Τρίτη 4 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 25
ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΜΕΓΑΛΟΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ
Αγώνας δρόμου για το πλιάτσικο

Τα πάντα στην υπηρεσία των κερδών των μεγαλοεπιχειρηματιών θέτει η κυβέρνηση. Τους καλεί να λάβουν θέσεις για το "φαγοπότι" που θα ακολουθήσει μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς, οι οποίοι εξακολουθούν να σπέρνουν το θάνατο και την καταστροφή και με τη δική της υπογραφή

Ζεστό χρήμα δεκάδων ή και εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δραχμών, τις δημόσιες επιχειρήσεις, το σύνολο του κρατικού μηχανισμού, είναι διατεθειμένη να θέσει στην υπηρεσία των μεγάλων επιχειρηματιών η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ώστε οι τελευταίοι να συμμετάσχουν με αξιώσεις στο μοίρασμα της λείας, που θα ακολουθήσει όταν σταματήσουν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία και αρχίσουν τα σχέδια ανοικοδόμησης. Οταν δηλαδή η ιμπεριαλιστική επίθεση κατά των βαλκανικών λαών αλλάξει μορφή και τη θέση των πολεμικών επιχειρήσεων πάρει και πάλι η μορφή της οικονομικής υποταγής.

Αυτό ήταν ουσιαστικά το αντικείμενο της χτεσινής συνάντησης του υπουργού Εθνικής Οικονομίας με 57 επιφανείς φορείς και εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου της χώρας, οι οποίοι συζήτησαν το σχέδιο δράσης της "επόμενης μέρας". Της μετά τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς δηλαδή εποχής, που φέρει διάφορες ονομασίες, όπως "σχέδιο ανοικοδόμησης των πληγεισών περιοχών", "μικρό σχέδιο Μάρσαλ" κλπ.

Οπως δήλωσε ο Γ. Παπαντωνίου αμέσως μετά τη συνάντηση με τους επιχειρηματίες, οι τελευταίοι είδαν πολύ θετικά το πλαίσιο αναφοράς που τους αναπτύχθηκε, ενώ συγκροτήθηκε Ομάδα Δράσης με τη συμμετοχή κυβερνητικών εκπροσώπων (υπουργεία Εξωτερικών, Εθνικής Οικονομίας, Ανάπτυξης, γραφείο πρωθυπουργού) και φορέων των μεγαλοεπιχειρηματιών, η οποία θα ενεργοποιηθεί μόλις τελειώσει ο πόλεμος και αρχίσει η ανοικοδόμηση... Στο ενδιάμεσο διάστημα, η Ομάδα θα επεξεργαστεί το "εθνικό" σχέδιο συμμετοχής στα Βαλκάνια, το οποίο θα ενταχθεί στο διεθνές, ενώ οι συνολικές επενδύσεις του διεθνούς αυτού σχεδίου ανοικοδόμησης εκτιμάται ότι θα κινηθούν μεταξύ 10 και 20 δισ. δολαρίων.

Με ύφος... πολέμαρχου ο υπουργός συνέστησε στις κατασκευαστικές εταιρίες να επιταχύνουν τη διαδικασία συγχωνεύσεων και εξαγορών, ώστε να αντιμετωπίσουν τον ανταγωνισμό των διεθνών εταιριών, που θα συμμετάσχουν στα έργα ανοικοδόμησης, ενώ χαρακτήρισε σαν πρότυπο επιχειρήσεων τις ελληνικές τράπεζες, τον άλλο μεγάλο κερδισμένο της βαλκανικής παραζάλης.

Ολους αυτούς τους σχεδιασμούς για το νέο "βαλκανικό Ελντοράντο", ο Γ. Παπαντωνίου επιχείρησε να τους καλύψει με το μανδύα "της πολιτικής και ηθικής υποχρέωσης της Ελλάδας να βοηθήσει τους λαούς των Βαλκανίων να ορθοποδήσουν οικονομικά, μόλις γυρίσει η σελίδα του ανθρώπινου δράματος"! Επιχειρείται δηλαδή να δικαιολογηθεί το πλιάτσικο που θα ακολουθήσει από τις ιμπεριαλιστικές χώρες και την Ελλάδα με την επίκληση του ανθρώπινου δράματος. Οταν μάλιστα ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας ρωτήθηκε από το "Ρ", να σχολιάσει την άποψη ότι τα περιβόητα σχέδια ανοικοδόμησης δεν είναι παρά η συνέχιση του πολέμου με άλλα μέσα, ο τελευταίος απάντησε ότι "εμείς δεν έχουμε πολιτική σκοπιμότητα, οι άλλοι έχουν πολιτικές σκοπιμότητες"!

Η λογική του μικροϊμπεριαλιστή που διακατέχει την κυβέρνηση Σημίτη φάνηκε ανάγλυφα όταν ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας υποστήριξε ότι "μπορούμε να βοηθήσουμε επειδή έχουμε ισχυρή οικονομία,ισχυρή χώρα και είμαστε σε θέση να αναλάβουμε ευθύνες...". Και σε άλλο σημείο: "είμαστε σε θέση να συμμετάσχουμε δυναμικά στην ανασυγκρότηση των Βαλκανίων, να ακουστεί η φωνή της Ελλάδας...".

"Γην και ύδωρ" στο μεγάλο κεφάλαιο

Τα επτά μέτρα στήριξης των επιχειρηματιών που ανακοίνωσε ο Γ. Παπαντνωίου είναι:

  • Ενισχύεται ο Οργανισμός Ασφάλισης Εξαγωγικών Πιστώσεων με την αύξηση του εγγυητικού του κεφαλαίου, ενώ θα επιδιωχτεί η ενίσχυση της συνεργασίας του με διεθνείς ασφαλιστικούς οργανισμούς (ανέφερε τον Οργανισμό Μίγκα της Παγκόσμιας Τράπεζας).
  • Επεκτείνονται τα κίνητρα για επενδύσεις με βάση τους αναπτυξιακούς νόμους και προς τις βαλκανικές χώρες. Οι αναπτυξιακοί νόμοι χρηματοδοτούνται από τα Κοινοτικά Ταμεία.
  • Ενισχύονται σε κεφάλαια και προσωπικό τα εμπορικά και οικονομικά γραφεία της Ελλάδας στις βαλκανικές χώρες.
  • Ανακατανέμονται τα κονδύλια της διμερούς βοήθειας προς τρίτες χώρες υπέρ των βαλκανικών χωρών.
  • Αυξάνονται τα κεφάλαια της διμερούς βοήθειας.
  • Ενισχύονται οι εξαγωγικές πιστώσεις προς τις βαλκανικές χώρες (πρόκειται για δάνεια προς τις χώρες αυτές με ρήτρα όμως οι λήπτες να αγοράζουν "επιλεγμένα" εμπορεύματα).
  • Θα δημιουργηθούν δύο ειδικά ταμεία με κεφάλαιο 3 δισ. δραχμών και με στόχο την ενίσχυση και στήριξη των ελληνικών επιχειρήσεων στα Βαλκάνια.

Στο μοίρασμα της λείας πρόκειται να μπουν και οι δημόσιες επιχειρήσεις (ΟΤΕ, ΟΣΕ, ΔΕΗ, ΕΥΔΑΠ), με στόχο τη συμμετοχή στα έργα ανακατασκευής των κατεστραμμένων υποδομών.

Τέλος κατατέθηκε πρόταση από τον Γ. Παπαντωνίου για τη δημιουργία ταμείου επιχειρηματικού κεφαλαίου υψηλού κινδύνου (venture capital) με τη συμμετοχή επιχειρηματικών, τραπεζικών, αλλά και κεφαλαίων της Δημόσιας Εταιρίας Κινητών Αξιών (ΔΕΚΑ) που συγκεντρώνει τα χρήματα των ιδιωτικοποιήσεων.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ενα προσχεδιασμένο ειδεχθές έγκλημα(2005-10-02 00:00:00.0)
Διατηρούν στην επικαιρότητα τα "σχέδια Μάρσαλ"(1999-05-21 00:00:00.0)
Εύσημα και υποσχέσεις από τον Μπερνς(1999-05-12 00:00:00.0)
Σαν τα... κοράκια!(1999-05-05 00:00:00.0)
"Χτίζουν" κέρδη πάνω στα συντρίμμια(1999-04-28 00:00:00.0)
Η Ελλάδα στο... κόλπο(1999-04-25 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ