Κυριακή 16 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΕ ΠΟΛΕΜΙΚΗ ΕΜΠΛΟΚΗ ΤΟ "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ"
Εγινε στόχος πυραύλων!

Ο Αμερικανός ναύαρχος έστειλε δόλωμα το ελληνικό πλοίο έξω από τον γιουγκοσλαβικό ναύσταθμο, με στόχο, ίσως, την ενεργοποίηση και εντοπισμό έτσι των θέσεων της αεράμυνας. Σφοδρή αντίδραση του πληρώματος, καθώς αποκαλύφθηκε πως όλο αυτό τον καιρό το αντιτορπιλικό παρείχε κάλυψη σε φορτηγό πλοίο, που ανεφοδιάζει τους μισθοφόρους του UCK! Δραματική επιστολή 27 ναυτών: Γυρίστε μας πίσω!

Υπό την άμεση απειλή εκτόξευσης πυραύλων εδάφους - εδάφους εναντίον τους βρέθηκαν το πρωί της Παρασκευής τα μέλη του πληρώματος του ελληνικού αντιτορπιλικού πλοίου "Θεμιστοκλής", όταν μετά από διαταγή του Αμερικανού ναυάρχου της δύναμης της Αδριατικής πλησίασαν το γιουγκοσλαβικό ναύσταθμο στις ακτές του Μαυροβουνίου, σε απόσταση μικρότερη των 30 ναυτικών μιλίων! Σε χρόνο dt (μηδέν!) πανικόβλητοι ναύτες και αξιωματικοί, που έκαναν βάρδια στα συστήματα ηλεκτρονικών αντίμετρων συνειδητοποίησαν πως τα ραντάρ της διεύθυνσης βολών του πλοίου ήταν ήδη εγκλωβισμένα από παράκτιο πυραυλικό σύστημα του γιουγκοσλαβικού στρατού. Δηλαδή ότι το πλοίο ήταν ήδη, τουλάχιστον, υπό τη σκόπευση των αντίστοιχων πυραύλων, που βρίσκονται στη στεριά.

Η υπαρκτή πιθανότητα ο εγκλωβισμός του "Θεμιστοκλής" να ήταν μόνο μία πράξη αναγνώρισης από την πλευρά των γιουγκοσλαβικών ραντάρ αποκλείστηκε πάραυτα, καθώς το πλοίο βρισκόταν ήδη προκλητικά κοντά στις ακτές και άρα συνιστούσε έτσι κι αλλιώς άμεση απειλή για τα συστήματα αεράμυνας της χώρας που υφίσταται τη ΝΑΤΟική επιδρομή.

Με ευθύνη του αντιπλοιάρχου κυβερνήτη του πλοίου αποφασίστηκε τάχιστα η άμεση απομάκρυνση του "Θεμιστοκλής" από τις ακτές, παρά τις περί του αντιθέτου πρωθύστερες χρονικά διαταγές του Αμερικανού ναυάρχου. Στα 40 μίλια πλέον από τις ακτές διαπιστώθηκε ότι είχε πάψει και ο εγκλωβισμός του πλοίου από τα γιουγκοσλαβικά ραντάρ. Το γεγονός αυτό έδωσε βάση στην υπόθεση πως το "Θεμιστοκλής" ίσως και να στάλθηκε τόσο κοντά στις ακτές, ακριβώς για να προκαλέσει ενεργοποίηση της γιουγκοσλαβικής αεράμυνας, να εντοπιστούν οι θέσεις της και να βομβαρδιστούν στη συνέχεια από τις περίφημες "έξυπνες βόμβες". Δηλαδή τους χρησιμοποίησαν σαν δόλωμα!

Το χειρότερο αποκαλύφθηκε στη συνέχεια. Εγινε τελικά γνωστό πως πραγματική αποστολή του "Θεμιστοκλής" ήταν να παρέχει από βορρά κάλυψη στο Ολλανδικό εμπορικό - φορτηγό πλοίο "Ρότερνταμ", το οποίο χρησιμοποιείται συστηματικά όλη αυτή την περίοδο για τον από θαλάσσης εφοδιασμό των μισθοφόρων του UCK! Δηλαδή, οι Ελληνες ναύτες και αξιωματικοί χρησιμοποιούνται όλο αυτό τον καιρό, εκτός των άλλων, και για να παρέχουν κάλυψη σε κοινούς φονιάδες και ναρκοεμπόρους!

Η όλη αποκάλυψη προκάλεσε σφοδρότατες αντιδράσεις ανάμεσα στο πλήρωμα. Ηδη έφτασαν τους 27 οι ναύτες που δημοσιοποιούν πλέον την αντίδρασή τους και απευθύνουν δραματικό κάλεσμα στην ελληνική κοινωνία "να απαιτήσει να γυρίσει το πλοίο στις ελληνικές θάλασσες"!

"Δεν είναι λίγα αυτά που μπορούμε να κάνουμε εμείς από εδώ, ανοιχτά στην Αδριατική. Περισσότερα, όμως, μπορεί να κάνει ο ελληνικός λαός πίσω στην πατρίδα", αναφέρουν χαρακτηριστικά.

Οι ίδιοι χαρακτηρίζουν "ένα τεράστιο ψέμα!" όσα κυβέρνηση και στρατιωτική ηγεσία τους έλεγαν για δήθεν "ουδέτερη αποστολή".

Γυρίστε μας πίσω!

Παραθέτουμε ολόκληρη τη δραματική επιστολή των 27 ναυτών του "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ", με πλήρη επίγνωση των ιστορικών ευθυνών που αναλαμβάνει πλέον η σημερινή ελληνική κυβέρνηση, όσοι τη στηρίζουν, καθώς και η στρατιωτική ηγεσία που γνωρίζει πολύ καλά σε ποιο έγκλημα έχουν σταλεί οι Ελληνες ναύτες και αξιωματικοί. Πέρα από τις πολιτικές τους ευθύνες, καθίστανται και άμεσα όλοι μαζί υπεύθυνοι, αν, έστω και μία τρίχα από τα μαλλιά αυτών των παιδιών, πειραχτεί.

Παραθέτουμε την επιστολή:

"Για μας τους ναύτες του Α/Τ "Θεμιστοκλής" αρκετά πράγματα έχουν ξεκαθαρίσει μέσα σ' αυτές τις 25 μέρες του ταξιδιού.

Μας έλεγαν ότι επρόκειτο για μια ουδέτερη αποστολή, ότι ανήκουμε σε μια δύναμη άσχετη με τον πόλεμο, ότι με κανέναν τρόπο δε θα συμμετάσχουμε σε αυτόν.

Ολα αυτά έχουν αποδειχτεί στα μάτια του πληρώματος ένα τεράστιο ψέμα.

Ολες οι κινήσεις του πλοίου εντάσσονται στον ευρύτερο σχεδιασμό των επιτιθεμένων ΝΑΤΟικών δυνάμεων στην περιοχή.

Οι εντολές του Αμερικανού ναυάρχου και του εγκληματικού πολεμικού επιτελείου του ΝΑΤΟ είναι νόμος για το καράβι.

Τα υπόλοιπα εξαρτώνται από τις δυνατότητες του πλοίου και τις ανάγκες του ΝΑΤΟ.

Δεν είναι λίγα αυτά που μπορούμε να κάνουμε εμείς από εδώ ανοιχτά στην Αδριατική. Περισσότερα, όμως, μπορεί να κάνει ο ελληνικός λαός πίσω στην πατρίδα.

Τον καλούμε να απαιτήσει να γυρίσει το πλοίο στις ελληνικές θάλασσες, να μη βρίσκεται κανένας Ελληνας φαντάρος έξω από τα σύνορα της χώρας, κανένας να μην επιθεωρείται από εγκληματίες πολέμου, κανείς να μη βρίσκεται κάτω από την αιματοβαμμένη σημαία του ΝΑΤΟ.

Να απαιτήσει να σταματήσει κάθε άμεση ή έμμεση συμμετοχή σ' αυτό το βρώμικο πόλεμο.

Είναι χρέος απέναντι στο μέλλον του ελληνικού λαού, στους λαούς της περιοχής, στην ειρήνη.

27 ναύτες του Α/Τ/ "Θεμιστοκλής"".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ