ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΠΑΝΣΠΟΥΔΑΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ
Με νέο αέρα στο μονόδρομο της σύγκρουσης

Για 8η συνεχή χρονιά η παράταξη αυξάνει σημαντικά τις δυνάμεις της. Συγκέντρωσε ποσοστό 12,92% στα Πανεπιστήμια και 16,38% στα ΤΕΙ

Νέα πνοή στο φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα φύσηξε με τις προχτεσινές εκλογές στα Πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ, που ανέδειξαν ακόμα πιο ισχυρή την "Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας",η οποία για 8η συνεχή χρονιά συνεχίζει την ανοδική της πορεία. Με ποσοστό 12,92% στα ΑΕΙ (119 από 133 Συλλόγους) και άνοδο κατά 1,97% σε σχέση με πέρυσι και με 16,38% στα ΤΕΙ και άνοδο κατά 3,51% από πέρσι, η ΠΚΣ είναι αδιαμφισβήτητα η μόνη δύναμη που συνεχίζει να παρουσιάζει διακριτή άνοδο της δύναμής της σε Πανεπιστήμια και ΤΕΙ. Τα παραπάνω αποτελέσματα είναι τελικά για τα ΤΕΙ, και σχεδόν τελικά για τα ΑΕΙ, καθώς από τους 14 Συλλόγους που υπολείπονται, σε τέσσερις δεν έγιναν εκλογές ενώ οι υπόλοιποι είναι από μικρές σχολές των πανεπιστημίων Αιγαίου και Θράκης, τα αποτελέσματα των οποίων δεν πρόκειται να μεταβάλουν τα συνολικά αποτελέσματα.

Με δυνατότερους τους συλλόγους, το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα κάνει ένα ακόμα βήμα για την αλλαγή των συσχετισμών υπέρ της δύναμης που επιλέγει τη σύγκρουση. Οι παρατάξεις ΔΑΠ και ΠΑΣΠ μετά βίας συγκρατούν τις δυνάμεις τους και τα ποσοστά που συγκεντρώνουν είναι αναντίστοιχα της κινητοποίησης του μηχανισμού τους το προηγούμενο διάστημα, κατά την προεκλογική περίοδο. Η ΕΑΑΚ σημειώνει μικρή πτώση κατά 0,73% και 0,38% αντίστοιχα σε ΑΕΙ και σε ΤΕΙ, ενώ καταγράφεται η αδυναμία των δυνάμεων του ΣΥΝ σε ΑΕΙ και ΤΕΙ, που κατεβαίνουν με την ονομασία "Δίκτυο Αυτόνομων Ριζοσπαστικών Αριστερών Σχημάτων" να συγκροτήσουν πόλο συσπείρωσης στις σχολές.

Από τα αποτελέσματα δεν έλειψαν και οι πρωτιές για την "Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας" σε συλλόγους ΑΕΙ και ΤΕΙ, οι οποίοι με ευνοϊκότερους όρους πια μπορούν να διεκδικήσουν και να βαδίσουν το δρόμο της σύγκρουσης.Ο Κύριλλος Παπασταύρου,γραμματέας της Οργάνωσης Σπουδάζουσας Αθήνας της ΚΝΕ, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα των εκλογών, επισήμανε τις δυνατότητες που δίνει στην ΠΚΣ η άνοδος αυτή. "Οι φετινές εκλογές έδωσαν ένα θετικό μήνυμα με τη σημαντική άνοδο της "Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας". Θεωρούμε ότι ήταν ένα βήμα μπροστά στη διαδικασία αλλαγής των συσχετισμών στο φοιτητικό κίνημα. Πρέπει να πούμε ότι τόσο στο σύνολο όσο και σε ορισμένες σχολές, η "Πανσπουδαστική Κίνηση Συνεργασίας" σημειώνει θετικά αποτελέσματα και με πρωτιές και με δεύτερη θέση σε μια σειρά σχολές. Το αποτέλεσμα των εκλογών, μάς δίνει δύναμη να συνεχίσουμε με μεγαλύτερες ευθύνες ώστε να υλοποιηθεί το σύνθημα της σύγκρουσης με αυτή την πολιτική, που χτυπά τα δικαιώματα της νεολαίας και να βγει το φοιτητικό κίνημα πιο αποφασιστικά στο προσκήνιο".

Πρωτιές και θεαματική αύξηση δυνάμεων

Αποτέλεσμα της συνεπούς παρουσίας και δράσης της Πανσπουδαστικής όλη τη χρονιά που πέρασε και κυρίως της απήχησης που έχουν οι θέσεις της όταν φτάνουν στους φοιτητές, ήταν τα αποτελέσματα ειδικά σε ορισμένες σχολές.

Οι πρωτιές, αλλά και η συγκέντρωση μεγάλων ποσοστών με θεαματική άνοδο, είναι η μαγιά για το άλμα της παράταξης σε όλους τους συλλόγους. Παραθέτουμε ενδεικτικά κάποιους από τους συλλόγους, όπου η ΠΚΣ σημείωσε σημαντικές επιτυχίες:

Στην Αθήνα
  • Παιδαγωγικό Τμήμα Νηπιαγωγών: Αναδείχτηκε πρώτη με αυτοδυναμία στο ΔΣ. Συγκέντρωσε ποσοστό 63.6% έναντι 29.6% πέρσι.
  • Βιολογικό: Αύξησε το ποσοστό της σε 21.5% από 13.5% πέρσι και ήρθε δεύτερη.
  • Μαθηματικό: Δεύτερη αυξάνοντας το ποσοστό της κατά 18.7%.
  • Μεταλλειολόγοι: Δεύτερη, υπερδιπλασιάζοντας το ποσοστό της (28.5% από 14%).
  • Τμήμα Μεθοδολογίας της Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης: Συγκέντρωσε το 42.1%.
  • Φυσικό: Πήρε 19.3%,από 15% πέρσι και ήρθε δεύτερη.
  • Χημικό: Πέτυχε εντυπωσιακή άνοδο, συγκεντρώνοντας το 25.1% έναντι 16.7% πέρσι.
Στη Θεσσαλονίκη
  • Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης: Υπερδιπλασίασε το ποσοστό (62.9% από 29.2%) με πρωτιά και αυτοδυναμία στο ΔΣ.
  • Βιολογικό: Πήρε 25.8% και τη δεύτερη θέση.
  • Γεωλογικό: Πήρε 16.5% από 11.2% και ήρθε δεύτερη.
  • Τμήμα Δασολογίας: Πήρε 18.2% από 9.2% και ήρθε δεύτερη.
  • Τμήμα Εικαστικών Σπουδών: Πήρε 32% και ήρθε δεύτερη.
  • Ιατρική: Δεύτερη δύναμη με 12.1% και 30 ψήφους παραπάνω.
  • Κτηνιατρική: Συγκέντρωσε 32.1%,πίσω από τη ΔΑΠ που πήρε το 33.5%.
  • Φυσικό: Δεύτερη με 28.9%.
  • Χημικό: Πήρε 24.5% από 15% και είναι δεύτερη.
Στα άλλα ΑΕΙ
  • Στο Φυσικό Ιωαννίνων πήρε τη δεύτερη θέση και το 20.9% έναντι 12.5% πέρσι και είναι η μόνη παράταξη με άνοδο. Στο Χημικό Ιωαννίνων πήρε 28.8% από 16.7% πέρσι.
  • Στο ΤΕΦΑΑ Θράκης είναι δεύτερη δύναμη με 22.1% από 14.8%.
  • Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης ήρθε δεύτερη δύναμη στο τμήμα Ηλεκτρονικών Υπολογιστών με 21.2% από 12.4%.
  • Στο Πανεπιστήμιο Πάτρας: Στο Παιδαγωγικό τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης πήρε 22% από 7% και είναι δεύτερη, ενώ στο τμήμα Χημικών Μηχανικών πήρε 28% και ήρθε πρώτη δύναμη.
Στα ΤΕΙ
  • Στη Σχολή Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών (ΣΓΤΚΣ) Αθήνας πήρε την πρωτιά με ποσοστό 45,6% (είχε 21,4%), ενώ η δεύτερη παράταξη (ΕΑΑΚ) συγκέντρωσε μόλις 18,1% (είχε 23,4%).
  • Δεύτερη δύναμη αναδείχτηκε στη Σχολή Διοίκησης Οικονομίας (ΣΔΟ) Θεσσαλονίκης αυξάνοντας ψήφους (78 από 47) και ποσοστό (18.3% από 10.8%).
  • Στη Σχολή Τεχνολογίας Γεωπονίας (ΣΤΕΓ) Λάρισας αναδείχτηκε δεύτερη, με 114 ψήφους και ποσοστό 28.8%.
  • Στη Σχολή Τεχνολόγων Εφαρμογών (ΣΤΕΦ) Λάρισας επίσης δεύτερη με διπλασιασμό των ψήφων (70 από 35) και υπερδιπλασιασμό του ποσοστού (21.1% από 8%).
  • Στη ΣΤΕΦ Πειραιά δεύτερη δύναμη, παίρνοντας 363 ψήφους από 218 και ποσοστό 28.7% από 21.2%.
  • Δεύτερη δύναμη και στη ΣΤΕΓ Ηρακλείου όπου πήρε 59 ψήφους (πέρσι 10) και 22.6% (πέρσι 3,5%).
  • Στη ΣΔΟ Πρέβεζας,που αν και είναι καινούρια σχολή κατέκτησε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 40.7%.
  • Στη ΣΤΕΦ Χανίων είναι η μόνη παράταξη που αυξάνεται σε ψήφους από 37 σε 55, κατακτά τη δεύτερη θέση με ποσοστό 37.9%.
  • Στη ΣΤΕΓ Φλώρινας δεύτερη με 23.3% από 10.6%.
  • Στη ΣΕΛΕΤΕ κατέκτησε τη δεύτερη θέση με ποσοστό 17%.
Πώς είδε ο Τύπος την άνοδο της ΠΚΣ

Η αναμφισβήτητη, σημαντική άνοδος της Πανσπουδαστικής δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητη, για κανέναν. Χαρακτηριστικός είναι ο τρόπος που οι χτεσινές εφημερίδες παρουσίασαν τα αποτελέσματα σε σχέση με την ΠΚΣ, αναγνωρίζοντας ότι αντικειμενικά είναι η μόνη παράταξη που σημειώνει άνοδο σε ψήφους και ποσοστά τα τελευταία χρόνια.

"Ανοδος της ΠΚΣ, πτώση της αποχής" είναι ο τίτλος του ρεπορτάζ του "Εθνους".Συγκεκριμένα, χαρακτηρίζει "εντυπωσιακή" την άνοδο των ποσοστών της παράταξης και σημειώνει "η προσκείμενη στο ΚΚΕ παράταξη... προβάλλει και πάλι ισχυρή. Συνεχίζει την ανοδική της πορεία, που άρχισε από το 1994".Τα "Νέα" μιλούν για αύξηση των ποσοστών των αριστερών παρατάξεων και ειδικά της ΠΚΣ. "Η ΠΚΣ φάνηκε να ωφελείται αρκετά από την έντονη κινητοποίηση που έδειξαν τα μέλη της τον τελευταίο καιρό και ανέβασε το ποσοστό της κατά 4% κατά την ίδια, είτε κατά 2% κατά τη ΔΑΠ και 3% κατά την ΠΑΣΠ. Ετσι, η ΠΚΣ είναι η τρίτη δύναμη", αναφέρει το ρεπορτάζ των "Νέων".

Η "Εξουσία" σημειώνει τη "σημαντική άνοδο των ΠΚΣ". Συγκεκριμένα αναφέρει ότι "την τρίτη θέση κατέλαβαν και φέτος οι Πανσπουδαστικές Κινήσεις Συνεργασίας που πρόσκεινται στο ΚΚΕ".

Ο "Ελεύθερος Τύπος" αναφέρει ότι "η αύξηση της δύναμης της φοιτητικής παράταξης της ΚΝΕ" είναι ένας από τους παράγοντες που αποτελούν "εκκωφαντικό μήνυμα για την κυβέρνηση... με σαφή πολιτική σημασία".

Η "Βραδυνή" σε ρεπορτάζ για την "αναμενόμενη άνοδο της Πανσπουδαστικής" λέει ότι "οι προσκείμενοι στην παράταξη της Πανσπουδαστικής Κίνησης Συνεργασίας περίμεναν μεγάλη άνοδο σε ψήφους και ποσοστά και οι προβλέψεις τους δεν άργησαν να δικαιωθούν", ενώ μεταφέρει το "πανηγυρικό" κλίμα που επικρατούσε το βράδυ των εκλογών στα γραφεία της ΚΝΕ.

Η "Ελευθεροτυπία" επίσης αναγνωρίζει την ενίσχυση της ΠΚΣ σε σχέση με τις υπόλοιπες δυνάμεις, που αναφέρει ότι μένουν στα ίδια ποσοστά. Ομως από το ρεπορτάζ της εφημερίδας για τα ΤΕΙ, απουσιάζουν εντελώς τα αυξημένα ποσοστά της ΠΚΣ.

Πρωτιά στη μεγαλύτερη σχολή των ΤΕΙ

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Πανσπουδαστική αναδείχτηκε πρώτη στη Σχολή Επαγγελμάτων Υγείας - Πρόνοιας (ΣΕΥΠ) του ΤΕΙ Αθήνας,στη μεγαλύτερη πανελλαδικά σχολή των ΤΕΙ, αυξάνοντας τη διαφορά της από τη ΔΑΠ, τόσο σε ποσοστά όσο και σε ψήφους. Συγκεκριμένα, η ΠΚΣ πήρε 665 ψήφους (πέρσι 430) και ποσοστό 37,3% (πέρσι 30%), ενώ η ΔΑΠ πήρε 563 ψήφους (είχε 426) και ποσοστό 31,5% (είχε 29,7%).

"Θα μας βρουν μπροστά τους"

Η Αχτίδα Παιδείας και Ερευνας της ΚΟΑ του ΚΚΕ "με οργή και αγανάκτηση καταγγέλλει στους εργαζόμενους και τη νεολαία την άνανδρη και τραμπούκικης έμπνευσης επίθεση που δέχτηκαν προχτές από αναρχοχαφιέδες, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ και της ΠΚΣ" στο Οικονομικό Πανεπιστήμιο.

"Το δολοφονικό σχέδιο των φασιστοειδών και η εφαρμογή του, γνωστό και από την πρόσφατη επίθεση στη Νομική, δεν είναι άσχετα με την εντεινόμενη στο τελευταίο διάστημα δράση κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών σε βάρος των κομμουνιστών και ιδιαίτερα των νεολαίων", τονίζει, προσθέτοντας ότι "χρησιμοποιούν αυτές τις βαθιά καταδικασμένες στη συνείδηση του λαού μεθόδους γιατί επιδιώκουν την αναχαίτιση των αγώνων, και θέλουν να χτυπήσουν την ανοδική και πρωτοπόρα δράση των κομμουνιστών στο εργατικό και νεολαιίστικο κίνημα, την ενίσχυση της επιρροής του ΚΚΕ".

"Δε θα περάσουν τα σχέδιά τους. Θα μας βρουν αντιμέτωπους μαζί με όλους τους εργαζόμενους, τους ανθρώπους του πνεύματος, τους μαθητές, τους φοιτητές και τους γονιούς τους", καταλήγει η ανακοίνωση.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ