Κυριακή 16 Μάη 1999
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το Ψήφισμα

Αναλυτικά το ψήφισμα της συνάντησης έχει ως εξής:

"Από τον "ψυχρό πόλεμο" έχουμε πλέον περάσει στον θερμό πόλεμο. Η βάρβαρη επίθεση κατά της Γιουγκοσλαβίας, καθοδηγούμενη από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τους συμμάχους τους στο ΝΑΤΟ και ξεδιάντροπα καλυμμένη από όλες τις σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις της Ευρώπης, σε μερικές από τις οποίες συμμετέχουν και ορισμένα Κομμουνιστικά Κόμματα, επιβεβαιώνει την αλήθεια αυτής της διαπίστωσης.

Τα φοβερά εγκλήματα που διαπράττονται ενάντια στον πληθυσμό και την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας, η κατάφωρη παραβίαση όλων των διεθνών κανονισμών, οδηγούν σε έναν πόλεμο που πάει πολύ μακρύτερα από τα Βαλκάνια και εμπλέκει όλο τον κόσμο, ειδικότερα τη Ρωσία και την Κίνα. Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους αξιοποίησαν τη διάλυση της ΕΣΣΔ και την εξέλαβαν σαν το "πράσινο φως" για να προωθήσουν στρατιωτικές επεμβάσεις σε όλον τον κόσμο με θηριώδη και βάρβαρο τρόπο, πράγμα που ανάγει ή και ακόμα και ξεπερνάει και αυτές τις ναζιστικές στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Με κανέναν τρόπο δεν μπορεί θεωρηθεί ότι οι στρατιωτικές επεμβάσεις υπαγορεύονται από ανθρωπιστικούς λόγους, ούτε βέβαια και από την επιθυμία να βρεθεί μια δίκαιη λύση. Είναι βασισμένες σε μια καθαρή και καλά ορισμένη ιμπεριαλιστική στρατηγική. Στη βάση αυτής της στρατιωτικής κλιμάκωσης, οι ΗΠΑ απροσχημάτιστα έχουν προχωρήσει τη στρατιωτική στρατηγική τους, με σκοπό την παγκόσμια κυριαρχία: από τη συστηματική παρέμβαση με μέσο την ένοπλη αντεπανάσταση σε χώρες που αγωνίζονται για την ανεξαρτησία τους, από την ανάπτυξη του λεγόμενου πολέμου των άστρων, για να εξασθενίσουν την αμυντική ικανότητα της ΕΣΣΔ, μέχρι τη σημερινή κατάσταση όπου όλα τα κράτη και οι λαοί, που διατηρούν κάποιου είδους πολιτική, οικονομική και στρατιωτική ανεξαρτησία, θα αποτελούν στόχους των επιθέσεών τους.

Αντιμέτωποι με αυτή την κατάσταση, η οποία επιδρά άμεσα στη ζωή των ανθρώπων και των κρατών, εμείς οι αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις που συναντηθήκαμε στην Πράγα, θεωρούμε ότι είναι απαραίτητο να παλέψουμε για τη δημιουργία ενός διεθνούς μετώπου ενάντια στον ιμπεριαλισμό των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Γι' αυτό αποφασίσαμε:

1. Να δημιουργήσουμε ένα κέντρο για την προώθηση της διεθνούς συνεργασίας με έδρα την Πράγα.

2. Να επιδιώξουμε το συντονισμό και τη συνεργασία με περιοχές και ανθρώπους που πλήττονται από τον πόλεμο και από στρατιωτικές επιχειρήσεις και αμέσως να προάγουμε με όλους τους τρόπους τη συμπαράστασή μας στο λαό και την κυβέρνηση της Γιουγκοσλαβίας για το σταμάτημα της πολεμικής μηχανής των ιμπεριαλιστών.

3. Να οργανώσουμε μεθόδους για αντιπαλέψουμε τη συκοφαντική πληροφόρηση, παραπληροφόρηση και τα ψεύδη, τα οποία πάντα συνοδεύουν και προωθούν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Σε αυτή την κατεύθυνση οι αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις που συναντηθήκαμε στην Πράγα, πιστεύουμε ότι το κίνημα, η πολιτική καμπάνια και η πάλη που πρέπει να οργανωθεί σε κάθε χώρα και διεθνώς πρέπει να συνεχιστεί μέχρι την τελική διάλυση του ΝΑΤΟ, το διώξιμο των ξένων στρατιωτικών βάσεων, ώστε οι σχέσεις μεταξύ των χωρών να βασίζονται στην ισότητα αντί στην ιμπεριαλιστική καταπίεση.

Οι αντιιμπεριαλιστικές οργανώσεις που συναντηθήκαμε στην Πράγα πιστεύουμε ότι είναι απαραίτητο να είμαστε ενωμένοι στην πάλη με κάθε δυνατό μέσο, ώστε η ανθρωπότητα με επιτυχία να απαντήσει στις δύσκολες προκλήσεις που αντιμετωπίζει, μισό αιώνα μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου".


Κορυφή σελίδας
Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ