ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Κυριακή 16 Μάη 1999
Σελ. /48
ΚΕΝΗ
"Ειρηνευτική" παραπλάνηση

Μπροστά σε ένα περίεργο, τουλάχιστον, φαινόμενο βρίσκεται τις τελευταίες μέρες η "κοινή γνώμη" της χώρας μας αλλά και των άλλων χωρών της Ευρώπης σε ό,τι αφορά το βρώμικο πόλεμο του ΝΑΤΟ ενάντια στη Γιουγκοσλαβία. Από τη μια οι δολοφόνοι των λαών συνεχίζουν με ρυθμούς που δεν έχουν προηγούμενο τους ανηλεείς και δολοφονικούς βομβαρδισμούς, συγκεντρώνοντας ταυτόχρονα περισσότερα όπλα και αεροπλάνα, ετοιμάζοντας νέα ορμητήρια (Τουρκία, Ουγγαρία), ενώ έχουν ανασύρει επιδεικτικά και τα σχέδια για χερσαία εισβολή. Ταυτόχρονα, όμως, οι λαοί των άλλων χωρών βομβαρδίζονται με τις "ειρηνευτικές πρωτοβουλίες", με την "κινητικότητα" στο διπλωματικό επίπεδο μεταξύ των ισχυρών του κόσμου, κλπ., οι οποίες υπερτονίζονται και δημιουργούν την ψευδαίσθηση ότι "είναι θέμα χρόνου" το τέλος του πολέμου!

Είναι ολοφάνερο ότι η κατευθυνόμενη εκστρατεία δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων εξυπηρετεί τα εγκληματικά σχέδια των πολεμοκάπηλων, που θέλουν να αποτρέψουν ένα αντιπολεμικό ξεσήκωμα κυρίως στην Ευρώπη, καθώς όσο περνούν οι μέρες τόσο λιγοστεύουν τα "ποσοστά" αποδοχής της ΝΑΤΟικής βαρβαρότητας. Ταυτόχρονα, η υπερπροβολή των "ειρηνευτικών πρωτοβουλιών" συνδυάζεται με την αποσιώπηση ή υποβάθμιση της ισοπέδωσης της Γιουγκοσλαβίας και της γενοκτονίας του λαού της. Στην πραγματικότητα, όλη αυτή η "ειρηνευτική" φιλολογία και κινητικότητα αυτό που καταφέρνει είναι να προσφέρει στη συμμορία του ΝΑΤΟ ένα συγχωροχάρτι για τα εγκλήματά της, αφού μέσα από αυτή εμφανίζονται και ως οπαδοί της ειρήνης!

Η συμφωνία των "8"

Καθόλου τυχαία, η έναρξη αυτής της εκστρατείας παραπλάνησης και χειραγώγησης των λαών συνέπεσε με την περιβόητη συμφωνία των υπουργών Εξωτερικών της λέσχης των οκτώ "G-8" στο Πέτερσμπεργκ της Γερμανίας. Κανονικά το κατασκεύασμα αυτών των 7+1 "πιο προηγμένων χωρών" του κόσμου θα 'πρεπε να είχε θαφτεί κάτω από τα ερείπια των δολοφονικών βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ, το οποίο με μεγαλύτερη λύσσα, από το ίδιο κιόλας βράδυ, συνέχισε να ισοπεδώνει τη Γιουγκοσλαβία και να σπέρνει παντού το θάνατο. Εξάλλου, οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ ελάχιστη σημασία έδωσαν σε αυτή τη συμφωνία, αφού το μόνο που απαιτούν και μετά από αυτή είναι "πέντε ναι" στους ισάριθμους όρους που από την αρχή είχαν θέσει, δηλαδή την πλήρη υποδούλωση του γειτονικού λαού στη συμμορία των δολοφόνων των λαών, ενώ καθόλου δε θυμούνται τα "7 σημεία" της συμφωνίας των "8". Αν χρειαζόταν κάποια αποκάλυψη για τις πραγματικές προθέσεις και τους στόχους των ιμπεριαλιστών, αυτή την πρόσφερε ο Σλ. Μιλόσεβιτς με τη μονομερή απόσυρση ορισμένων στρατιωτικών δυνάμεων από το Κοσσυφοπέδιο. Η απάντηση του ΝΑΤΟ ήταν πιο ανηλεείς και χωρίς διαλείμματα βομβαρδισμοί, χωρίς να "εξαιρέσουν" ακόμα και την πρεσβεία της Κίνας στο Βελιγράδι.

"Σκύψτε το κεφάλι"

Κι όμως, τόσο στη χώρα μας όσο και στην Ευρώπη, εξακολουθούν να κραδαίνουν τη συμφωνία των "8", που έχει πλέον καταντήσει ένα διάτρητο κουρελόχαρτο από τους πυραύλους και τις βόμβες του ΝΑΤΟ, ως τη μοναδική "σωτήρια οδό" για την ειρήνη.

"Η συμφωνία των "8" είναι μια καλή βάση για μια οριστική λύση του προβλήματος και χρειάζεται να ξεκινήσουν το ταχύτερο οι διαδικασίες για να ολοκληρωθεί η συμφωνία αυτή", έσπευσε να αποφανθεί ο Κ. Σημίτης, ο οποίος όμως παρέλειψε να ζητήσει το σταμάτημα των βομβαρδισμών.

"Η πρωτοβουλία των "8" στην ουσία ήρθε να ταυτιστεί με τις απόψεις μας και την πρότασή μας", εμφανίστηκε "δικαιωμένος" (!) ο Κ. Καραμανλής, ενώ ο Κ. Μητσοτάκης κάλεσε τον Μιλόσεβιτς να την "αποδεχτεί το ταχύτερο". Δεν υστέρησε και η ηγεσία του ΣΥΝ, καθώς διαπίστωσε ότι είναι "βήμα για έναρξη διαπραγματεύσεων".

Δικαιολογημένη λοιπόν η αντίδραση της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκας Παπαρήγα, η οποία εύλογα αναρωτήθηκε ποια πρόταση χαιρετίζουν οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων τη στιγμή που οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται.

"Η πρώτη πρόταση που πρέπει να χαιρετίσουμε είναι το σταμάτημα των βομβαρδισμών", τόνισε κατά τη συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Ζάππειο και πρόσθεσε: "Και βγαίνουμε και χαιρετίζουμε; Δηλαδή τι θέλουμε να δείξουμε; Θέλουμε να πούμε δηλαδή στους Γιουγκοσλάβους περπατήστε με τα τέσσερα; Δεν το καταλαβαίνω".

Αποσαφηνίζοντας τη θέση του Κόμματος είπε: "Εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να σταθούμε στο πλευρό τους (σ.σ. των Γιουγκοσλάβων). Τώρα αν η ηγεσία τους υποχωρήσει, αυτό είναι άλλο θέμα. Δεν μπορεί όμως εμείς να συμμετάσχουμε σ' αυτή την πολιτική, που να λέει σκύψε το κεφάλι για να έχουμε την ησυχία μας".

Κανένας εφησυχασμός

Οι "τυφλές" δολοφονικές επιθέσεις των ΝΑΤΟικών, που πολλαπλασιάστηκαν τα τελευταία 24ωρα, δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες για το απάνθρωπο πρόσωπο του ιμπεριαλισμού και τους πραγματικούς στόχους που έχουν στη Γιουγκοσλαβία και τα Βαλκάνια. Το συμπέρασμα είναι κάτι παραπάνω από σαφές: Τώρα είναι που ο γιουγκοσλαβικός λαός χρειάζεται περισσότερο από ποτέ την αλληλεγγύη μας. Δεν έχουμε κανένα δικαίωμα να εφησυχάσουμε την πιο κρίσιμη στιγμή της αντίστασής του. Το ισχυρό αντιπολεμικό αντιΝΑΤΟικό κίνημα χρειάζεται να "ξεπεράσει τον εαυτό του". Και το ουσιαστικό ζήτημα για το λαό μας, η πιο μεγάλη πραγματικά συμβολή του για το σταμάτημα των βομβαρδισμών είναι η πάλη για την απεμπλοκή της Ελλάδας. Μόνο οι λαοί μπορούν να σταματήσουν τον πόλεμο. Στους δρόμους καθημερινά και με την ψήφο στις ευρωεκλογές να δοθεί η απάντηση που πρέπει.

Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Η κατευθυνόμενη εκστρατεία δημιουργίας λανθασμένων εντυπώσεων εξυπηρετεί τα εγκληματικά σχέδια των πολεμοκάπηλων, που θέλουν να αποτρέψουν ένα αντιπολεμικό ξεσήκωμα κυρίως στην Ευρώπη, καθώς όσο περνούν οι μέρες τόσο λιγοστεύουν τα "ποσοστά" αποδοχής της ΝΑΤΟικής βαρβαρότητας

Τώρα με τόλμη ψήφο στο ΚΚΕ

Και, όμως, η μάχη στα εκλογικά χαρακώματα φουντώνει. Τόσο, που οι κυρίαρχοι πολιτικοί κύκλοι, το κατεστημένο, δείχνουν να αισθάνονται άβολα στο φόντο των προδιαγραφών του πολέμου, οι οποίες είναι και δικό τους δημιούργημα και στις οποίες πίστεψαν ότι μπορούν να τιθασεύσουν και να υποτάξουν τις λαϊκές μάζες. Ετσι, ψάχνουν να βρουν κατασκευάσματα για την αλλοτρίωση των λαϊκών διαθέσεων, ενόψει της ευρωκάλπης, προκειμένου να φέρουν στα μέτρα τους το εκλογικό αποτέλεσμα. Νομίζουν ότι θα καταφέρουν να διασφαλίσουν ανεμπόδιστα την πορεία τους στο δρόμο του καπιταλιστικού παράδεισου της ΟΝΕ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ), που κάνει κόλαση τη ζωή της εργατικής τάξης και των άλλων λαϊκών στρωμάτων. Πιστεύουν ότι μπορούν να χρησιμοποιούν στα μέτρα τους την πραγματικότητα που διαμορφώνουν, παρουσιάζοντάς τη, με μανδύα που μπορεί να φορεθεί ανάλογα με τις λαϊκές απαιτήσεις. Τώρα ανακάλυψαν ότι λείπει το αντίπαλο δέος, φορτώνοντας σ' αυτόν τον παράγοντα τα εγκλήματα κατά συρροήν που διαπράττουν ενάντια στους λαούς και το πιο ειδεχθές, τον πόλεμο, για να δικαιολογήσουν τη συμμετοχή και συνενοχή τους, ενώ, όταν υπήρχε, το πολεμούσαν και το ξόρκιζαν σαν την αιτία παντός κακού στην ανθρωπότητα και, βεβαίως, όταν ανατράπηκε, ανάσαναν ηδονικά στη δική τους κοσμογονία, του τέλους του "ψυχρού πολέμου". Ωσπου έφεραν το θερμό πόλεμο.

Μόνο που ο θερμός πόλεμος καταστρέφει, δολοφονεί, αφήνει ερείπια και στάχτες. Αλλά νιώθουν ολοένα και πιο κοντά το δέος που μπορεί να κάνει τα δικά τους όνειρα εφιάλτες. Η λαϊκή αντίσταση γίνεται δύναμη ακαταμάχητη σαν συνειδητοποιεί τον πραγματικό αντίπαλο. Και ο πόλεμος ανοίγει τα μάτια, επιδρά στις συνειδήσεις, έτσι ώστε ΗΠΑ και ΕΕ, μαζί και η ελληνική κυβέρνηση, να έχουν αποκαλυφτεί, ως συνεταίροι στη δολοφονία των Βαλκάνιων λαών. Και αυτό, όχι μόνο δε τους βολεύει στις εκλογές, αλλά γίνεται στενός πολιορκητικός κριός για τους κυρίαρχους.

Ετσι, ανακάλυψαν το "κόλπο" για την αντιμετώπιση της λαϊκής πολιορκίας ενάντιά τους, ενάντια στο ΝΑΤΟ, στην ΕΕ, στην κυβέρνηση. Θα φτιάξουν το "αντίπαλο δέος" λένε, με την ΚΕΠΠΑ, με την Πολιτική Ενωση, με τον απεγκλωβισμό της ΕΕ από το ΝΑΤΟ και τις ΗΠΑ. Λες και δεν κάνουν όλοι τον ίδιο, από κοινού, οικονομικό πόλεμο ενάντια στους λαούς. Λες και δε συγχρονίζονται από κοινού σαν όργανα της πολεμικής ορχήστρας στη Γιουγκοσλαβία. Πιστεύουν ότι έτσι θα καταφέρουν να δημιουργήσουν το άλλοθι για να διεκδικήσουν τη λαϊκή ψήφο στη μάχη των ευρωεκλογών.

* * *

Πράγματι, η μάχη αρχίζει να φουντώνει. Στις 13 του Ιούνη, η κάλπη στην Ελλάδα μπορεί και πρέπει να δώσει ένα ισχυρό χτύπημα στην ΟΝΕ και τον πόλεμο. Σ' αυτές τις εκλογές, κρίνεται η ΕΕ, αλλά και η πολιτική της κυβέρνησης. Κρίνεται και η πολιτική της ΝΔ, που συμπλέει, ως αντιπολίτευση, με την πολιτική του κατεστημένου, των επιχειρηματιών, του κεφαλαίου. Κρίνονται όλα τα κόμματα, και το ΚΚΕ, και ο Συνασπισμός και το ΔΗΚΚΙ, όλες οι πολιτικές δυνάμεις. Αλλά την επιλογή την κρατά στα χέρια του ο ελληνικός λαός. Απ' αυτόν εξαρτάται, αν αυτές οι εκλογές θα αποτυπώσουν και με την ψήφο τους αγώνες του για τα δικά του συμφέροντα, κόντρα στην πολιτική ενίσχυσης των συμφερόντων και της εξουσίας των επιχειρηματιών, κόντρα στη λογική που επιδιώκει την υποταγή του στην εκμετάλλευση για να μεγαλώνουν τα κέρδη.

Τώρα, οι εμπειρίες του εργάτη, του αγρότη, του μικρομεσαίου της πόλης, του νεολαίου, της γυναίκας των λαϊκών στρωμάτων, της προοδευτικής διανόησης, μπορούν να γίνουν δύναμη συνείδησης για να κατευθύνουν την ψήφο τους. Η ψήψος είναι πράξη προσωπικής ευθύνης. Γιατί θα επηρεάσει και θα επιδράσει στις πολιτικές εξελίξεις. Και μπορούν και πρέπει να υπάρξουν εξελίξεις, που να εμποδίζουν την πορεία που χαράζουν η άρχουσα τάξη και οι πολιτικοί εκφραστές της στην Ελλάδα. Μπορεί ο λαός, όταν αποφασίσει, και πρέπει να αποφασίσει και με την ψήφο, να τους χαλάσει τα σχέδια.

* * *

Τώρα μπορεί ο λαός να αποφασίσει, με την ψήφο στο ΚΚΕ να σηκώσει, όχι μόνο τη φωνή του, αλλά και τη δική του πολιτική δράση, να βγει δυνατά στο προσκήνιο διαμόρφωσης των πολιτικοκοινωνικών εξελίξεων.

Η ενίσχυση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ, στο οποίο μετέχουν άνθρωποι που έχουν τις ιδιαίτερες απόψεις τους, που δε συμφωνούν μαζί μας σε όλα, αλλά πιστεύουν στην κοινή δράση και συμπαράταξη με τους κομμουνιστές, θα είναι σημαντική συμβολή στη δημιουργία πολιτικών ανακατατάξεων και διαφοροποιήσεων, στο σπάσιμο των στεγανών και μαζί με το ανέβασμα των ταξικών αγώνων μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση νέων πολιτικών κινήσεων και δυνάμεων, που θα συμπαραταχτούν με τους κομμουνιστές για έναν άλλο δρόμο εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, το δρόμο του λαού. Με την επιτάχυνση της διαδικασίας συγκρότησης του Μετώπου, ενός Μετώπου που θα κτίζεται μέσα στους αγώνες και θα δοκιμάζεται η αντοχή του στην πάλη για τα λαϊκά συμφέροντα. Και η ψήφος στο ΚΚΕ θα 'ναι αποφασιστική γι' αυτήν την προοπτική. Είναι απαίτηση των καιρών. Αλλά απαιτεί την καθημερινή και με αυταπάρνηση δράση όλων μας, χωρίς όρια, μέσα στο λαό.

* * *

Το ΚΚΕ, από την εποχή της διαμόρφωσης και έγκρισης της Συνθήκης του Μάαστριχτ, ενημέρωσε και προειδοποίησε για τον οικονομικό πόλεμο της ΕΕ σε βάρος της εργατικής τάξης και των άλλων των λαϊκών στρωμάτων. Από την περίοδο του διαμελισμού της Γιουγκοσλαβίας είχε προβλέψει και προειδοποιήσει για το σημερινό πόλεμο του ΝΑΤΟ.

Εγκαιρα, το κόμμα μας είχε αποδείξει ότι το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ χρησιμοποιεί και επιβάλλει πολιτική ανατροπής συνόρων, καταργεί το Διεθνές Δίκαιο, τα κυριαρχικά δικαιώματα των κρατών και λαών, επεμβαίνει ενάντια σ' όσους αντιστέκονται στην επιβολή της "νέας τάξης" και έχει στόχο να μετατρέψει την περιοχή από τα Βαλκάνια ως την Εγγύς και τη Μέση Ανατολή σε θερμή ζώνη, σε περιοχή προτεκτοράτων. Βεβαίως, το ΚΚΕ δεν έμεινε στις προβλέψεις και τις εκτιμήσεις, για τις οποίες σήμερα όλοι αντιλαμβάνονται ότι δικαιώθηκαν από την ίδια τη ζωή. Κόντρα στο ρεύμα, ανέπτυξε την πιο αποφασιστική δράση, στα πλαίσια των δυνατοτήτων του, για την αποτροπή όλων αυτών των αρνητικών εξελίξεων και θα ήταν πιο δυνατή, αν ο λαός τού είχε δώσει μεγαλύτερη δύναμη. Συνέβαλε στην ανάπτυξη ενωτικών αγώνων, συμμετείχε σε άλλες ανάλογες πρωτοβουλίες.

Προσπάθησε μ' όλες του τις δυνάμεις να εμπνεύσει στο λαό αυτοπεποίθηση ότι μπορεί να παλέψει και να αποκρούσει την αντιλαϊκή πολιτική, μπορεί να ανοίξει στην πορεία ένα διαφορετικό δρόμο. Επέμεινε ότι είναι ουτοπικές και ανεφάρμοστες οι θεωρίες, που λένε άλλα κόμματα, ότι μπορεί ταυτόχρονα να βρίσκεσαι στο μονόδρομο της ΕΕ και να ζητάς ικανοποίηση των λαϊκών αιτημάτων. Σύγχρονο είναι αυτό που οδηγεί στην κατοχύρωση των δικαιωμάτων των ανθρώπων του μόχθου, αριστερό είναι ό,τι βάζει εμπόδια στη "νέα τάξη πραγμάτων".

Αποκάλυψε την παγίδα της κεντροαριστεράς και προσπάθησε με όλες του τις δυνάμεις να δείξει στο λαό τον άλλο δρόμο εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας. Επέμεινε και επιμένει στην εναντίωση στο ραγιαδισμό και τη μοιρολατρία, στα ψεύτικα διλήμματα ΟΝΕ ή απομόνωση, ΝΑΤΟ ή καταστροφή.

Η ανοιχτή κριτική και αντιπαράθεση στις ηγεσίες των άλλων κομμάτων, στα προγράμματα και την πρακτική τους δε εμπόδισε τους κομμουνιστές να συναντηθούν με μέλη και στελέχη όλων των κομμάτων στο κοινωνικό μέτωπο, στη δράση, στους εργατικούς, νεολαιίστικους και αγροτικούς αγώνες, στο αντιπολεμικό και αντιΝΑΤΟικό κίνημα. Σ' αυτήν την πολιτική γραμμή, θα επιμείνει, γιατί αυτή ανοίγει τον άλλο δρόμο του λαϊκού μετώπου πάλης. Αυτόν μπορεί και πρέπει να ενισχύσει με την ψήφο του στις ευρωεκλογές ο λαός, ψηφίζοντας αποφασιστικά το πλατύ ενωτικό ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ.

Σ.

Η ενίσχυση του ψηφοδελτίου του ΚΚΕ μαζί με το ανέβασμα των ταξικών αγώνων μπορεί να συμβάλει στην εμφάνιση νέων πολιτικών κινήσεων και δυνάμεων, που θα συμπαραταχτούν με τους κομμουνιστές για έναν άλλο δρόμο εξέλιξης της ελληνικής κοινωνίας, το δρόμο του λαού

Για τη στάση της ΝΔ στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία

Η δολοφονική επέμβαση των ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας συνεχίζει να προκαλεί αγανάκτηση και καθημερινή δράση λαϊκών μαζών στη χώρα μας. Με πρωτοπόρους τους κομμουνιστές στο δρόμο του αγώνα, με συνθήματα ενάντια στο ΝΑΤΟ, στις ΗΠΑ και την ΕΕ, πορεύονται οπαδοί και μέλη άλλων κομμάτων. Λαϊκές μάζες που ακολουθούν το κόμμα της ΝΔ μπαίνουν στο μεγάλο αντιπολεμικό - αντιιμπεριαλιστικό ποτάμι. Χρέος μας είναι η συμπόρευση με αυτές τις δυνάμεις και, ταυτόχρονα, η "ουσιαστική αποκαλυπτική και επιχειρηματολογημένη κριτική απέναντι στην πολιτική και τακτική του κόμματος της ΝΔ, ώστε οι γνήσιες λαϊκές δυνάμεις, που είναι εγκλωβισμένες σ' αυτό, να αποφασίσουν να το εγκαταλείψουν και να διαλέξουν το δρόμο της χειραφέτησης και του αγώνα" (απόφαση 15ου Συνεδρίου). Σε ορισμένα βασικά ζητήματα των θέσεων της ΝΔ σχετικά με τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, θα αναφερθούμε παρακάτω, στηριγμένοι και στις πρόσφατες διαφημιστικές καταχωρήσεις στα ΜΜΕ, όπου κωδικοποιημένα εκφράζονται οι θέσεις του κόμματος αυτού:

Η στάση της ΝΔ καθορίζεται πρώτα και κύρια από τον ταξικό χαρακτήρα του κόμματος αυτού, που, όπως υπογραμμίζαμε και στο 15ο Συνέδριο, αποτελεί, μαζί με το ΠΑΣΟΚ, το βασικό στήριγμα της προσπάθειας ανασυγκρότησης του καπιταλιστικού συστήματος στις σύγχρονες συνθήκες, λόγω του ρόλου που παίζει στη διακυβέρνηση της χώρας, του μεγέθους και της στενής του σχέσης με τα κέντρα του ιμπεριαλισμού και το μεγάλο κεφάλαιο. Η στάση ακόμη της ΝΔ έχει να κάνει με την προσπάθεια διατήρησης του δικομματισμού στη χώρα μας, με τις ιδιαίτερες επιδιώξεις (με την υποστήριξη και του "ξένου παράγοντα") του κόμματος στο σύστημα αυτό (κατάκτηση της κυβερνητικής εξουσίας), καθώς και την πίεση που ασκεί και στις γραμμές του το λαϊκό κίνημα.

Βασικό ζήτημα και για τη ΝΔ είναι η διατήρηση του πολιτικού - οικονομικού συστήματος, έστω και με μικρές "υποχωρήσεις" (όπως, για παράδειγμα, έκανε ο Κ. Καραμανλής για το ζήτημα της συμμετοχής της χώρας στο στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ). Στις πρόσφατες διαφημιστικές καταχωρήσεις της, όλα τα παραπάνω εκδηλώνονται ξεκάθαρα: Πιο συγκεκριμένα:

  • Μιλούν για "γιουγκοσλαβική κρίση", αποφεύγοντας να τη χαρακτηρίσουν σαν ωμή επέμβαση του ΝΑΤΟ σε βάρος κυρίαρχου - ανεξάρτητου κράτους, κατά παράβαση κάθε έννοιας διεθνούς δικαίου και νομιμότητας. Ταυτόχρονα, με περισσό θράσος, τονίζουν ότι "ο πόλεμος είναι λάθος, μιας και άλλα επιδιώκονται και τα αντίθετα επιτυγχάνονται"!

Ουσιαστικά, δηλαδή, ομολογούν ότι δε θα είχαν αντίρρηση σε μια επέμβαση του ΝΑΤΟ, αρκεί να επιτύγχανε τους σκοπούς του (που, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι η οριστική διάλυση της Γιουγκοσλαβίας, η δημιουργία προτεκτοράτων).

  • Αναπαράγοντας την προπαγάνδα των γερακιών του ΝΑΤΟ, θεωρούν υπεύθυνους το "καθεστώς του Βελιγραδίου, τα ακραία αλβανόφωνα στοιχεία και τους λάθος χειρισμούς (!) του ΝΑΤΟ". Βάζουν, έτσι, στο ίδιο τσουβάλι θύτες και θύματα, παρουσιάζοντας, ταυτόχρονα, το κόμμα τους σαν "αντικειμενικό" και σεβόμενο το "ανθρώπινα δικαιώματα" και, ταυτόχρονα, υπάκουο στα "μεγάλα αφεντικά".
  • Οσον αφορά τις ευθύνες της ΕΕ (του "εθνικού στόχου" και κατά τη ΝΔ), αποκρύβονται επιμελώς, παρουσιάζοντάς την "ως ουραγό στις επιλογές τρίτων", καθώς και ως Ευρώπη "των μικρολογιστών, χωρίς φωνή, χωρίς βούληση, χωρίς δική τους πολιτική, απογοητεύει". Με το βλέμμα στραμμένο στις ευρωεκλογές, αποκρύπτουν ότι οι χώρες της ΕΕ είναι πλειοψηφία στο ΝΑΤΟ, ότι πρωτοστατούν στο βρώμικο αυτό πόλεμο, ότι έχουν και φωνή (φιλοπόλεμη - ταξική και όχι ειρήνης) και κυρίως κοινή πολιτική, που είναι, όμως, αντίθετη με τα συμφέροντα των λαών. Οτι έχουν αποδεχτεί τη στρατηγική "ομπρέλα" του ΝΑΤΟ και για λόγους μεγαλύτερης προστασίας του οικοδομήματός τους και ως "ρυθμιστή" των μεταξύ τους αντιθέσεων. Ταυτόχρονα, προσπαθεί να επιρρίψει τις ευθύνες μόνο στις λεγόμενες κεντροαριστερές ή σοσιαλδημοκρατικές κυβερνήσεις (που είναι πράγματι εγκληματικές), βγάζοντας λάδι τις "δικές" της "συντηρητικές" κυβερνήσεις. Να θυμηθούμε εδώ και τη στάση των λεγόμενων "συντηρητικών" κομμάτων τα προηγούμενα χρόνια (σαν κυβερνητικά κόμματα) στη διάλυση της Γιουγκοσλαβίας και τη συμφωνία τους με τις σημερινές κυβερνήσεις των κρατών τους, που συμμετέχουν στο βρώμικο πόλεμο.
  • Οι ευθύνες που επιρρίπτει στην κυβέρνηση περιορίζονται στους χειρισμούς της (π.χ., "δεν έχει ανάστημα, δε λέει τα πράγματα με το όνομά τους" κ.ά.), μιας και συμφωνεί (και, ουσιαστικά, στηρίζει) με την ουσία της ακολουθούμενης πολιτικής. Είναι, άλλωστε, σαφές αυτό που τονίζει ότι "οι μάχες δίνονται μέσα στις συμμαχίες", δείχνοντας ότι θεωρεί δεδομένη και αδιαπραγμάτευτη τη συμμετοχή της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Οι όποιες "επιφυλάξεις" που εξέφρασε στη Βουλή για το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ γίνονται μετά από πίεση του λαϊκού κινήματος, έχουν σαφή προεκλογική στόχευση και δε θα πρέπει να δημιουργούν αυταπάτες ότι μπορούν να έχουν μόνιμο χαρακτήρα, ανεξάρτητα από το αν θα πρέπει να αξιοποιηθούν από το λαϊκό κίνημα στην παραπέρα ανάπτυξη της πάλης του.
  • Οι "προτάσεις" για διέξοδο της ΝΔ κινούνται στην τροχιά εφαρμογής των αποφάσεων του ΡΑΜΠΟΥΓΙΕ, όπως αυτές "καλλωπίστηκαν" στη Σύνοδο του ΠΕΤΕΡΣΜΠΕΡΚ. Ετσι, για παράδειγμα, δε γίνεται καμιά αναφορά στην έξοδο του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, για την απεμπλοκή της χώρας μας από το βρώμικο πόλεμο, ενώ δεν αρνείται την παρουσία ξένων στρατευμάτων στη Γιουγκοσλαβία, φτάνει να είναι υπό τη "διοίκηση του ΟΗΕ ή του ΟΑΣΕ".

Συμπερασματικά, θα τονίζαμε ότι είναι ανάγκη: Να αξιοποιήσουμε, χωρίς σύνδρομα, τους διαύλους επικοινωνίας, που ανοίξαμε και με τον κόσμο που ακολουθεί τη ΝΔ στους συνεχιζόμενους μεγάλους αντιπολεμικούς - αντιιμπεριαλιστικούς αγώνες. Να εντείνουμε την τεκμηριωμένη κριτική μας προς το κόμμα αυτό, αποκαλύπτοντας την ουσία της πολιτικής του, με στόχο τον απεγκλωβισμό των λαϊκών στρωμάτων, που το ακολουθούν και τη συστράτευσή τους με το ΚΚΕ, εξασφαλίζοντας και την ψήφο τους, σαν πρώτο βήμα στις επερχόμενες ευρωεκλογές.

ΑΛΕΚΟΣ ΧΑΤΖΗΚΩΣΤΑΣ

Μέλος του Γραφείου Περιοχής Κεντρικής Μακεδονίας

Οι "προτάσεις" για διέξοδο απο τον πόλεμο της ΝΔ κινούνται στην τροχιά εφαρμογής των αποφάσεων του ΡΑΜΠΟΥΓΙΕ, όπως αυτές "καλλωπίστηκαν" στη Σύνοδο του ΠΕΤΕΡΣΜΠΕΡΚ. Ετσι δε γίνεται καμιά αναφορά στην έξοδο του ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια, για την απεμπλοκή της χώρας μας από το βρώμικο πόλεμο, ενώ δεν αρνείται την παρουσία ξένων στρατευμάτων στη Γιουγκοσλαβία.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ