ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 7 Μάη 1999
Σελ. /40
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ
Οργή για την απόφαση του Αρείου Πάγου

Ως προάγγελος της διάλυσης του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης από την κυβέρνηση, καταγγέλλεται από το ΠΑΜΕ η απόφαση του Αρείου Πάγου για τη συνταξιοδοτική "ισότητα" ανδρών και γυναικών στα 65!

Απόφαση - προάγγελο και αρωγό, των αντιασφαλιστικών επιλογών της κυβέρνησης, πήρε ο Αρειος Πάγος, σύμφωνα με την οποία στα πλαίσια της ισότητας μπορούν οι γυναίκες να συνταξιοδοτούνται στα 65 χρόνια τους, αντί στα 60,που ισχύει σήμερα ή στα 58 αν έχουν διανύσει 35ετία!

Ο Αρειος Πάγος αποφάσισε ότι ο εργοδότης δεν μπορεί να απομακρύνει εργαζόμενη από την εργασία της, μόνο και μόνο επειδή δικαιούται σύνταξη. Συνακόλουθα, όμως, έκρινε αντισυνταγματικές ρυθμίσεις, νόμους, αποφάσεις που κάνουν διαχωρισμό στις ηλικίες συνταξιοδότησης γυναικών και ανδρών! Στο σκεπτικό της απόφασης σημειώνεται πως "όταν από τον νόμο ορίζονται διαφορετικά όρια ηλικίας για τη συνταξιοδότηση ανδρών και γυναικών, εισάγεται διάκριση βασιζόμενη στο φύλο και μη δικαιολογούμενη από σοβαρό λόγο, αναγόμενο στις βιολογικές ή ψυχικές ιδιαιτερότητες της γυναίκας ή του άνδρα, ώστε το φύλο να συνιστά παράγοντα αποφασιστικής σημασίας". Η απόφαση αυτή - την επανέφερε χτες το ΒΗΜΑ, ενώ είχε γραφτεί στο "Ρ" και σε άλλες εφημερίδες ένα μήνα νωρίτερα - βασίστηκε στο άρθρο 4 του Συντάγματος περί ισότητας και στο νόμο 1414/1984 με τον οποίο κυρώθηκε η σχετική οδηγία 76/207/ΕΟΚ.

Σε ανακοίνωσή της, η γραμματεία του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου,τονίζει: "Η περιβόητη ισότητα των δυο φύλων - μια εντελώς τυπική ισότητα - αποτέλεσε πρόσφατα το πρόσχημα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, αλλά και στο δικό μας Αρειο Πάγο, ώστε να δοθεί νέο χτύπημα στα εναπομείναντα κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματά μας.

Με αυτό το πρόσχημα ο Αρειος Πάγος αποφάσισε, ότι οι γυναίκες θα συνταξιοδοτούνται στα 65 χρόνια. Η απόφαση αυτή είναι ενταγμένη στη γενικότερη λογική της κυβέρνησης, η οποία εκπορεύεται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και στοχεύει στη διάλυση του ασφαλιστικού συστήματος και στην ισοπέδωση όλων των ασφαλισμένων - ανδρών και γυναικών - σε ένα κοινωνικό - ασφαλιστικό μεσαίωνα. Αλλωστε αυτό το προανάγγειλε ο υπουργός Εργασίας στο πρόσφατο συνέδριο της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Ασφαλιστικά Ταμεία, όπου τόνισε ότι τα νέα ασφαλιστικά μέτρα θα προκαλέσουν κραδασμούς στην κοινωνία. Σ' αυτή της την πορεία η κυβέρνηση βρίσκει συμμάχους και τις συμβιβασμένες συνδικαλιστικές πλειοψηφίες σε ΓΣΕΕ - ΑΔΕΔΥ στους διαβόητους κοινωνικούς διαλόγους.

Εμπρακτα πλέον και σε ελάχιστο χρόνο αποδείχτηκε, ότι και η νέα Συμφωνία του Αμστερνταμ, θα φέρει μεγαλύτερα δεινά στους εργαζόμενους.

Το ΠΑΜΕ καλεί τους εργαζόμενους, μέσα από συσπειρώσεις και συντονισμούς να αντιτάξουν το δικό του μέτωπο, ώστε να αποτρέψουμε τις αντιασφαλιστικές κυβερνητικές επιλογές και να κατακτήσουμε νέα ασφαλιστικά δικαιώματα, αντίστοιχα των σημερινών αναγκών".

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας,δήλωσε ότι η κυβέρνηση σέβεται τα ώριμα ασφαλιστικά δικαιώματα, αλλά και ότι αντιλαμβάνεται την "ανάγκη προσαρμογής στις τάσεις που επικρατούν παγκοσμίως" και ότι το θέμα αυτό δεν απασχολεί τώρα την κυβέρνηση, αποφεύγοντας να πει πότε θα την απασχολήσει...

Ο πρόεδρος της ΓΣΕΕ Χ. Πολυζωγόπουλος,δήλωσε ότι το καθεστώς συνταξιοδότησης των γυναικών "δεν επιτρέπεται να αλλάξει προς το δυσμενέστερο", ότι δεν πρέπει να αλλάξουν προς τα πάνω τα όρια συνταξιοδότησης, αλλά ζητά... "ευρύ κοινωνικό διάλογο" για τις αλλαγές που θα γίνουν..!

Κατέρρευσαν οι στημένες κατηγορίες

Αθώους κήρυξε το Τριμελές Πρωτοδικείο Πειραιά συνδικαλιστές της Ζώνης

Σαν "χάρτινος πύργος" κατέρρευσε το ανυπόστατο κατηγορητήριο σε βάρος των προέδρων τριών σωματείων της Ναυπηγοεπισκευαστικής Ζώνης,του πρώην γραμματέα του ΕΚ Πειραιά και δυο ακόμα εργαζομένων, για τα γεγονότα του Οκτώβρη του 1995 έξω από το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, όταν εργάτες και άνεργοι που πραγματοποιούσαν ειρηνική διαδήλωση, χτυπήθηκαν από τα ΜΑΤ! Ετσι, χτες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Πειραιά αποφάσισε την αθώωση και των έξι κατηγορουμένων. Να σημειωθεί, πάντως, ότι ο Εισαγγελέας της έδρας κ. Μπρακουμάτσος ζήτησε την ενοχή του Ι. Πουντίδη προέδρου του Συνδικάτου Μετάλλου Πειραιά και του Γ. Μανουσογιαννάκη προέδρου του ναυτεργατικού σωματείου "ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ" και πρώην γραμματέας του ΕΚΠ!

Η δίκη ξεκίνησε λίγο μετά τις 9,ενώ μέσα στην αίθουσα του δικαστηρίου αλλά και έξω βρίσκονταν εκατοντάδες εργαζόμενοι και άνεργοι της Ζώνης. Την αλληλεγγύη και συμπαράστασή τους εξέφρασαν και συνδικαλιστές από άλλα σωματεία που συμμετέχουν στη Συντονιστική Επιτροπή Εργατικών και Συνταξιουχικών Σωματείων του Πειραιά.

Οι μάρτυρες κατηγορίας, που ήταν δυο αξιωματικοί της Ασφάλειας εκ των οποίων ο ένας ήταν ο κ. Φωτάκης πρώην διευθυντής Ασφάλειας Πειραιά, δεν μπορούσαν σε κανένα σημείο να επιβεβαιώσουν τις κατηγορίες, δηλαδή παρακώλυση συγκοινωνίας, απείθεια και θρασύτητα κατά της αρχής.

Στην κατάθεσή του του ο Ι. Πουντίδης τόνισε μεταξύ άλλων: "Θεωρώ ότι αυτή η δίωξη που ασκείται σε βάρος μας δεν είναι ανεξάρτητη από την απόφαση της κυβέρνησης να μετατρέψει το λιμάνι του Πειραιά σε Ανώνυμη Εταιρία και να βάλει "λουκέτο" στη Ζώνη". Ο Γ. Μανουσογιαννάκης τόνισε με τη σειρά του:"Εκείνη τη μέρα η κυβέρνηση είχε αποφασίσει να χτυπήσει την κινητοποίηση. Ολα τα άλλα είναι λεπτομέρειες. Χαρακτηριστικό είναι ότι εκείνο το απόγευμα ο εισαγγελέας, που ήταν παρών, σε ερώτησή μου αν έχουν εντολή να χτυπήσουν, είπε ότι δεν έχει τέτοιο δικαίωμα".

"Είχαμε να επιλέξουμε ανάμεσα σε δυο δρόμους. Ο ένας είναι ο δρόμος της κυβέρνησης να κλείσει τη Ζώνη και να μας διαλύσει και ο άλλος είναι ο δρόμος του αγώνα για το μεροκάματο. Εμείς επιλέξαμε τον δεύτερο και αυτό θα συνεχίσουμε να κάνουμε", είπε ο Μ. Ξυδιάς πρόεδρος του σωματείου εργαζομένων στη ΝΑΥΣΙ.Ο πρόεδρος του Σωματείου Ηλεκτρολόγων πλοίωνΘ. Παναγιωτόπουλος,σημείωσε με τη σειρά του ότι δε δέχεται τις κατηγορίες και πρόσθεσε ότι εκείνη τη μέρα, ενώ ακόμα γινόντουσαν διαπραγματεύσεις με την Αστυνομία, λίγο πριν αποχωρήσουν οι συγκεντρωμένοι, δέχτηκαν χτύπημα από τα ΜΑΤ. Ως μάρτυρες υπεράσπισης κατέθεσαν ο Δήμαρχος Περάματος Γ. Πατσιλινάκος,ο Γ. Χαβελές εκπρόσωπος των εργοδοτών και ο Μ. Σημαντίρης αντιπρόεδρος του Συνδικάτου Μετάλλου.

Ωράριο "σούπερ μάρκετ" στις τράπεζες

Σήμερα το ΓΣ της ΟΤΟΕ κρίνει τη συμφωνία του ψευδεπίγραφου "35ωρου", της νέας συλλογικής σύμβασης

Ωράριο εργασίας "σούπερ μάρκετ" προωθείται στις τράπεζες, καθώς χθες, στα πλαίσια της συνάντησης ΟΤΟΕ - Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών για την υπογραφή της κλαδικής συλλογικής σύμβασης εργασίας των τραπεζοϋπαλλήλων,συμφωνήθηκε κατ' αρχήν η πιλοτική εφαρμογή ενός ψευδεπίγραφου "35ωρου".Σήμερα θα συνεδριάσει το Γενικό Συμβούλιο της ΟΤΟΕ, για να κρίνει τη συμφωνία, την οποία υποστηρίζουν η ΠΑΣΚΕ και η παράταξη του Α. Πουλαρίκα. Η συμφωνία προβλέπει την εφαρμογή του "35ωρου" από την 1 Αυγούστου 1999 σε δυο υποκαταστήματα κάθε τράπεζας, για 8 μήνες. Το ωράριο συναλλαγών θα διαρκεί από τις 8 το πρωί έως τις 4 το απόγευμα και το ωράριο εργασίας από τις 7.45 έως τις 5 το απόγευμα. Ωστόσο, για να καλυφθεί το νέο ωράριο εργασίας που επιβάλλουν οι τραπεζίτες, εξετάζεται η απασχόληση τραπεζοϋπαλλήλων με μερική απασχόληση ή με υπερεργασία,καθώς ισχυρή είναι η πιθανότητα 8ωρης εργασίας σε τετραήμερη βάση, με εύλογες - δυσμενείς- αναδιατάξεις στο χρόνο εργασίας. Το σχέδιο αυτό, προτάθηκε από τους τραπεζίτες για να "ελαστικοποιήσουν" τις εργασιακές σχέσεις και τον χρόνο εργασίας στις τράπεζες, προκειμένου - όπως ισχυρίζονται - να μπορέσουν να ανταποκριθούν στον... "ανταγωνισμό" και στις πρόσθετες απαιτήσεις από την είσοδο της χώρας στην ΟΝΕ.

Με τη συμφωνία της αυτή, η πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, βάζει τους τραπεζοϋπάλληλους στο "χορό" του ανταγωνισμού για την εξυπηρέτηση των συμφερόντων των τραπεζών, επιτρέποντας έτσι και την παραπέρα αποδιάρθρωση των εργασιακών σχέσεων.

Το "αντάλλαγμα" που προσφέρουν οι τραπεζίτες, προκειμένου να "χρυσωθεί το χάπι" για τους τραπεζοϋπάλληλους, είναι μια μικρή αύξηση αποδοχών. Οι τραπεζίτες "βελτίωσαν" την προηγούμενη πρότασή τους, η οποία κινούνταν στα όρια της Εθνικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, δίνοντας αυξήσεις 3,4% για το 1999 σε μια δόση και 2,4% για το 2000, επίσης σε μια δόση. Διορθωτικό ή άλλες ρήτρες σε σχέση με τον πραγματικό πληθωρισμό της διετίας, δεν προβλέπονται σε αυτή την πρόταση, η οποία έτσι κι αλλιώς απέχει από την ουσιαστική κάλυψη των αυξημένων αναγκών των τραπεζοϋπαλλήλων.

Η ΕΣΑΚ Τραπεζών,έχει καταγγείλει τα "σενάρια" για την εφαρμογή αυτού του "35ωρου", έχει προτείνει ωράριο εργασίας 8πμ με 3μμ,διαμόρφωση του κατώτερου μισθολογικού κλιμακίου στις 250.000 δρχ. και έχει επικρίνει την πλειοψηφία της ΟΤΟΕ, επειδή κράτησε τους τραπεζοϋπάλληλους παθητικούς παρατηρητές της διαπραγμάτευσης.

"Λουκέτο" εν όψει

Με "λουκέτο" απειλείται το εργοστάσιο καλλυντικών "Κοντόπουλος ΑΕ" στον Αλιμο και οι 160 εργαζόμενοι που απασχολεί ετοιμάζονται να πάρουν το δρόμο για την ανεργία. Το τελευταίο διάστημα παρουσιάζονται συνεχείς καθυστερήσεις στην καταβολή των μισθών, με αποτέλεσμα ο εργοδότης να οφείλει σε κάθε εργαζόμενο 1,5 με 2 μισθούς.

Για το θέμα αυτό πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί τριμερής συνάντηση στο υπουργείο Εργασίας, με τη συμμετοχή του υφυπουργού. Ο εργοδότης ισχυρίστηκε πως αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα και σημείωσε πως σχεδιάζει να πουλήσει τμήμα του ακινήτου που διαθέτει στον Αλιμο. Αν δεν πουληθεί, σημείωσε είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει να λειτουργήσει το εργοστάσιο.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ