ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 6 Μάη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΓΙΑ ΤΟ ΕΜΠΑΡΓΚΟ
"Να σε κάψω Γιάννη, να σ' αλείψω μέλι"

Τη γνωστή λογική της "απομόνωσης" επιχείρησε να προβάλει χτες στη Βουλή ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Δημήτρης Αποστολάκης, σχετικά με τη συναίνεση της ελληνικής κυβέρνησης στην επιβολή εμπάργκο στη Γιουγκοσλαβία, απαντώντας σε σχετική Ερώτηση του βουλευτή του ΚΚΕ, Στρατή Κόρακα.Μάλιστα κατηγόρησε τον βουλευτή ότι είναι επικριτικός στην Ερώτησή του, "αλλά δε λαμβάνει υπόψη ότι ούτε οι Σέρβοι αιτιώνται κατά αυτόν τον τρόπο την κυβέρνηση. Δέχονται ότι βοηθούμε σε κάθε περίπτωση. Σήμερα μάλιστα ακούστηκε ότι εκτιμούν ιδιαίτερα την παρουσία του Κάρολου Παπούλια στο Βελιγράδι και θεωρούν τη στάση του παρά πολύ σημαντική" πρόσθεσε. Για την απόφαση του εμπάργκο τόνισε ότι "η ελληνική κυβέρνηση κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες να μη ληφθεί αυτή η απόφαση για εμπάργκο, αλλά μετά την υποχώρηση της Ιταλίας μείναμε δραματικά μόνοι σε αυτή τη θέση. Υποχρεωθήκαμε να συναινέσουμε".

Παίρνοντας στη συνέχεια το λόγο ο Στρατής Κόρακας, απευθυνόμενος προς τον υφυπουργό Αμυνας τόνισε ότι δε δόθηκε απάντηση στο ερώτημα σε ποια νομοθετική βάση στηρίζεται το εμπάργκο. Οπως είπε "εσείς μιλήσατε για γενικώς παραδεγμένη θέση της ελληνικής κυβέρνησης, ότι η Γιουγκοσλαβία μάς δέχεται κλπ. Ξέρετε τι μου θυμίζει αυτό; "Να σε κάψω Γιάννη, να σε αλείψω λάδι". Τι θέλετε να κάνουν, κ. υπουργέ; Αυτοί δέχονται όποιον πάει εκεί και θέλει να μιλήσει μαζί τους".

Συνέχισε λέγοντας ότι "ο "Θεμιστοκλής" σίγουρα δεν κάνει κρουαζιέρες και από το 1992 που είναι η δύναμη του ΝΑΤΟ εκεί, είναι για ελέγχους και για επιβολή του γενικότερου εμπάργκο που είχε αποφασιστεί από τότε. Τώρα λοιπόν πάει για να πάρει μέρος σε νηοψίες. Εχουμε λοιπόν ομόφωνο εμπάργκο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ, με πλήρη συνενοχή και ευθυγράμμιση της κυβέρνησης μας και έτσι προστίθεται στο ενεργητικό της κυβέρνησης μία ακόμα επιθετική πράξη κατά της μαρτυρικής γειτονικής Γιουγκοσλαβίας. Σε αυτά τα πλαίσια το εμπάργκο, ο αποκλεισμός πετρελαίου, απλώς αποτελεί συνέχιση αυτής της επιθετικής ενέργειας, ένα έγκλημα σε βάρος αυτού του λαού και η επίκληση των εξαιρέσεων για ανθρωπιστικούς λόγους ηχεί περίεργα και αποτελεί τουλάχιστον ειρωνεία στη σημερινή κατάσταση". Ο βουλευτής του ΚΚΕ κατέληξε τονίζοντας πως "υπάρχει προηγούμενο αποφάσεων του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης υπέρ της Νικαράγουα και κατά των ΗΠΑ, που μπορούσε να επικαλεστεί η ελληνική κυβέρνηση για να αποφύγει αυτή την ιστορία".

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ

Υπέγραψε και το υπόλοιπο "πακέτο" του εμπάργκο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ (του ανταποκριτή μας ΒΗΣ. ΓΚΙΝΙΑ). -

Η ελληνική κυβέρνηση, μετά το γενικευμένο ευρωπαϊκό εμπάργκο πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων, συνυπέγραψε χτες και το υπόλοιπο "πακέτο" οικονομικού και πολιτικοδιπλωματικού ασφυκτικού αποκλεισμού της Γιουγκοσλαβίας. Ο Ελληνας πρέσβης, μόνιμος αντιπρόσωπος, Λ. Τσίλας αποδέχτηκε τον ολοκληρωτικό αποκλεισμό και η απόφαση ελήφθη ομόφωνα στο χτεσινό ΚΟΡΕΠΕΡ στις Βρυξέλλες. Το πετρελαϊκό εμπάργκο έχει ήδη τεθεί σε ισχύ. Το "πακέτο" ολοκληρωτικού αποκλεισμού είχε ήδη υιοθετηθεί ομόφωνα από τους 15 υπουργούς Εξωτερικών στο Λουξεμβούργο (26 Απρίλη) και μετά τη χτεσινή απόφαση θα τεθεί σύντομα σε ισχύ με ξεχωριστούς "εφαρμοστικούς κανονισμούς", που έχει ήδη ετοιμάσει η Κομισιόν. Ο αποκλεισμός περιλαμβάνει τα εξής: 1) "Παγώνουν όλα τα περιουσιακά στοιχεία που διατηρεί στα 15 ευρωπαϊκά κράτη - μέλη η Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γιουγκοσλαβίας, ο Πρόεδρος Σλ. Μιλόσεβιτς, η οικογένειά του, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι και όλοι όσοι διατηρούν σχέσεις "με το καθεστώς". 2) Απαγορεύονται όλες οι μετακινήσεις προς τα 15 κράτη - μέλη του προέδρου Σλ. Μιλόσεβιτς, της οικογένειάς του, των μελών της κυβέρνησης και "ιδιωτών" που έχουν περιληφθεί σε "μαύρη λίστα", ως φίλα προσκείμενοι "προς το καθεστώς". 3) Απαγορεύεται κάθε μορφής επένδυση στο σύνολο της γιουγκοσλαβικής επικράτειας, καθώς και κάθε μορφή "ενίσχυσης" (υπηρεσίες, αγαθά, εξοπλισμός) από τα 15 κράτη - μέλη, η οποία θα μπορούσε, ενδεχομένως, να χρησιμοποιηθεί "για την αποκατάσταση των ζημιών" από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς. 4) Επιβάλλεται πλήρης αεροπορικός αποκλεισμός των πτήσεων των 15 κρατών - μελών προς και από τη Γιουγκοσλαβία. Σύμφωνα με ελληνικές διπλωματικές πηγές των Βρυξελλών, η κυβέρνηση, αφού συναίνεσε στον "ομόφωνο" αποκλεισμό, διαφοροποιήθηκε όσον αφορά τις νηοψίες των πλοίων με σημαία των 15 κρατών - μελών στην Αδριατική θάλασσα. Η αρχική πρόταση της Βρετανίας ήταν να υπάρξει "κοινή απόφαση" για "οικειοθελή" αποδοχή από τα ευρωπαϊκά πλοία ενδεχόμενης νηοψίας από ΝΑΤΟικά πολεμικά μέσα που περιπολούν στην Αδριατική. Η ελληνική κυβέρνηση διαφοροποιήθηκε αντιδρώντας σε "κοινή θέση" της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τις νηοψίες. Σύμφωνα με τις ελληνικές διπλωματικές πηγές αυτό σημαίνει ότι τα 14 κράτη - μέλη αποδέχονται "οικειοθελώς" ενδεχόμενη ΝΑΤΟική νηοψία σε πλοία που φέρουν τη σημαία τους, ενώ η Ελλάδα όχι. Το όλο ζήτημα δεν έκλεισε αφού οι νηοψίες θα πρέπει να συζητηθούν και στο ΝΑΤΟ, που επιθυμεί από καιρό να καταστήσει την Αδριατική "κλειστή ΝΑΤΟική λίμνη".

Παραμένει αδιευκρίνιστο αν η χθεσινή ελληνική διαφοροποίηση στην ΕΕ αποτελεί, εκ του ασφαλούς κίνηση - πυροτέχνημα για εσωτερική κατανάλωσηή πραγματική στροφή της ελληνικής διπλωματίας. Το ΝΑΤΟ θα δείξει και θα αποδείξει...

Η Ελλάδα έχει εμπλακεί στις χερσαίες επιχειρήσεις

Επίκαιρες Ερωτήσεις του ΚΚΕ για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα της προετοιμασίας χερσαίας εισβολής στη Γιουγκοσλαβία και της συμμετοχής Ελλήνων αεροπόρων στα ΝΑΤΟικά ΑΒΑΚΣ, που εντοπίζουν γιουγκοσλαβικούς στόχους

Στη Βουλή, με Επίκαιρη Ερώτηση προς τον υπουργό Εθνικής Αμυνας, φέρνει το θέμα της εμπλοκής της Ελλάδας στην προετοιμασία των ΝΑΤΟικών δυνάμεων για χερσαίες επιχειρήσεις κατά της Γιουγκοσλαβίας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Στρ. Κόρακας.

"Σύμφωνα με πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, τονίζει ο βουλευτής του ΚΚΕ, είναι ήδη έτοιμα τα επιχειρησιακά σχέδια του ΝΑΤΟ για τις χερσαίες επιχειρήσεις στο Κόσσοβο.

Με δεδομένες τις διάφορες ανακοινώσεις της κυβέρνησης, ότι δεν πρόκειται να γίνουν χερσαίες επιχειρήσεις και τις διακηρύξεις για μη εμπλοκή της χώρας μας σε χερσαίες επιχειρήσεις, ερωτάται ο κ. υπουργός:

- Τι στάση κράτησαν οι εκπρόσωποι της Ελλάδας στα επιτελεία του ΝΑΤΟ όταν γίνονταν οι σχετικές επεξεργασίες;

- Αν θα σταματήσει η διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη Θεσσαλονίκη και αλλού, τα οποία σύμφωνα με καταγγελίες έχουν ήδη ξεπεράσει τις 13.000, και τα οποία ανά πάσα στιγμή μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ανάπτυξη χερσαίων δυνάμεων του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία;".

Ελληνες στα ΑΒΑΚΣ

Σε άλλη Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε προς τον υπουργό Αμυνας ο βουλευτής του ΚΚΕ Μπ. Αγγουράκης,επαναφέρει το θέμα της συμμετοχής ελληνικών πληρωμάτων στα ιπτάμενα ραντάρ του ΝΑΤΟ τύπου ΑΒΑΚΣ που εντοπίζουν στόχους στη Γιουγκοσλαβία.

"Στα ΝΑΤΟικά αεροπλάνα ΑΒΑΚΣ, τονίζεται στην Επίκαιρη Ερώτηση, τα οποία παίζουν αποφασιστικό ρόλο για την πραγματοποίηση των βάρβαρων βομβαρδισμών που εξαπολύουν εναντίον του γιουγκοσλαβικού λαού οι ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, συμμετέχουν και "ελληνικά πληρώματα διεσπαρμένα σε όλα την Ευρώπη",δήλωσε στις 26-4-99 ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας Δ. Αποστολάκης, κατά τη συζήτηση στη Βουλή της 900/20-4-99 Επίκαιρης Ερώτησης". Και ερωτάται ο υπουργός Αμυνας:

"Εξακολουθεί η κυβέρνηση να επιμένει ότι η χώρα μας δεν έχει άμεση στρατιωτική εμπλοκή στην ιμπεριαλιστική επέμβαση στα Βαλκάνια, όταν δέχεται ότι στα αεροπλάνα ΑΒΑΚΣ, τα οποία στηρίζουν τις επιχειρήσεις που πραγματοποιεί το ΝΑΤΟ ενάντια στο γιουγκοσλαβικό λαό, συμμετέχουν και ελληνικά πληρώματα;

Πόσα είναι τα στελέχη της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας που έχουν τεθεί στη διάθεση του ΝΑΤΟ και συμμετέχουν στις επιχειρήσεις των αεροπλάνων ΑΒΑΚΣ εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, σε ποιες μονάδες υπηρετούν και σε ποιες χώρες;".

Κι άλλοι ΝΑΤΟικοί στο Ακτιο

Με μεγάλη ευκολία και απλοχεριά σκορπίζουν οι κυβερνητικοί και άλλοι αρμόδιοι τις διαβεβαιώσεις, ότι η Ελλάδα δεν έχει καμιά εμπλοκή στους εγκληματικούς βομβαρδισμούς ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Διαβεβαιώσεις, που ο καθένας γνωρίζει, πλέον, πόσο αξίζουν, αφού η χώρα και, ιδιαίτερα, η Βόρεια Ελλάδα, έχει μετατραπεί σε ξέφραγο αμπέλι, χάρις των "συμβατικών υποχρεώσεων" προς το συνδικάτο του εγκλήματος.

Πέρα απ' αυτό, όμως, συμβαίνουν κι άλλα πράγματα, στα οποία οι αρμόδιοι πρέπει να δώσουν σαφείς και καθαρές απαντήσεις. Οπως, για παράδειγμα, ότι η βάση του Ακτιου ετοιμάζεται να υποδεχτεί μια ΝΑΤΟική δύναμη, ορισμένων εκατοντάδων ανδρών. Γιατί έρχονται; Τι θα κάνουν; Ποια η σχέση τους, με τον ακήρυκτο και φονικό πόλεμο στη γειτονική μας χώρα;

Αυτά και άλλα ερωτήματα ζητούν απαντήσεις. Περιμένουμε.

ΑΣΚΗΣΗ "ΤΟΞΟΤΗΣ"
Σε ήπιο κλίμα

Σε "ήπιο κλίμα" από πλευράς τουρκικών αντιδράσεων, εξελίχθηκε χτες η ελληνική αεροναυτική άσκηση "ΤΟΞΟΤΗΣ", η οποία ολοκληρώνεται σήμερα στην περιοχή του FIR Αθηνών και Λευκωσίας. Στην άσκηση που εντάσσεται στα πλαίσια του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδας - Κύπρου, πήραν χτες μέρος 25 ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη και 2 φρεγάτες που κινήθηκαν στη θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Κύπρου.

Ελληνικά μαχητικά στα πλαίσια της άσκησης προσέγγισαν χτες το πρωί την αεροπορική βάση της Πάφου στην Κύπρο, όπου πραγματοποίησαν εικονικές βυθίσεις και προσβολές στόχων σε συνδυασμό με αντίστοιχη άσκηση της κυπριακής αεράμυνας. Τα 4 ελληνικά μαχητικά τύπου "F - 16", στη συνέχεια κατευθύνθηκαν προς το όρος Τρόωδος και ακολούθως προς τη Λάρνακα. Στον εναέριο χώρο της Κύπρου παρέμειναν για 15 περίπου λεπτά και ακολούθως επέστρεψαν στη βάση τους. Οπως πάντα επισημαίνεται, η υποβαθμισμένη παρουσία των ελληνικών μαχητικών στην Κύπρο, αποτελεί μια ακόμα έμπρακτη απόδειξη της αποδυνάμωσης του ενιαίου αμυντικού δόγματος μετά και τη ματαίωση της εγκατάστασης των ρωσικών αντιαεροπορικών πυραύλων "S - 300".

Από την τουρκική πλευρά η αντίδραση περιορίστηκε σε 3 παραβάσεις του ελληνικού FIR από τρεις σχηματισμούς ισάριθμων ζευγών τουρκικών μαχητικών τα οποία και αναχαιτίστηκαν από ελληνικά μαχητικά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ