ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΟΜΙΛΙΑ ΣΗΜΙΤΗ ΣΤΗΝ ΠΑΤΡΑ
Επιστράτευσαν ακόμη και ... Αλβανούς

Εκτός πραγματικότητας ήταν η κυριακάτικη ομιλία του πρωθυπουργού στην Πάτρα, όπως εκτός της τοπικής πραγματικότητας ήταν και το μεταφερόμενο πλήθος που χρησιμοποιήθηκε σαν φόντο χάριν της τηλεοπτικής σκηνοθεσίας. Ο Κ. Σημίτης, συνοδευόμενος από πλήθος υπουργών και κομματικών στελεχών, μίλησε στην πλατεία Γεωργίου της Πάτρας, η οποία έσφυζε από τις κόρνες, τα βεγγαλικά και τις πλαστικές σημαίες των επιβατών των κομματικών πούλμαν, αλλά ήταν παντελώς έρημη από τους Πατρινούς. Είναι χαρακτηριστικό πως στις 7.30 που ήταν προγραμματισμένη η έναρξη της ομιλίας ο κόσμος δεν ξεπερνούσε τους 1.500. Ετσι, η ομιλία ξεκίνησε στις 8.45. Στο διάστημα αυτό από τις εισόδους της πόλης όπου παρκάρισαν τα πούλμαν άρχισαν να προσέρχονται τα πλήθη των "Πατρινών", οι περισσότεροι των οποίων δε γνώριζαν ούτε πώς να κυκλοφορήσουν χωρίς τους συνοδούς τους. Ανάμεσα σ' αυτούς ήταν και πολλοί "οπαδοί" που μιλούσαν... αλβανικά και που αν είχαν δικαίωμα ψήφου ίσως ανέδειχναν "ενισχυμένο" το ΠΑΣΟΚ.

Οταν ο Τ. Μπιρσίμ έκρινε ικανοποιητικό τον "όγκο" του πλήθους, δόθηκε το σήμα στον πρωθυπουργό να ανεβεί στη σκηνή. Ο Κ. Σημίτης αναγνώρισε τις "θυσίες" όλων αυτών που έκαναν το μακρύ ταξίδι μέχρι την Πάτρα, χαιρετίζοντας στην ομιλία του το "λαό της Πάτρας" αλλά και τους "φίλους της Πάτρας". Εν μέσω βεγγαλικών και κορναρισμάτων από ένα πλήθος που δεν τον πρόσεχε, ο Κ. Σημίτης αναλώθηκε σε μια προσπάθεια να αποδείξει πως η δική του συγκέντρωση είναι μεγαλύτερη από εκείνη της ΝΔ. Αναφέρθηκε στον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία, αναγορεύοντας την κυβέρνησή του σαν τη μόνη δύναμη σταθερότητας στα Βαλκάνια, επειδή έκανε την Ελλάδα "σεβαστή σε φίλους και αντιπάλους". Αναφερόμενος στην "αντιπολίτευση" και ζωγραφίζοντας το ΚΚΕ έδωσε ρεσιτάλ υποτέλειας και οσφυοκαμψίας, ισχυριζόμενος πως "η αντιπολίτευση μας λέει να καταγγείλουμε τη συμμαχία. Να τα σπάσουμε με το ΝΑΤΟ και την ΕΕ. Δε μας λέει όμως: Να πάμε πού και με ποιους;". Πρόσθεσε πως "δεν είναι εποχή για κούφια λόγια, δεν είναι εποχή για εξυπνακισμούς" βρίζοντας έτσι την πλειοψηφία του λαού που παλεύει ενάντια στον πόλεμο. Απέναντι στην πάλη κατά των υπερατλαντικών "προστατών" ο Κ. Σημίτης αντέτεινε την "ευθύνη" και τη "σωφροσύνη" της εθελοδουλίας που ακολουθεί η κυβέρνησή του. Αναφερόμενος στο σλόγκαν "πρώτα η Ελλάδα" ο πρωθυπουργός έκανε μια ανούσια αριθμητική αναφορά στα "επιτεύγματα" του ΠΑΣΟΚ, τα οποία αντιπαρέβαλε με τους "άθλους" της ΝΔ για να καταλήξει με μπακαλίστικη λογική πως "οι αριθμοί λένε την αλήθεια και αυτούς φοβάται η ΝΔ". Ανερυθρίαστα, ίσως με τη σιγουριά ότι δεν απευθυνόταν σε Πατρινούς, ο Κ. Σημίτης έφθασε στο σημείο να ισχυριστεί πως η Πάτρα της ανεργίας θα προοδεύσει λόγω των μεγάλων έργων, που συνεχώς εξαγγέλλονται, αλλά δεν υλοποιούνται. Εταξε χιλιάδες νέες θέσεις εργασίας, προσθέτοντας εκτός κειμένου χωρίς ντροπή πως "δίνουμε συγκεκριμένο περιεχόμενο στην ανθρωπιά. Αυτό λένε οι αριθμοί. Οι αριθμοί πονούν, γι' αυτό τους κρύβει ο κ. Καραμανλής". Κατά τα άλλα ο πρωθυπουργός προεξόφλησε πως το ΠΑΣΟΚ θα βγει "ενισχυμένο στις ευρωεκλογές" και χαιρέτισε τα "πλήθη", τα οποία λόγω του προχωρημένου της ώρας έσπευσαν να πάρουν τον δρόμο προς τα πούλμαν για την επιστροφή.

ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Το "νέο ξεκίνημα" της αντιλαϊκής επίθεσης

Στη "δημοτικότητα και το "άφθαρτο" του Κ. Καραμανλή επενδύει η ηγεσία της ΝΔ, εντείνοντας παράλληλα τις προσωπικές επιθέσεις κατά του Κ. Σημίτη ώστε να φανεί η "διαφορά" μεταξύ των δύο διαχειριστών του συστήματος. Παράλληλα, η προβολή του συνθήματος για "νέο ξεκίνημα", το μόνο που υπόσχεται είναι ένα νέο ξεκίνημα στην αντιλαϊκή επίθεση που υλοποιεί η κυβέρνηση Σημίτη. Οπως προκύπτει, έστω και με κομψό και παραπλανητικό τρόπο και μέσα από τα προεκλογικά φυλλάδια της ΝΔ, η ηγεσία της ΝΔ εγγυάται ότι θα είναι άξιος και αποτελεσματικότερος συνεχιστής της νεοφιλελεύθερης και αντιδραστικής πολιτικής που εφαρμόζει η κυβέρνηση. Ετσι, στο διαφημιστικό φυλλάδιο "10 προτεραιότητες για ένα ξεκίνημα", η ανάπτυξη της χώρας και η αντιμετώπιση της ανεργίας θα γίνει με την "ιδιωτική πρωτοβουλία στην πρώτη γραμμή" (!), ενώ ταυτόχρονα δε θα μείνει τίποτα όρθιο στον δημόσιο τομέα μέσω των "διαρθρωτικών αλλαγών στο κράτος" και το σαρωτικό ξεπούλημα της δημόσιας περιουσίας. Παράλληλα, η ηγεσία της ΝΔ δημαγωγεί ασύστολα με τις "διαπιστωτικές" αναφορές που κάνει στα θέματα της Υγείας, της Παιδείας, της αγροτιάς, των μικρομεσαίων, ενώ στην πραγματικότητα η πολιτική της ταυτίζεται επί της ουσίας με αυτή που εφαρμόζει η κυβέρνηση Σημίτη.

Παράλληλα, η ηγεσία της ΝΔ πλειοδοτεί στην άθλια και προσβλητική για το λαό δικομματική αντιπαράθεση, η οποία όλο και περισσότερο πολώνεται στην προσωπική επίθεση κατά του Κ. Σημίτη, η οποία επικεντρώνεται στο γνωστό σλόγκαν για το "ανάλγητο και απόμακρο" του πρωθυπουργού, το οποίο τάχα δεν ασχολείται "με τα καθημερινά προβλήματα του μέσου πολίτη".

"Δε γίνεται να αντιμετωπίσεις προβλήματα, αν δεν τα ξέρεις, όταν ζεις μακριά από την πραγματικότητα, όταν είσαι κλεισμένος σε έναν κόσμο της φαντασίας σου, όταν παίζεις με δείκτες και στατιστικές", αναφέρει σε κάθε ευκαιρία και ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ.

Κατά τα λοιπά, συνεχίστηκαν και χθες οι γελοίες αντιπαραθέσεις για την περιβόητη "τηλεοπτική μονομαχία" Σημίτη - Καραμανλή, η οποία "εμπλουτίστηκε" με νέο επεισόδιο με την κυβέρνηση, για το αν θα γίνει ή όχι η προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις συνέπειες της "γιουγκοσλαβικής κρίσης" που έχει ζητήσει ο Κ. Καραμανλής. Παράλληλα, η Ρηγίλλης θα εκμεταλλευτεί στο έπακρο τις νέες "ευνοϊκές" δημοσκοπήσεις που θα δημοσιοποιηθούν μέσα στη βδομάδα.

Εκλογικές άδειες μισθωτών

Καθορίστηκαν με απόφαση του υπουργείου Εργασίας οι μέρες ειδικής άδειας των εργαζομένων, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα στις ευρωεκλογές.

Οι μισθωτοί εξαήμερης εργασίας, δικαιούνται: Μια εργάσιμη μέρα για απόσταση 100 - 200 χλμ. Δυο μέρες για απόσταση μέχρι 400 χλμ. Τρεις μέρες για απόσταση πάνω από 401 χλμ. εφόσον η μετακίνηση γίνει οδικώς και σε νησιά.

Οι μισθωτοί πενθήμερης εργασίας, δικαιούνται: Μια εργάσιμη μέρα για απόσταση 200 - 400 χλμ. Δυο εργάσιμες μέρες για απόσταση πάνω από 401 χλμ. Τρεις εργάσιμες μέρες για μετακίνηση σε νησιά.

Για τους μισθωτούς, που η Κυριακή 13 Ιούνη, είναι εργάσιμη μέρα, θα θεωρηθεί μέρα ειδικής άδειας απουσίας με αποδοχές και δε συμψηφίζεται με την ετήσια κανονική άδεια.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Εμπλεξε και τη ... μάχη της Κρήτης!

Προσαρμοσμένη στην τακτική της απροσχημάτιστης ψηφοθηρικής προπαγάνδας και εξαπάτησης του λαού ήταν η χτεσινή ομιλία του πρωθυπουργού στο Ηράκλειο της Κρήτης. Ο Κ. Σημίτης, που δεν παρέλειψε να συμπεριλάβει ακόμα και τη "μάχη της Κρήτης" (!) στα αποδεικτικά στοιχεία των προεκλογικών του θεωριών περί της ανάγκης - όπως λέει - να ψηφιστεί το ΠΑΣΟΚ στις εκλογές.., επανέλαβε για μια ακόμα φορά την εξοργιστική δήλωση πως η κυβέρνηση και το ΠΑΣΟΚ "αντιτάχτηκαν από την πρώτη στιγμή" στους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς κατά της Γιουγκοσλαβίας!

Ο πρωθυπουργός, κινούμενος στο πνεύμα της αθώωσης της ΕΕ για το έγκλημα που διεξάγεται στα Βαλκάνια, ισχυρίστηκε πως "αν υπήρχε κοινή ευρωπαϊκή πολιτική, αν υπήρχε έγκαιρη παρέμβαση, δε θα υπήρχε εμπλοκή στο Κόσσοβο"! Πιστός δε υπέρμαχος της ενίσχυσης του ιμπεριαλιστικού κέντρου της ΕΕ, είπε ότι το κόμμα του θέλει "μια Ευρώπη ισότιμη με την Αμερική", νομίζοντας, με το χωρισμό των δολοφόνων σε "καλούς" και σε "κακούς" και επιλέγοντας τους "καλούς" δολοφόνους (σ. σ.: δηλαδή την ΕΕ), πως μπορεί να λανσάρεται σαν "αριστερός" και "σοσιαλιστής"...

Παράλληλα ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να εμφανίσει μια ήττα του κόμματός του στις εκλογές περίπου σαν... εθνική καταστροφή, αφού η αποτελούμενοι από "τζάμπα μάγκες" αντιπολίτευση, θα "παρασύρουν τη χώρα σε περιπέτειες", όπως είπε.

Αδεια εισόδου για τους ανυπότακτους

Χωρίς να υποστούν συνέπειες μπορούν να έρθουν στην Ελλάδα για να ψηφίσουν στις ευρωεκλογές, για το διάστημα από 24 Μάη μέχρι 20 Ιούνη, όλοι οι ανυπότακτοι του εξωτερικού. Η σχετική απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου ανακοινώθηκε χτες από το υπουργείο Αμυνας και προβλέπει ότι για το διάστημα αυτό οι ανυπότακτοι που βρίσκονται στο εξωτερικό απαλλάσσονται από τον έλεγχο της στρατολογικής τους κατάστασης. Από τη ρύθμιση εξαιρούνται οι λιποτάκτες.

Προσφορά

Ο Νίκος Κακαμούκας πρόσφερε στο ΚΚΕ 200.000 δρχ. στη μνήμη των γονιών του ΑΝΤΩΝΙΟΥ - ΑΘΗΝΑΣ και ΜΑΡΙΑΣ.

"Αντάρτες" οι προσκυνημένοι

Εχουν βαλθεί προεκλογικά να μας τρελάνουν οι ηγεσίες του δικομματισμού. Οι μεταμορφώσεις τους δε γνωρίζουν κανένα φραγμό και όριο προκειμένου να εξαπατήσουν και να υφαρπάξουν τη λαϊκή ψήφο. Ιδού, τι είπε χτες βράδυ στο Ηράκλειο της Κρήτης ο Κ. Σημίτης: "Στη μάχη της Κρήτης αποδείξατε ότι ένας λαός όταν θέλει μπορεί. Απέναντι στο ρεαλισμό της ηττοπάθειας, υψώσατε τη θέλησή σας. Και δώσατε δεύτερο μάθημα στο φασισμό μετά την Αλβανία. Με την ίδια δύναμη και την ίδια αποφασιστικότητα προασπίζουμε τα εθνικά συμφέροντα" (!). Οι προσκυνημένοι και αμερικανόδουλοι το "παίζουν" προεκλογικά ως αντάρτες. Τέτοια ξεδιάντροπη καπηλία χρειάζεται μεγάλη εξάσκηση στον εμπαιγμό του λαού και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ έχει πραγματικά παράδοση. Σήμερα, όμως, αυτό που καταφέρνουν είναι να προκαλούν τη λαϊκή οργή, από την οποία δε θα ξεφύγουν ούτε στην κάλπη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ