ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
"Από κοντά" στις διαβουλεύσεις...

H ελληνική κυβέρνηση επιδιώκει να βρεθεί, όσο πιο κοντά γίνεται, στις διαβουλεύσεις που εξελίσσονται και έχουν σαν στόχο την υιοθέτηση μιας διαδικασίας κατάπαυσης του πυρός, με την παράλληλη απόσυρση των γιουγκοσλαβικών στρατιωτικών δυνάμεων από το Κόσσοβο.

Η Αθήνα με την αποστολή του Κ. Παπούλια στο Βελιγράδι, όπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ, επιδιώκει να συμβάλλει στη συζήτηση αυτών των προβλημάτων, προσφέροντας συγκεκριμένες ιδέες, τις οποίες θα συζητήσει με τη γιουγκοσλαβική κυβέρνηση ο πρώην υπουργός Εξωτερικών.

Ο υπουργός Τύπου, απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι ο Κ. Παπούλιας"θα μεταφέρει τις σκέψεις και τις απόψεις της Ελλάδας (...) έχουμε αναπτύξει σειρά πρωτοβουλιών, προκειμένου να ενισχύσουμε την προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης στην κρίση στο Κοσσυφοπέδιο".

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου του υπουργείου Εξωτερικών και υφυπουργός Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας Νεμπόισα Βούγιοβιτς, σχολιάζοντας την επικείμενη επίσκεψη του κ. Κάρολου Παπούλια στο Βελιγράδι, επανέλαβε ότι η Γιουγκοσλαβία εκτιμά τη θέση της ελληνικής κυβέρνησης για πολιτική επίλυση του προβλήματος και μη συμμετοχή στους βομβαρδισμούς, τόνισε ότι η Ελλάδα είναι φίλη χώρα με τη Γιουγκοσλαβία και στο πλαίσιο αυτό η επίσκεψη του κ. Παπούλια είναι μια ιδιαίτερη αποστολή, και όπως συνηθίζεται στη διπλωματία δε θα ήθελα να τη σχολιάσω πριν αρχίσουν και τελειώσουν οι συνομιλίες, είπε ο κ. Βούγιοβιτς.

Ο κ. Βούγιοβιτς επανέλαβε τις θέσεις της γιουγκοσλαβικής κυβέρνησης για την επίλυση του προβλήματος με την αποδοχή ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ, τονίζοντας ότι ο χαρακτήρας και η μορφή αυτής της δύναμης θα πρέπει να συμφωνηθεί μεταξύ του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς και του γγ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν.

Η κατάπαυση του πυρός και η απόσυρση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων, όπως σημειώνουν πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ δεν είναι απλό εγχείρημα. Πέρα από το παιχνίδι γοήτρου και εντυπώσεων η κάθε πλευρά αναζητά εγγυήσεις. Το Βελιγράδι ότι δε θα χτυπηθεί ο στρατός του όταν θα αποχωρεί από το Κόσσοβο και το ΝΑΤΟ, ότι η κατάπαυση του πυρός δε θα αξιοποιηθεί για την ανασυγκρότηση των γιουγκοσλαβικών δυνάμεων.

Εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας

Παρεμβάσεις των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ Β. Εφραιμίδη και Γ. Θεωνά στην τελευταία σύνοδο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Δριμύ κατηγορώ για τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττει το ΝΑΤΟ με τον παράνομο και επιθετικό πόλεμο που διεξάγει εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, απηύθυνε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Θεωνάς, παρεμβαίνοντας στη συζήτηση της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατάσταση στο Κοσσυφοπέδιο.

"Επισκεπτόμενος κανείς το Βελιγράδι, υπογράμμισε ο Γ. Θεωνάς, καταλαμβάνεται από συναισθήματα οργής και αγανάκτησης για την καταστροφή και το θάνατο που προκαλούν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί, αλλά και θαυμασμού για τη δύναμη και το κουράγιο του σερβικού λαού και συγκίνησης για τη μορφή και το περιεχόμενο των εκδηλώσεων του λαού, που γίνεται ζωντανή ασπίδα για να προστατεύσει τις γέφυρες του Βελιγραδίου".

"Η αντιστροφή της λογικής που επιχειρεί η προπαγάνδα του ΝΑΤΟ δεν μπορεί να καλύψει τα εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διαπράττονται με αυτό τον πόλεμο. Ο πόλεμος αυτός είναι επιθετικός και παράνομος, τόνισε ο Γ. Θεωνάς. Αποτελεί έγκλημα γενοκτονίας με την εσκεμμένη καταστροφή της υποδομής της γιουγκοσλαβικής οικονομίας. Γέφυρες, νερό, ηλεκτρισμός, βασικά αγαθά για τη ζωή του ανθρώπου καταστρέφονται. Εγκλημα οικολογικής καταστροφής, που με τη χρήση της τεχνολογίας του πολέμου προσβάλλει την υγεία και το περιβάλλον.

Υπάρχει δίκαιη λύση, κατέληξε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ. Ακολουθήστε την! Μπορείτε να την ακολουθήσετε και να δώσετε πράγματι λύση. Σταματήστε αυτόν τον βρώμικο πόλεμο!".

"Πλυντήριο εγκλημάτων"

Ράπισμα στην ευφορία του προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου και των εκπροσώπων των πολιτικών ομάδων για την επιτυχή λήξη της 4ης κοινοβουλευτικής περιόδου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), έδωσε με τον πιο χαρακτηριστικό τρόπο ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης, υπογραμμίζοντας την ενοχή και τη συνενοχή σε εγκλήματα που παραλείφθηκαν από τους πανηγυρισμούς και τα αλληλοσυγχαρητήρια.

"Αυτό το Κοινοβούλιο, τόνισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, τελειώνει τη θητεία του και δεν μπόρεσε να εμποδίσει πόλεμο σε ευρωπαϊκό έδαφος. Δεν μπόρεσε και χτες στη συζήτηση που έγινε να βάλει φραγμό στα πολλαπλά εγκλήματα πολέμου που γίνονται, εγκλήματα κατά της ειρήνης και της ανθρωπότητας, αλλά μετατράπηκε, με τα ψηφίσματα, με τη συζήτηση, με τις δηλώσεις Συμβουλίου και Κομισιόν, σε πλυντήριο αυτών των εγκλημάτων.

Αυτό δεν είναι καλό προηγούμενο για το επόμενο Κοινοβούλιο!" κατέληξε ο Β. Εφραιμίδης.

Η πάλη των εργαζομένων "φρένο"

στην ανατροπή των δικαιωμάτων τους

Μόνο φρένο στη διαδικασία ανατροπής των εργασιακών και ασφαλιστικών δικαιωμάτων των εργαζομένων είναι η αποφασιστική πάλη τους για μια άλλη πολιτική που θα βασίζεται στο στόχο της πλήρους και σταθερής απασχόλησης. Αυτό υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, Γ. Θεωνάς, στη συζήτηση στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με το προωθούμενο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Απασχόλησης.

Ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ υπογράμμισε ότι "οι πανηγυρισμοί για το ειδικό κεφάλαιο για την απασχόληση, που προστέθηκε στη Συνθήκη του Αμστερνταμ και για τη δρομολόγηση της λεγόμενης διαδικασίας του Λουξεμβούργου, που τάχα θα οδηγούσαν σε μείωση της ανεργίας, έμειναν πανηγυρισμοί και ήδη ομολογείται ουσιαστικά η αποτυχία των μέσων αυτών μέσα από την προωθούμενη υιοθέτηση ενός Ευρωπαϊκού Συμφώνου για την Απασχόληση. Φυσικά, η ΕΕ και τα κράτη - μέλη δεν έβγαλαν οποιοδήποτε χρήσιμο συμπέρασμα από τη μέχρι σήμερα ασκούμενη πολιτική τους, τόσο σε μακροοικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. Η εκτίμηση της κοινωνικοοικονομικής κατάστασης επιβεβαιώνει ότι όχι μόνο η συνολική απασχόληση δεν αυξήθηκε, όχι μόνο δε μειώθηκε η ανεργία, αλλά επίσημα πλέον το μοίρασμα της ανεργίας έχει γίνει ο κεντρικός στόχος των ασκούμενων πολιτικών. Δεν είναι τυχαίο ότι οι χώρες που παίρνουν "συγχαρητήρια" στο θέμα αυτό από την ΕΕ είναι οι χώρες εκείνες που πρώτες προχώρησαν σε γενικευμένες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας προς αυτή την κατεύθυνση, διευρύνοντας ιδιαίτερα τη μερική και τις άλλες μορφές ελαστικής απασχόλησης".

Κατά συνέπεια, συνέχισε ο Γ. Θεωνάς, "δεν μπορούμε παρά να ανησυχούμε ιδιαίτερα, όταν ακούμε ότι προωθούνται νέες πρωτοβουλίες, στα πλαίσια πάντα της ίδιας πολιτικής. Τα σχέδια που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αναφορικά με το περιεχόμενο του Ευρωπαϊκού Συμφώνου Απασχόλησης, δεν αφήνουν καμιά αμφιβολία ότι συνεχίζεται η ίδια πολιτική, με μεγαλύτερες όμως απαιτήσεις. Ο στόχος της πλήρους απασχόλησης έχει εγκαταλειφθεί. Μέσα από τη μεγαλύτερη σύνδεση της διαδικασίας για τους γενικούς οικονομικούς προσανατολισμούς και της διαδικασίας των κατευθυντήριων γραμμών για την απασχόληση, προωθείται η παραπέρα υποταγή των μέτρων μισθολογικής και γενικότερα κοινωνικής πολιτικής στους ασφυκτικούς περιορισμούς των κριτηρίων σύγκλισης και του Συμφώνου Σταθερότητας. Μέσα από τη θεσμοθέτηση και την προσπάθεια παραπέρα ενδυνάμωσης της "πολυμερούς εποπτείας" στην κοινωνική πολιτική, επιχειρείται να αρθεί οποιαδήποτε δυνατότητα των εθνικών κυβερνήσεων να πάρουν κάποια μέτρα διαφορετικά από αυτά που επιτάσσουν οι Βρυξέλλες. Με λίγα λόγια στην πράξη οδηγούμαστε σε υπέρβαση και αυτών των Συνθηκών, καθώς ουσιαστικά και η μισθολογική και η όλη κοινωνική πολιτική υποτάσσεται στον έλεγχο και την απειλή κυρώσεων από τις Βρυξέλλες".

Αναφερόμενος στο "ρόλο" που εναποθέτουν στο συνδικαλιστικό κίνημα, ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι "δεν μπορούμε παρά να υπογραμμίσουμε την αντίθεσή μας στα σχέδια που προωθούνται. Αρνούμαστε να θεωρήσουμε ως "κοινωνικό διάλογο", με την ουσιαστική έννοια του όρου, την προσπάθεια καθυπόταξης του συνδικαλιστικού κινήματος, μέσα από τον περιορισμό της δράσης του εντός των προαποφασισμένων δημοσιονομικών και γενικότερα μακροοικονομικών επιλογών που απορρέουν από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Μια τέτοια εξέλιξη θα αλλοίωνε το χαρακτήρα των συλλογικών διαπραγματεύσεων, θα παραγνώριζε το ρόλο του συσχετισμού των δυνάμεων κατά τον καθορισμό του περιεχόμενου των συλλογικών συμβάσεων, θα μετέτρεπε τελικά τα συνδικάτα σε απλούς διαχειριστές - εκτελεστές των κυβερνητικών αποφάσεων".

Αναφερόμενος στην έκθεση της Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, ο Γ. Θεωνάς είπε ότι "υιοθετεί τις κατευθύνσεις για ελαστικοποίηση της αγοράς εργασίας και παραπέρα προώθηση των μεταρρυθμίσεων που εξαγγέλλονται, ζητώντας την κατάργηση των "άκαμπτων ρυθμίσεων της αγοράς εργασίας, τον περιορισμό των εισφορών και τη μείωση του έμμεσου κόστους της εργασίας", στηρίζει τα εύκαμπτα ωράρια εργασίας. Για τους λόγους αυτούς θα την καταψηφίσουμε".

Καταλήγοντας ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ τόνισε ότι "θέλουμε να εκφράσουμε την ανησυχία μας γιατί όσο περνούν μέτρα περιορισμού του εισοδήματος και των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τόσο αυξάνονται οι πιέσεις για περαιτέρω μεταρρυθμίσεις. Εχουν φτάσει στο σημείο να αμφισβητούν ακόμα και το σκληρό πυρήνα του Εργατικού Δικαίου. Οι εργαζόμενοι αντιλαμβάνονται από την πείρα τους ότι δεν έχουν τίποτα να ωφεληθούν από τέτοιες μεθοδεύσεις. Βλέπουν ότι το σχεδιαζόμενο Ευρωπαϊκό Σύμφωνο Απασχόλησης, καθώς και η κεντρική πολιτική της ΕΕ, όπως σηματοδοτείται από τις εκθέσεις της Επιτροπής για τη λεγόμενη οικονομική μεταρρύθμιση και από τη σχετική αυξανόμενη φιλολογία των εκπροσώπων των κυβερνήσεων, έχουν στόχο την παραπέρα προώθηση της ευελιξίας στο χώρο εργασίας, τη συνέχιση της διαδικασίας ανατροπής του κοινωνικοασφαλιστικού συστήματος, την αύξηση των φορολογικών βαρών των εργαζομένων, ταυτόχρονα με τη μείωση των εισφορών επί της εργασίας σε όφελος της εργοδοσίας. Οι εργαζόμενοι ξέρουν σήμερα ότι μια οικονομική και νομισματική πολιτική, που στόχο έχει την ευημερία των αριθμών και την πάση θυσία μείωση των δημοσιονομικών δαπανών, χρειάζεται ως στήριγμα εργαζόμενους "απασχολήσιμους, προσαρμόσιμους και ευέλικτους". Ξέρουν ότι η διαδικασία ανατροπής των δικαιωμάτων τους δεν έχει όρια. Μόνο φρένο σ' αυτή τη διαδικασία μπορεί να είναι η αποφασιστική πάλη τους για μια άλλη πολιτική που θα βασίζεται στο στόχο της πλήρους και σταθερής απασχόλησης, που θα διευρύνει αντί να συρρικνώνει τα δικαιώματά τους, μια πολιτική που θα έχει κεντρικό άξονα τον άνθρωπο και τις ανάγκες του, μια πολιτική που θα προωθεί την ανάπτυξη και τις παραγωγικές επενδύσεις σε όφελος του κόσμου της εργασίας και της παραγωγής".

ΚΑΜΠΑΝΙΑ "Ρ" - "902"
Αλληλεγγύη στο λαό της Γιουγκοσλαβίας

O "Ριζοσπάστης", ο "902 Αριστερά στα FM" και η τηλεόραση του "902" εκδηλώνουν έμπρακτα την αλληλεγγύη τους στο αγωνιζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό, που σφυροκοπείται - ανελέητα - από τους ιμπεριαλιστές του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, συγκεντρώνοντας τρόφιμα, φάρμακα και χρήματα.

Οσοι φίλοι και σύντροφοι θέλουν να συνεισφέρουν με τρόφιμα και φάρμακα, θα πρέπει να αποστέλουν τα δέματά τους στις αποθήκες του Ερυθρού Σταυρού,στη διεύθυνση Αστρους 113, Κολωνός, με την ένδειξη ΕΕΔΥΕ ή να επικοινωνούν με τα τηλέφωνα 2592.902 και 2592.333.

Για όσους θέλουν να καταθέσουν χρήματα μπορούν να το κάνουν στον τραπεζικό λογαριασμό στην Εθνική Τράπεζα με αριθμό 150/969355 - 62 που έχει ανοιχτεί από το "Ρ" και τον "902". Ο λογαριασμός αυτός έχει ανοιχτεί για τη συγκέντρωση χρημάτων για την ενίσχυση του γιουγκοσλαβικού λαού, στο όνομα του διευθυντή του "902", Στάθη Βαμβέτσου.

Αποστολή αλληλεγγύης στο δοκιμαζόμενο γιουγκοσλαβικό λαό διοργανώνει το Κέντρο Μαρξιστικών Ερευνών, στις 8 Μάη 1999, εκφράζοντας έμπρακτα την καταδίκη του στη δολοφονική ιμπεριαλιστική επίθεση των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ.

Τα μέλη και οι φίλοι του ΚΜΕ που θα συμμετάσχουν στην αποστολή, θα παρουσιάσουν "Ψήφισμα - Κατηγορία" της ιμπεριαλιστικής επέμβασης σε συγκέντρωση στο Βελιγράδι. Ταυτόχρονα, θα συνδιοργανώσουν με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Βελιγραδίου συνάντηση με θέμα: "Οικονομική Κρίση - Πόλεμος. Αιτίες και συνέπειες". Τέλος, αντιπροσωπεία του ΚΜΕ θα συμμετάσχει σε συνάντηση με τον υπουργό Πολιτισμού της Γιουγκοσλαβίας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ