ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 29 Απρίλη 1999
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΠΡΩΤΟΜΑΓΙΑ 1999
Ταξικός, αντιπολεμικός συναγερμός!

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους να στείλουν αντιιμπεριαλιστικό, αντιΝΑΤΟικό, αντιΕΥΡΩενωσιακό μήνυμα, συμμετέχοντας μαζικά στην κορυφαία συγκέντρωση στο Σύνταγμα και στις συγκεντρώσεις που γίνονται σε όλη τη χώρα

Σε μεγάλο αντιπολεμικό συλλαλητήριο που θα καταλήξει στην αμερικάνικη πρεσβεία, θα μετατραπεί η συγκέντρωση που διοργανώνει το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο το Σάββατο 1η Μάη στις 10 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος,τιμώντας την παγκόσμια Μέρα της Εργατικής Τάξης. Αντιιμπεριαλιστικό, αντιπολεμικό, ταξικό χαρακτήρα προσλαμβάνουν και οι πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις, αλλά και οι δεκάδες εκδηλώσεις που έγιναν και γίνονται στους τόπους δουλιάς.

Στη Θεσσαλονίκη το ΠΑΜΕ διοργανώνει πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στις 10 το πρωί στο λιμάνι,που έχει αναδειχτεί σε σύμβολο της αντιπολεμικής δράσης και της αντίστασης των εργαζομένων και του λαού της πόλης.

Στην πλατεία Κοραή στις 10 το πρωί θα γίνει η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση που διοργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή εργατικών και συνταξιουχικών σωματείων.

Αντιπολεμικές πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις διοργανώνονται απ' τα παραρτήματα του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας και άλλους μαζικούς φορείς σε συνοικίες της Αθήνας. Ειδικότερα, σήμερα στις 7μμ στη Βίλα Δρακοπούλου στην Κυψέλη.Αύριο Παρασκευή, στις 7μμ στην κεντρική πλατεία της Ηλιούπολης,στην πλατεία Δαβάκη Καλλιθέας,στην πλατεία Μενιδίου στο Μενίδι και στην πλατεία Δημαρχείου στο Περιστέρι.

Επίσης το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας έχει κηρύξει για την Παρασκευή στάση εργασίας (11πμ - 12μ), στα πλαίσια της οποίας θα γίνουν εκδηλώσεις σε μεγάλα εργοτάξια, όπως το μετρό, το αεροδρόμιο των Σπάτων και σε εργοτάξια της Αττικής οδού.

Το ΠΑΜΕ καλεί...

Το ΠΑΜΕ με ανακοίνωσή του απευθύνει κάλεσμα για μαζική συμμετοχή στην κεντρική συγκέντρωση στο Σύνταγμα και σε όλες τις ταξικές πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα.

Καλεί τους εργαζόμενους "να στείλουν αντιιμπεριαλιστικό, αντιΝΑΤΟικό, αντιΕΥΡΩενωσιακό, ταξικό μήνυμα. Να στείλουν μήνυμα καταδίκης της κυβέρνησης που ως πολιτικός εκπρόσωπος του κεφαλαίου, συμπράττει μαζί του και στον ανοιχτό βάρβαρο βρώμικο πόλεμο ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό και στον κοινωνικό πόλεμο ενάντια στους εργαζόμενους της χώρας μας. Να στείλουν μήνυμα καταδίκης στον κοινωνικό εταιρισμό των υποταγμένων συνδικαλιστών - εταίρων της κυβέρνησης και του κεφαλαίου και να διατρανώσουν την αποφασιστικότητά τους για την ταξική διεκδικητική ανάκαμψη του συνδικαλιστικού κινήματος".

Μήνυμα αντίστασης από παντού

"Ολοι στο Σύνταγμα", καλεί με ανακοίνωσή της, η Ομοσπονδία Εργαζομένων Κλωστοϋφαντουργίας - Ιματισμού - Δέρματος Ελλάδας και τονίζει πως "οι εργαζόμενοι στους κλάδους καλούμαστε αυτή την ιστορική επέτειο της εργατικής τάξης, να την κάνουμε την πιο μαζική, δυναμική, αντιπολεμική διαδήλωση ενάντια στους ΝΑΤΟικούς και Ευρωπαίους εταίρους, που δολοφονούν εν ψυχρώ την εργατική τάξη της Σερβίας, αλλά και ενάντια στην κυβερνητική υποταγή".

Η ΟΕΚΙΔΕ επισημαίνει επίσης ότι οι εργαζόμενοι της χώρας δέχονται ολομέτωπη επίθεση σε όλα τα δικαιώματά τους. Σημειώνει πως αν η ηγεσία της ΓΣΕΕ δε στήριζε αυτές τις πολιτικές, οι εργαζόμενοι θα πάλευαν από καλύτερες θέσεις και καταλήγει: "Η εργατική τάξη της χώρας δεν υποτάσσεται, καταδικάζει τις υποταγμένες ηγεσίες, αντιστέκεται, συσπειρώνεται στο ΠΑΜΕ".- Στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και στην προσυγκέντρωση στις 9 το πρωί στην πλατεία Κάνιγγος, καλεί τους εργαζόμενους του κλάδου με προκήρυξή του, το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας και τονίζει: "Η 1η Μάη μάς καλεί σε αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό, ταξικό, συναγερμό".

Στην προκήρυξη επισημαίνεται ότι "οι ΑμερικανοΝΑΤΟικοί εκτελεστές των λαών μπροστά στα μάτια της παγκόσμιας κοινής γνώμης, δολοφονούν εν ψυχρώ τον γιουγκοσλαβικό λαό. Η κυβέρνηση πιστή στη γραμμή του ραγιαδισμού και της υποτέλειας στους ισχυρούς, οπλίζει τα χέρια των δολοφόνων".

Τέλος, υπογραμμίζει πως "σήμερα που οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί σπέρνουν το θάνατο, που προσπαθούν να μας αλυσοδέσουν και να μας γυρίσουν στον μεσαίωνα, αφαιρώντας μας κατακτήσεις και δικαιώματα δεκαετιών, παραμένει ζωντανό και αναγκαίο το: "προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε"".- Συγκέντρωση με αντιπολεμικό χαρακτήρα διοργανώνουν την Πρωτομαγιά από κοινού, το Εργατικό Κέντρο Χίου, το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ και συνταξιούχοι,στο χώρο του Εργατικού Κέντρου στις 9.30 το πρωί. Με τη συγκέντρωση ολοκληρώνεται η "εβδομάδα ειρήνης" που είχαν κηρύξει, στα πλαίσια της οποίας έγιναν εκδηλώσεις σε χώρους δουλιάς. Επίσης σήμερα Πέμπτη διοργανώνουν στις 8 το βράδυ στην πλατεία Βουνακίου συγκέντρωση και συναυλία.

- Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση με αντιπολεμικό ταξικό χαρακτήρα, διοργανώνει το Σάββατο στις 10πμ στο Αγαλμα Βενιζέλου, στο Ηράκλειο, η Επιτροπή Πρωτοβουλίας σωματείων και συνδικαλιστών Ν. Ηρακλείου.

Σε διακήρυξη της Επιτροπής, καταδικάζεται η γκανγκστερική επιδρομή του ΝΑΤΟ σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας, αλλά και η στάση της κυβέρνησης. Καλεί τους εργαζόμενους να στείλουν μήνυμα αντεπίθεσης στην αντεργατική πολιτική κυβέρνησης, ΣΕΒ, Ευρωπαϊκής Ενωσης και καταδίκης της συμβιβαστικής στάσης των ηγεσιών σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ - Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου.

Στον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στο Αγαλμα Βενιζέλου, καλεί με ανακοίνωσή της, η Τοπική Επιτροπή Ηρακλείου της ΕΣΑΚ,τονίζοντας πως με την απόφαση της Επιτροπής Πρωτοβουλίας, οι ταξικές δυνάμεις κάνουν το πρώτο βήμα για να βγάλουν το συνδικαλιστικό κίνημα του Ηρακλείου από τα γρανάζια του συμβιβασμού.

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ - ΘΡΑΚΗ
Με πείσμα και αποφασιστικότητα

Στο λιμάνι, που η κυβέρνηση έχει μετατρέψει σε ορμητήριο των ΑμερικανοΝΑΤΟικών ιμπεριαλιστών, θα γίνει η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας). -

Με αγωνιστικό πείσμα, πάθος, αποφασιστικότητα και αισιοδοξία εντείνονται οι προετοιμασίες των συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ για το γιορτασμό της Εργατικής Πρωτομαγιάς, που θα πραγματοποιηθεί στο λιμάνι της πόλης στις 10 το πρωί το Σάββατο.Ο χώρος του λιμανιού επιλέχθηκε σαν τόπος του αγωνιστικού γιορτασμού, επειδή το λιμάνι έχει μετατραπεί σε ορμητήριο και χώρο διέλευσης των στρατευμάτων και του οπλισμού του ΝΑΤΟ προς τη Γιουγκοσλαβία. Συναγερμός επικρατεί και στις άλλες πόλεις της Μακεδονίας και της Θράκης.

Οι εργαζόμενοι Κοζάνης, Πτολεμαϊδας, Αμυνταίου,με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ, πραγματοποιούν σήμερα στη 1 μ.μ. αντιπολεμική συγκέντρωση μπροστά στα γραφεία του Λιγνιτικού Κέντρου της ΔΕΗ. Συγκεντρώσεις επίσης έγιναν στο ορυχείο Αμυνταίου και στη ΔΕΗ. Η πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στην Κοζάνη θα πραγματοποιηθεί στην κεντρική πλατεία της πόλης και στην Πτολεμαϊδα στο παλιό Δημαρχείο.

Στη Νάουσα και στα Γιαννιτσά ο γιορτασμός οργανώνεται από τα Εργατικά Κέντρα.

Στη Βέροια η εκδήλωση της Πρωτομαγιάς οργανώνεται από το ΠΑΜΕ και θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στο Πάρκο της Ελιάς, απ' όπου θα γίνει πορεία στο Β Σώμα Στρατού.

Στην Κατερίνη η εκδήλωση που οργανώνεται από το ΠΑΜΕ θα πραγματοποιηθεί στις 9.30 το πρωί στο σιντριβάνι και θα ακολουθήσει πορεία στην Πλατεία Ελευθερίας. Θα ακολουθήσει πορεία στην Πλατεία Ηρώων.

Στον Πολύγυρο η συγκέντρωση θα γίνει στις 10.30 το πρωί στο πάρκο.

Στις Σέρρες,στην Πλατεία Ελευθερίας στις 10 το πρωί, με πορεία στη Νομαρχία.

Στο Κιλκίς,στις 10 το πρωί στην Πλατεία Ειρήνης. Θα ακολουθήσει πορεία και κατάθεση στεφανιών στο μνημείο της πόλης.

Στην Καβάλα η συγκέντρωση οργανώνεται από το ΠΑΜΕ και θα πραγματοποιηθεί στις 10 το πρωί στην κεντρική πλατεία. Καλεί και η Επιτροπή Ειρήνης.

Στη Δράμα,στις 9.30 το πρωί, στο Δημοτικό Κήπο. Θα ακολουθήσει πορεία στο άγαλμα της Ελευθερίας.

Στην Κομοτηνή,η συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί στην αρχή της Βενιζέλου και θα ακολουθήσει πορεία στο άγαλμα της Ελευθερίας.

Στην Αλεξανδρούπολη η συγκέντρωση, που οργανώνεται από το ΠΑΜΕ, θα γίνει μπροστά στο Δημαρχείο, στις 10 το πρωί.

Στην Ξάνθη,στις 10 το πρωί στην κεντρική πλατεία και θα πραγματοποιηθεί πορεία στο μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη.

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
Εμπάργκο στο εμπάργκο!

Αποφασισμένα να μη συμμετέχουν σε αποστολές που εξυπηρετούν το βρώμικο πόλεμο, εμφανίστηκαν τα πληρώματα πλοίων, που επισκέφτηκε χτες ο βουλευτής του ΚΚΕ Ν. Γκατζής. "Ετσι τιμάμε την Πρωτομαγιά", δήλωσαν

Το μήνυμα της φετινής Εργατικής Πρωτομαγιάς έχει φτάσει και στους ναυτεργάτες της ακτοπλοϊας, καθώς σε όλα τα επιβατηγά καράβια που καταπλέουν στο λιμάνι του Πειραιά το αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό κλίμα είναι έκδηλο. Το φανέρωσαν οι κουβέντες των ναυτεργατών με τον βουλευτή του ΚΚΕΝίκο Γκατζή,ο οποίος χτες περιόδευσε σε 11 ακτοπλοϊκά της ακτοπλοϊας, αλλά και οι ενέργειές τους. Είναι ενδεικτικό ότι οι ναυτεργάτες του πληρώματος ΕΞΠΡΕΣ ΣΑΝΤΟΡΙΝΗ ήδη έχουν συγκεντρώσει ένα μεγάλο χρηματικό ποσό, καθώς τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για το λαό της Γιουγκοσλαβίας. Ανάλογη κίνηση ξεκίνησε και από το πλήρωμα του πλοίου ΡΕΘΥΜΝΟ.Παράλληλα, οι ναυτεργάτες προετοιμάζονται και για την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση της πλατείας Κοραή.Επίσης, από τους ναυτεργάτες των πληρωμάτων όσων πλοίων επισκέφτηκε ο βουλευτής του ΚΚΕ, επισημάνθηκε κατηγορηματικά ότι δεν πρόκειται να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε αποστολή που εξυπηρετεί την εγκληματική επίθεση των ΑμερικανοΝΑΤΟικών και Ευρωπαίων φονιάδων ενάντια στη Γιουγκοσλαβία.

Το βουλευτή συνόδευαν ο γραμματέας της Κομματικής Οργάνωσης Ναυτεργατών του ΚΚΕ,πολυμελής αντιπροσωπεία της οργάνωσης και συνδικαλιστές.

Η περιοδεία άρχισε στις 7 το πρωί, από το πλοίο "ΝΑΪΑΣ ΙΙ" και ακολούθησε το "ΕΞΠΡΕΣ ΑΦΡΟΔΙΤΗ", του οποίου το πλήρωμα αντί άλλης κουβέντας έδειξε τις κούτες με τρόφιμα και άλλα είδη πρώτης ανάγκης που έχουν συγκεντρώσει για το λαό της Γιουγκοσλαβίας. Επίσης, όπως αναφέρθηκε από τους ναυτεργάτες του πληρώματος μέχρι και χτες είχαν συγκεντρώσει 200 χιλιάδες δραχμές, δίνοντας ο καθένας ένα μέρος του μισθού του. Ζεστή ήταν η υποδοχή, που επιφύλαξαν οι ναυτεργάτες και των άλλων πλοίων στην αντιπροσωπεία του ΚΚΕ. Η περιοδεία ολοκληρώθηκε στο πλοίο "ΠΡΕΒΕΛΗ".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ στη διάρκεια των συζητήσεών του με τους ναυτεργάτες επισήμανε: "Τα οξυμένα εργασιακά προβλήματα που αντιμετωπίζετε δεν είναι ξεκομμένα από τη βάρβαρη επίθεση στο λαό της Γιουγκοσλαβίας. Τα μονοπώλια θέλουν να κάνουν ακόμα πιο σκληρή την εκμετάλλευση σε βάρος των λαών. Θέλουν να μας πάρουν και την ψυχή. Να μας υποτάξουν πλήρως. Ο αγώνας του λαού της Γιουγκοσλαβίας εκφράζει όλο τον ανυπότακτο κόσμο. Δεν μπορεί οι δύο, τρεις ισχυροί να σφάζουν τον κόσμο. Η χώρα πρέπει τώρα να απεμπλακεί από αυτό το βρώμικο πόλεμο. Η κυβέρνηση έχει εγκληματικές ευθύνες. Αυτή τη στιγμή επιβάλλεται λαϊκός ξεσηκωμός. Να σταματήσει τώρα η εμπλοκή, η χώρα να μην έχει την παραμικρή ανάμειξη σε αυτόν τον πόλεμο. Κανένας φαντάρος να μη βγει από τα σύνορα της χώρας. Να σταματήσετε τις εγκληματικές μεταφορές που κάνουν Ελληνες εφοπλιστές υπηρετώντας το ΝΑΤΟ. Στηρίξτε τις δυνάμεις που αντιστέκονται. Δώστε μήνυμα και με τις εκλογές που έρχονται".

Εκδηλώσεις στους τόπους δουλιάς

Με στάση εργασίας μιας ώρας, 1.30-2.30μμ, αύριο, Παρασκευή, κατά τη διάρκεια της οποίας θα πραγματοποιηθεί και εκδήλωση, τιμούν την εργατική Πρωτομαγιά, οι εργάτες της "ΦΙΝΤΕΞΠΟΡΤ",κοντά στους οποίους βρέθηκε χτες ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κλάδων Ενδυσης Θ. Ευθυμίου,καλώντας τους να συμμετάσχουν όλοι στη συγκέντρωση που διοργανώνει το Σάββατο, στις 10π.μ., στην πλατεία Συντάγματος, το ΠΑΜΕ.

Μιλώντας στους εργάτες ο συνδικαλιστής σημείωσε πως φέτος ο γιορτασμός της Πρωτομαγιάς πρέπει να είναι ξεχωριστός, με σαφή ταξικά, αντιπολεμικά και αντιιμπεριαλιστικά χαρακτηριστικά, να χαρακτηριστεί από μαζικότητα, έτσι ώστε να αποτελέσει ηχηρή καταδικαστική απάντηση στα φιλοπόλεμα σχέδια του ΝΑΤΟ, των ΗΠΑ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που δολοφονούν τον γιουγκοσλάβικο λαό. Συνεχίζοντας, κατήγγειλε πως και η ελληνική κυβέρνηση έχει τεράστιο μερίδιο ευθύνης για το έγκλημα που συντελείται στη Γιουγκοσλαβία.

Ο Θ. Ευθυμίου κάλεσε τους εργάτες να συμμετάσχουν στην πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στο Σύνταγμα και για έναν επιπλέον λόγο, γιατί τα προβλήματά τους διογκώνονται, η αφαίρεση κατακτήσεων και δικαιωμάτων συνεχίζεται με αμείωτη ένταση. Τέλος, αφού υπογράμμισε πως η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ βάζει πλάτη, για να περάσουν οι αντεργατικές επιλογές, αναφέρθηκε στη δράση του ΠΑΜΕ και κάλεσε τους εργάτες να στηρίξουν την προσπάθειά του και να αγωνιστούν για την επίτευξη των στόχων του.

- Σήμερα, Πέμπτη και αύριο Παρασκευή, θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις και περιοδείες για την Πρωτομαγιά στα παρακάτω εργοστάσια των κλάδων ένδυσης: Σήμερα, Πέμπτη, στο εργοστάσιο "Τρύπου" και στη ΣΕΞ ΦΟΡΜ, όπου έχουν κηρυχτεί και στάσεις εργασίας (11π.μ. - 12π.μ., 7μ.μ. - 8μ.μ.). Αύριο, Παρασκευή θα γίνει στάση εργασίας (12.30μ.μ. - 1.30μ.μ.) στα τσαγκαράδικα Καλλιθέας - Ταύρου - Μοσχάτου και εκδήλωση στη συμβολή των οδών Λευκάδος και Υδρας.

Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων

Πλούσια συζήτηση με τους εργαζόμενους ανέπτυξαν χτες συνδικαλιστές από την Ενωση Λιθογράφων που περιόδευσαν στα εργοστάσια "Αργυρόπουλος", "Βιβλιοσυνεργατική", "Συνοδινός", "Ζωρτίκης" και "Πήγασος - Εθνος",στα πλαίσια της προσπάθειας για την όσο το δυνατόν μεγαλύτερη συμμετοχή των εργαζομένων του κλάδου στις πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις.

Οι συνδικαλιστές κάλεσαν τους λιθογράφους των παραπάνω επιχειρήσεων να πάρουν μαζικά μέρος στον ταξικό - αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς στο Σύνταγμα. Σε όλες τις επιχειρήσεις έντονα καταδίκασαν, συναντώντας την επιδοκιμασία των εργαζομένων, τη ΝΑΤΟική επίθεση στη Γιουγκοσλαβία, ενώ τόνισαν τις εγκληματικές ευθύνες Ευρωπαϊκής Ενωσης και ΗΠΑ, αλλά και της ελληνικής κυβέρνησης.

ΧΑΛΚΙΔΑ - ΘΗΒΑ - ΑΜΦΙΣΣΑ
Ταξικά, αντιιμπεριαλιστικά

ΧΑΛΚΙΔΑ (του ανταποκριτή μας). -

Με συγκεντρώσεις, πορείες και αντιπολεμικές εκδηλώσεις θα γιορταστεί φέτος η Εργατική Πρωτομαγιά από τα Εργατικά Κέντρα Χαλκίδας,Θήβας και Φωκίδας.Παράλληλα με την καταδίκη της αντιλαϊκής αντεργατικής κυβερνητικής πολιτικής της ΟΝΕ και της "σύγκλισης", θα διατρανωθεί η απαίτηση να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, να πάρει πίσω την υπογραφή της η ελληνική κυβέρνηση και να μη συμμετέχει ούτε να παρέχει καμία διευκόλυνση, να μη βγει κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα, να φύγει το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια.

Στις εκδηλώσεις αυτές το στίγμα της αντίστασης και της αντεπίθεσης θα δώσουν οι ταξικές αντιιμπεριαλιστικές δυνάμεις που θα συμμετέχουν με το δικό τους (παραπάνω) πλαίσιο, μέσα από τις συντονιστικές επιτροπές του ΠΑΜΕ.

Οι πρωτομαγιάτικες εκδηλώσεις στη Χαλκίδα θα είναι διήμερες, την Παρασκευή με αντιπολεμική συναυλία στις 8.30 μμ στην παραλία Χαλκίδας και το Σάββατο στις 10 πμ συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο.

Στη Θήβα η συγκέντρωση θα γίνει το Σάββατο στις 10 πμ στην πλατεία της πόλης, ενώ στην Αμφισσα οι εργαζόμενοι θα συγκεντρωθούν στην πλατεία Εθνικής Αντίστασης στις 9.30 πμ.

Τρικυμία εν κρανίω...

Από "υπαρξιακή" σύγχυση φαίνεται πως έχουν καταληφθεί στελέχη της "Αυτόνομης Παρέμβασης" σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ, που χτες σε συνέντευξη Τύπου, μεταξύ άλλων, μας πληροφόρησαν ότι ...δεν είναι παράταξη! Και πως αυτό είναι μια επιλογή, αφού έτσι μένουν μακριά από έννοιες όπως "κομματικοποίηση" και "παραταξιοποίηση". Ομως, το γεγονός ότι δεν είναι παράταξη - όπως δήλωσαν - έχει σαν αποτέλεσμα "να μην έχουν παρέμβαση στους εργαζόμενους, να μην μπορούν να συντονίσουν αποτελεσματικά τη δράση τους και να αντιμετωπίζουν οργανωτικά προβλήματα"!

Αυτά ακριβώς τα προβλήματα, δήλωσαν ότι θα λύσουν, συγκροτώντας το "Δίκτυο Αυτόνομων Κινήσεων"! Το δίκτυο θα αποτελείται - αν καταλάβαμε καλά, αφού η μια αερολογία διαδεχόταν την άλλη - μόνο από συνδικαλιστές και όχι και από σωματεία και έτσι θα διαφοροποιείται από το ΠΑΜΕ, το οποίο χαρακτήρισαν "μόρφωμα", επειδή στις γραμμές του συσπειρώνει και συνδικάτα...

Κατά τα άλλα, αναλώθηκαν σε μια επίθεση κατά της ΕΣΑΚ, στην οποία ούτε λίγο ούτε πολύ φόρτωσαν όλα τα "στραβά" του συνδικαλιστικού κινήματος. Για να ισοφαρίσουν, επέρριψαν ευθύνες και στον "κυβερνητικό συνδικαλισμό"! Το γεγονός όμως ότι οι πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ είναι "κυβερνητικές", δεν τους εμπόδισε να ανακοινώσουν ότι θα γιορτάσουν μαζί τους την Πρωτομαγιά, χάριν, βεβαίως, της ...ενότητας.

ΒΟΛΟΣ - ΛΑΡΙΣΑ
Στάσεις εργασίας και εκδηλώσεις

Συνεχίζονται στη Λάρισα οι στάσεις εργασίας, μιας ώρας,που ενόψει της Πρωτομαγιάς, κήρυξε το Εργατικό Κέντρο επί μια βδομάδα - από την περασμένη Δευτέρα έως αύριο Παρασκευή - προκειμένου να γίνεται ενημέρωση στους χώρους δουλιάς για το ταξικό - αντιπολεμικό περιεχόμενο της κορυφαίας μέρας για την εργατική τάξη, αλλά και για την ανάγκη έντασης της πάλης κατά του ιμπεριαλισμού.

Σήμερα το απόγευμα στα πλαίσια του δεκαημέρου αντιπολεμικών - αντιιμπεριαλιστικών εκδηλώσεων του ΕΚΛ, θα πραγματοποιηθεί συλλαλητήριο και συναυλία στην πλατεία Ταχυδρομείου,ενώ αύριο Παρασκευή θα προβληθεί στο "Χατζηγιάννειο Πνευματικό Κέντρο" η αντιπολεμική ταινία "Τα όμορφα χωριά, όμορφα καίγονται".

Στο Βόλο αύριο, Παρασκευή, θα πραγματοποιηθεί στην παραλία, στις 7.30μμ, αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική εκδήλωση, με συναυλία, θεατρική παράσταση και συζητήσεις, με πρωτοβουλία του ΠΑΜΕ Μαγνησίας.

Συνάντηση ΚΚΕ - συνταξιούχων

Τα προβλήματα των συνταξιούχων έθεσε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου στη συνάντηση που είχε χτες με αντιπροσωπεία του ΚΚΕ,αποτελούμενη από τον βουλευτή Ν. Γκατζή και μέλη του Συνδικαλιστικού Τμήματος της Κεντρικής Επιτροπής του Κόμματος, στα γραφεία του στον Περισσό.

Οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ εξέφρασαν την αλληλεγγύη του Κόμματος στα δίκαια αιτήματα των συνταξιούχων και επισήμαναν ταυτόχρονα την ανάγκη να καταδικαστεί αυτή η πολιτική και οι φορείς της, τόσο στις ευρωεκλογές, όσο και στις εθνικές εκλογές όποτε και αν γίνουν.

Προσυγκεντρώσεις

Από το ΠΑΜΕ διοργανώνονται την 1η Μάη στις 9πμ οι παρακάτω προσυγκεντρώσεις:

- Στην Ομόνοια εργαζόμενοι ιδιωτικού τομέα, ΔΕΚΟ, δημοσίου και δυτικών συνοικιών.

- Στην πλατεία Κάνιγγος οικοδόμοι και εργαζόμενοι Α Περιφέρειας Αθήνας.

- Στην πλατεία Κλαυθμώνος, συνταξιούχοι και εργαζόμενοι βόρειων συνοικιών.

- Στα Προπύλαια, νεολαία και εργαζόμενοι στην παιδεία.

Στην Πελοπόννησο

Πάτρα: Σε ταξική ενωτική αντιιμπεριαλιστική συγκέντρωση για τον γιορτασμό της Πρωτομαγιάς, καλεί το ΠΑΜΕ το Σάββατο στις 10 π.μ. στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας.

Κόρινθος: Η Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων και Συνδικαλιστών Κορινθίας καλεί τους εργαζόμενους να συμμετάσχουν μαζικά σε ταξικό αντιιμπεριαλιστικό πρωτομαγιάτικο συλλαλητήριο το Σάββατο στις 10 π.μ. στην πλατεία του Φλοίσβου. Η φιλοκυβερνητική πλειοψηφία του ΕΚ Κορίνθου, σε συνεργασία με τη δημοτική αρχή της πόλης η οποία πρόσκειται στη ΝΔ, διοργανώνουν φιέστα σε άλλο χώρο με νταούλια και αρνιά για να γιορτάσουν την "Πρωτομαγιά των λουλουδιών".

Καλαμάτα: Το Εργατικό Κέντρο καλεί σε πρωτομαγιάτικο συλλαλητήριο το Σάββατο στις 10 π.μ. στην πλατεία του Σιδηροδρομικού Σταθμού. Θα ακολουθήσει πορεία στο λιμάνι προς το μνημείο των λιμενεργατών που δολοφονήθηκαν το 1934.

Τρίπολη: Το Εργατικό Κέντρο στις 9.30 π.μ. στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Αργος: Το Εργατικό Κέντρο στις 10 π.μ. στο ΕΚΑ.

Πύργος: Συγκέντρωση στην κεντρική πλατεία Σάκη Καράγιωργα από τη Συντονιστική Επιτροπή Σωματείων.

Σπάρτη: Η ΝΕ Λακωνίας του ΚΚΕ πραγματοποιεί πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση το Σάββατο στις 10 π.μ. στην κεντρική πλατεία της Σπάρτης.

Ζάκυνθος: Το Εργατικό Κέντρο στις 10 π.μ. στα γραφεία του.

Κεφαλονιά: Το Εργατικό Κέντρο στις 10 π.μ. στο ΕΚΚ. Θα ακολουθήσει πορεία στο μνημείο του Αντύπα.

Επαίσχυντη συμφωνία ΠΝΟ - εφοπλιστών

Στο "σφυρί" έβγαλε τα συμφέροντα των ναυτεργατών η νόθα πλειοψηφία της διοίκησης της Πανελλήνιας Ναυτική Ομοσπονδίας,η οποία προχτές το απόγευμα υπέγραψε με την Ενωση Εφοπλιστών Ακτοπλοϊας Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που προβλέπει ποσοστό αύξησης... 5%! Δηλαδή, οι ναυτεργάτες που υπηρετούν σε αυτή την κατηγορία πλοίων ουσιαστικά θα δουν το μισθό τους να μειώνεται δραστικά, καθώς μόνο η φορολογία που έχει επιβληθεί στο εισόδημά τους από τα φορομπηχτικά μέτρα της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ το 1999 θα ξεπεράσει κατά μέσο όρο το 10%,ενώ ο επίσημος πληθωρισμός είναι περίπου 3,9%!Επιπλέον, τη νύφη θα πληρώσουν και οι συνταξιούχοι ναυτεργάτες καθώς σε αρκετές ειδικότητες η αύξηση της σύνταξης καθορίζεται στο 58% του μισθού της ακτοπλοϊας.

"Επαίσχυντη" χαρακτηρίζουν τη συμφωνία με κοινή τους ανακοίνωση η ΠΕΜΕΝ και ο "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ", των οποίων οι εκπρόσωποι αποχώρησαν από τις διαπραγματεύσεις. "Ο έκπτωτος γενικός γραμματέας της ΠΝΟ Γιάννης Χαλάς - σημειώνουν - και η νόθα πλειοψηφία της Ομοσπονδίας, εξαργυρώνουν έτσι παραμονή τους στους θώκους των ναυτεργατικών σωματείων, ξεπουλώντας τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ