ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 25 Μάη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Το ΚΚΕ δεν ψήφισε κανέναν προϋπολογισμό της ΕΕ

Δήλωση - απάντηση του Β. Εφραιμίδη σε ισχυρισμούς του Νικ. Κακλαμάνη

Ποτέ δεν ψήφισαν κανέναν προϋπολογισμό της ΕΕ οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ. Αυτό διευκρινίζει ο ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Βασίλης Εφραιμίδης, με αφορμή δηλώσεις του ευρωβουλευτή της ΠΟΛ.ΑΝ. Νικήτα Κακλαμάνη πως, τάχα, μόνον εκείνος από τους Ελληνες ευρωβουλευτές έχει καταψηφίσει τον προϋπολογισμό 1999 της ΕΕ. Στη σχετική δήλωσή του ο Β. Εφραιμίδης τονίζει συγκεκριμένα:

"Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης επανειλημμένως έχει υποστηρίξει ότι τον προϋπολογισμό του 1999 της Ευρωπαϊκής Ενωσης έχει καταψηφίσει μόνον εκείνος από τους Ελληνες ευρωβουλευτές.

Αυτό δεν είναι αλήθεια. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ ποτέ δεν έχουν ψηφίσει κανέναν προϋπολογισμό της ΕΕ.

Ο κ. Νικήτας Κακλαμάνης θα έπρεπε να είχε διασαφηνίσει ποια ψηφοφορία επικαλείται, σε σχέση με τον προϋπολογισμό της ΕΕ. Αν επικαλείται την ψηφοφορία που γίνεται στο Ευρωκοινοβούλιο, γνωρίζει ότι οι κομμουνιστές ευρωβουλευτές καταψήφισαν τον προϋπολογισμό του 1999.

Αν, πάλι, επικαλείται την ψηφοφορία που διεξάγεται στην Επιτροπή Προϋπολογισμού, στην οποία ο ίδιος μετέχει, επίσης γνωρίζει πολύ καλά ότι οι κομμουνιστές ευρωβουλευτές δε συμμετέχουν σ' αυτή την Επιτροπή, γεγονός που έπρεπε να διασαφηνίσει, ώστε να μη δημιουργεί λαθεμένες εντυπώσεις".

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Επιχείρηση εξαπάτησης του λαού

Μέσω του ΓΕΕΘΑ ζήτησαν από το ΝΑΤΟ να διακοπεί από τις 4 μέχρι τις 15 Ιούνη η διέλευση στρατευμάτων από τη Θεσσαλονίκη, για να εξασφαλιστεί "η ομαλή διεξαγωγή" των ευρωεκλογών. Επίσημη αιτιολογία, η αδυναμία της Αστυνομίας να παράσχει προστασία!

Η κυβέρνηση με ξεδιάντροπο τρόπο παραδέχεται τη συνενοχή της στον βρώμικο πόλεμο που κάνουν οι ιμπεριαλιστές στα Βαλκάνια και προσπαθεί απεγνωσμένα να εξαπατήσει και να παραπλανήσει τον ελληνικό λαό ενόψει των ευρωεκλογών της 13ης Ιούνη. Για το λόγο αυτό, προβαίνοντας σε μια πράξη ακραίου κυνισμού, ζήτησε επίσημα από το ΝΑΤΟ την προσωρινή διακοπή της διέλευσης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από τη Θεσσαλονίκη, για το διάστημα από 4 μέχρι 15 Ιούνη. Η κυβέρνηση παραδέχεται έτσι ότι η διέλευση των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων, στοιχειοθετεί πολεμική εμπλοκή η οποία για λόγους εντυπώσεων πρέπει να "ανασταλεί" στη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας.

Για την πρωτοφανή αυτή επιχείρηση εξαπάτησης και παραπλάνησης του ελληνικού λαού, προβάλλεται ως αιτιολογία η δυσκολία της Αστυνομίας να παράσχει προστασία λόγω εμπλοκής της στη διεξαγωγή των εκλογών! Η αλήθεια βέβαια βρίσκεται αλλού, στον πανικό που διακατέχει την κυβέρνηση, εξαιτίας της διαπίστωσης ότι ο ελληνικός λαός στο σύνολό του καταδικάζει τη ΝΑΤΟική βαρβαρότητα και τοποθετείται ανεπιφύλακτα κατά της εμπλοκής της Ελλάδας.

Η κυβέρνηση με μια κίνηση - ομολογία του πολιτικού κόστους που υφίσταται από την πολιτική υποταγής στο ΝΑΤΟ και στους Αμερικάνους, έστειλε μέσω του ΓΕΕΘΑ σχετικό έγγραφο στο ΝΑΤΟ. Τα ΝΑΤΟικά επιτελεία ενημερώνονται με το έγγραφο αυτό από το ΓΕΕΘΑ, ότι στην τελική φάση της προεκλογικής περιόδου και αμέσως μετά τη διεξαγωγή των ευρωεκλογών, 10 μέρες πριν και 2 μέρες μετά, "υπάρχει αντικειμενική δυσκολία" της Αστυνομίας να προσφέρει κάλυψη στα ΝΑΤΟικά στρατεύματα, λόγω συμμετοχής όλης της αστυνομικής δύναμης στη διεξαγωγή των εκλογών και κατά συνέπεια δε θα είναι δυνατή για το διάστημα αυτό η διέλευση των στρατευμάτων.

Ως λόγος της διακοπής διέλευσης των ΝΑΤΟικών στρατευμάτων προβάλλεται η "ομαλή διεξαγωγή των ευρωεκλογών και η αποφυγή δημιουργίας εντάσεων" από τη διέλευση στρατευμάτων και πολεμικού υλικού από τη Θεσσαλονίκη. Για το συγκεκριμένο αίτημα που υποβλήθηκε στο ΝΑΤΟ, δεν προβλέπεται απάντηση, αφού έχει χαρακτήρα απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης η οποία, ούτως ή άλλως, είναι αυτή που δίνει την έγκρισή της για τη διέλευση των ΝΑΤΟικών δυνάμεων από το ελληνικό έδαφος. Πάντως, ο προσωρινός αυτός περιορισμός δε δημιουργεί κανένα απολύτως πρόβλημα στο ΝΑΤΟ, που για τις μέρες αυτές (4 - 15 Ιούνη) δεν είχε προγραμματίσει σοβαρές μετακινήσεις.

Ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας επιβεβαίωσε χτες το γεγονός χωρίς περιστροφές και με τελείως κυνικό τρόπο. "Πράγματι, είπε, έχει διαμηνυθεί στους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ ότι 10 ημέρες πριν από τις εκλογές και δύο ημέρες μετά τις εκλογές δε θα πρέπει να γίνει διέλευση τμημάτων του ΝΑΤΟ από τη Θεσσαλονίκη. Λόγω της προεκλογικής περιόδου πρέπει να διασφαλιστεί η ήρεμη εξέλιξη των σχετικών με τις εκλογές θεμάτων και πιστεύουμε ότι αυτή είναι ορθή επιλογή, η οποία γίνεται δεκτή. Και με αυτή την έννοια, αυτή την περίοδο των 12 ημερών, δε θα έχουμε διέλευση τμημάτων από τη Θεσσαλονίκη. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι έχει ληφθεί απόφαση, εδώ και πολύ καιρό, η οποία έχει τεθεί σε εφαρμογή για την ανάπτυξη στρατιωτικών τμημάτων τα οποία έχουν συγκεκριμένη αποστολή. Και πάντως, δεν εμπλέκονται σε πολεμικές επιχειρήσεις. Αυτό πρέπει να το τονίζουμε για να μη δημιουργούνται παρανοήσεις".

Τι απαντά η κυβέρνηση για χερσαία επέμβαση του ΝΑΤΟ;

Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ για τον υπουργό Εθνικής Αμυνας

Στο ζήτημα της προετοιμασίας χερσαίας επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Γιουγκοσλαβία και της χρησιμοποίησης του λιμανιού της Θεσσαλονίκης και άλλων διευκολύνσεων γι' αυτήν την επέμβαση επανέρχεται το ΚΚΕ με Επίκαιρη Ερώτηση που κατέθεσε στη Βουλή ο βουλευτής Μπάμπης Αγγουράκης και ζητά εξηγήσεις από τον υπουργό Εθνικής Αμυνας. Στην ερώτηση του ΚΚΕ, τονίζονται συγκεκριμένα:

"Επανερχόμαστε στο ζήτημα της προετοιμασίας από το ΝΑΤΟ χερσαίας στρατιωτικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία, δεδομένου ότι από την απάντηση του υφυπουργού σε προηγούμενη σχετική Ερώτησή μας δεν καλύφθηκε το θέμα αυτό, ενώ από πλήθος δημοσιεύματα στον Τύπο προκύπτει ότι το ΝΑΤΟ προετοιμάζεται πυρετωδώς για μια τέτοια εξέλιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Τύπου, η στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ διένειμε, ήδη, στα 19 Γενικά Επιτελεία των κρατών - μελών ανανεωμένο το "Σχέδιο 10601", το οποίο θα πρέπει να εμπλουτιστεί με τις παρατηρήσεις όλων των "εθνικών" Γενικών Επιτελείων το αργότερο μέχρι τέλη Μάη. Μάλιστα το νέο σχέδιο αναβαθμίζει ακόμη περισσότερο το ρόλο της Θεσσαλονίκης, ως κομβικού σημείου στο σχεδιασμό και την εφαρμογή της όλης επιχείρησης.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο υπουργός: ισχύουν οι παραπάνω πληροφορίες ότι έγινε στα στρατιωτικά επιτελεία του ΝΑΤΟ "επικαιροποίηση" των σχεδίων χερσαίας στρατιωτικής επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία; Ποια η στάση της Ελλάδας και του Ελληνικού Γενικού Επιτελείου; Ισχύουν οι πληροφορίες για αναβάθμιση του ρόλου της Θεσσαλονίκης στο νέο σχέδιο του ΝΑΤΟ και αν ναι, ποια η θέση της κυβέρνησης σε μια τέτοια εξέλιξη;".

Η δύναμη της ψήφου στο ΚΚΕ

Οι μέρες που απομένουν για την "ετυμηγορία" της κάλπης των ευρωεκλογών στις 13 Ιούνη, είναι πλέον λίγες, αλλά και αρκετές ώστε οι ψηφοφόροι να σκεφτούν, να θυμηθούν και να κρίνουν. Να κρίνουν τη στάση των κομμάτων για όλα όσα τους αφορούν, για αυτά που τους είπαν και κείνα που τους έκρυψαν. Για την πολιτική της προώθησης του στόχου της ΟΝΕ, που εξυπηρετεί τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και συσσωρεύει αβάσταχτα βάρη στο λαό και τη νέα γενιά. Για το ρόλο της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του ΝΑΤΟ συνολικά και ειδικότερα στο βρώμικο πόλεμο που μαίνεται στα Βαλκάνια και σκοτώνει τους λαούς της Γιουγκοσλαβίας. Ο εργαζόμενος, ο αγρότης, ο επαγγελματίας, ο άνεργος, ο νέος και η νέα, πρέπει να συνειδητοποιήσουν τη δύναμη που έχει αυτή η συγκεκριμένη ψήφος. Μέσα από την πείρα τους στους αγώνες και τις διεκδικήσεις τους μπορούν να πουν με σιγουριά ποιος στάθηκε αταλάντευτα δίπλα τους. Γι' αυτό το ΚΚΕ στις εκλογές ζητάει την ψήφο του λαού με απαιτητικότητα και με αίσθηση ευθύνης.

Η ψήφος αυτή, είναι η μόνη ψήφος ουσιαστικής αποτελεσματικής αντίστασης και προοπτικής. Στήριξη στο ΚΚΕ, είναι στήριξη στο μόνο κόμμα στην ελληνική κοινωνία που έγκαιρα και άφοβα αποκάλυψε όλη την αλήθεια για την επιβολή της "νέας τάξης πραγμάτων". Οταν ΠΑΣΟΚ και ΝΔ έλεγαν ότι το ΝΑΤΟ είναι παράγοντας ειρήνης και σταθερότητας στα Βαλκάνια, όταν ΣΥΝ και ΔΗΚΚΙ μιλούσαν κι έσπερναν αυταπάτες με γενικότητες και ακαθόριστες διακηρύξεις, το ΚΚΕ ύψωσε φωνή καταγγελίας ότι το ΝΑΤΟ φέρνει πόλεμο, δυστυχία και φρίκη στους λαούς, είναι απειλή για την ειρήνη. Οταν τα άλλα κόμματα προσπαθούν να εξωραϊσουν την ΕΕ, μιλούν για διορθώσεις και δυνατότητες ελιγμών, το ΚΚΕ βροντοφωνάζει ότι η ΕΕ είναι ιμπεριαλιστικό οικοδόμημα του κεφαλαίου και δύναμη πολέμου. Το ΚΚΕ εξέφρασε από την πρώτη στιγμή και όχι όψιμα, την αντίθεσή του στον πόλεμο, μπήκε μπροστά στην πάλη με κάθε τρόπο και μέσο και λέει όχι στην επιβολή της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης.

Η ψήφος στο ΚΚΕ είναι ένα ξεκάθαρο μήνυμα διαμαρτυρίας και αντίστασης που δε χωράει παρερμηνείες. Δύναμη στο ΚΚΕ σημαίνει αντίθεση στον πόλεμο, αλλά και στην "ειρήνη" της υποταγής. Σημαίνει μετερίζι νέων αγώνων για την ανατροπή της πολιτικής του κεφαλαίου που προωθεί την ΟΝΕ. Σημαίνει δρόμο που ανοίγει προοπτική και ελπίδα στη λαϊκή παρέμβαση και αντεπίθεση. Είναι φρένο στην πολιτική που φέρνει ανεργία, φτώχεια και εξαθλίωση, περικοπές κοινωνικών δαπανών, σκληρή λιτότητα και ξεπούλημα του πλούτου που παράγει ο εργαζόμενος λαός. Είναι σημαντικό βήμα υπεράσπισης των δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών του λαού από την επίθεση και τον αυταρχισμό που προωθούν οι κυβερνήσεις των χωρών της ΕΕ για να χτυπήσουν το εργατικό και λαϊκό κίνημα.

Ψηφίζοντας ΚΚΕ δυναμώνει η αποτρεπτική και ανατρεπτική δύναμη του λαού, ανοίγει άλλη προοπτική για τη χώρα. Αποδυναμώνονται ΠΑΣΟΚ και ΝΔ που υποστηρίζουν το ΝΑΤΟ, την ΕΕ και την ΟΝΕ υπηρετώντας τα συμφέροντα της πλουτοκρατίας και δίνεται δυνατότητα απεγκλωβισμού λαϊκών δυνάμεων από άλλες λογικές πολιτικών κομμάτων που δε διασφαλίζουν διέξοδο από την κυρίαρχη πολιτική των μονόδρομων. Ψήφο στο ΚΚΕ, για να έρθει επιτέλους ο λαός στο προσκήνιο.

ΤΗΛΕΟΡΑΣΗ ΤΟΥ "902"
Συζήτηση για εργασιακά και ΕΕ

Παρακολουθείστε από την τηλεόραση του "902" σήμερα Τρίτη 25/5, την εκπομπή: "Θέσεις και Αντιθέσεις" στις 22.00,με θέμα "Απασχόληση, Ανεργία, Συνδικάτα και Ευρωπαϊκή Ενωση".

Ο δημοσιογράφος Ανδρέας Θερμός, συζητά με τους εκπροσώπους κομμάτων:

Γιάννη Σταυρόπουλο - ΚΚΕ

Μίκα Ιωαννίδου - ΝΔ

Γιώργο Ορφανό - ΠΑΣΟΚ

Στέφανο Λαιμό - ΣΥΝ.

Στη συζήτηση θα συμμετέχουν, επίσης, εκπρόσωποι των ΔΗΚΚΙ και ΠΟΛ.ΑΝ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ