Κυριακή 16 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
"Οχι" νέο Βιετνάμ στη Γιουγκοσλαβία

Σε έκκλησή του - η οποία κυκλοφορεί από την αρχή του πολέμου - το "Διεθνές Κέντρο Δράσης" απευθύνεται προς τους Αμερικανούς στρατιώτες που θα κληθούν να πάρουν μέρος σε πιθανή επέμβαση στη Γιουγκοσλαβία, θυμίζει την εμπειρία του Βιετνάμ και καλεί και τους στρατιώτες να αντισταθούν στον πόλεμο, να μη δεχτούν να δολοφονήσουν ένα λαό που δεν απειλεί τη χώρα τους. Χαρακτηριστικά σημειώνεται:

"Αν - και οι στρατηγοί μιλάνε ήδη για αυτό - σε στείλουν στη Γιουγκοσλαβία να σκοτώσεις, να ξέρεις ότι θα συναντήσεις έναν ολόκληρο πληθυσμό που είναι έτοιμος να σε αντιμετωπίσει. Νομίζεις ότι η Γιουγκοσλαβία είναι μικρή, όμως στη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου οι παρτιζάνικες δυνάμεις της έβαλαν κάτω 300.000 στρατιώτες του Γερμανικού Στρατού και τους νίκησαν".

Και η έκκληση συνεχίζει ανακαλώντας μνήμες από το Βιετνάμ:

"Στις διαδηλώσεις που διοργανώνουμε στις ΗΠΑ ενάντια στους αμερικάνικους βομβαρδισμούς, εκατοντάδες ανθρώπων διαδηλώνουν ότι το "Κόσσοβο είναι Βιετνάμ". Φέρνει στη μνήμη την τελευταία φορά που ο αμερικανικός στρατός προσπάθησε να καταλάβει μια ξένη χώρα. Ολο το Βιετνάμ ξεσηκώθηκε και τον έστειλε από κει που ήρθε.

Στη διάρκεια του πολέμου αυτού ένας Αμερικανός αξιωματικός - ο Γουίλιαμ Κάλεϊ - οδήγησε τα στρατεύματά του να καίνε χωριά, να σκοτώσουν 330 γυναικόπαιδα. Ο Κάλεϊ τράβηξε παραπέρα την εντολή του Πενταγώνου, χτυπώντας άμαχο πληθυσμό. Θηριωδίες σαν αυτές οδήγησαν πολλούς στρατιώτες στην εξάρτηση από τα ναρκωτικά, την αυτοκτονία και τα ψυχολογικά προβλήματα και καταπτώσεις. Ομως υπήρχαν και οι στρατιώτες που αντιστάθηκαν. Χιλιάδες από αυτούς αρνήθηκαν να πάρουν μέρος σε τέτοιες ενέργειες, μερικοί οργάνωσαν την πάλη τους ενάντια στον άδικο πόλεμο και μερικοί προσχώρησαν στην άλλη πλευρά. Γύρω στις 55.000 Αμερικάνοι στρατιώτες σκοτώθηκαν σε αυτή την επίθεση στην άλλη άκρη του κόσμου".

Και η έκκληση καταλήγει: "Εχεις ακόμα την ευκαιρία να αντισταθείς σε αυτό τον πόλεμο πριν γίνεις και εσύ στόχος. Εχεις τη δύναμη να σταματήσεις τον άδικο πόλεμο του Πενταγώνου κατά της Γιουγκοσλαβίας".

Αντίστοιχο μήνυμα απευθύνουν τα μέλη της "Μπριγάδας για το σταμάτημα του Πολέμου", το οποίο διακινούν έξω από τις στρατιωτικές βάσεις του ΝΑΤΟ σε πολλές χώρες και το οποίο υπογράφουν 28 βετεράνοι του Βιετνάμ, αξιωματικοί στρατιώτες και αγωνιστές της δεκαετίας του '70, αλλά και δύο Ρώσοι στρατιωτικοί που αρνήθηκαν να συμμετάσχουν στον πόλεμο της Τσετσενίας. Το σύνθημά τους είναι: "Να σταματήσουμε τον πόλεμο στην Ευρώπη, να αρνηθούμε να στηρίξουμε αυτό το νέο κύμα βαρβαρότητας, οι άνθρωποι στα Βαλκάνια δεν είναι εχθροί μας, πείτε "όχι" στον πόλεμο, οργανώστε την αντίσταση!".

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αμεση κινητοποίηση σ' όλο τον κόσμο (2001-01-09 00:00:00.0)
Νέα συγκέντρωση σήμερα (1999-07-14 00:00:00.0)
"Διχογνωμίες" και ιδιαίτερες σκοπιμότητες (1999-05-18 00:00:00.0)
Διογκώνεται το αντιπολεμικό κίνημα (1999-05-15 00:00:00.0)
Η φύση εκδικείται τους "Ράμπο" (1997-11-29 00:00:00.0)
ΑΤΙΤΛΟ (1996-09-29 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ