ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Οχι" νέο Βιετνάμ στη Γιουγκοσλαβία

Σε έκκλησή του - η οποία κυκλοφορεί από την αρχή του πολέμου - το "Διεθνές Κέντρο Δράσης" απευθύνεται προς τους Αμερικανούς στρατιώτες που θα κληθούν να πάρουν μέρος σε πιθανή επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, θυμίζει την εμπειρία του Βιετνάμ και καλεί και τους στρατιώτες να αντισταθούν στον πόλεμο, να μη δεχτούν να δολοφονήσουν ένα λαό που δεν απειλεί τη χώρα τους. Χαρακτηριστικά σημειώνεται:

"Αν - και οι στρατηγοί μιλάνε ήδη για αυτό - σε στείλουν στη Γιουγκοσλαβία να σκοτώσεις, να ξέρεις ότι θα συναντήσεις έναν ολόκληρο πληθυσμό που είναι έτοιμος να σε αντιμετωπίσει. Νομίζεις ότι η Γιουγκοσλαβία είναι μικρή, όμως στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου οι παρτιζάνικες δυνάμεις της έβαλαν κάτω 300.000 στρατιώτες του Γερμανικού Στρατού και τους νίκησαν".

Και η έκκληση συνεχίζει ανακαλώντας μνήμες από το Βιετνάμ:

"Στις διαδηλώσεις που διοργανώνουμε στις ΗΠΑ ενάντια στους αμερικάνικους βομβαρδισμούς, εκατοντάδες ανθρώπων διαδηλώνουν ότι το "Κόσσοβο είναι Βιετνάμ". Φέρνει στη μνήμη την τελευταία φορά που ο αμερικανικός στρατός προσπάθησε να καταλάβει μια ξένη χώρα. Ολο το Βιετνάμ ξεσηκώθηκε και τον έστειλε από κει που ήρθε.

Στη διάρκεια του πολέμου αυτού ένας Αμερικανός αξιωματικός - ο Γουίλιαμ Κάλεϊ - οδήγησε τα στρατεύματά του να καίνε χωριά, να σκοτώσουν 330 γυναικόπαιδα. Ο Κάλεϊ τράβηξε παραπέρα την εντολή του Πενταγώνου, χτυπώντας άμαχο πληθυσμό. Θηριωδίες σαν αυτές οδήγησαν πολλούς στρατιώτες στην εξάρτηση από τα ναρκωτικά, την αυτοκτονία και τα ψυχολογικά προβλήματα και καταπτώσεις. Ομως υπήρχαν και οι στρατιώτες που αντιστάθηκαν. Χιλιάδες από αυτούς αρνήθηκαν να πάρουν μέρος σε τέτοιες ενέργειες, μερικοί οργάνωσαν την πάλη τους ενάντια στον άδικο πόλεμο και μερικοί προσχώρησαν στην άλλη πλευρά. Γύρω στις 55.000 Αμερικάνοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση στην άλλη άκρη του κόσμου".

Και η έκκληση καταλήγει: "Εχεις ακόμα την ευκαιρία να αντισταθείς σε αυτό τον πόλεμο πριν γίνεις και εσύ στόχος. Εχεις τη δύναμη να σταματήσεις τον άδικο πόλεμο του Πενταγώνου κατά της Γιουγκοσλαβίας".

Αντίστοιχο μήνυμα απευθύνουν τα μέλη της "Μπριγάδας για το σταμάτημα του Πολέμου", το οποίο διακινούν έξω από τις στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ σε πολλές χώρες και το οποίο υπογράφουν 28 βετεράνοι του Βιετνάμ, αξιωματικοί στρατιώτες και αγωνιστές της δεκαετίας του '70, αλλά και δύο Ρώσοι στρατιωτικοί που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στον πόλεμο της Τσετσενίας. Το σύνθημά τους είναι: "Να σταματήσουμε τον πόλεμο στην Ευρώπη, να αρνηθούμε να στηρίξουμε αυτό το νέο κύμα βαρβαρότητας, οι άνθρωποι στα Βαλκάνια δεν είναι εχθροί μας, πείτε "όχι" στον πόλεμο, οργανώστε την αντίσταση!".

Το Ψήφισμα

Αναλυτικά το ψήφισμα της συνάντησης έχει ως εξής:

"Από τον "ψυχρό πόλεμο" έχουμε πλέον περάσει στον θερμό πόλεμο. Η βάρβαρη επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ και ξεδιάντροπα καλυμμένη από όλες τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της Ευρώπης, σε μερικές από τις οποίες συμμετέχουν και ορισμένα Κομμουνιστικά Κόμματα, επιβεβαιώνει την αλήθεια αυτής της διαπίστωσης.

Τα φοβερά εγκλήματα που διαπράττονται ενάντια στον πληθυσμό και την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, η κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνών κανονισμών, οδηγούν σε έναν πόλεμο που πάει πολύ μακρύτερα από τα Βαλκάνια και εμπλέκει όλο τον κόσμο, ειδικότερα τη Ρωσία και την Κίνα. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αξιοποίησαν τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την εξέλαβαν σαν το "πράσινο φως" για να προωθήσουν στρατιωτικές επεμβάσεις σε όλον τον κόσμο με θηριώδη και βάρβαρο τρόπο, πράγμα που ανάγει ή και ακόμα και ξεπερνάει και αυτές τις ναζιστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Με κανέναν τρόπο δεν μπορεί θεωρηθεί ότι οι στρατιωτικές επεμβάσεις υπαγορεύονται από ανθρωπιστικούς λόγους, ούτε βέβαια και από την επιθυμία να βρεθεί μια δίκαιη λύση. Είναι βασισμένες σε μια καθαρή και καλά ορισμένη ιμπεριαλιστική στρατηγική. Στη βάση αυτής της στρατιωτικής κλιμάκωσης, οι ΗΠΑ απροσχημάτιστα έχουν προχωρήσει τη στρατιωτική στρατηγική τους, με σκοπό την παγκόσμια κυριαρχία: από τη συστηματική παρέμβαση με μέσο την ένοπλη αντεπανάσταση σε χώρες που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία τους, από την ανάπτυξη του λεγόμενου πολέμου των άστρων, για να εξασθενίσουν την αμυντική ικανότητα της ΕΣΣΔ, μέχρι τη σημερινή κατάσταση όπου όλα τα κράτη και οι λαοί, που διατηρούν κάποιου είδους πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ανεξαρτησία, θα αποτελούν στόχους των επιθέσεών τους.

Αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση, η οποία επιδρά άμεσα στη ζωή των ανθρώπων και των κρατών, εμείς οι αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις που συναντηθήκαμε στην Πράγα, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να παλέψουμε για τη δημιουργία ενός διεθνούς μετώπου ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Γι' αυτό αποφασίσαμε:

1. Να δημιουργήσουμε ένα κέντρο για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας με έδρα την Πράγα.

2. Να επιδιώξουμε το συντονισμό και τη συνεργασία με περιοχές και ανθρώπους που πλήττονται από τον πόλεμο και από στρατιωτικές επιχειρήσεις και αμέσως να προάγουμε με όλους τους τρόπους τη συμπαράστασή μας στο λαό και την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας για το σταμάτημα της πολεμικής μηχανής των ιμπεριαλιστών.

3. Να οργανώσουμε μεθόδους για αντιπαλέψουμε τη συκοφαντική πληροφόρηση, παραπληροφόρηση και τα ψεύδη, τα οποία πάντα συνοδεύουν και προωθούν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση οι αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις που συναντηθήκαμε στην Πράγα, πιστεύουμε ότι το κίνημα, η πολιτική καμπάνια και η πάλη που πρέπει να οργανωθεί σε κάθε χώρα και διεθνώς πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την τελική διάλυση του ΝΑΤΟ, το διώξιμο των ξένων στρατιωτικών βάσεων, ώστε οι σχέσεις μεταξύ των χωρών να βασίζονται στην ισότητα αντί στην ιμπεριαλιστική καταπίεση.

Οι αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις που συναντηθήκαμε στην Πράγα πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να είμαστε ενωμένοι στην πάλη με κάθε δυνατό μέσο, ώστε η ανθρωπότητα με επιτυχία να απαντήσει στις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, μισό αιώνα μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου".

ΑΝΤΙΙΜΠΕΡΙΑΛΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΑ
Να σταματήσει ο άδικος πόλεμος

Σε όλες τις παρεμβάσεις εκφράστηκε η ανάγκη του συντονισμένου αγώνα ενάντια στον ιμπεριαλισμό

Το πολύμορφο αντιπολεμικό, αντιιμπεριαλιστικό φιλειρηνικό κίνημα που αναπτύσσεται στην Ελλάδα, καθώς και οι προτάσεις και η μεταφορά της εμπειρίας της Ελληνικής Επιτροπής για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη (ΕΕΔΥΕ) συνάντησαν τη σύσσωμη εκτίμηση όλων των παραβρισκομένων. Εκτενής αναφορά για τη μεγάλη κινητοποίηση του λαού μας έγινε από τον Δ. Καραγιάννη,μέλος της Συντακτικής Επιτροπής του περιοδικού της ΕΕΔΥΕ, οι "Δρόμοι της Ειρήνης". Αναφέρθηκαν συγκεκριμένα παραδείγματα των μπλόκων στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, της άρνησης και απειθαρχίας των στρατευμένων να εκτελέσουν εντολές του ΝΑΤΟ, ενώ ιδιαίτερη απήχηση συνάντησε η τοποθέτηση, για τα εγκλήματα του ΝΑΤΟ, των 20 ανώτερων δικαστικών, που διανεμήθηκε - μεταφρασμένη - σε όλους τους παραβρισκόμενους. Επίσης μεταφέρθηκε η πρόταση της ΕΕΔΥΕ για τη συσπείρωση όλων των αντιιμπεριαλιστικών δυνάμεων γύρω από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Ειρήνης, στην πάλη ενάντια στη βαρβαρότητα των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια, ενάντια στο νέο στρατηγικό δόγμα του ΝΑΤΟ, για να μπορέσουν οι λαοί να δημιουργήσουν τις προϋποθέσεις για την ανατροπή της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης.

Ο εκπρόσωπος του "International Action Center" (Διεθνές Κέντρο Δράσης),Τζον Καταλινότο,από τις ΗΠΑ, σημείωσε τη δυναμική των δεκάδων διαδηλώσεων και κινητοποιήσεων που διοργανώνονται ενάντια στο πόλεμο στη χώρα του, που έχουν αρχίσει να ξυπνάνε οι μνήμες του Βιετνάμ. Επίσης αναφέρθηκε στη μεγάλη πορεία που οργανώνεται στις 5 Ιούνη έξω από το Πεντάγωνο,που συνδιοργανώνουν βετεράνοι του Βιετνάμ και πρωτοστατεί ο πρώην υπουργός Δικαιοσύνης του ΗΠΑ, Ράμσεϊ Κλαρκ,αλλά και πολλές οργανώσεις, όπως οι Ιερείς της Ειρήνης,οι ελληνικές και σερβικές κοινότητες στην Αμερική, αντιπολεμικές και οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα.

Επίσης ιδιαίτερα σημαντική ήταν η παρέμβαση της Μπριγάδας για το σταμάτημα του πολέμου "Stop The War Brigate", που μετέφερε ο Πίτερ Γκαν,παλιός ακτιβιστής κατά του πολέμου στο Βιετνάμ, που σήμερα δραστηριοποιείται στη Γερμανία και διοργανώνει διαδηλώσεις έξω από στρατιωτικές βάσεις όπου πρωταγωνιστούν επίσης πολλοί βετεράνοι.

Στις δυσκολίες του κινήματος στις χώρες που έγιναν πρόσφατα νέα μέλη του ΝΑΤΟ, αλλά και τις προσπάθειες που αναπτύσσονται αναφέρθηκαν εκπρόσωποι από την Τσεχία, την Πολωνία και την Ουγγαρία. Η μεγάλη παραπληροφόρηση κυριαρχεί στις χώρες αυτές όπου οι υποταγμένες κυβερνήσεις τους θέλουν να παρουσιάσουν το πρόσωπο του "καλού παιδιού" στο ΝΑΤΟ, θέτοντας σε κινδύνους ολόκληρους λαούς.

Παρεμβάσεις επίσης έγιναν για τις κινητοποιήσεις στην Ιταλία, τη Γαλλία και όλες τις άλλες χώρες που πήραν μέρος, ενώ δόθηκε βάρος στην καμπάνια που πρέπει να γίνει, ώστε κύρια οι λαοί της Δύσης να μπορούν να ξεπεράσουν την παραπληροφόρηση και τη διαστρέβλωση της αλήθειας.

Οι συμμετέχοντες στη συνάντηση

Στη συνάντηση συμμετείχαν εκπρόσωποι από 15 χώρες, συγκεκριμένα:

ΑντιΝΑΤΟικό κίνημα στην Τσεχία (τμήμα του "Nino Pasti", Κομμουνιστικό Κόμμα Τσεχίας - Μοραβίας, Κόμμα Τσεχοσλοβάκων Κομμουνιστών, Κομμουνιστικό Δελτίο "Διάλογος" (πλατφόρμα του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος) από την Πολωνία (Ενωση Κομμουνιστών Πολωνίας "Προλεταριάτο"), την Ουγγαρία (Εργατικό Κόμμα), τη Βουλγαρία (Σοσιαλιστικό Κόμμα), τη Γερμανία (Αντιιμπεριαλιστικό Φόρουμ, Κομμουνιστικό Κόμμα Γερμανίας, Περιοδικό "Top Sicret"), τη Γαλλία (Αντιπολεμική Επιτροπή - Δημοκρατικές εκδόσεις, Επιτροπή Διεθνούς Αλληλεγγύης), τη Βρετανία (Σοσιαλιστικό Κόμμα Μ. Βρετανίας), την Ολλανδία (Νέο Κομμουνιστικό Κόμμα), τις ΗΠΑ (Διεθνές Κέντρο Δράσης - "International Action Center", Μπριγάδα για το "Σταμάτημα του Πολέμου" - ,Stop the War Brigade"), τη Σουηδία (Κομμουνιστικό Κόμμα ΜΛ), το Βέλγιο (Κόμμα Εργαζομένων), την Ιταλία (Διεθνές Ιδρυμα "Nino Pasti"), τη Ρωσία (Πανενωσιακό Κομμουνιστικό Κόμμα Μπολσεβίκων), την Τουρκία (Kaldirac) και την Ελλάδα (Ελληνική Επιτροπή για τη Διεθνή Υφεση και Ειρήνη).

Μια σημαντική συνάντηση, που στόχευε στη δημιουργία γέφυρας επικοινωνίας μεταξύ Ανατολής και Δύσης στην κοινή πάλη ενάντια στον ιμπεριαλισμό, πραγματοποιήθηκε το περασμένο Σαββατοκύριακο στην Πράγα, με πρωτοβουλία του "Διεθνούς Ιδρύματος "NINO PASTI" για την ειρήνη και την ανεξαρτησία των λαών".

Στη συνάντηση, που διοργανώθηκε από το ιταλικό και τσέχικο τμήμα του Ιδρύματος, πήραν μέρος εκπρόσωποι αντιιμπεριαλιστικών κινημάτων και κομμάτων από 15 χώρες και κεντρικό θέμα της ανταλλαγής απόψεων, που έγινε, ήταν ο ιμπεριαλιστικός πόλεμος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ στα Βαλκάνια, αλλά και η δράση που αναπτύσσεται και πρέπει να αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο ενάντια στη νέα ιμπεριαλιστική βαρβαρότητα.

Οι παραβρισκόμενες οργανώσεις κατέληξαν στη δημιουργία ενός κέντρου για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας με έδρα την Πράγα, που θα προσπαθήσει να προωθήσει το συντονισμό και τη συνεργασία της Ανατολής με τη Δύση, καθώς και τη συμπαράσταση στο λαό της Γιουγκοσλαβίας.

Δ.Κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ