ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 1999
Σελ. /40
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΕΡΙΟΔΕΙΑ ΤΗΣ ΑΛ. ΠΑΠΑΡΗΓΑ ΣΤΗ "ΦΑΓΕ"
"Να πιστέψει ο λαός στη δύναμή του"

Αυτό το κάλεσμα απηύθυνε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στους εργαζόμενους, κατά τη χτεσινή της επίσκεψη στη γαλακτοβιομηχανία

Να πιστέψουν στη δύναμή τους, στη δύναμη της οργανωμένης πάλης και να καταδικάσουν με σαφήνεια στις εκλογές την πολιτική της ΟΝΕ και το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, κάλεσε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα, τους εργαζόμενους στο εργοστάσιο της γαλακτοβιομηχανίας ΦΑΓΕ στη Μεταμόρφωση, όπου περιόδευσε χτες το πρωί, επικεφαλής αντιπροσωπείας του Κόμματος.

Ενα σύγχρονο και μοντέρνο εργοστάσιο, με εργαζόμενους με καθαρές στολές, αλλά σκυφτά πρόσωπα και φόβο στα μάτια, είναι η πρώτη εντύπωση που σου μένει. Η Αλ. Παπαρήγα επισκέφθηκε τα διάφορα τμήματα του εργοστασίου και μίλησε σε εργαζόμενους που είχαν συγκεντρωθεί στο χώρο της τραπεζαρίας.

"Εδώ και πολλά χρόνια είχαμε διατυπώσει την ανησυχία μας και την πρόβλεψή μας ότι τα πράγματα στην Ελλάδα θα πάνε από το κακό στο χειρότερο και όσον αφορά την οικονομία, την ανεργία και είχαμε μιλήσει πολύ συγκεκριμένα και για τον πόλεμο", είπε απευθυνόμενη στους συγκεντρωμένους και συμπλήρωσε πως μετά τις εκλογές ετοιμάζεται να έρθει νέο νομοσχέδιο για την κοινωνική ασφάλιση που "θα καρατομεί όλες τις κατακτήσεις των εργαζομένων από το 1914 μέχρι σήμερα".

Επισήμανε ότι "τα τελευταία χρόνια έχουν δημιουργήσει μια εντύπωση στους εργαζόμενους, ότι είστε αδύναμοι, ανίσχυροι, ότι δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα και ότι πρέπει να τα δέχεστε όλα: Τους χαμηλούς μισθούς, την κακή παιδεία και υγεία, την κακή κοινωνική ασφάλιση. Εμείς ένα θα πούμε: ότι δεν υπάρχει αγώνας στον 20ό αιώνα που να πήγε χαμένος. Οι παππούδες μας κατέκτησαν ό,τι κατέκτησαν με αγώνες".

Καταλήγοντας τόνισε ότι "αν ο λαός πιστέψει στη δύναμή του, οργανωθεί, συνεργαστεί και πάρει πολιτική θέση κατά της ΟΝΕ και του νέου δόγματος του ΝΑΤΟ, μπορούμε να ανοίξουμε δρόμους. Αρχικά να βάλουμε φρένο για να μη μας τα πάρουν όλα, να μείνουμε όρθιοι και αύριο να μπορούμε να έχουμε γνήσιες λαϊκές κατακτήσεις".

Λίγο νωρίτερα η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε με τη διεύθυνση της επιχείρησης, η οποία ενημέρωσε για την πορεία της ΦΑΓΕ, αλλά έκανε και μια προσπάθεια να εμφανιστεί μια ωραιοποιημένη εικόνα για το προσωπικό, λέγοντας χαρακτηριστικά: "Εχουμε καλή συνεργασία είναι πειθαρχικοί".

Στο τέλος της περιοδείας η Αλ. Παπαρήγα συναντήθηκε με τη διοίκηση του επιχειρησιακού σωματείου και συζήτησε για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, αλλά και τις πολιτικές εξελίξεις. Οπως είπε ο Κ. Λιαπάτης πρόεδρος του σωματείου "το πιο σοβαρό πρόβλημα είναι η τρομοκρατία που υπάρχει και είναι ενδεικτικό ότι μόλις 38 εργαζόμενοι συμμετείχαν στις πρόσφατες εκλογές του σωματείου".

ΝΑΥΤΕΡΓΑΤΕΣ
ΚΚΕ για να μετρήσει θετικά η ψήφος

Περιοδεία του Σπ. Στριφτάρη και του Γ. Μανουσογιαννάκη

"Αν δε θέλετε η ψήφος σας να μετρήσει υπέρ του πολέμου, υπέρ της κατάργησης των ασφαλιστικών σας δικαιωμάτων και των εργατικών σας κατακτήσεων, αν θέλετε ν' αλλάξει η κατάσταση, τότε πρέπει να ψηφίσετε ΚΚΕ".Το κάλεσμα αυτό απηύθυνε ο Σπύρος Στριφτάρης,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιος ευρωβουλευτής, που χτες το πρωί μαζί με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Γιάννη Μανουσογιαννάκη περιόδευσαν στον "Οίκο Ναύτου" και στο ΚΕΣΕΝ (Κέντρο Επανακατάρτισης Στελεχών Εμπορικού Ναυτικού).

Πρώτος σταθμός των δυο υποψήφιων ευρωβουλευτών ήταν ο "Οίκος Ναύτου". Εκεί οι δυο υποψήφιοι ενημερώθηκαν για τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι ασφαλισμένοι, αλλά και το προσωπικό, καθώς και για την άσχημη κατάσταση στην οποία έχει οδηγήσει η φιλοεφοπλιστική πολιτική της κυβέρνησης τον "Οίκο Ναύτου". Δεύτερος σταθμός των υποψηφίων ευρωβουλευτών ήταν το ΚΕΣΕΝ. Εκεί οι δυο υποψήφιοι ευρωβουλευτές συναντήθηκαν με τους καθηγητές και στη συνέχεια μίλησαν στο χώρο όπου οι σπουδαστές συγκεντρώνονται στο διάλειμμα.

Στην ομιλία του ο Σπύρος Στριφτάρης τόνισε ότι σ' αυτές τις εκλογές θα κριθεί αν ο ελληνικός λαός θα πει "ναι" σ' αυτήν την πολιτική ή θα την αρνηθεί. "Ολες οι εργατικές κατακτήσεις και τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων απειλούνται - τόνισε - κανείς δεν ξέρει από αυτούς που ασφαλίστηκαν μετά το 1993 πόσοι και σε ποιο χρόνο θα πάρουν σύνταξη. Η ελληνική κυβέρνηση - όπως αποδεικνύεται - ενδιαφέρεται για την Ελλάδα των τραπεζιτών και των βιομηχάνων, αφού αυτών τα κέρδη αυξάνονται, αντίθετα το μεροκάματο του εργάτη παραμένει σταθερό".

Αναφερόμενος στον πόλεμο ενάντια στο λαό της Γιουγκοσλαβίας σημείωσε: "Η ελληνική κυβέρνηση υποστηρίζει ότι δε συμμετέχει στον πόλεμο, αλλά εκτός από την υπογραφή της, το αντιτορπιλικό "ΘΕΜΙΣΤΟΚΛΗΣ" όχι μόνο συμμετέχει, αλλά κάνει και πλάτες στα ολλανδικά πλοία που ξεφορτώνουν όπλα για τον UCK". Ο υποψήφιος ευρωβουλευτής κατέληξε τονίζοντας ότι η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και τα κόμματα που υποστηρίζουν ότι η ΕΕ είναι μονόδρομος, πρέπει να πάρουν το μάθημά τους και κάλεσε τους ναυτεργάτες να ψηφίσουν ΚΚΕ για να αλλάξει η σημερινή κατάσταση.

"Μας έλεγαν ότι όταν θα μπούμε στην ΕΟΚ οι ναυτεργάτες θα φτάσουν στο επίπεδο των Ευρωπαίων συναδέλφων, ότι θα αυξηθούν οι θέσεις εργασίας, ότι η Κοινή Ναυτιλιακή Πολιτική θα μας δώσει δουλιά, ότι θα δουλέψουμε στα καλά ευρωπαϊκά καράβια. Αυτά όχι μόνο δεν έγιναν, αλλά σήμερα οι θέσεις εργασίας μειώθηκαν, οι συντάξεις καθημερινά υποβαθμίζονται, το εισόδημά μας έχει καθηλωθεί, οι συνθήκες εργασίας χειροτερεύουν καθημερινά". Αυτά τόνισε ο υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΚΚΕ Γιάννης Μανουσογιαννάκης,αποκαλύπτοντας την ουσία της πολιτικής της ΕΕ σ' ό,τι αφορά τον ναυτεργατικό κόσμο. "Για να μην πάνε στράφι οι αγώνες που έχουμε κάνει μέχρι σήμερα - κατέληξε - για να πάμε ένα βήμα μπροστά, πρέπει να ψηφίσουμε ΚΚΕ. Εμείς την ψήφο του ναυτεργάτη τη θέλουμε για να παλέψουμε από καλύτερες θέσεις για τα συμφέροντά του".

ΚΩΣΤΑΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΑΣ
Να στείλουμε μήνυμα απεμπλοκής απ' τον πόλεμο

Περιοδεία στο ξενοδοχείο "Χίλτον"

Να καταδικάσουν την αντιλαϊκή πολιτική και να αποτρέψουν την αντιλαϊκή θύελλα που προετοιμάζουν οι δυνάμεις της αντίδρασης για την επόμενη κιόλας μέρα των ευρωεκλογών, ψηφίζοντας ΚΚΕ, κάλεσε χτες τους εργαζόμενους του ξενοδοχείου "Χίλτον",ο υποψήφιος ευρωβουλευτής και μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Κ. Παρασκευάς.

Μιλώντας στους εργαζόμενους, κατά τη διάρκεια του διαλείμματος, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής τόνισε: "Οι δυνάμεις που δολοφονούν το γιουγκοσλαβικό λαό, οι δυνάμεις που χρόνια τώρα εξαπολύουν επίθεση σε βάρος των εργασιακών, κοινωνικών και δημοκρατικών δικαιωμάτων όλων των λαών. Αυτές οι δυνάμεις που επικαλούνται τη δημοκρατία, αλλά αρνήθηκαν να παράσχουν άσυλο και σ' αυτόν ακόμα τον Οτσαλάν,αυτές οι δυνάμεις - όπως και αν ονομάζονται σοσιαλδημοκρατικές, χριστιανοδημοκρατικές ή νέοι αριστεροί τύπου ΣΥΝ - που χέρι χέρι εφαρμόζουν αντιδραστικές πολιτικές, αν βγουν ενισχυμένες από τη μάχη των ευρωεκλογών, μας περιμένει την επόμενη κιόλας μέρα μια αντιλαϊκή θύελλα".

Συνεχίζοντας επισήμανε ότι οι δυνάμεις αυτές μπορούν να ηττηθούν, η ήττα τους όμως προϋποθέτει την αντίσταση των λαών, υπογραμμίζοντας: "Αν νιώσουν την πίεση του λαού θα υποχωρήσουν έστω και προσωρινά. Οι ευρωεκλογές είναι ευκαιρία να εκφραστεί η αντίθεσή μας, είναι ευκαιρία να στείλουμε μήνυμα ότι απαιτούμε να απεμπλακεί η χώρα μας από τον βρώμικο πόλεμο των ιμπεριαλιστών εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, είναι ευκαιρία να πούμε ότι δεν εγκρίνουμε αυτή την πολιτική. Και το μήνυμα θα είναι ηχηρό και σαφές με ψήφο στο ΚΚΕ,το μόνο κόμμα που αντιπαλεύει το κεφάλαιο, που κατήγγειλε και αντιστάθηκε σ' αυτή την πολιτική, που στάθηκε στο πλευρό του λαού, που υπεράσπισε τα συμφέροντά του με κάθε μέσο που διέθετε, που προώθησε το συντονισμό της πάλης. Ταυτόχρονα όμως η ψήφος στο ΚΚΕ θα συντελέσει στο να προχωρήσει με πιο γρήγορους ρυθμούς η συγκρότηση ενός πλατιού λαϊκού μετώπου πάλης, με αντιιμπεριαλιστικά και αντιμονοπωλιακά χαρακτηριστικά, που αποτελεί επιτακτική ανάγκη των καιρών".

Εκτενή αναφορά ο Κ. Παρασκευάς έκανε και στο στυγερό έγκλημα που συντελείται σε βάρος της Γιουγκοσλαβίας και στους απώτερους στόχους των ιμπεριαλιστών, τονίζοντας: "Ο πόλεμος στη γειτονική Γιουγκοσλαβία βεβαίως και δε γίνεται για τα ανθρώπινα δικαιώματα, ούτε βέβαια για τα μάτια της ωραίας Ελένης, γίνεται γιατί οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ενωση και το ΝΑΤΟ επιδιώκουν την καθυπόταξη του γιουγκοσλαβικού λαού, επιδιώκουν να διαμελίσουν τη χώρα, ολόκληρη την περιοχή των Βαλκανίων, να δημιουργήσουν κράτη - προτεκτοράτα με αχυράνθρωπους στην εξουσία τους, που δε θα διστάζουν να προδίδουν τα συμφέροντα των λαών, αν πρόκειται για την εξυπηρέτηση των ιμπεριαλιστικών συμφερόντων. Προτεκτοράτα που θα αποτελούν προγεφυρώματα για τη Ρωσία, τον Καύκασο, την Ασία, για νέα εδάφη και αγορές, από τα οποία οι ιμπεριαλιστές θα αποκομίζουν μυθώδη κέρδη, απομυζώντας τον πλούτο τους και τους λαούς τους".

Μιλώντας για τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης, ο υποψήφιος ευρωβουλευτής κατήγγειλε ότι "έχει παραχωρήσει γην και ύδωρ στους ιμπεριαλιστές, μετέτρεψε τη Βόρεια Ελλάδα σε ΝΑΤΟικό ορμητήριο. Εχει μπλέξει τη χώρα σε επικίνδυνους δρόμους και πρέπει να γίνει κατανοητό ότι στο βαθμό που η αντίσταση του γιουγκοσλαβικού λαού υποχωρήσει, ο κίνδυνος θα μεταφερθεί και προς τα εμάς. Οι συνέπειες θα είναι πολύ μεγάλες. Ισχυρίζεται η κυβέρνηση ότι είμαστε μικρή χώρα, ότι αν φύγουμε απ' αυτούς τους οργανισμούς θα απομονωθούμε κ. ά. Πρόκειται για ένα κήρυγμα υποτέλειας στα συμφέροντα των ισχυρών, προσδοκώντας σε πολιτική στήριξη. Αν ήθελε θα μπορούσε να μη δώσει γην και ύδωρ στις ΝΑΤΟικές δυνάμεις, να μην αποδεχτεί τη συγκυριαρχία με την Τουρκία στο Αιγαίο, να μην υπογράψει το νέο δόγμα του ΝΑΤΟ, να μη βάλει την υπογραφή της στα σχέδια του πολέμου κ. ά.".

: Τι σημαίνει "Πρώτα η Ελλάδα"

Το σύνθημα "Πρώτα η Ελλάδα" χρησιμοποιήθηκε ουσιαστικά για πρώτη φόρα από την ελληνική κυβέρνηση και μάλιστα από τον ίδιο τον πρωθυπουργό τον περασμένο Γενάρη, όταν οι ΗΠΑ και η Βρετανία πραγματοποίησαν τη νέα τους επιδρομή κατά του Ιράκ. Τότε ο κ. Σημίτης, όταν ρωτήθηκε για τη θέση της κυβέρνησης, δήλωσε ότι δεν καταδικάζει την επιδρομή γιατί έτσι εξυπηρετούνται καλύτερα τα εθνικά συμφέροντα. Από τότε μέχρι σήμερα, το σύνθημα αυτό χρησιμοποιήθηκε άλλες δυο φορές για να δικαιολογηθούν οι κυβερνητικές επιλογές, επιλογές υποτέλειας στις ΗΠΑ, στο ΝΑΤΟ και την Ευρωπαϊκή Ενωση, αλλά και συμμετοχής στα εγκλήματα αυτών των οργανισμών. Η μια ήταν με την παράδοση του Οτσαλάν στα χέρια των τουρκικών αρχών και άλλη, τώρα, με την επιδρομή του ΝΑΤΟ κατά της Γιουγκοσλαβίας. Το ίδιο σύνθημα κατέχει κεντρική θέση στην προεκλογική διαφήμιση του ΠΑΣΟΚ.

* * *

Και μόνο από το γεγονός ότι η κυβέρνηση επικαλείται το "Πρώτα η Ελλάδα" στις συγκεκριμένες περιπτώσεις αποδεικνύει και το χαρακτήρα του συνθήματος...

  • Και στις τρεις υποθέσεις ο κοινός παρονομαστής είναι οι ιμπεριαλιστικές απαιτήσεις, η εφαρμογή του δόγματος της "νέας τάξης", η κατάλυση του διεθνούς δικαίου, η καθυπόταξη των λαών στην παγκόσμια κυριαρχία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους. Πρόβαλε δε το επιχείρημα ότι τόσο το Ιράκ, όσο και το Κουρδικό είναι δύο θέματα που δε μας αφορούν άμεσα και επομένως θα ήταν περιττή και επικίνδυνη η αντίδραση της Ελλάδας.
  • Ετσι, με το "Πρώτα η Ελλάδα" η κυβέρνηση θέλει να μας πει ότι η αποφυγή των περιπετειών που θα συνεπάγονταν οποιαδήποτε άλλη θέση, πολύ περισσότερο η αντίθεση στις κυρίαρχες επιλογές των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, ήταν γνώμονας των θέσεων και της στάσης της. Μόνο που ο λαός έχει μπει ήδη σε περιπέτειες, λόγω εμπλοκής της Ελλάδας στον πόλεμο.
  • Το "Πρώτα η Ελλάδα" εξυπηρετεί τα "εθνικά συμφέροντα". Αλλά αυτά τα "εθνικά συμφέροντα" είναι των επιχειρηματιών που κερδίζουν από τη συμμετοχή στους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς. Αυτών που εν μέσω βομβαρδισμών συνεδριάζουν με κυβερνητική εποπτεία, και σχεδιάσουν πώς θα αρπάξουν ψίχουλα από τη λεία στα Βαλκάνια.
  • Το "Πρώτα η Ελλάδα", σημαίνει "Βασίλη κάτσε φρόνιμα να γίνεις νοικοκύρης", δηλαδή λαέ μην αντιστέκεσαι σ' αυτούς που σε υποτάσσουν και σε εκμεταλλεύονται στυγνά.

* * *

Η ηγεσία του κυβερνώντος κόμματος με την προεκλογική της προπαγάνδα και το σύνθημα "Πρώτα η Ελλάδα", μεταξύ των άλλων επικεντρώνει και στο "Οχι στις ρήξεις στα θέματα που δεν αφορούν άμεσα εμάς"!

  • Πρόκειται για μια θέση πρωτοφανούς κυνισμού που αν μη τι άλλο προσβάλλει βάναυσα τον ελληνικό λαό αφού τον καλεί να σιωπήσει και να αποδεχτεί τη συνενοχή στα εγκλήματα κατά των λαών, κοντινών, ή μακρινών, για να εξασφαλίσει έτσι την ησυχία, την ασφάλεια και το συμφέρον του... Να κάνει τα "στραβά μάτια" για τις σφαγές των Ιρακινών, των Κούρδων και των Γιουγκοσλάβων, αφού "δεν αφορούν άμεσα εμάς" και να επωφεληθεί, μάλιστα, από αυτές τις σφαγές, μιας και η κυβέρνηση έχει εξασφαλίσει για τη χώρα θέση στο στρατόπεδο των ισχυρών, των νικητών, των σφαγέων.
  • Τηρουμένων των αναλογιών τα ίδια επιχειρήματα χρησιμοποιούσε και ο Τσολάκογλου όταν καλούσε τον ελληνικό λαό να αποδεχτεί τη ναζιστική κυριαρχία, να εγκαταλείψει κάθε σκέψη για αντίσταση μπροστά στις σιδερόφραχτες γερμανικές στρατιές, να συνεργαστεί με τους κατακτητές για το... "δικό του συμφέρον".
  • Ο ελληνικός λαός καλείται τώρα να δώσει την ίδια απάντηση, μ' αυτή που έδωσε τότε στην "κυβέρνηση" των δοσίλογων. Πρώτα η Ελλάδα, σημαίνει: Πρώτα το δίκιο, πρώτα η ειρήνη και η αλληλεγγύη των λαών, πρώτα η ανεξαρτησία και η αυτοδιάθεση των λαών, πρώτα η κατάργηση της εκμετάλλευσης.

Δ. Π.

Κεντρικές πολιτικές συγκεντρώσεις

Στα πλαίσια της Πολιτικής Εξόρμησης του ΚΚΕ ενόψει των ευρωεκλογών, τις επόμενες μέρες, προγραμματίζονται οι παρακάτω κεντρικές προεκλογικές συγκεντρώσεις.

ΣΗΜΕΡΑ ΠΕΜΠΤΗ 27.5

- Στο Πέραμα,Λεωφόρο Ειρήνης (μπροστά στα γραφεία του ΚΚΕ), στις 8.00 μμ,με τον Κώστα Παρασκευά,μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτή. Θα χαιρετίσει ο ηθοποιός Αντώνης Ξένος.

- Στον Κορυδαλλό,Ταξιαρχών και πλατεία Ελευθερίας, στις 8.00 μμ,με τον Σπύρο Χαλβατζή,μέλος του ΠΓ και την Ελένη Γερασιμίδου,υποψήφια ευρωβουλευτή.

- Στα Καμίνια, στην πλατεία Δωδεκανήσου, στις 7.30 μμ,με τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στην Αχαρνών, στον Αγιο Παντελεήμονα, στις 8.00 μμ, με τους Ορ. Κολοζώφ,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και την Τ. Τσατσούλη,υποψήφια ευρωβουλευτή.

- Στους Αγ. Αναργύρους,πλατεία Ανάκασας, στις 8.00 μμ, με τον υποψήφιο ευρωβουλευτή Γ. Μαυρίκο.

- Στο Χαϊδάρι, στο Παλατάκι, στις 8.30 μμ, με τους υποψήφιους ευρωβουλευτές Θ. Παφίλη και Α. Παπανεοφύτου.

- Στο Μαρούσι στην πλατεία Εθνικής Αντιστάσεως (πλάι στον Ηλεκτρικό Σταθμό) στις 8.30 μμ, με τον Μπ. Αγγουράκη,βουλευτή και μέλος της ΚΕ.

- Στην Πετρούπολη, στο Πολιτιστικό Κέντρο, στις 7.30 μμ με τον Σπ. Στριφτάρη,μέλος του ΠΓ της ΚΕ και υποψήφιο βουλευτή.

- Στη Θήβα στην κεντρική πλατεία, ώρα 9.00 μμ,συγκέντρωση, με ομιλητές τον επικεφαλής του ευρωψηφοδελτίου Στρατή Κόρακα και την Χριστίνα Τσεντούρου,υποψήφια ευρωβουλευτή.

- Στα Γιάννενα,στο Πανεπιστήμιο, στις 7.30 μμ, με τον Νίκο Σοφιανό,γραμματέα του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτή.

ΑΥΡΙΟ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ

- Στην Αμφισσα,στην πλατεία Λαού, στις 8.30 μμ, με τον Θανάση Παφίλη,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στο Αίγιο,στην πλατεία Αγ. Λαύρας, στις 8.30 μμ,με τον Κώστα Παρασκευά,μέλος του ΠΓ της ΚΕ της ΚΚΕ και υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στο Μενίδι,στην κεντρική πλατεία, στις 8.00 μμ, με τον Βασίλη Εφραιμίδη,ευρωβουλευτή του Κόμματος.

ΣΑΒΒΑΤΟ 29/5

- Στην Κάλυμνο,στην κεντρική πλατεία, στις 8.30 μμ, με τον Κράτη Κυριαζή,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στον Εύοσμο, στην πλατεία Δημαρχίας, στις 9.00 μμ, με ομιλητές τους υποψήφιους ευρωβουλευτές Γιάννη Θεωνά, Λιάνα Κανέλλη και Κώστα Ζουράρι.

- Στην Αίγινα, στο λιμάνι (παλιά προβλήτα), στις 8.30 μμ, με την Βέρα Νικολαϊδου,υποψήφια ευρωβουλευτή.

- Στη Σαλαμίνα, στην παραλία, στις 8.30 μμ,με τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

ΚΥΡΙΑΚΗ 30/5

- Στο Ληξούρι, στην Κεντρική Πλατεία, στις 8.00 μμ, με τον Γιάννη Μανουσογιαννάκη,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

- Στην Κω, στις 11.00 πμ και στην Κέφαλο της Κω, στις 8.00 μμ, με τον Κράτη Κυριαζή,υποψήφιο ευρωβουλευτή.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Ενα μήνυμα πρέπει να βγάλουν οι κάλπες

Κατά τη διάρκεια της χτεσινής περιοδείας η Αλέκα Παπαρήγα, μιλώντας στους δημοσιογράφους, δήλωσε τα εξής:

"Το μόνο μήνυμα που δεν μπορεί να αλλοιωθεί ή να υποστεί παρερμηνείες είναι να βγει από την κάλπη καταδίκη της κυβέρνησης και ουσιαστική ενίσχυση του ΚΚΕ.

Η κάλπη στις 13 Ιούνη πρέπει να αποδείξει ότι ο ελληνικός λαός δεν είναι ούτε ανίσχυρος και αδύναμος, ούτε και προσκυνημένος στις εντολές της ΟΝΕ και στο νέο δόγμα του ΝΑΤΟ. Εμείς δεν πρόκειται ποτέ να εγκαταλείψουμε τη θέση: "Πρώτα ο ελληνικός λαός - πρώτα οι λαοί". Μια επιλογή έχει να κάνει ο ελληνικός λαός. Να κερδίζει όλες τις μικρές ή μεγάλες μάχες κατά της ολιγαρχίας του πλούτου, να γυρίσει την πλάτη σε αυτούς που του λένε ότι έχει δίκιο, αλλά δεν είναι φρόνιμο να το διεκδικεί. Σε αυτούς που ξέχασαν, περιφρόνησαν την ιστορία και την πείρα του εργατικού κινήματος στη χώρα μας.

Οι εργαζόμενοι πρέπει να γνωρίζουν ότι μετά τις ευρωεκλογές η κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή το χειρότερο νομοσχέδιο της τελευταίας 10ετίας για την κοινωνική ασφάλιση. Το ανέβαλε έως τώρα γιατί ακριβώς φοβήθηκε τη λαϊκή κάλπη.

Ακόμα πρέπει να έχει ο λαός υπόψη του ότι το επόμενο διάστημα θα κλείσει η συμφωνία για το Αιγαίο, η οποία όχι μόνο έρχεται σε αντίθεση με τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα, αλλά και φέρνει τις ΗΠΑ σε ακόμη μεγαλύτερη θέση κυριαρχίας στην περιοχή. Πρέπει με την ψήφο να βάλουμε φρένο σε μια τέτοια εξέλιξη.

Ο ελληνικός λαός πρέπει να παρέμβει και να παρεμποδίσει τη συμφωνία που έκλεισε η κυβέρνηση με το ΝΑΤΟ, να γίνει το Ακτιο αντίστοιχο με το Αβιάνο της Ιταλίας κατά της Γιουγκοσλαβίας. Να παρεμποδίσουμε την αποστολή δυο ταγμάτων του ελληνικού στρατού στο Κόσσοβο".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ