ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 30 Απρίλη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΤΟΪΚΗ ΕΠΙΔΡΟΜΗ
Να συζητήσει η Βουλή την απεμπλοκή της χώρας

Κοινή επιστολή των 10 βουλευτών του ΚΚΕ, 8 του ΣΥΝ, 7 του ΔΗΚΚΙ και 1 του ΠΑΣΟΚ προς τον πρόεδρο της Βουλής

Την άμεση συζήτηση στη Βουλή του θέματος των βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας, προκειμένου να απεμπλακεί η χώρα μας από κάθε άμεση ή έμμεση παροχή διευκολύνσεων των επιτιθέμενων ΝΑΤΟικών δυνάμεων, ζητάνε με επιστολή τους προς τον πρόεδρο της Βουλής, οι βουλευτές του ΚΚΕ, του ΣΥΝ, του ΔΗΚΚΙ καθώς και ένας βουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Στην επιστολή αναφέρεται:

"Καθολική από τον ελληνικό λαό είναι η καταδίκη των ΝΑΤΟικών βομβαρδισμών της Γιουγκοσλαβίας και των παρεχομένων διευκολύνσεων από τη χώρα μας.

Η προσβολή της διεθνούς νομιμότητας αλλά και η υπέρβαση των σκοπών της ατλαντικής συνθήκης, είναι προφανής και αναμφισβήτητη.

Οι συνεχιζόμενες επιθέσεις εξοντώνουν μία κυρίαρχη χώρα, οδηγούν στον δρόμο της προσφυγιάς εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους και απειλούν πλέον ολόκληρη την Ευρώπη.

Οι χερσαίες επιχειρήσεις είναι έντονα πιθανές, όπως και η εμπλοκή της Ελλάδας σε αυτές.

Με τα προαναφερόμενα δεδομένα:

Εμείς, βουλευτές του Ελληνικού Κοινοβουλίου, απευθυνόμενοι στα Κοινοβούλια της Ευρώπης και όλων των χωρών - μελών του ΟΗΕ ζητάμε:

Να αξιώσουν την άμεση παύση των βομβαρδισμών, την επιστροφή των προσφύγων στις εστίες τους και την έναρξη διαπραγματεύσεων για την εξεύρεση πολιτικής λύσης.

Απευθυνόμενοι ειδικότερα στον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, ζητάμε:

Την ανάληψη εκ μέρους του πρωτοβουλίας, προκειμένου η Εθνική Αντιπροσωπεία να συζητήσει, χωρίς άλλη καθυστέρηση, σε ειδική συνεδρίαση, το όλο ζήτημα και ειδικότερα:

Την άμεση απεμπλοκή της χώρας από κάθε άμεση ή έμμεση παροχή διευκολύνσεων των επιτιθεμένων ΝΑΤΟικών δυνάμεων. Οι παρεχόμενες ήδη διευκολύνσεις και η τυχόν εμπλοκή της χώρας σε χερσαίες επιχειρήσεις, καθιστά πλέον επιτακτική τη συζήτηση στη Βουλή, προκειμένου όλοι οι βουλευτές να προβάλουν τις απόψεις τους, με το πρόσθετο δεδομένο ότι κατά το Σύνταγμα για να γίνει δεκτή, παραμείνει ή διέλθει ξένη στρατιωτική δύναμη από την ελληνική επικράτεια, απαιτείται νόμος που θα έχει ψηφιστεί από την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών".

Το κείμενο υπογράφουν οι βουλευτές:

Κολοζώφ Ορ., Κουβέλης Φ., Ιντζές Τ., Κατσιμπάρδης Γ., Αγγουράκης Μπ., Αλφιέρη Σ., Αποστόλου Β., Αράπης Γ., Αράπη - Καραγιάννη Β., Γκατζής Ν., Δαμανάκη Μ., Δημαράς Γ., Δραγασάκης Γ., Κανταρτζής Αχ., Καρατάσος Γ., Κόρακας Στρ., Κουναλάκης Π., Κωστόπουλος Μ., Λουλέ Ν., Μουσταφά Μ., Μπόσκου Μ., Μπούτας Β., Παναγιώτου Σ., Ρόκος Γ., Τασούλας Α., Τσαφούλιας Γ.

ΝΑΤΟΪΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ
"Δυνάμεις ειρήνης" τα τανκς
  • Ο υφυπουργός Αμυνας είπε στη Βουλή ότι τα όπλα που περνάνε από τη Θεσσαλονίκη θα χρησιμεύσουν για την "τήρηση της ειρήνης"!
  • Μ. Κωστόπουλος: Η χώρα βρίσκεται σε ιδιόμορφη κατοχή

Τα Γερμανικά τανκς Λέοπαρντ αλλά και ο υπόλοιπος ΝΑΤΟικός εξοπλισμός, που προωθείται στην ΠΓΔΜ, μέσω της Θεσσαλονίκης, θα χρησιμοποιηθούν για την "τήρηση της ειρήνης" (!) ισχυρίστηκε χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης, απαντώντας σε σχετική Επίκαιρη Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ Μ. Κωστόπουλου.

Ο υφυπουργός είπε ότι τόσο οι άνδρες όσο και το πολεμικό υλικό που κατευθύνεται από τη Θεσσαλονίκη στην ΠΓΔΜ θα χρησιμοποιηθούν για τη συγκρότηση "μιας δύναμης ταχείας επέμβασης, η οποία μόνη αποστολή θα έχει, όταν επιτευχθεί η συμφωνία, να επιβλέψει την τήρηση της ειρήνης στο Κόσσοβο. Καμία άλλη αποστολή, κανέναν άλλο λόγο ύπαρξης. Η δύναμη θα λειτουργήσει και θα επέμβει μόνο όταν υπάρχει συμφωνία και από τις δύο πλευρές".

Η άδεια διέλευσης των στρατιωτικών δυνάμεων κατά τον Δ. Αποστολάκη γίνεται σύμφωνα με "τις συμβατικές υποχρεώσεις που έχουμε αναλάβει από τον νόμο 1989/52 σύνδεσης της χώρας μας με το ΝΑΤΟ και από τον νόμο 2799/54 που εγκρίθηκε από τη Βουλή, βάσει της οποίας είμαστε υποχρεωμένοι ως έθνος, ως κράτος, ως πολιτεία να παρέχουμε διευκολύνσεις προς τη συμμαχία. "

Τα στρατεύματα αυτά που περνάνε από τη Θεσσαλονίκη δεν πάνε για να τηρήσουν κάποια συμφωνία ειρήνης, είπε ο Μ. Κωστόπουλος και τόνισε: "Για άλλο σκοπό πάνε και πρέπει να γνωρίζει η κυβέρνηση ότι δεν πάνε για ειρηνικούς σκοπούς". Το ερώτημα που προκύπτει, συνέχισε, είναι ηθικό, πολιτικό, νομικό: Με ποιο δικαίωμα η ελληνική κυβέρνηση παραχωρεί εθνικό χώρο για να περνάνε ξένα στρατεύματα; Στο σημείο αυτό ο βουλευτής διάβασε το άρθρο 27 παρ. 2 του Συντάγματος, το οποίο αναφέρει: "Χωρίς νόμο που ψηφίζεται με την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των βουλευτών δεν είναι δεκτή στην ελληνική επικράτεια ξένη στρατιωτική δύναμη, ούτε μπορεί να διαμείνει σε αυτήν ή να περάσει μέσα από αυτήν". Και είπε:

"Με ποιο δικαίωμα εσείς προχωράτε; Θα επικαλεστείτε το άρθρο 28. Και εκείνο δε σας καλύπτει. Θα μπορούσατε, εφόσον έχετε αυτοπεποίθηση στην πολιτική σας και λέτε αυτά που λέτε καθημερινά ότι δε μετέχετε, ενώ είστε μέχρι το λαιμό βουτηγμένοι μέσα σε αυτήν την υπόθεση, να το φέρετε το θέμα στη Βουλή, να κουβεντιάσουμε και να αποφασίσετε με την πλειοψηφία που διαθέτετε, αν τη διαθέτετε σε αυτήν την περίπτωση. Η χώρα μας έγινε ξέφραγο αμπέλι. Ο κάθε πικραμένος περνάει από 'δω τα άρματά του και πάει να βομβαρδίσει, να ισοπεδώσει τη Γιουγκοσλαβία. Η Ελλάδα, βρίσκεται σε μια ιδιόμορφη κατοχή. Αυτή η εντύπωση μας έχει δοθεί. Είναι μεγάλη κουβέντα, αλλά αυτό βλέπουν τα μάτια μας στα γεγονότα της Κέρκυρας και της Θεσσαλονίκης. Πρέπει να υπάρξει μια αντίδραση, μια αντίσταση. Δεν μπορεί ο καθένας να τσαλαπατά την εθνική μας αξιοπρέπεια και το φιλότιμό μας".

Στη δευτερολογία του ο Δ. Αποστολάκης αισθάνθηκε την ανάγκη να επιτεθεί κατά των εργαζόμενων στον ΟΣΕ, που δήλωσαν ότι θα εμποδίσουν τη διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, λέγοντας ότι "δεν μπορεί ο κάθε εργαζόμενος ή ο κάθε ανησυχών να παρεμποδίζει τη λειτουργία της χώρας και θα πρέπει να προσέξουν αυτοί που τους παροτρύνουν σε τέτοιες ενέργειες, γιατί τελικά στρέφονται κατά των συμφερόντων της χώρας".

ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ - ΑΛΒΑΝΙΑΣ
Να παγώσει η σύμβαση

Παραλήρημα Σπυριούνη που "είδε" γιάφκες όπλων από Αλβανούς στη χώρα μας και τουρκικό οπλισμό στους Μουσουλμάνους της Θράκης

To πάγωμα της σύμβασης, που προβλέπει τη συνεργασία και τη βοήθεια των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας με αυτές της Αλβανίας, ζήτησε χτες ο Μπ. Αγγουράκης, παρεμβαίνοντας στη σχετική συζήτηση που έγινε στην επιτροπή Εξωτερικών και Αμυνας της Βουλής για την κύρωση της σύμβασης.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε ότι μετά τους βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας πρέπει να παγώσει η σύμβαση, γιατί εμπλέκεται και η χώρα μας μέσω της ελληνικής στρατιωτικής δύναμης που υπάρχει στην Αλβανία. Και αυτό, γιατί μετά την επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας όλες οι ΝΑΤΟικές δυνάμεις που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή έχουν τεθεί υπό την ενιαία διοίκηση του ΝΑΤΟ και εμπλέκονται στη σύγκρουση. Ο Μ. Αγγουράκης είπε ότι δεν μπορεί να εκθέτουμε έτσι Ελληνικές δυνάμεις σε μία χώρα, η οποία τις αξιοποιεί για τη δράση της κατά της Γιουγκοσλαβίας, ενώ τόνισε ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιούνται αυτές για τα προσφυγικά στρατόπεδα. Εάν υπήρχε πραγματικό ενδιαφέρον, τόνισε, τότε θα χρησιμοποιούνταν πολιτικό προσωπικό και όχι στρατιώτες.

Στο ΝΑΤΟικό κλίμα της όξυνσης των σχέσεων μεταξύ των λαών της περιοχής ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Κ. Σπυριούνης καταφέρθηκε κατά των Αλβανών που ζουν στη χώρα μας, λέγοντας ούτε λίγο ούτε πολύ ότι έχουν διοχετεύσει στη χώρα μας όπλα που φυλάγονται σε κρύπτες, καθώς σε λίγα χρόνια θα αποτελούν μειονότητα στη χώρας μας με όλες τις συνέπειες που θα επιφέρει αυτό. Επίσης είπε ότι η Τουρκία έχει τακτική οργανωμένου αντιπερισπασμού και στα πλαίσια αυτά δεν είναι δυνατόν να μη διοχετεύεται οπλισμός στα ακραία στοιχεία της"Τουρκικής" - όπως την ονόμασε - μειονότητας.

Τους παραπάνω ισχυρισμούς διέψευσε ο υφυπουργός Αμυνας Δ. Αποστολάκης, ενώ είπε επίσης ότι δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα και οι πληροφορίες ότι η Τουρκία έχει εγκαταστήσει Ραντάρ στην Αλβανία. Αυτό που υπάρχει είπε είναι μία συμφωνία ναυτικής συνεργασίας και διευκολύνσεων σε τουρκικά πλοία κάτι όμως που δεν ανησυχεί ιδιαίτερα τη χώρα μας.

ΠΡΟΕΚΛΟΓΙΚΗ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ
Από τη Θεσσαλονίκη ξεκινά το ΚΚΕ

Με μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Μάη 1999,στην πλατεία Αριστοτέλους, ξεκινά το ΚΚΕ την προεκλογική εκστρατεία για τις Ευρωεκλογές του Ιούνη από τη Βόρεια Ελλάδα.

Κεντρική ομιλήτρια στη συγκέντρωση θα είναι η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.Στα πλαίσια της έναρξης της προεκλογικής καμπάνιας πραγματοποιούνται την ίδια μέρα οι εξής συγκεντρώσεις στη Β. Ελλάδα:

  • Στις Σέρρες,με κεντρικό ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.
  • Στην Κοζάνη,με κεντρικό ομιλητή τον Σπύρο Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ.
  • Στην Αλεξανδρούπολη,με κεντρικό ομιλητή τον Στρατή Κόρακα,μέλος της ΚΕ και βουλευτή του Κόμματος.
  • Στην Καβάλα,με κεντρικό ομιλητή τον Γιάννη Θεωνά,ευρωβουλευτή του ΚΚΕ.
ΚΑΛΑΜΑΤΑ
Σήμερα η μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση

Μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση διοργανώνει το ΚΚΕ στην Κεντρική Πλατεία της Καλαμάτας, σήμερα Παρασκευή 30.4.99 και ώρα 8.30 μμ με ομιλητή τον Δημήτρη Γόντικα,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του Κόμματος. Θα γίνουν δύο προσυγκεντρώσεις στις 8 μμ, μια μπροστά στα γραφεία της ΝΕ και, η δεύτερη, για όσους φθάνουν από την περιφέρεια του νομού, στο παλιό ΚΤΕΛ.

Στη μεγάλη αυτή συγκέντρωση, πέρα από τους κομμουνιστές και τους οπαδούς και φίλους του ΚΚΕ, αναμένεται να πάρουν μαζικά μέρος, μαζικοί φορείς και εργαζόμενοι της πόλης και της υπαίθρου του νομού (για τη μετακίνηση των κατοίκων της υπαίθρου δρομολογούνται πούλμαν), οι οποίοι θα διαδηλώσουν μαχητικά με αντιπολεμικά, αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα, όπως να σταματήσουν οι βομβαρδισμοί, "ΕΟΚ και ΝΑΤΟ πολέμου συνδικάτο", "Εξω το ΝΑΤΟ απ' τα Βαλκάνια", "Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι" κ. ά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ