ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 27 Μάη 1999
Σελ. /40
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΝΔΙΑ - ΠΑΚΙΣΤΑΝ
Κλιμακώνεται επικίνδυνα η σύγκρουση στο Κασμίρ

ΝΕΟ ΔΕΛΧΙ - ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ - ΝΤΡΑΣ.-

Κάνοντας εκτεταμένη χρήση της αεροπορίας και του πυροβολικού του, ο ινδικός στρατός πραγματοποίησε μαζικούς βομβαρδισμούς χτες στο Κασμίρ για να εκδιώξει μουσουλμάνους αυτονομιστές, που "εισέβαλαν από το Πακιστάν", μεταξύ των οποίων φέρονται να είναι και 700 "Αφγανοί μισθοφόροι".

Δεκάδες αεροσκάφη και ελικόπτερα έπληξαν θέσεις ανταρτών στη "ζώνη εκεχειρίας" στο Κασμίρ, σε μια επικίνδυνη κλιμάκωση της σύγκρουσης στη μεθόριο των δύο χωρών. Είναι η πρώτη φορά από την περίοδο 1989 - 1990 που χρησιμοποιείται εκεί η ινδική αεροπορία.

"Θα συνεχίσουμε τις επιχειρήσεις μέχρι την απομάκρυνση των εισβολέων από το ινδικό Κασμίρ", διαμήνυσε κυβερνητικός εκπρόσωπος στο Νέο Δελχί. Ανακοίνωση του υπουργείου Αμυνας ανέφερε πως "η ευθύνη για τυχόν κλιμάκωση της σύγκρουσης αυτής θα βαρύνει αποκλειστικά το Πακιστάν".

Στο Πακιστάν συγκλήθηκε έκτακτη σύσκεψη της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας υπό την προεδρία του πρωθυπουργού Ναουάζ Σαρίφ, ενώ κυκλοφορούσαν πληροφορίες και περί πληγμάτων σε πακιστανικά χωριά.

Εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών διέψευσε ότι επλήγη πακιστανικό έδαφος. "Η Ινδία δε χρησιμοποιεί την αεροπορική της ισχύ εναντίον του Πακιστάν. Η δράση μας περιορίζεται στη δική μας την πλευρά", είπε.

Αλλά εκπρόσωπος του πακιστανικού υπουργείου Αμυνας σχολίασε πως η κατάσταση είναι "πολύ πιο σοβαρή" από τις συνήθεις αψιμαχίες που σημειώνονται στη μήκους 720 χιλιομέτρων διαχωριστική γραμμή στο Κασμίρ, την περιοχή αυτή των Ιμαλαϊων που αποτελεί "μήλον της έριδος" μεταξύ των δύο άσπονδων γειτόνων. Πακιστανός ταξίαρχος έλεγε στο μεταξύ εν εξάλλω πως ο πακιστανικός στρατός "διατηρεί το δικαίωμα απάντησης" στην ινδική επίθεση!Ωστόσο λίγο αργότερα οι τόνοι έπεσαν. Ο υπουργός Εξωτερικών του Πακιστάν Σαρτάι Αζίζ απηύθυνε έκκληση για αυτοσυγκράτηση μετά τις αεροπορικές επιδρομές της Ινδίας - καθιστώντας όμως παράλληλα σαφές ότι η χώρα του θα "αμυνθεί" αν δεχτεί επίθεση.

Ο Αμερικανός πρεσβευτής στο Νέο Δελχί εξέφρασε σήμερα την ανησυχία του για τις αεροπορικές επιδρομές της Ινδίας στο Κασμίρ, στη διάρκεια έκτακτης συνάντησής του με τον υπουργό Αμυνας της χώρας Τζορτζ Φερνάντες, δήλωσε εκπρόσωπος της αμερικανικής πρεσβείας.

"Εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία για να εκφράσουμε την ανησυχία μας για ό,τι συνέβη στο Καργκίλ και ελπίζουμε ότι η κατάσταση θα εκτονωθεί και θα δοθεί ένα τέλος", πρόσθεσε η Αμερικανίδα εκπρόσωπος.

Ο πρεσβευτής Ρίτσαρντ Σελέστ ζήτησε να συναντηθεί με τον Φερνάντες μετά τις αεροπορικές επιχειρήσεις που πραγματοποίησε το πρωί η Ινδία εναντίον της "ζώνης εκεχειρίας" του Κασμίρ.

Η κρίση αποκτά "πρόσθετη σοβαρότητα" με δεδομένο ότι οι δύο χώρες έχουν αναπτύξει πυρηνικά οπλοστάσια και μετά τις 11 πυρηνικές δοκιμές του Μάητου 1998 ακραία στοιχεία στις δυο κυβερνήσεις κραδαίνουν απειλές...

ΙΝΔΟΝΗΣΙΑ
Στην τελική ευθεία η προεκλογική εκστρατεία

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-

Στην τελική της ευθεία έχει, πλέον, εισέλθει η προεκλογική εκστρατεία στην Ινδονησία, ενόψει των πρώτων βουλευτικών εκλογών που διεξάγονται στη χώρα στις 7 Ιούνη μετά από 32 χρόνια απόλυτης μοναρχίας του, απομακρυθέντα πριν από ένα χρόνο, Προέδρου Σουχάρτο. Εντούτοις, ο, επί τρεις δεκαετίες, απόλυτος μονάρχης της χώρας κυριαρχεί και σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία, καθώς ολοένα και πληθαίνουν τα δημοσιεύματα και οι πληροφορίες ότι έχει υπεξαιρέσει υπέρογκα χρηματικά ποσά κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησής του.

Την πρόθεσή του να δώσει "συγχώρεση και χάρη" στον Σουχάρτο, σε περίπτωση που επιστρέψει στο ινδονησιακό κράτος τα χρήματα, τα οποία έχει προσεταιριστεί, διατύπωσε, κατά τη διάρκεια κεντρικής προεκλογικής του ομιλίας ο Αμπντουραχμάν Ουαχίντ, ηγέτης του μουσουλμανικού "Κόμματος της Εθνικής Αφύπνισης", ο οποίος θα είναι και ο προεδρικός υποψήφιος ενός τρικομματικού αντιπολιτευτικού συνασπισμού. Ο Ουαχίντ υποστήριξε ότι οι οπαδοί του κόμματός του δε θα πρέπει να "επιζητήσουν την εκδίκηση" σε περίπτωση που ο Σουχάρτο επιστρέψει τα χρήματα που ανήκουν στον ινδονησιακό λαό.

Με το θέμα αυτό, ασχολήθηκε και ο Πρόεδρος Χαμπίμπι, διάδοχος του Σουχάρτο στην προεδρία και υποψήφιος του, επί 32 χρόνια, κυβερνώντος κόμματος Γκολκάρ. Το τελευταίο σχετικό δημοσίευμα που προκάλεσε σάλο είναι του περιοδικού "Time", το οποίο, στην τελευταία ασιατική του έκδοση, υποστηρίζει ότι η οικογένεια Σουχάρτο δημιούργησε περιουσία ύψους 15 δισεκατομμυρίων δολαρίων, τα 32 χρόνια διακυβέρνησης της χώρας. Τα χρήματα αυτά, σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα, βρίσκονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς στην Ελβετία και μόλις, πριν από λίγο καιρό, τα 9 δισεκατομμύρια μεταφέρθηκαν σε λογαριασμούς στην Αυστρία. Ο Πρόεδρος Χαμπίμπι έστειλε δύο ανώτερους κυβερνητικούς αξιωματούχους στην Ελβετία για να ελέγξουν την κατάσταση, αλλά, όπως έγινε γνωστό, από το Ελβετικό Γραφείο Αστυνομικών υποθέσεων δεν έχει υποβληθεί κανένα αίτημα έναρξης νομικών διαδικασιών για την άρση του απορρήτου των λογαριασμών.

Στο μεταξύ, ο Ινδονήσιος υπουργός Εσωτερικών Υποθέσεων Σουαρουάν Χαμίντ ανακοίνωσε, χθες, ότι πιθανότατα θα αναβληθούν οι εκλογές στην επαρχία Ατσέχ, της νήσου Σουμάτρα, καθώς στους εκλογικούς καταλόγους έχει καταγραφεί ποσοστό μικρότερο του 50% των νομίμων ψηφοφόρων. Στο Ατσεχ, οι αυτονομιστές, που μάχονται για τη δημιουργία ανεξάρτητου ισλαμικού κράτους από τις αρχές του '70, έχουν καλέσει τον πληθυσμό να μποϊκοτάρει τις εκλογές.

ΤΟΥΡΚΙΑ
Ενδεχόμενο "αναβολής" της δίκης Οτσαλάν

ΑΓΚΥΡΑ - ΜΠΑΤΜΑΝ. -

Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετσεβίτ εκτίμησε χθες ότι υπάρχει ενδεχόμενο αναβολής της δίκης του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, μετά από αίτημα των δικηγόρων του. Δε διευκρίνισε πάντως, για ποιο χρονικό διάστημα κάνει λόγο.

Παράλληλα ο Ετσεβίτ εκτίμησε ότι υπάρχει ενδεχόμενο ν' αλλάξει η σύσταση του δικαστηρίου κρατικής ασφαλείας που θα δικάσει τον ιδρυτή και ηγέτη του Εργατικού Κόμματος Κουρδιστάν (ΡΚΚ), με την προσθήκη σε αυτό πολιτικών δικαστών.

"Η απόφαση της αναβολής", είπε ο Ετσεβίτ στην εφημερίδα "Μιλιέτ", "δεν μπορεί να ληφθεί παρά από τα μέλη του δικαστηρίου κρατικής ασφαλείας".

Ο Ετσεβίτ (που συνεχίζει τις προσπάθειες σχηματισμού κυβέρνησης μετά τις εκλογές της 18ης Απριλίου), δήλωσε στην ίδια συνέντευξη, ότι τα κόμματα που εκπροσωπούνται στην τουρκική εθνοσυνέλευση έχουν υποσχεθεί να στηρίξουν την πρόταση αντικατάστασης των στρατοδικών από πολιτικούς δικαστές στα δικαστήρια κρατικής ασφαλείας.

Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων είχε αποφανθεί πέρυσι ότι ο θεσμός αυτός της Τουρκίας δεν μπορεί να θεωρηθεί ανεξάρτητος και αμερόληπτος, λόγω της παρουσίας στρατιωτικών δικαστών στους κόλπους του.

Δεύτερη επίθεση με ρουκέτες

Κούρδοι αντάρτες εξαπέλυσαν επίθεση με ρουκέτες εναντίον ενός κρατικού διυλιστηρίου στην πόλη Μπάτμαν της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Δύο ρουκέτες εκτοξεύτηκαν. Η μια προσγειώθηκε κοντά σε μια δεξαμενή πετρελαίου και η άλλη χτύπησε ένα κτίριο γραφείων το οποίο τυλίχτηκε στις φλόγες. Η φωτιά τέθηκε υπό έλεγχο. Κανείς από τους εργαζόμενους δεν έπαθε τίποτα.

Πρόκειται για τη δεύτερη επίθεση με ρουκέτες που εξαπολύουν μέσα σε διάστημα τριών ημερών αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ). Η πρώτη σημειώθηκε την περασμένη Κυριακή εναντίον Τούρκων στρατιωτών στην αυλή ενός σχολείου στην περιοχή Σεμντινλί με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ένας και να τραυματιστούν 26.

ΓΕΡΜΑΝΙΑ
"Εκσυγχρονίζεται" απολύοντας η Opel

ΦΡΑΓΚΦΟΥΡΤΗ.-

Την απόφασή της να προχωρήσει σε "εκσυγχρονισμό" της βασικής μονάδας παραγωγής της ανακοίνωσε, χτες, η διοίκηση του γερμανικού παραρτήματος της αμερικανο - γερμανικής General Motors Corp., Adam Opel AG. Ο εκσυγχρονισμός αυτός θα περιλαμβάνει, όπως έγινε γνωστό, μια σειρά από τεχνικές, οικοδομικές και μηχανικές αλλαγές, αλλά και τη μείωση του εργατικού δυναμικού του παραρτήματος.

Ετοιμη να λειτουργήσει θα είναι η νέα "εκσυγχρονισμένη" μονάδα παραγωγής της αμερικανο - γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στις αρχές του 2002, όπως ανακοίνωσε, χτες, ο πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου Ρόμπερτ Χένρι. Η αναδιοργάνωση της μονάδας θα στοιχίσει, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, 820 εκατομμύρια μάρκα (ή 445,5 εκατομμύρια δολάρια) και θα εξασφαλίσει τη δυνατότητα παραγωγής 270.000 αυτοκινήτων ετησίως. Στη συνέντευξη Τύπου πήρε μέρος και ο υπεύθυνος προσωπικού της διοίκησης της εταιρίας, Ρούντι Μουέλερ, που ανακοίνωσε και την απόφαση μείωσης του εργατικού δυναμικού, την οποία χαρακτήρισε "δυσάρεστη, αλλά αναγκαία, πλευρά του εκσυγχρονιστικού προγράμματος". Ο Μουέλερ τόνισε ότι σταδιακά μέχρι το 2002 το εργατικό δυναμικό θα έχει μειωθεί σε 6.000 από 10.000 που είναι σήμερα, συμπληρώνοντας ότι οι περικοπές αυτές θα γίνουν είτε μέσω της πρόωρης συνταξιοδότησης είτε μέσω της μείωσης των ωρών εργασίας, αποκλείοντας, μέχρι στιγμής, το ενδεχόμενο απολύσεων. Ολο αυτό το εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα αφορά τη βασική μονάδα παραγωγής της αμερικανο - γερμανικής αυτοκινητοβιομηχανίας στην πόλη Ρουεσελσχάιμ, όπου, σήμερα, κατασκευάζονται αποκλειστικά τα μοντέλα Vectra και Omega της Opel.

ΚΡΙΜΑΙΑ
ΣΠ Εκρηξη στο γραφείο του πρώτου Γραμματέα του ΚΚ

ΜΟΣΧΑ. - (Ανταπόκριση ΒΛ. ΜΑΣΙΝ). -

Το Σάββατο τη νύχτα προς Κυριακή, 23 Μάη, σημειώθηκε ισχυρή έκρηξη στο γραφείου του πρώτου γραμματέα του ΚΚ Κριμαίας, προέδρου του Ανωτάτου Σοβιέτ της αυτόνομης Δημοκρατίας της Κριμαίας Λεονίντ Γκρατς. προκλήθηκαν σημαντικές ζημιές στο κτίριο και στα διπλανά σπίτια. Σύμφωνα με δηλώσεις του Γκρατς, η ζημιά δε βρίσκεται στο υλικό επίπεδο, διότι οι υπάρχουσες πληροφορίες δίνουν κάθε βάση να υποτεθεί ότι το έγκλημα έχει πολλούς απώτερους στόχους. Πρώτο, η έκρηξη δεν είναι τυχαία τη στιγμή που οι αρχές της Κριμαίας έχουν ξεκινήσει επιχείρηση καταπολέμησης του εγκληματικού κεφαλαίου και την επιβολή της τάξης στην οικονομία. Δεύτερο, λαμβάνοντας υπόψη την τελευταία κινητοποίηση των Τατάρων της Κριμαίας και την αντικομμουνιστική της κατεύθυνση, οι εγκληματίες, όπως φαίνεται, έλπιζαν μεμιάς να φέρουν σε σύγκρουση τους κομμουνιστές με τους Τατάρους που είχαν στήσει σκηνές στην Πλατεία Λένιν. Τρίτο, η έκρηξη αποκάλυψε το πρόσωπο εκείνων που έχουν στο νου τους την ιδέα "να βαλκανοποιήσουν" την αυτόνομη Δημοκρατία, ώστε να εμποδίσουν τη διευθέτηση της γεωπολιτικής διαδικασίας. Και τέταρτο, το συμβάν είναι μια νέα προσπάθεια να εμποδιστεί η ρύθμιση της ζωής στη Δημοκρατία και να εκφοβιστούν οι κάτοικοι της Κριμαίας και να ματαιωθεί η τουριστική περίοδος. Τέλος, ο Γκρατς τόνισε ότι δεν είναι η πρώτη και, προφανώς, ούτε η τελευταία απόπειρα να οξυνθεί μέσω Κριμαίας η κατάσταση και στη Δημοκρατία, και στην Ουκρανία και πέρα από τα όρια της.

Από τη χτεσινή δράση του ινδικού πυροβολικού



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ