το αγωνιστικό τους "παρών" οι εργαζόμενοι της Θεσσαλονίκης

Πλήθος αντιπολεμικών εκδηλώσεων διοργανώνονται αυτές τις μέρες από το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο σε εκατοντάδες χώρους δουλιάς, ενόψει του γιορτασμού της Εργατικής Πρωτομαγιάς. Κορυφαία στιγμή θα αποτελέσουν οι αντιιμπεριαλιστικές, αντιπολεμικές, ταξικές συγκεντρώσεις που διοργανώνονται σε όλη τη χώρα.

Η κεντρική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Αθήνα, του ΠΑΜΕ, θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος, ενώ θα ακολουθήσει πορεία προς την αμερικανική πρεσβεία.

Στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΜΕ διοργανώνει συγκέντρωση στο λιμάνι, το οποίο η κυβέρνηση έχει παραδώσει πλήρως στους ΝΑΤΟικούς δολοφόνους.

Περιοδείες σε χώρους δουλιάς διοργανώνει η ΕΣΑΚ Τραπεζών στα πλαίσια της πρωτοβουλίας του ΠΑΜΕ. Ειδικότερα σήμερα θα γίνει περιοδεία στο μηχανογραφικό κέντρο της Ιονικής Τράπεζας. Αύριο Τετάρτη, στο κατάστημα της Εμπορικής Τράπεζας στη Σταδίου 24. Μεθαύριο Πέμπτη, στο κεντρικό κατάστημα της Τράπεζας της Ελλάδας και στο κατάστημα της Γενικής Τράπεζας στην Πανεπιστημίου. Τέλος, την Παρασκευή στο κεντρικό κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας.

Στον κλάδο του μετάλλου,χτες πραγματοποιήθηκε συγκέντρωση στο εργοστάσιο της ΖΗΜΕΝΣ, ενώ σήμερα θα γίνει στο εργοστάσιο ΚΑΖΗΣ και περιοδεία στο "Δράκο Πολέμη". Την Παρασκευή θα γίνει στάση εργασίας και εκδήλωση στο εργοστάσιο AEG.

Αύριο Τετάρτη στις 8 το βράδυ, στην πλατεία Κυψέλης,διοργανώνεται αντιπολεμική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση από το Παράρτημα Κυψέλης - Πατησίων του Συνδικάτου Οικοδόμων, την Επιτροπή Ειρήνης Κυψέλης και αντιστασιακούς Κυψέλης. Μετά τη συγκέντρωση θα ακολουθήσει καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Προσκλητήριο για μαζική συμμετοχή στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος και στις άλλες συγκεντρώσεις, που διοργανώνει ανά τη χώρα, απευθύνει με ανακοίνωσή του το ΠΑΜΕ.

Καλεί εργαζόμενους, άνεργους, νέους, γυναίκες, απόμαχους της δουλιάς, με τη συμμετοχή τους, να "εκφράσουμε την αλληλεγγύη και συμπαράστασή μας στο γιουγκοσλαβικό λαό. Να διαδηλώσουμε όλοι μαζί ενάντια στους φονιάδες των λαών και να απαιτήσουμε να σταματήσουν άμεσα οι βομβαρδισμοί. Να σταματήσει η εμπλοκή της ελληνικής κυβέρνησης σε αυτόν τον άδικο και βρώμικο πόλεμο ενάντια στο γείτονα λαό. Να καταγγείλουμε και να απαιτήσουμε τη διάλυση των οργανισμών (ΝΑΤΟ, ΕΕ, κλπ.) που υλοποιούν την πολιτική των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων ενάντια στους λαούς. Να διατρανώσουμε την απαίτησή μας για ελευθερία, εθνική ανεξαρτησία, εδαφική ακεραιότητα. Οι λαοί μπορούν και πρέπει να ζήσουν ειρηνικά".

Στην αντιπολεμική πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, καλεί με διακήρυξή του ο Σύνδεσμος Υπαλλήλων Ανων. Εταιριών και Γραφείων.

Επισημαίνει ότι η φετινή Πρωτομαγιά βρίσκει την εργατική τάξη και της χώρας αντιμέτωπη με μια συντεταγμένη επίθεση της ντόπιας και διεθνούς ολιγαρχίας, που αποβλέπει στη συγκέντρωση του πλούτου σε λίγα χέρια. Αυτό υλοποιείται - συνεχίζει - με την αφαίρεση κάθε εργατικού δικαιώματος, με τη συρρίκνωση της κοινωνικής ασφάλισης και των κοινωνικών δαπανών, με τις ιδιωτικοποιήσεις και με την πιο ακραία μορφή διαπάλης των πολυεθνικών για το μοίρασμα των αγορών, τον πόλεμο. Τονίζει πως μπροστά σε αυτή την κατάσταση "μία πρέπει να είναι η απάντησή μας: Λαϊκή πάλη ενάντια στα μονοπώλια και τον ιμπεριαλισμό".

Ο Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Περιστερίου "Ελλη Αλεξίου",στην πρωτομαγιάτικη διακήρυξή του, χαρακτηρίζει γκανγκστερική την επίθεση του ΝΑΤΟ σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας και καταδικάζει τη στάση των χωρών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης που ως μέλη του ΝΑΤΟ συμμετέχουν σε αυτή την επίθεση. Επίσης εκφράζει την αντίθεσή του στη στάση της κυβέρνησης, που ευθυγραμμίζεται με τις επιλογές των πιο αντιδραστικών κύκλων, οι οποίοι έχουν κάθε συμφέρον να αιματοκυλήσουν τα Βαλκάνια. Τέλος, καταγγέλλει την κυβέρνηση που στο όνομα της ΟΝΕ έχει εξαπολύσει ευρεία επίθεση σε βάρος των εργαζομένων, αλλά και τις ηγεσίες των ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ που συναίνεσαν και ευθυγραμμίστηκαν.

- Κανένα τρένο του ΟΣΕ δε θα εκτελέσει δρομολόγιο το Σάββατο, 1η Μάη, μετά από απόφαση της Πανελλήνιας Ενωσης Προσωπικού Ελξης.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ταξικά στην πλατεία Κοραή

Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και η Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση, καλούν τους εργαζόμενους να κάνουν την 1η Μάη σταθμό στην ανάπτυξη των αγώνων τους

Μα πάρουν μέρος μαζικά στην κεντρική Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που θα γίνει το Σάββατο στις 10 το πρωί στην πλατεία Κοραή,αλλά και στις εκδηλώσεις πριν απ' αυτή, καλεί όλους τους εργαζόμενους της πόλης, η Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων Πειραιά.

Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή, δίνοντας έντονο αντιπολεμικό χαρακτήρα στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσει, τονίζει: "Οι δολοφόνοι των λαών της Γιουγκοσλαβίας - ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ - είναι αυτοί που με την πολιτική τους, εντείνουν την εκμετάλλευση των εργαζομένων, σαρώνοντας τα κοινωνικά, εργασιακά ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Είναι αυτοί που καταργούν το 8ωρο και οδηγούν εκατομμύρια ανθρώπων στην ανεργία, υπηρετώντας με τον καλύτερο τρόπο τα αφεντικά τους, το μεγάλο κεφάλαιο και τα μονοπώλια".

"Ο βρώμικος πόλεμος - υπογραμμίζεται - αποκάλυψε ακόμα περισσότερο το πραγματικό πρόσωπο των ψευτοσοσιαλιστών που κυβερνούν την Ευρώπη και απέδειξε ότι η πολιτική της ΟΝΕ και της επίθεσης στα εργασιακά, εργατικά δικαιώματα, βαδίζουν χέρι - χέρι". Οπως σημειώνει η Επιτροπή, "το βρώμικο δρόμο της κυβέρνησης που έβαλε την υπογραφή της για να γίνει η επίθεση, παρέχοντας κάθε διευκόλυνση στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, ακολουθούν και οι συμβιβασμένες πλειοψηφίες της ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ και η πλειοψηφία του ΕΚΠ".

"Αγωνιζόμαστε - σημειώνεται - για την ενότητα της εργατικής τάξης σε ταξική κατεύθυνση, διεκδικώντας και προβάλλοντας τους δικούς μας στόχους. Ενάντια στη διάλυση και το ξεπούλημα του δημόσιου και κρατικού πλούτου της χώρας, στην κατάργηση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων. Αγωνιζόμαστε να αποτρέψουμε κυβέρνηση, μονοπώλια να μας πάρουν πίσω το 8ωρο, τη μονιμότητα, το δικαίωμα στην εργασία, την υγεία, την παιδεία, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό. Αγωνιζόμαστε για την αλλαγή των συσχετισμών στα κορυφαία συνδικαλιστικά όργανα. Απαιτούμε να διαλυθεί το ΝΑΤΟ, η Δυτικοευρωπαϊκή Ενωση και κάθε επιθετικός ιμπεριαλιστικός οργανισμός, να φύγουν αμέσως οι ΝΑΤΟικές βάσεις από τη χώρα μας".

Η Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση

"Λαϊκός ξεσηκωμός.Αυτό είναι το επίκαιρο μήνυμα της φετινής Πρωτομαγιάς", σύμφωνα με τη Ναυτεργατική Συνδικαλιστική Κίνηση,η οποία με διακήρυξή της, καλεί τους ναυτεργάτες να ενώσουν τη φωνή τους με τους άλλους εργαζόμενους του Πειραιά στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις και να βροντοφωνάζουν: "Εξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, να σταματήσει ο βρώμικος, ιμπεριαλιστικός πόλεμος, κανένας φαντάρος έξω από τα σύνορα, να απεμπλακεί η χώρα μας από τον πόλεμο".

"Τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά, διαθέτοντας όλες μας τις δυνάμεις ενάντια στον ιμπεριαλισμό και το βρώμικο πόλεμο. Τα ιμπεριαλιστικά κανόνια ανοίγουν το δρόμο στις πολυεθνικές για την κατάκτηση νέων αγορών και την καταλήστευση πλουτοπαραγωγικών πηγών. Ο ιμπεριαλισμός στοχεύει στην υποδούλωση των λαών, για να επικρατήσει η νεκρική σιγή της υποταγής στη νέα τάξη πραγμάτων, που δημιουργήθηκε μετά την επικράτηση της αντεπανάστασης και την ανατροπή των σοσιαλιστικών καθεστώτων", αναφέρει στη διακήρυξή της η ΝΣΚ και επισημαίνει ότι συνεργοί στο έγκλημα είναι οι λεγόμενες "κεντροαριστερές", αλλά και οι συντηρητικές κυβερνήσεις των χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Ειδικά τη στάση της κυβέρνησης ΠΑΣΟΚ τη χαρακτηρίζει "εγκληματική".

Η ΝΣΚ καταγγέλλει το ρόλο των πλειοψηφιών στις ανώτερες συνδικαλιστικές οργανώσεις, χαρακτηρίζει κατάκτηση της εργατικής τάξης τη συγκρότηση του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου και καλεί όλους τους ναυτεργάτες να συσπειρωθούν στις γραμμές του.

Προσυγκεντρώσεις

Από το ΠΑΜΕ διοργανώνονται οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις:

- Στην Ομόνοια,εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα, ΔΕΚΟ, δημοσίου και δυτικών συνοικιών.

- Στην πλατεία Κάνιγγος,οικοδόμοι και εργαζόμενοι Α' Περιφέρειας Αθήνας.

- Στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης,εργαζόμενοι των ΟΤΑ, των νότιων και ανατολικών συνοικιών.

- Στην πλατεία Κλαυθμώνος,συνταξιούχοι και εργαζόμενοι βόρειων συνοικιών.

- Στα Προπύλαια,νεολαία και εργαζόμενοι στην παιδεία.

Αποφάσεις σκοπιμότητας...

Τα "μαχαίρια" έχουν βγει για τα καλά στην ακτοπλοϊα, όπως φανερώνουν οι αποφάσεις της χτεσινής συνεδρίασης της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Ακτοπλοϊκών Συγκοινωνιών (ΓΕΑΣ), ενώ ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Σταύρος Σουμάκης εξακολουθεί να παίζει το ρόλο του μεσάζοντα. Συγκεκριμένα χτες η ΓΕΑΣ αποφάσισε να ικανοποιήσει το αίτημα των Γραμμών Στρίντζη και να χορηγήσει άδεια σκοπιμότητας σε επιβατηγό πλοίο της εν λόγω εταιρίας, το οποίο θα εκτελεί το δρομολόγιο Πειραιά - Χίο - Μυτιλήνη και μία φορά τη βδομάδα σε Λήμνο και Ψαρά. Με την απόφαση αυτή η ΓΕΑΣ σπάει το μονοπώλιο της Ναυτιλιακής Εταιρείας Λέσβου,της οποίας βέβαια το 20% των μετοχών ανήκει πλέον στην ΑΝΕΚ... Αδεια σκοπιμότητας για το ίδιο δρομολόγιο θα χορηγηθεί και σε δύο νεότευκτα επιβατηγά πλοία της εταιρίας "Minoan Flying Dolfhin".Η ασφάλεια των επιβατών, τα φτηνά εισιτήρια και η εξυπηρέτηση των κατοίκων των νησιών, ασφαλώς και δε "μετράνε" στις χορηγήσεις των αδειών σκοπιμότητας. Αυτό αποδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο από την απόφαση της ΓΕΑΣ να ικανοποιήσει κι άλλο αίτημα του Στρίντζη, που αφορά την τροποποίηση της άδειας σκοπιμότητας του επιβατηγού του πλοίου "ΚΕΦΑΛΟΝΙΑ",ώστε να αυξηθεί ο αριθμός των επιβατών! Το πλοίο αυτό είναι δρομολογημένο στη γραμμή Πάτρα - Κεφαλονιά - Ιθάκη και έχει έτος κατασκευής το ...1975!

Νέα Συλλογική Σύμβαση στη Ζώνη

Υπογράφτηκε η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας για το 1999 μεταξύ Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και της Ενωση Ναυπηγοεπισκευαστών,που είναι η μεγαλύτερη εργοδοτική ένωση στη Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη Πειραιά - Περάματος.

Με βάση τη νέα σύμβαση, το μεικτό μεροκάματο του τεχνίτη φτάνει τις 19.800 δραχμές και του βοηθού τις 16.580 δραχμές. Σε πλήρη ισχύ παραμένει το 35ωρο - πενθήμερο με αμοιβή και ασφάλιση εξαήμερου. Παρά την πίεση που ασκήθηκε από την εργοδοτική ένωση να αναιρεθούν θεσμικά κεκτημένα (όπως το επίδομα ιδιαίτερων συνθηκών εργασίας στις δεξαμενές και στην ημιαυτόματη ηλεκτροσυγκόλληση, η διακίνηση ανέργων από τους καταλόγους ανέργων του σωματείου και άλλα), η αγωνιστική παρέμβαση των μεταλλεργατών με την προειδοποίηση αποχής από την υπερωριακή απασχόληση και με άλλες πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, έκαμψε την αδιαλλαξία της εργοδοσίας και επέβαλλε την υπογραφή της νέας ΣΣΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ