Πέμπτη 6 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ
Στην υπηρεσία της κυβέρνησης

Τον πλήρως ελεγχόμενο ρόλο του Σώματος Επιθεωρητών - Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης (ΣΕΕΔΔ) από την κυβέρνηση, καθώς και τη χρησιμοποίησή του ως οργάνου για την επιβολή του "ύψιστου στόχου", την "αύξηση της αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας" της κρατικής μηχανής, επιβεβαίωσε ο πρώτος ετήσιος απολογισμός, που παρουσιάστηκε χτες.

Στην πραγματικότητα το ΣΕΕΔΔ λειτούργησε ως ένα ακόμα γραφειοκρατικό εργαλείο της κυβέρνησης, το οποίο δικαιολογεί την ύπαρξή του με τη χιλιοδιαπιστωμένη καταγραφή των κακώς κειμένων στην κρατική μηχανή και τις σχετικές "προτάσεις" για την αντιμετώπισή τους προς την κυβέρνηση. Εξάλλου, όπως δήλωσε η υπουργός Εσωτερικών και Δημόσιας Διοίκησης κατά τη χτεσινή παρουσίαση, ο ρόλος του ΣΕΕΔΔ είναι να βοηθήσει την πολιτική ηγεσία στη βελτίωση της λειτουργίας της δημόσιας διοίκησης, ενώ ισχυρίστηκε ότι δεν έχει κατασταλτικό ρόλο.

Στο πρώτο χρόνο δράσης του Σώματος (Μάρτης '98 - Μάρτης '99) δόθηκαν 63 εντολές ελέγχου για διάφορες υποθέσεις και ολοκληρώθηκαν 55. Για 18 από αυτές έχει διαταχθεί ένορκη διοικητική εξέταση, ενώ 6 υποθέσεις, στις οποίες εντοπίστηκαν κατάχρηση εξουσίας, παράνομες διαδικασίες, αδιαφανείς διαδικασίες, κλπ., παραπέμφθηκαν στον εισαγγελέα.

Οι τομείς που κάλυψαν οι έλεγχοι των επιθεωρητών ήταν νοσηλευτικά ιδρύματα, ασφαλιστικοί φορείς, ΝΠΔΔ, νομαρχίες και δήμοι, εντοπίζοντας για πολλοστή φορά τις "δυσλειτουργίες" της κρατικής μηχανής και τις γνωστές αιτίες (έλλειψη στελέχωσης των δημοσίων υπηρεσιών, γραφειοκρατικές διαδικασίες, διοικητική ανεπάρκεια, κλπ.). Οσο για την τύχη των προτάσεων του Σώματος είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο το 10% υλοποιείται άμεσα!

Η Β. Παπανδρέου ανακοίνωσε ότι θα προωθηθεί νομοθετική ρύθμιση για την επιτάχυνση των εισαγγελικών ερευνών για την εκδίκαση των ποινικών αδικημάτων που αντιμετωπίζονται από το Σώμα, ενώ στο εξής θα συμμετέχεισε ένορκες εξετάσεις για παραβάσεις πειθαρχικού δικαίου των δημοσίων υπαλλήλων και εκπρόσωπος του ΣΕΕΔΔ. Ακόμα θα διπλασιαστεί ο αριθμός των ελεγκτών (από 50 σε 100), ενώ θα ιδρυθούν και περιφερειακά γραφεία. Γενικότερα, η υπουργός ανακοίνωσε την πιλοτική λειτουργία των περιβόητων "υπηρεσιών μιας στάσης", όπου βέβαια προτεραιότητα έχει η εξυπηρέτηση των "επενδυτών".

  • Σχολιάζοντας τις εξαγγελίες της Β. Παπανδρέου ο αρμόδιος τομεάρχης της ΝΔ Πρ. Παυλόπουλος βρήκε την ευκαιρία να "θυμίσει" ότι έχει εγκαταλειφθεί το πρόγραμμα μείωσης του δημοσίου τομέα κατά 2.000 ΝΠΔΔ και υπηρεσίες, καθώς και οι αποκρατικοποιήσεις.

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ