Πέμπτη 6 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Βόμβα" κατά του ΝΑΤΟ η ψήφος στο ΚΚΕ

Του Δημ. Κρεωνά, γραμματέα της Επιτροπής Περιοχής Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης του ΚΚΕ

- Τι σηματοδοτεί η σημερινή πολιτική συγκέντρωση στην Αλεξανδρούπολη για τη δράση της Οργάνωσης, αλλά και την περιοχή του Εβρου; Τι χαρακτήρα επιδιώκετε να πάρει;

- Είναι μια μεγάλη αντιπολεμική συγκέντρωση στα πλαίσια της προεκλογικής δράσης του Κόμματος. Είναι μια συγκέντρωση με πολυσήμαντο πολιτικό, αντιπολεμικό και προεκλογικό χαρακτήρα. Οι οργανώσεις της Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης εδώ και καιρό βρίσκονται σε έντονη αντιπολεμική - αντιιμπεριαλιστική δραστηριότητα. Ιδιαίτερα στον Εβρο, θεωρούμε ότι ήταν σημαντικές και σε σχέση με το πρόσφατο παρελθόν ιδιαίτερα μαζικές.

Οι εκδηλώσεις που ξετυλίχτηκαν με πρωτοστάτη το ΚΚΕ, αγκαλιάστηκαν πλατύτερα από τον αγωνιζόμενο λαό της περιοχής. Η σημερινή συγκέντρωση είναι μια δραστηριότητα εξ ορισμού αντιπολεμική, αντινατοϊκή, αντιιμπεριαλιστική και βέβαια δε θα μπορούσε να είναι έξω από τις εξελίξεις στη χώρα μας που έχουν επόμενο κρίσιμο σταθμό τις ευρωεκλογές. Αρα και προεκλογική.

- Επιδιώκετε να αποτελέσει ένα σταθμό της αντιπολεμικής δράσης των οργανώσεων στη Θράκη;

- Με μια έννοια ναι. Οι Κομματικές Οργανώσεις της περιοχής συνεχίζουν τη δράση τους για την αποκάλυψη του ρόλου του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στον πόλεμο ενάντια στη Γιουγκοσλαβία, και αυτοτελώς αλλά και μέσα από το μαζικό κίνημα, τις επιτροπές ειρήνης, τα συνδικάτα, όπως πρόσφατα με τη μεγάλη Πρωτομαγιάτικη εκδήλωση. Αυτή η δραστηριότητα θα συνεχιστεί και μετά την σημερινή συγκέντρωση, που τη θεωρούμε ως ένα πρώτο σταθμό και εκτιμούμε ότι θα συσπειρώσει, εκτός από την παραδοσιακή επιρροή του Κόμματος, και άλλους ανθρώπους που όλο το προηγούμενο διάστημα έδειξαν ότι επιβραβεύουν την πολιτική και τη δράση του ΚΚΕ, όχι μόνο στα λόγια αλλά και με τη συμμετοχή τους στο κίνημα που ξεσηκώθηκε με πρωτοστάτη το ΚΚΕ.

- Ποια είναι η δράση των άλλων κομμάτων στην περιοχή σας αυτή την περίοδο;

- Οι κυβερνητικές δυνάμεις ανησύχησαν και έδειξαν το αληθινό τους πρόσωπο. Επεσαν οι μάσκες, πρώτα της κυβέρνησης, που αναγκάστηκε να ενεργοποιήσει τον αυταρχικό μηχανισμό της απέναντι στο αντιπολεμικό κίνημα, αλλά και των άλλων κομμάτων, που μόνο στα λόγια καταδικάζουν τη βάρβαρη ιμπεριαλιστική πολιτική. Μάλιστα εκπρόσωποί τους αφού αρχικά επιδίωξαν να ενσωματώσουν στη λογική τους τις όποιες αντιδράσεις και εκδηλώσεις, τώρα πλέον τάσσονται ανοιχτά ενάντια στην παραπέρα ανάπτυξη της αντινατοϊκής δράσης. Πίσω από το προσκήνιο, το παρασκήνιο αποκαλύπτει τον υπονομευτικό τους ρόλο. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας, ορισμένοι εκπρόσωποι της ΝΔ (Ροδόπη και Εβρο) επιχειρούν να πείσουν το λαό πως δεν πρέπει να φανεί ότι υπάρχει ανησυχία στη Θράκη προκειμένου να μην ανακοπεί το ψευδεπίγραφο στην ουσία, κυβερνητικό σενάριο ανάπτυξης. Στην πραγματικότητα φοβούνται πως το αντιπολεμικό κίνημα θα μετεξελιχθεί σε πολιτικό κίνημα ενάντια στις επιλογές τους. Γι' αυτό θέλουν το λαό στη γωνία, και όχι στους δρόμους.

- Γιατί ο λαός του Εβρου πρέπει να συμμετέχει σήμερα στη συγκέντρωση και να δώσει την ψήφο του στο ΚΚΕ;

- Γιατί η ψήφος στο ΚΚΕ θα αποτελέσει μια αποφασιστική "βόμβα" κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, κατά της κυβέρνησης και των κομμάτων που στηρίζουν τις επιλογές της. Στόχος είναι η αγωνιστική διάθεση του λαού να μεταπλαστεί σε όπλο κατά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, σε όπλο υπέρ των λαών των Βαλκανίων. Γι' αυτό μόνη διέξοδος είναι η πολιτική ενίσχυση και η ψήφος στο ΚΚΕ.

Α. Α.


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ