ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΑΡΚΩΤΙΚΑ
Δεν αποσύρει τις επίμαχες διατάξεις ο Γιαννόπουλος
  • Αόριστες υποσχέσεις στη διακομματική επιτροπή της Βουλής, για αλλαγές σε άρθρα του νομοσχεδίου, που ευνοούν την εμπορία ναρκωτικών
  • Την έντονη αντίθεση του ΚΚΕ στις διατάξεις, εξέφρασε ο βουλευτής Απ. Τασούλας

Απέφυγε χθες να δεσμευτεί ο υπουργός Δικαιοσύνης σε συγκεκριμένες αλλαγές των διατάξεων του νομοσχεδίου του, που αφορούν τα ναρκωτικά και σαφώς ευνοούν την εμπορία, κατά τη χθεσινή συζήτηση στη διακομματική επιτροπή της Βουλής για την αντιμετώπιση των ναρκωτικών.

Οπως είναι γνωστό η επιτροπή ομόφωνα είχε ζητήσει την απόσυρση των σχετικών διατάξεων που αφορούν την ευνοϊκή μεταχείριση των διακινητών "μικροποσότητας" ναρκωτικών τονίζοντας ότι κάτι τέτοιο ευνοεί τους εμπόρους ενώ είχε διαφωνήσει και με τη δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο να πιστοποιείται η απεξάρτηση και "με άλλο τρόπο" εκτός των εγκεκριμένων θεραπευτικών προγραμμάτων. Και αυτό γιατί αυτό θα οδηγούσε στην άνθηση ενός ιδιωτικού κυκλώματος "θεραπείας" που θα κερδοσκοπούσε σε βάρος των χρηστών.Χθες ο Ε. Γιαννόπουλος εμφανίστηκε στην επιτροπή δηλώνοντας ότι πρέπει να καθοριστεί η μικροποσότητα για διακίνηση που θα τυγχάνει ευνοϊκής αντιμετώπισης, λέγοντας ότι κατά το πρότυπο της Ολλανδίας θα μπορούσε να είναι μισό γραμμάριο ηρωίνης και 30 γραμμάρια χασίς παραγνωρίζοντας ότι και σ' αυτήν ακόμα την Ολλανδία έχει ήδη μειωθεί το όριο της μικροποσότητας. Δικαιολογώντας την πρόταση για ορισμό της μικροποσότητας, είπε ότι πρέπει να έχουν ένα "μπούσουλα" τα δικαστήρια και να μην ρίχνουν διαφορετικές ποινές για ίδια ποσότητα ναρκωτικών.

Οι βουλευτές επανέλαβαν τις επιφυλάξεις τους για την ευνοϊκή μεταχείριση της διακίνησης μεταξύ χρηστών και τον ορισμό της μικροποσότητας και ο υπουργός ζήτησε συγκεκριμένες προτάσεις προκειμένου το θέμα να ρυθμιστεί οριστικά στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην Ολομέλεια. Προτάσεις επίσης ζήτησε και για το θέμα της πιστοποίησης της απεξάρτησης δείχνοντας να συμφωνεί με πρόταση που θα αρκείται απλώς στην αποδεδειγμένη απεξάρτηση χωρίς να προσδιορίζει άλλους τρόπους εκτός των εγκεκριμένων προγραμμάτων.

Τις έντονες διαφωνίες του με τις διατάξεις περί ναρκωτικών, εξέφρασε στην επιτροπή ο βουλευτής του ΚΚΕ Απ. Τασούλας τονίζοντας ότι η μείωση των ποινών για τη διακίνηση μεταξύ χρηστών θα ευνοήσει τους εμπόρους οι οποίοι θα μπορούν πιο εύκολα να κάνουν "τη δουλιά τους" χρησιμοποιώντας για τον σκοπό αυτό τα βαποράκια. Το εμπόριο ευνοείται, είπε, αφού δεν ορίζεται ούτε μεταξύ πόσων χρηστών μπορεί να γίνεται διακίνηση, ούτε πόσες φορές αυτό θα γίνεται και έτσι ο οποιοσδήποτε με το πρόσχημα της μικροδιακίνησης κάθε φορά, θα μπορεί να εμπορεύεται ναρκωτικά από το πρωί μέχρι το βράδυ. Πρόκειται, είπε, για μείωση ποινών για τους εμπόρους, που πλασάρουν τα ναρκωτικά στη νεολαία μας.

Σοβαρό είναι, συνέχισε ο βουλευτής, και το πρόβλημα σχετικά με το ποιος θα πιστοποιεί την εξάρτηση ή την απεξάρτηση. Στην πράξη με αυτά που προβλέπει το νομοσχέδιο, ο κάθε έμπορος μόλις συλλαμβάνεται θα παίρνει ένα χαρτί που θα λέει ότι είναι χρήστης και έτσι θα απαλλάσσεται. Και κατέληξε υπογραμμίζοντας ότι δεν υπάρχει πρόβλημα με τη νομοθεσία για τα ναρκωτικά αλλά με την εφαρμογή της.

ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Στην υπηρεσία της κυβέρνησης

Τον πλήρως ελεγχόμενο ρόλο του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) από την κυβέρνηση, καθώς και τη χρησιμοποίησή του ως οργάνου για την επιβολή του "ύψιστου στόχου", την "αύξηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας" της κρατικής μηχανής, επιβεβαίωσε ο πρώτος ετήσιος απολογισμός, που παρουσιάστηκε χτες.

Στην πραγματικότητα το ΣΕΕΔΔ λειτούργησε ως ένα ακόμα γραφειοκρατικό εργαλείο της κυβέρνησης, το οποίο δικαιολογεί την ύπαρξή του με τη χιλιοδιαπιστωμένη καταγραφή των κακώς κειμένων στην κρατική μηχανή και τις σχετικές "προτάσεις" για την αντιμετώπισή τους προς την κυβέρνηση. Εξάλλου, όπως δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κατά τη χτεσινή παρουσίαση, ο ρόλος του ΣΕΕΔΔ είναι να βοηθήσει την πολιτική ηγεσία στη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν έχει κατασταλτικό ρόλο.

Στο πρώτο χρόνο δράσης του Σώματος (Μάρτης '98 - Μάρτης '99) δόθηκαν 63 εντολές ελέγχου για διάφορες υποθέσεις και ολοκληρώθηκαν 55. Για 18 από αυτές έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση, ενώ 6 υποθέσεις, στις οποίες εντοπίστηκαν κατάχρηση εξουσίας, παράνομες διαδικασίες, αδιαφανείς διαδικασίες, κλπ., παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα.

Οι τομείς που κάλυψαν οι έλεγχοι των επιθεωρητών ήταν νοσηλευτικά ιδρύματα, ασφαλιστικοί φορείς, ΝΠΔΔ, νομαρχίες και δήμοι, εντοπίζοντας για πολλοστή φορά τις "δυσλειτουργίες" της κρατικής μηχανής και τις γνωστές αιτίες (έλλειψη στελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών, γραφειοκρατικές διαδικασίες, διοικητική ανεπάρκεια, κλπ.). Οσο για την τύχη των προτάσεων του Σώματος είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 10% υλοποιείται άμεσα!

Η Β. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για την επιτάχυνση των εισαγγελικών ερευνών για την εκδίκαση των ποινικών αδικημάτων που αντιμετωπίζονται από το Σώμα, ενώ στο εξής θα συμμετέχεισε ένορκες εξετάσεις για παραβάσεις πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων και εκπρόσωπος του ΣΕΕΔΔ. Ακόμα θα διπλασιαστεί ο αριθμός των ελεγκτών (από 50 σε 100), ενώ θα ιδρυθούν και περιφερειακά γραφεία. Γενικότερα, η υπουργός ανακοίνωσε την πιλοτική λειτουργία των περιβόητων "υπηρεσιών μιας στάσης", όπου βέβαια προτεραιότητα έχει η εξυπηρέτηση των "επενδυτών".

  • Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της Β. Παπανδρέου ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλος βρήκε την ευκαιρία να "θυμίσει" ότι έχει εγκαταλειφθεί το πρόγραμμα μείωσης του δημοσίου τομέα κατά 2.000 ΝΠΔΔ και υπηρεσίες, καθώς και οι αποκρατικοποιήσεις.
Συνειδητές ευθύνες

Η κυβέρνηση, εδώ και 44 μέρες που διαρκούν οι ΝΑΤΟικοί βομβαρδισμοί, έχει ορθώσει το... δάχτυλό της και προσπαθεί να κρυφτεί από πίσω του. "Τι άλλο μπορούσαμε να κάνουμε;", "πρέπει να ισορροπήσουμε", "εμείς δε θέλαμε βομβαρδισμούς, αλλά...", είναι μερικά από τα στερεότυπα με τα οποία απαντούν οι κυβερνητικοί ιθύνοντες, όταν επισημαίνονται οι τεράστιες και βαριές ευθύνες που φέρουν για την ιμπεριαλιστική θηριωδία. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό και τους υφισταμένους του, η υπογραφή υπέρ των βομβαρδισμών, η υπογραφή κάτω από το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, η υπογραφή υπέρ του εμπάργκο κατά της Γιουγκοσλαβίας, η μετατροπή της Β. Ελλάδας σε προκεχωρημένο φυλάκιο του ΝΑΤΟ, η αποστολή του "Θεμιστοκλής" στην εμπόλεμη ζώνη, οι δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου μετά τις σφαγές των αμάχων, ότι "η δράση του ΝΑΤΟ είναι νόμιμη" στη Γιουγκοσλαβία, όλα αυτά - λέει η κυβέρνηση -, τα πράττει γιατί "δεν μπορεί να κάνει αλλιώς"... Ισχυρίζεται ότι έχει μπει μέχρι το λαιμό σε αυτό το βρώμικο πόλεμο γιατί έτσι υπηρετείται το "εθνικό συμφέρον"! Προφασίζεται και κινδυνολογεί πως αν δεν ενεργούσε ως πειθήνιος συνεργός του Κλίντον και των Ευρωπαίων "εταίρων", τότε η Ελλάδα θα "απομονωνόταν" και θα βρισκόταν ενώπιον "εθνικών κινδύνων"...

Η αλήθεια είναι ότι στην περίπτωση της κυβέρνησης δεν ισχύει ούτε καν εκείνο το "τραβάτε με κι ας κλαίω". Πρέπει εξ αρχής να τονιστεί πως τα όσα πράττει η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ δεν είναι προϊόν εξαναγκασμού. Η στάση της είναι αυτή που είναι, όχι γιατί η κυβέρνηση υποχρεώνεται από το ΝΑΤΟ να ενεργεί όπως ενεργεί, αλλά για έναν πολύ απλούστατο λόγο: Η κυβέρνηση συμφωνεί με το ΝΑΤΟ, συμφωνεί με τις ΗΠΑ, συμφωνεί με την ΕΕ, συμφωνεί, δηλαδή, με τους ιμπεριαλιστές δολοφόνους. Γι' αυτό συμπράττει και συμμετέχει στο έγκλημα. Η ελληνική κυβέρνηση, ως εκπρόσωπος της εγχώριας πλουτοκρατίας, είναι εκπρόσωπος εκείνων των ταξικών συμφερόντων, που θέλουν το μακελειό στη Γιουγκοσλαβία. Η κυβέρνηση εκπροσωπεί εκείνα τα συμφέροντα, που θέλουν να κερδίσουν από ένα νέο πλιάτσικο στα Βαλκάνια. Εκπροσωπεί τα συμφέροντα μιας ολιγαρχίας, που διεκδικεί ρόλο "μικροϊμπεριαλιστή" στην περιοχή. Εκπροσωπεί, παράλληλα, εκείνες τις ταξικές δυνάμεις, που στηρίζουν την εξουσία τους στο εσωτερικό της χώρας και στο γεγονός ότι έχουν και θέλουν να έχουν στο πλευρό τους τούς "συμμάχους". Με δυο λόγια, η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ πράγματι δεν μπορεί να πράξει αλλιώς, γιατί, αν έπραττε αλλιώς, δε θα ήταν κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ. Αν έπραττε αλλιώς, θα ήταν αναντίστοιχη με την πολιτική της. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι που υπαγορεύει τη ΝΑΤΟφροσύνη της και κανένας άλλος εξαναγκασμός.

"Και δεν υφίστανται κίνδυνοι για τη χώρα αν το ΠΑΣΟΚ απειθαρχήσει στις ΝΑΤΟικές υποχρεώσεις του;", κινδυνολογούν οι κυβερνώντες, επιδιώκοντας καθημερινά να δώσουν υπόσταση σε αβάσιμα ψευτοδιλήμματα του τύπου "με την αξιοπρέπεια ή με το ραγιαδισμό;". Η απάντηση έχει δοθεί πολλές φορές. Και με την εγκαθίδρυση της δικτατορίας το '67, και με τον "Αττίλα" το '74, και με τα Ιμια το '96. Η Αλέκα Παπαρήγα ήταν σαφής τη Δευτέρα στη Βουλή: Η αντίσταση στο ΝΑΤΟ έχει δυσκολίες, που όμως είναι λιγότερες από τους κινδύνους που γεννά για το λαό και τη χώρα η σύμπραξη με το ΝΑΤΟ, τόνισε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ