ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 4 Μάη 1999
Σελ. /40
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Αγώνας δρόμου για το πλιάτσικο

Τα πάντα στην υπηρεσία των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών θέτει η κυβέρνηση. Τους καλεί να λάβουν θέσεις για το "φαγοπότι" που θα ακολουθήσει μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, οι οποίοι εξακολουθούν να σπέρνουν το θάνατο και την καταστροφή και με τη δική της υπογραφή

Ζεστό χρήμα δεκάδων ή και εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών, τις δημόσιες επιχειρήσεις, το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, είναι διατεθειμένη να θέσει στην υπηρεσία των μεγάλων επιχειρηματιών η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ώστε οι τελευταίοι να συμμετάσχουν με αξιώσεις στο μοίρασμα της λείας, που θα ακολουθήσει όταν σταματήσουν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία και αρχίσουν τα σχέδια ανοικοδόμησης. Οταν δηλαδή η ιμπεριαλιστική επίθεση κατά των βαλκανικών λαών αλλάξει μορφή και τη θέση των πολεμικών επιχειρήσεων πάρει και πάλι η μορφή της οικονομικής υποταγής.

Αυτό ήταν ουσιαστικά το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας με 57 επιφανείς φορείς και εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου της χώρας, οι οποίοι συζήτησαν το σχέδιο δράσης της "επόμενης μέρας". Της μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς δηλαδή εποχής, που φέρει διάφορες ονομασίες, όπως "σχέδιο ανοικοδόμησης των πληγεισών περιοχών", "μικρό σχέδιο Μάρσαλ" κλπ.

Οπως δήλωσε ο Γ. Παπαντωνίου αμέσως μετά τη συνάντηση με τους επιχειρηματίες, οι τελευταίοι είδαν πολύ θετικά το πλαίσιο αναφοράς που τους αναπτύχθηκε, ενώ συγκροτήθηκε Ομάδα Δράσης με τη συμμετοχή κυβερνητικών εκπροσώπων (υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης, γραφείο πρωθυπουργού) και φορέων των μεγαλοεπιχειρηματιών, η οποία θα ενεργοποιηθεί μόλις τελειώσει ο πόλεμος και αρχίσει η ανοικοδόμηση... Στο ενδιάμεσο διάστημα, η Ομάδα θα επεξεργαστεί το "εθνικό" σχέδιο συμμετοχής στα Βαλκάνια, το οποίο θα ενταχθεί στο διεθνές, ενώ οι συνολικές επενδύσεις του διεθνούς αυτού σχεδίου ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα κινηθούν μεταξύ 10 και 20 δισ. δολαρίων.

Με ύφος... πολέμαρχου ο υπουργός συνέστησε στις κατασκευαστικές εταιρίες να επιταχύνουν τη διαδικασία συγχωνεύσεων και εξαγορών, ώστε να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό των διεθνών εταιριών, που θα συμμετάσχουν στα έργα ανοικοδόμησης, ενώ χαρακτήρισε σαν πρότυπο επιχειρήσεων τις ελληνικές τράπεζες, τον άλλο μεγάλο κερδισμένο της βαλκανικής παραζάλης.

Ολους αυτούς τους σχεδιασμούς για το νέο "βαλκανικό Ελντοράντο", ο Γ. Παπαντωνίου επιχείρησε να τους καλύψει με το μανδύα "της πολιτικής και ηθικής υποχρέωσης της Ελλάδας να βοηθήσει τους λαούς των Βαλκανίων να ορθοποδήσουν οικονομικά, μόλις γυρίσει η σελίδα του ανθρώπινου δράματος"! Επιχειρείται δηλαδή να δικαιολογηθεί το πλιάτσικο που θα ακολουθήσει από τις ιμπεριαλιστικές χώρες και την Ελλάδα με την επίκληση του ανθρώπινου δράματος. Οταν μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ρωτήθηκε από το "Ρ", να σχολιάσει την άποψη ότι τα περιβόητα σχέδια ανοικοδόμησης δεν είναι παρά η συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα, ο τελευταίος απάντησε ότι "εμείς δεν έχουμε πολιτική σκοπιμότητα, οι άλλοι έχουν πολιτικές σκοπιμότητες"!

Η λογική του μικροϊμπεριαλιστή που διακατέχει την κυβέρνηση Σημίτη φάνηκε ανάγλυφα όταν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας υποστήριξε ότι "μπορούμε να βοηθήσουμε επειδή έχουμε ισχυρή οικονομία,ισχυρή χώρα και είμαστε σε θέση να αναλάβουμε ευθύνες...". Και σε άλλο σημείο: "είμαστε σε θέση να συμμετάσχουμε δυναμικά στην ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, να ακουστεί η φωνή της Ελλάδας...".

"Γην και ύδωρ" στο μεγάλο κεφάλαιο

Τα επτά μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών που ανακοίνωσε ο Γ. Παπαντνωίου είναι:

  • Ενισχύεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων με την αύξηση του εγγυητικού του κεφαλαίου, ενώ θα επιδιωχτεί η ενίσχυση της συνεργασίας του με διεθνείς ασφαλιστικούς οργανισμούς (ανέφερε τον Οργανισμό Μίγκα της Παγκόσμιας Τράπεζας).
  • Επεκτείνονται τα κίνητρα για επενδύσεις με βάση τους αναπτυξιακούς νόμους και προς τις βαλκανικές χώρες. Οι αναπτυξιακοί νόμοι χρηματοδοτούνται από τα Κοινοτικά Ταμεία.
  • Ενισχύονται σε κεφάλαια και προσωπικό τα εμπορικά και οικονομικά γραφεία της Ελλάδας στις βαλκανικές χώρες.
  • Ανακατανέμονται τα κονδύλια της διμερούς βοήθειας προς τρίτες χώρες υπέρ των βαλκανικών χωρών.
  • Αυξάνονται τα κεφάλαια της διμερούς βοήθειας.
  • Ενισχύονται οι εξαγωγικές πιστώσεις προς τις βαλκανικές χώρες (πρόκειται για δάνεια προς τις χώρες αυτές με ρήτρα όμως οι λήπτες να αγοράζουν "επιλεγμένα" εμπορεύματα).
  • Θα δημιουργηθούν δύο ειδικά ταμεία με κεφάλαιο 3 δισ. δραχμών και με στόχο την ενίσχυση και στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια.

Στο μοίρασμα της λείας πρόκειται να μπουν και οι δημόσιες επιχειρήσεις (ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ), με στόχο τη συμμετοχή στα έργα ανακατασκευής των κατεστραμμένων υποδομών.

Τέλος κατατέθηκε πρόταση από τον Γ. Παπαντωνίου για τη δημιουργία ταμείου επιχειρηματικού κεφαλαίου υψηλού κινδύνου (venture capital) με τη συμμετοχή επιχειρηματικών, τραπεζικών, αλλά και κεφαλαίων της Δημόσιας Εταιρίας Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) που συγκεντρώνει τα χρήματα των ιδιωτικοποιήσεων.

ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ
Επιχειρείται αντιμετώπιση των συνεπειών

Για εντυπωσιακή μείωση του αριθμού των Αμερικανών τουριστών που μετέχουν σε ελληνικές κρουαζιέρες έκανε λόγο ο υπουργός Ανάπτυξης Ε. Βενιζέλος,απαντώντας σε Επίκαιρη Ερώτηση στη Βουλή σχετικά με τις επιπτώσεις στον τουρισμό από τους συνεχιζόμενους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία. Υποστήριξε, όμως, ότι η στάση αυτή των Αμερικανών τουριστών αφορά συνολικότερα τις ευρωπαϊκές χώρες ως προορισμό, λέγοντας ότι το ίδιο πρόβλημα έχει και η Ιταλία και η Τσεχία. Ο ίδιος αναφέρθηκε σε μια σειρά από μέτρα στην κατεύθυνση της αντιμετώπισης των συνεπειών από τον πόλεμο σε περιοχές που πλήττονται περισσότερο. Ο Ε. Βενιζέλος είπε ότι οργανώνεται ένα σύστημα επιδότησης των οδικών μεταφορών προσώπων από τις χώρες της Κεντρικής Ευρώπης γερμανικής επιρροής με επιδότηση των μεταφορέων ή με επιδότηση των πτήσεων τσάρτερ που θα υποκαταστήσουν τις οδικές μεταφορές. Επίσης, ανέφερε ότι έχει ζητήσει από το υπουργείο Μεταφορών και από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας να ανασταλεί η είσπραξη του "Σπατόσημου" για τις πτήσεις που έρχονται από τις χώρες αυτές στα αεροδρόμια της Κέρκυρας, της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας και της Αλεξανδρούπολης, καθώς αυτές είναι οι περιοχές που πλήττονται περισσότερο. Παράλληλα, σύμφωνα με τον ίδιο, θα ξεκινήσει διαφημιστική καμπάνια στο εξωτερικό με στόχο την προβολή της Ελλάδας ως χώρας ασφαλούς "τόσο όσο και οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες".

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ε. Βενιζέλος αναφέρθηκε και στη δημόσια αμερικανική ανακοίνωση για το βαθμό ασφάλειας της Ελλάδας εκφράζοντας από τη μια τη "λύπη" του για το γεγονός, από την άλλη όμως δεν παρέλειψε να μειώσει τη βαρύτητα αυτής της ανακοίνωσης, λέγοντας ότι "δεν πρόκειται για τουριστική οδηγία", αλλά "για ένα μέτρο πολύ μικρότερης σημασίας, διοικητικού χαρακτήρα".

Στο μεταξύ, με χτεσινή της ανακοίνωση η Ενωση Ξενοδόχων Αθήνας σημειώνει ότι η βομβιστική επίθεση στο "Intercontinental" δημιούργησε άσχημο και δυσοίωνο κλίμα για τον τουρισμό και την προοπτική του στην Αττική. Καλεί όμως τους ξενοδόχους να μην προσφύγουν σε μείωση των τιμών προκειμένου να προσελκύσουν τουρίστες, καθώς, όπως υποστηρίζει, δεν υπάρχουν τέτοια περιθώρια. Εάν, συμπληρώνει, γίνουν τέτοιες κινήσεις, δε θα αυξηθεί η ροή των τουριστών, απλώς θα ανακατανεμηθεί η "πίτα" μεταξύ των ξενοδόχων.

Πλήρως ικανοποιημένοι!

Ικανοποιημένοι - όπως αναμενόταν άλλωστε - από την πλήρη στήριξη που τους παρέχει η κυβέρνηση στις βλέψεις τους για οικονομική διείσδυση στο χώρο των Βαλκανίων, βγήκαν οι Ελληνες επιχειρηματίες από τη χτεσινή συνάντηση που είχαν με τον υπουργό Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Γ. Παπαντωνίου. Οπως προκύπτει αναλυτικότερα από τις σχετικές δηλώσεις:

Ο Ι. Στράτος εκ μέρους του Συνδέσμου Ελλήνων Βιομηχάνων, δήλωσε ότι οι κινήσεις της ελληνικής κυβέρνησης βρίσκονται στη "σωστή κατεύθυνση", ενώ σε ό,τι αφορά το σχετικό όργανο δράσης, που πρόκειται να συσταθεί, εκτίμησε ότι "πρέπει να ενισχυθεί σε τεχνικό επίπεδο" για να είναι σε θέση να παίξει το ρόλο του.

Ο Θ. Καρατζάς,που συμμετείχε στη συνάντηση με την ιδιότητα του προέδρου της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών (ΕΕΤ), έκανε λόγο για ανάγκη παρέμβασης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας στο ECOFIN, με στόχο να απλοποιηθεί το θεσμικό πλαίσιο που διέπει τις βαλκανικές χώρες στην πραγματοποίηση επενδύσεων από άλλες χώρες, επικαλούμενος σχετικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές επιχειρήσεις.

Ο Π. Ζερίτης,πρόεδρος της "Χαρτοποιίας Θράκης", επιχείρησε να δώσει πολιτικό χαρακτήρα στις δηλώσεις του αναφέροντας ότι "το επόμενο Κόσσοβο θα γίνει στη Θράκη" και προτρέποντας την κυβέρνηση να μην πάρει μέτρα ανασυγκρότησης εκ των υστέρων, αλλά να "θωρακίσει την περιοχή". Ο ίδιος τόνισε επίσης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να διεκδικήσει αποζημιώσεις από την Ευρωπαϊκή Ενωση και να θέσει το θέμα στο επόμενο ECOFIN.

Η Χριστίνα Σακελλαρίδου,πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων (ΠΣΕ), τόνισε από την πλευρά της ότι προς το παρόν δεν είναι σημαντικές οι επιπτώσεις, προσθέτοντας ότι οι ελληνικές επιχειρήσεις στη Γιουγκοσλαβία δεν έχουν υποστεί ζημιές. "Υπάρχει πάγωμα των συναλλαγών με τη Γιουγκοσλαβία. Με τις υπόλοιπες χώρες οι δραστηριότητες συνεχίζονται", διευκρίνισε σχετικά.

Ο Δ. Δασκαλόπουλος,ιδιοκτήτης της γαλακτοβιομηχανίας ΔΕΛΤΑ, επιβράβευσε την ελληνική κυβέρνηση που... "στέκεται δίπλα στους Ελληνες επιχειρηματίες", για να προσθέσει ότι "κυβέρνηση και επιχειρηματίες θα παίξουν ενεργό ρόλο στην ανασυγκρότηση των Βαλκανίων". Χαρακτήρισε δε "ενδιαφέρουσα" τη συνάντηση, "καθώς η Ελλάδα είναι γειτονική χώρα και μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης". Σε ό,τι αφορά τη δική του δραστηριότητα στην περιοχή, ανέφερε ότι διαθέτει ένα εργοστάσιο παραγωγής παγωτού δίπλα στο Βελιγράδι, που απασχολεί 400 εργαζόμενους και το οποίο το διάστημα αυτό έχει σταματήσει την παραγωγή. Ο ίδιος εκτίμησε ότι αν οι πολεμικές επιχειρήσεις τερματιστούν σύντομα θα προκύψει μικρή απώλεια, ενώ αν συνεχιστούν θα χαθεί όλη η περίοδος παγωτού...

ΚΚΕ
Γύπες της πλουτοκρατίας

Ανακοίνωση - καταγγελία του Γραφείου Τύπου της ΚΕ

Με αφορμή τη συνάντηση Παπαντωνίου - μεγαλοεπιχειρηματιών, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ έδωσε στη δημοσιότητα την παρακάτω ανακοίνωση:

"Η συνάντηση του Γ. Παπαντωνίου με Ελληνες επιχειρηματίες επιβεβαιώνει για μια ακόμη φορά ότι το σύνθημα της κυβέρνησης "πρώτα η Ελλάδα" σημαίνει "πρώτα η πλουτοκρατία".

Ενώ η Γιουγκοσλαβία μακελεύεται από τους πειρατές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, με την υπογραφή και της κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση και οι γύπες της πλουτοκρατίας κάνουν από τώρα τους σχεδιασμούς τους για το πώς θα επιδράμουν κατά των πληγών του γιουγκοσλαβικού λαού μετά τον πόλεμο. Σχεδιάζουν από τώρα τα κέρδη τους, επιβεβαιώνοντας και πάλι ότι το κεφάλαιο τρέφεται με το αίμα και τις σάρκες των εργαζομένων.

Ταυτόχρονα, η κυβέρνηση υποσχέθηκε να αποζημιώσει όσους χάνουν από τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία. Το γεγονός αυτό αποδείχνει εύγλωττα ότι οι μόνοι χαμένοι από τον πόλεμο, όπως πάντα, θα είναι η εργατική τάξη και τα φτωχά λαϊκά στρώματα, ενώ διπλά και τριπλά κερδισμένη, όπως πάντα, θα είναι η οικονομική ολιγαρχία.

Η ΟΝΕ, όπως υπογραμμίζει το ΚΚΕ, χωράει μόνο τα κέρδη και το πλιάτσικο σε βάρος άλλων λαών. Αλλά δε χωράει μέτρα υπέρ των εργαζομένων και των δικαιωμάτων τους".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ