ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παρασκευή 28 Μάη 1999
Σελ. /48
ΔΙΕΘΝΗ
Βιασμός του Διεθνούς Δικαίου
  • Σε δίκη για "εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας" ο νόμιμα εκλεγμένος Πρόεδρος της ΟΔ Γιουγκοσλαβίας και άλλοι πέντε κορυφαίοι Γιουγκοσλάβοι αξιωματούχοι
  • "Επιδοκιμάζει" ο Κλίντον, "δε θα υπάρξει συμβιβασμός", διαμηνύουν τα ΥΠΕΞ ΗΠΑ και Βρετανίας
  • Αντιδρούν Ρωσία, Κίνα, και κάποιες χώρες του ΝΑΤΟ...

ΧΑΓΗ - ΒΕΛΙΓΡΑΔΙ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΜΟΣΧΑ - ΠΕΚΙΝΟ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Σηματοδοτώντας την υπαγωγή του διεθνούς δικαίου στις πολιτικές σκοπιμότητες του ΝΑΤΟ (που διεξάγει έναν παράνομο πόλεμο εναντίον μιας ανεξάρτητης χώρας), το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο (ΔΠΔ) για τη Γιουγκοσλαβία - που αποτελεί παράρτημα του ΔΠΔ του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών - ανακοίνωσε χτες την προσαγωγή του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γιουγκοσλαβίας σε δίκη "για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας".

Η ανακοίνωση ουσιαστικά είχε γίνει χθες το βράδυ, από Αμερικανούς αξιωματούχους στην Ουάσινγκτον, που τα διεθνή ΜΜΕ - πρακτορεία, όπως το "Associated Press", ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα όπως το "CNN International" και το BBC - μετέδωσαν χαρακτηρίζοντάς την ως "αποκορύφωση της πίεσης" προς το Βελιγράδι, προκειμένου να υποχωρήσει και να αποδεχτεί τις απαιτήσεις της "διεθνούς κοινότητας: του (παρανόμως επιτιθέμενου) ΝΑΤΟ, δηλαδή...

Η... "ιστορική" αυτή απόφαση με, υποτίθεται, "ανθρωπιστικό" χαρακτήρα - στην πραγματικότητα, ξεκάθαρα πολιτικό - ανακοινώθηκε και τυπικά από τη Λουίζ Αρμπουρ, την εισαγγελέα του ΔΠΔ, χτες το μεσημέρι στη Χάγη. Διεθνή εντάλματα σύλληψης, είπε η Αρμπουρ, ήδη εκδόθηκαν για τον Πρόεδρο της Γιουγκοσλαβίας και άλλους τέσσερις κορυφαίους Γιουγκοσλάβους αξιωματούχους "για εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας και των νόμων και των εθίμων του πολέμου" (!), στη φάση της σύγκρουσης που άρχισε φέτος στο Κόσσοβο.

Ο Γκόραν Μάτιτς, υπουργός άνευ χαρτοφυλακίου, κάγχασε ακούγοντας την ανακοίνωση στο Βελιγράδι, λέγοντας παράλληλα ότι η κυβέρνηση της ΟΔΓ δε θα αναγνωρίσει καμία τέτοια "δίκη", ούτε τη δικαιοδοσία του ΔΠΔ. "Το δικαστήριο της Χάγης είναι ένα ιδιωτικό δικαστήριο που έστησαν η Μαντλίν Ολμπράιτ, ο Ουέσλι Κλαρκ και ο Τζέιμς Ρούμπιν, για όλους εκείνους που δε σκέφτονται με το δικό τους τρόπο", είπε ο Μάτιτς.

Ο ίδιος ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς δεν αναφέρθηκε στη "δίωξή" του. Σε χτεσινή του ανακοίνωση, κάλεσε απλώς τα Ηνωμένα Εθνη να ηγηθούν των προσπαθειών για την "επίλυση της κρίσης", όπως κομψά το έθεσαν τα διεθνή πρακτορεία, διασαφηνίζοντας πως θεωρεί απαραίτητο αυτό "να γίνει με πολιτικά και όχι με στρατιωτικά μέσα".

Οι άλλοι τέσσερις "διωκόμενοι" από το ΔΠΔ είναι ο Πρόεδρος της Σερβίας, Μίλαν Μιλουτίνοβιτς, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Γιουγκοσλαβίας, Νίκολα Σαϊνοβιτς, ο επικεφαλής του Γενικού Επιτελείου Στρατού του Γιουγκοσλαβικού Στρατού, Ντραγκολιούμπ Οϊντάνιτς και ο Βλάικο Στογιλίκοβιτς, υπουργός Εσωτερικών της Σερβίας.

"Κατηγορούμε τους πέντε", είπε η Αρμπουρ, "για προσωπική αυτουργία στη διαταγή, σχεδιασμό, επίβλεψη εκτέλεσης και βοήθεια σε εγκλήματα", όπως "ο εκτοπισμός 740.000 Αλβανών του Κοσσόβου και οι φόνοι 340 Αλβανών του Κοσσόβου", από 2 έως 95 ετών.

Η ίδια κάλεσε τις αρχές της ΟΔΓ να "συμμορφωθούν με το διεθνές νομικό πλαίσιο και να απαιτήσουν οι κατηγορούμενοι να προσέλθουν οικειοθελώς στο δικαστήριο, ή, αν δεν το κάνουν, να συλληφθούν και να μεταφερθούν στη Χάγη", και επίσης όλες τις κυβερνήσεις "να παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία" των"κατηγορούμενων"...

Το κατηγορητήριο των 41 σελίδων περιέχει αναφορές για "μαζικής κλίμακας" εγκλήματα... "Είμαι σίγουρη", είπε ωστόσο η Αρμπουρ, "ότι θα προστεθούν και άλλες κατηγορίες".

Η παραδοξότητα της κίνησης έδειξε να προβληματίζει πολλούς σε διεθνές επίπεδο. "Ο Πρόεδρος Μιλόσεβιτς είναι ο ηγέτης μιας χώρας που αντιμετωπίζει προβλήματα. Ο νόμιμα εκλεγμένος Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας (...). Αν θέλετε να διαπραγματευτείτε με κάποιον που θα μιλά εξ ονόματος της ΟΔΓ, αυτός ο πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας", είπε ένας εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Μπόρις Γιέλτσιν.

Ο Γάλλος υπουργός Εσωτερικών, Ζαν Πιερ Σεβενεμάν, εμφανίστηκε "εξοργισμένος". Δήλωσε πως "δεν εγκρίνω αυτήν την πρωτοβουλία. Δεν υπηρετεί την ειρήνη (...το ΔΠΔ) υποτάσσεται σε μια ψευδο-ηθική οπτική αντί για μια πολιτική". Ενώ ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Ζου Μπανγκτζάο είπε από το Πεκίνο ότι η ηγεσία "της ΛΔ Κίνας ανησυχεί για τις συνέπειες που θα έχει αυτή η κίνηση σε κάθε ειρηνευτική προσπάθεια για να λυθεί το πρόβλημα του Κοσσυφοπεδίου".

"Δε θα υπάρξει συμβιβασμός"!

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον, από ένα θέρετρο της Φλόριντας "όπου παραθερίζει μαζί με την πρώτη κυρία", κατά το "Associated Press", επιδοκίμασε την απόφαση, και διευκρίνισε πως όποια κι αν είναι η εξέλιξη, "οι στόχοι του ΝΑΤΟ για το Κοσσυφοπέδιο δε θα αλλάξουν".

"(Η δίωξη) θα καταστήσει σαφές στο σερβικό λαό ποιος είναι υπεύθυνος για τη σύγκρουση και ποιος την παρατείνει", είπε ο Αμερικανός Πρόεδρος. "Καλώ όλα τα έθνη να υποστηρίξουν την απόφαση του Δικαστηρίου και να συνεργαστούν στην προσπάθειά του για δικαιοσύνη".

Παράλληλα το Στέιτ Ντιπάρτμεντ, διά στόματος Τζέιμς Ρούμπιν, ανακοίνωνε πως "οι ΗΠΑ θα αντιταχθούν σε οποιαδήποτε προσπάθεια του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς να του χορηγηθεί ασυλία για τα εγκλήματα για τα οποία του απαγγέλθηκαν κατηγορίες και επιθυμούν να δικαστεί", ενώ "δεν υπάρχει ζήτημα σύναψης συμφωνίας για ασυλία και δε θα καταβάλουμε καμία προσπάθεια, οποιοσδήποτε κι αν το προτείνει".

Σε ανάλογη τοποθέτηση - σε ακόμη πιο σκληρούς τόνους - προέβη το βρετανικό ΥΠΕΞ, ενώ ο Ρόμπιν Κουκ αποσαφήνισε, μιλώντας σε δημοσιογράφους, ότι το ΝΑΤΟ θα κλιμακώσει τη στρατιωτική εκστρατεία κατά της Γιουγκοσλαβίας μέχρι να γίνουν δεκτά τα αιτήματά του...

"Καμιά αξιόπιστη και διαρκής ειρήνη στο Κόσσοβο δεν μπορεί να υπάρξει στηριζόμενη στην ασυλία και την αδικία. Θα συνεργαστούμε πλήρως με το Διεθνές Δικαστήριο και θα πιέσουμε να δικαστούν όλοι όσοι κατηγορούνται. Δε θα υπάρξει συμβιβασμός", είπε ο Κουκ σχολιάζοντας την ανακοίνωση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης για την Γιουγκοσλαβία.

"Ειδεχθής πράξη"

Η "παραπομπή" του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Μιλόσεβιτς και άλλων πέντε Γιουγκοσλάβων αξιωματούχων αποτελεί "ειδεχθή" πράξη και η εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης, Λουίζ Αρμπουρ, θα πρέπει να "προστεθεί στον κατάλογο των εγκληματιών πολέμου", σχολίασε χτες από την πλευρά του ο Ιβιτσα Ντάτσιτς, εκπρόσωπος του Σοσιαλιστικού Κόμματος (SPS) του Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς.

"Αν απαγγέλλονταν κατηγορίες κατά όλων αυτών που υπερασπίζονται τη χώρα τους, η εισαγγελέας αυτού του δικαστηρίου δε θα μπορούσε να αντεπεξέλθει στον όγκο εργασίας, καθώς στη Γιουγκοσλαβία υπάρχουν 10 εκατομμύρια άνθρωποι οι οποίοι, σύμφωνα με τη λογική αυτή, θα βρίσκονταν στον κατάλογο", πρόσθεσε ο Ντάτσιτς σε συνέντευξη Τύπου.

Νωρίτερα ο Γιουγκοσλάβος εκπρόσωπος στα Ηνωμένα Εθνη, Βλαντισλάβ Γιοβάνοβιτς, είπε στο BBC, ότι η απόφαση του ΔΠΔ "συνεργεί εκ των πραγμάτων στην επίθεση του ΝΑΤΟ". Ενώ ο Γιουγκοσλάβος πρεσβευτής στα Ηνωμένα Εθνη Μπράνκο Μπράνκοβιτς είπε ότι, πέραν του ότι η Γιουγκοσλαβία δεν αναγνωρίζει την κατηγορία κατά του Μιλόσεβιτς, αλλά ούτε και το Δικαστήριο, η κατηγορία αυτή θα χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα από το ΝΑΤΟ για να συνεχίσει τους βομβαρδισμούς.

"Οποτε βρισκόμαστε κοντά στην ειρήνη και την ειρηνική λύση, το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του βρίσκουν ένα τρόπο να την εμποδίζουν", πρόσθεσε.

Κινδυνεύουν με διακοπή οι συνομιλίες

Η απαγγελία κατηγοριών από το ΔΠΔ κατά του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς "δε διακόπτει τις διπλωματικές προσπάθειες" για λύση στο Κόσσοβο, έλεγαν χτες οι επικεφαλής της γαλλικής και της γερμανικής διπλωματίας, Ιμπέρ Βεντρίν και Γιόσκα Φίσερ. Αντίθετα, ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης είπε ότι ο Μιλόσεβιτς δεν μπορεί να θεωρείται εις το εξής συνομιλητής και ο Αυστριακός αντικαγκελάριος, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, εξέφρασε φόβους ότι οι διαπραγματεύσεις θα διακοπούν. Και "αυτό θα ήταν λάθος", τόνισε ο αντικαγκελάριος.

Ο λόρδος Ράσελ - Τζόνστον, πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, εκτίμησε ότι "η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να συνεχίσει να θεωρεί τον Μιλόσεβιτς συνομιλητή της" μετά την απαγγελία κατηγοριών από το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο.

Ο Ράσελ - Τζόνστον δέχτηκε ότι η παραπομπή του Μιλόσεβιτς μπορεί να κάνει ακόμη πιο δύσκολη την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο Κόσσοβο, ωστόσο είπε ότι... "ένα δικαστήριο δεν πρέπει να αφεθεί να καθοδηγηθεί από πολιτικές εκτιμήσεις" (!).

Η απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου "δεν μπορεί να υποκαταστήσει τις διπλωματικές προσπάθειες που θα πρέπει να κάνουμε", σχολίασε ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γιόσκα Φίσερ. Ο Γάλλος ομόλογός του Ιμπέρ Βεντρίν είπε πως "αναμένουμε από το Βελιγράδι να προσυπογράψει τους πέντε όρους που έχει θέσει η διεθνής κοινότητα... δεν υπάρχει διαπραγμάτευση μεταξύ ημών και του Βελιγραδίου. Η απόφαση του δικαστηρίου δε διακόπτει τις διπλωματικές προσπάθειες, ούτε τις υποκαθιστά".

Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε από την πλευρά του ότι είναι "πολιτικά" τα κίνητρα πίσω από την κατηγορία κατά του Γιουγκοσλάβου Προέδρου Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς από το ΔΠΔ της Χάγης για την Γιουγκοσλαβία, εκτιμώντας ότι η εξέλιξη αυτή θα περιπλέξει τις προσπάθειες για επίλυση της κρίσης στο Κοσσυφοπέδιο.

Στην ανακοίνωσή του πάντως το υπουργείο υπογράμμισε ότι η Ρωσία θα συνεχίσει τις διπλωματικές της προσπάθειες για την επίλυση της κρίσης "με τη συμμετοχή του Προέδρου Μιλόσεβιτς" - παρά την κατηγορία.

ΧΕΡΣΑΙΑ ΕΙΣΒΟΛΗ
Ορατή στο άμεσο μέλλον
  • Ο Κλίντον, μετά τη φαινομενική απροθυμία, "σκέφτεται" την αποστολή 90.000 Αμερικανών για την ενίσχυση της "χερσαίας δύναμης"
  • Σε ασφυκτικό κλοιό η ΠΓΔΜ να αποτελέσει το ορμητήριο

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ - ΛΟΝΔΙΝΟ.-

Η χερσαία εισβολή, εμφανιζόμενη μέχρι χτες ως απειλή, σκέψη, ενδεχόμενο, ή πιθανότητα, πλέον διαγράφεται πολύ καθαρά στον ορίζοντα. Ηδη τα σύννεφα μαζεύονται αν και ακόμα οι στρατιωτικοί και πολιτικοί ιθύνοντες της Συμμαχίας να θέλουν να την προσομοιάζουν ως "ενισχυμένη χερσαία δύναμη διατήρησης της ειρήνης".

Ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπιλ Κλίντον φαίνεται ότι είναι έτοιμος να εξετάσει μια ενδεχόμενη χερσαία επίθεση εναντίον των σερβικών δυνάμεων στο Κόσσοβο, αποστέλλοντας στην περιοχή 90.000 Αμερικανούς στρατιώτες, σε περίπτωση που δεν επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία εντός των προσεχών τριών βδομάδων... τουλάχιστον αυτό υποστηρίζει σε χτεσινό της φύλλο η βρετανική εφημερίδα "Τάιμς", επικαλούμενη πηγές προσκείμενες στο ΝΑΤΟ, χωρίς ωστόσο να τις κατονομάζει. Στο άρθρο τους οι "Τάιμς" υποστηρίζουν ότι τόσο στην Ουάσιγκτον όσο και στο Λονδίνο αυξάνεται ολοένα η αίσθηση ότι πρέπει να προετοιμαστούν για μια πολύ μεγαλύτερη επιχείρηση από αυτή που είχαν υπολογίσει αρχικά, με τη συμμετοχή περίπου 150.000-160.000 ανδρών.Οσον αφορά τη "δραματική στροφή" του Κλίντον, που μέχρι στιγμής φαινόταν απρόθυμος να ανοίξει τα "χαρτιά" του, κατά τη βρετανική εφημερίδα, "οφείλεται στη λεπτομερή ενημέρωση που είχε την περασμένη βδομάδα από τον στρατηγό Ουέσλεϊ Κλαρκ, τον ανώτατο διοικητή των συμμαχικών δυνάμεων". Πιο συγκεκριμένα οι "Τάιμς" αναφέρουν ότι η Συμμαχία είχε προειδοποιήσει ότι σε περίπτωση λήψης απόφασης για την αποστολή χερσαίων δυνάμεων, αυτή θα πρέπει να γίνει πριν τα μέσα Ιουνίου, ενώ όσον αφορά τη σύνθεση αυτής της δύναμης εκτός των 90.000 Αμερικανών στρατιωτών, σημαντικό ρόλο θα παίξουν επίσης η Βρετανία και η Γαλλία.

Ορμητήριο η ΠΓΔΜ

Εντούτοις αν και ακόμα το θέμα των χερσαίων επιχειρήσεων δεν έχει επιβεβαιωθεί από επίσημα χείλη, όλες οι χώρες του ΝΑΤΟ θα ζητήσουν από την κυβέρνηση της ΠΓΔΜ να επιτρέψει την ανάπτυξη στο έδαφός της νέων ενισχύσεων έως και 14.000 ανδρών, αυξάνοντας έτσι σε 30.000 άνδρες τη δύναμη της Συμμαχίας στη χώρα αυτή. Η ΠΓΔΜ έχει αρνηθεί μέχρι στιγμής κατηγορηματικά το ενδεχόμενο ενίσχυσης της ΝΑΤΟικής δύναμης που σταθμεύει στη χώρα της - κυρίως αποτελούμενη από γερμανοβρετανικά στρατεύματα, ενώ έχει απορρίψει το ενδεχόμενο να εισβάλουν από το έδαφός της δυνάμεις του ΝΑΤΟ πριν την επίτευξη μιας ειρήνης. Ωστόσο οι πιέσεις που ασκούνται στη νεόκοπη χώρα είναι ασφυκτικές, ενώ διπλωματικές πηγές από την έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες δήλωσαν κατηγορηματικά ότι "θα ζητήσουμε από τις αρχές των Σκοπίων να μπορέσουμε να αυξήσουμε τις δυνάμεις μας στην ΠΓΔΜ από 16.000 σε 30.000 άνδρες", υπογραμμίζοντας ότι ο αριθμός αυτός είναι "μία καλή αρχή" για μια ενδεχόμενη χερσαία επίθεση. Αυτή η εκδοχή επιβεβαιώθηκε λίγο αργότερα και από τον εκπρόσωπο της Συμμαχίας Τζέιμι Σι,ενώ ο Σι τόνισε επίσης ότι το ΝΑΤΟ ίσως αναζητήσει βάσεις και εκτός της ΠΓΔΜ για τη διευρυμένη δύναμη των 50.000 ανδρών της "ειρηνευτικής δύναμης" στο Κοσσυφοπέδιο. Ο Σι πρόσθεσε ότι οι αρχηγοί των ενόπλων δυνάμεων των χωρών του ΝΑΤΟ θα συναντηθούν στο αρχηγείο των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, στη Μονς του Βελγίου την 1η Ιουνίου, για να συζητήσουν για τη συγκρότηση της δύναμης αυτής.

Φυσικά επισήμως οι "ιθύνοντες" επιμένουν ότι οι συνεχείς ενισχύσεις των δυνάμεων του ΝΑΤΟ στην ΠΓΔΜ από την αρχή του έτους αποσκοπούν στη συγκρότηση της εμπροσθοφυλακής μιας ειρηνευτικής δύναμης στο Κοσσυφοπέδιο, με την ονομασία KFOR. Ωστόσο, η πραγματικότητα, που αποκαλύπτεται αργά αλλά σταθερά, φανερώνει ότι όσο περνάει ο καιρός τόσο πιο πιεστικό γίνεται το ζήτημα μιας ενδεχόμενης χερσαίας επίθεσης... προκειμένου να δεχτεί το Βελιγράδι μια διεθνή ειρηνευτική παρουσία στο Κοσσυφοπέδιο.

ΜΑΥΡΟΒΟΥΝΙΟ
Σχέδια για ανεξαρτητοποίηση

ΒΟΝΝΗ.-

Ο "προβληματισμός" για το μέλλον του Μαυροβουνίου ήταν έντονος από την έναρξη των βομβαρδισμών. Δεν είναι λίγες οι φορές που, εμμέσως πλην σαφώς, αν και ποτέ δεν τέθηκε το θέμα της ανεξαρτητοποίησης επισήμως, ιθύνοντες από όλες τις πλευρές το "υπονοούσαν". Αραγε έφτασε η στιγμή που τίθεται και αυτό επί τάπητος και μάλιστα σε μια στιγμή που η κρίση στο Κοσσυφοπέδιο έχει φτάσει σε τραγικό αδιέξοδο;

Τουλάχιστον αυτό διαφαίνεται από τις δηλώσεις του αντιπροέδρου της κυβέρνησης της Ποντγκόριτσας, Ντράγκιτσα Μπούρτσαν,καθώς πιστεύει ότι ο καθορισμός του μελλοντικού καθεστώτος του Μαυροβουνίου πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο των διαπραγματεύσεων που θα διεξαχθούν - όποτε αυτές διεξαχθούν- μεταξύ της διεθνούς κοινότητας και του Βελιγραδίου! Μάλιστα οι σκέψεις αυτές του Μπούρτσαν για το "μελλοντικό ανεξάρτητο καθεστώς" του Μαυροβουνίου βρήκαν... διέξοδο στο χτεσινό φύλλο της "Συντντόιτσε Τσάιτουνγκ", καθώς βρίσκεται στη Βόννη. Πιθανά ούτε ο τόπος ούτε ο χρόνος πρέπει να είναι τυχαίος, καθώς οι απόψεις αυτές επιβεβαιώνουν τις πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το κυβερνών Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα του Μαυροβουνίου έχει εκπονήσει ένα "κείμενο αρχών" που υποστηρίζει την ανεξαρτητοποίηση.

Ο Μπούρτσαν προχώρησε μάλιστα ένα βήμα πιο πέρα, αφού στη συνέντευξή του τονίζει ότι "θα ήταν μία φοβερή αδικία" αν το μελλοντικό καθεστώς του Μαυροβουνίου δεν καταστεί αντικείμενο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων, παραπέμποντας στο "καταστροφικό προηγούμενο" του Ντέιτον, όπου το θέμα του Κοσσυφοπεδίου έμεινε εκτός των διαπραγματεύσεων για την ειρήνευση στη Βοσνία, με τραγικά αποτελέσματα. Σύμφωνα με τον Μπούρτσαν, ο Μιλόσεβιτς θα επιχειρήσει "αργά ή γρήγορα" να ανατρέψει τον πρόεδρο του Μαυροβουνίου Μίλο Τζουγκάνοβιτς και ο κίνδυνος θα υφέρπει όσο "οι δυνάμεις του γιουγκοσλαβικού στρατού θα βρίσκονται στο Μαυροβούνιο και όταν εκδηλωθεί μία απόπειρα πραξικοπήματος, τότε θα οδηγηθούμε αναπόφευκτα σε εμφύλια σύρραξη..."!

Η "αντεπίθεση" των Μαυροβούνιων πολιτικών προσώπων εκδηλώθηκε και σε άλλο "μέτωπο", καθώς σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, ο υπουργός Εξωτερικών του Μαυροβουνίου, Μπράνκο Πέροβιτς,που συμμετέχει ως παρατηρητής στη Διάσκεψη που πραγματοποιείται στο Πέτερσμπεργκ για το "Σύμφωνο Σταθερότητας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη", επέδωσε στον Πολιτικό Διευθυντή του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών, Γκούντερ Πλόιγκερ, ένα αντίστοιχου περιεχομένου "Μανιφέστο", που το είχε "υποσχεθεί" ο Τζουγκάνοβιτς στη γερμανική κυβέρνηση όταν είχε πραγματοποιήσει επίσκεψη στη Βόννη (11/5) από κοινού με τον Ζόραν Τζίντζιτς - εκ των ηγετών της αντιπολίτευσης στη Σερβία.

ΝΑΤΟ
"Μονά - ζυγά" ... δικά τους

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ

(του ανταποκριτή μας

Βησ. Γκίνια). -

Οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ταυτόχρονα με τη "νέα" μορφή πολέμου επιβάλλουν τη δική τους άποψη για το "νέο" διεθνές "δίκαιο" που θα εξυπηρετεί τις στρατιωτικο-πολιτικές ανάγκες της "νέας τάξης". Επισήμως το ΝΑΤΟ αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις, ισχυριζόμενο ότι η παραπομπή είναι "ανεξάρτητη διαδικασία". Σύμφωνα με ΝΑΤΟικές πηγές, το πλαίσιο ποινικοποίησης έχει τα εξής στοιχεία: 1. Το ένταλμα έχει εκτελεστική ισχύ, υπερισχύει έναντι οποιουδήποτε "δικαίου" ξεχωριστού κράτους και οι "υπόδικοι" μπορούν να συλληφθούν στο έδαφος όλων των κρατών - μελών του ΟΗΕ, άρα και εντός της γιουγκοσλαβικής επικρατείας.Το Δικαστήριο έχει δικαιοδοσία ποινικών και πολιτικών κυρώσεων.

2. Με το ένταλμα αφαιρείται "αυτοδικαίως" από τους "υποδίκους" το δικαίωμα να φέρουν δημόσιο αξίωμα.Δηλαδή, ο Μιλόσεβιτς θεωρείται ότι έχει ήδη εκπέσει από το αξίωμα του Προέδρου της Ομοσπονδιακής Δημοκρατικής της Γιουγκοσλαβίας. Παρ' όλα αυτά, στο ΝΑΤΟ υποστηρίζουν ότι μέχρι να δικαστεί, ο Μιλόσεβιτς "μπορεί να είναι συνομιλητής".

3. Οι ΗΠΑ - ΝΑΤΟ ποινικοποιούν ως "έγκλημα πολέμου" κάθε "μονομερή ευθύνη" αντίστασης του αντιπάλου, ο οποίος στερεί από το ΝΑΤΟ τη "δυνατότητα δικαιολογημένης επίθεσης" στα πλαίσια του "δικαίου πολέμου" τους και δε συνθηκολογεί. Η επίσημη άποψη του ΝΑΤΟ όσον αφορά π. χ. τις "ανθρώπινες ασπίδες", που δήθεν δημιουργούν οι σερβικές δυνάμεις στο Κόσσοβο, είναι ότι συνιστούν "έγκλημα πολέμου", γιατί, λέει, "εκθέτουν τον επιτιθέμενο", δηλαδή το ΝΑΤΟ. Κάθε πόλεμος ή ενέργεια των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ εναντίον οποιουδήποτε "εχθρού" λαμβάνει χαρακτήρα σταυροφορίας.Δεν ποινικοποιούνται μόνο οι "θετικές" ενέργειες ατόμων αντίθετες προς την ad Hoc "διεθνή νομιμότητα", αλλά και (...) "παραλείψεις", όπως για παράδειγμα η μη παρεμπόδιση "εξάπλωσης της τρομοκρατίας" στο Κόσσοβο.

4. Κάθε ποινικοποίηση των αντιπάλων σχετικοποιείται ανάλογα με τις ανάγκες του πολέμου και χρησιμεύει ως στρατιωτικός "ελιγμός". Ο αρχηγός του ΝΑΤΟ Γ. Κλαρκ, ερωτηθείς προχτές για τη μη σύλληψη των Κάρατζιτς και Μλάντιτς, δήλωσε ότι "όταν μπορούσαμε να τους συλλάβουμε, η πολιτική μας δεν ήταν να φυλακίσουμε τους εγκληματίες πολέμου, και όταν αλλάξαμε πολιτική δεν μπορούσαμε να τους βρούμε, είχαν εξαφανιστεί".

5. Κάθε αντίπαλος γίνεται όμηρος με ένταλμα σύλληψης από το Διεθνές Δικαστήριο.

Αποδεικνύεται η υποκρισία των ιμπεριαλιστών

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για την παραπομπή σε δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς

Η παραπομπή σε δίκη του Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, ως εγκληματία πολέμου, αποδείχνει από μόνη της ότι τα "ειρηνευτικά" σχέδια είναι μια πελώρια υποκρισία των ιμπεριαλιστών.

Δε θέλουν την ειρήνη!

Θέλουν να ισοπεδώσουν τη Ν. Γιουγκοσλαβία και μετά να επιβάλουν τους επαχθείς σε βάρος αυτής της χώρας όρους, που θα τη μετατρέπουν σε προτεκτοράτο.

Η απόφαση δεν αποτελεί ένα ακόμη λάθος. Και δε δείχνει μόνο το στόχο των ιμπεριαλιστών του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Δείχνει και το τι είδους δικαστήρια είναι αυτά της Χάγης, όπου η ελληνική κυβέρνηση παραπέμπει την Τουρκία, προκειμένου να βρεθεί το δίκιο της Ελλάδας και να πιστοποιηθεί η ακεραιότητα των ελληνικών συνόρων!

Η ελληνική κυβέρνηση υποκρίνεται όταν σχολιάζει την απόφαση του δικαστηρίου ως παρεμπόδιση των ειρηνευτικών διαδικασιών! Οφείλει να καταγγείλει το γεγονός και να αποσύρει την παροχή διευκολύνσεων στο ΝΑΤΟ, καθώς και τη δική της συμμετοχή και με ελληνικά στρατεύματα.

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
"Σε τέτοιο δικαστήριο θα κριθούν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα;"

Η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα, στη διάρκεια περιοδείας της στο εργοστάσιο "ΕΥΡΩΡΑΠΤΙΚΗ ΑΕ", δήλωσε σχετικά με την παραπομπή του Σ. Μιλόσεβιτς:

"Θέλουμε να υποβάλουμε ένα ερώτημα στον κ. Σημίτη, ο οποίος έχει πάντα έναν άσο στο μανίκι του, την παραπομπή ορισμένων ζητημάτων, που έχουν σχέση και με κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας, στο Δικαστήριο της Χάγης: Σε τέτοιο Δικαστήριο της Χάγης, που μετέτρεψε το γιουγκοσλαβικό λαό σε θύμα, σε τέτοιο δικαστήριο θα κριθούν τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας στο Αιγαίο; Ας μας απαντήσει".

Αντιδράσεις των άλλων κομμάτων

Ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης, ο υπουργός Τύπου Δ. Ρέππας, αφού ισχυρίστηκε, σπέρνοντας τη σύγχυση, ότι η παραπομπή δεν είναι για το Δικαστήριο της Χάγης, αλλά για το Δικαστήριο Εγκλημάτων πολέμου στη Γιουγκοσλαβία, σημείωσε: "Από τη μια, ο κ. Μιλόσεβιτς και η κυβέρνησή του καλείται να συζητήσει με τη Διεθνή Κοινότητα για την εξεύρεση μιας λύσης, καλείται, δηλαδή, να παίξει έναν εποικοδομητικό ρόλο, ως μέρος της λύσης του προβλήματος του Κοσσυφοπεδίου και, από την άλλη, υπάρχει μια πρωτοβουλία, σύμφωνα με την οποία πρέπει να συλληφθεί, αφού εκδίδεται ένταλμα εναντίον του. Εμείς πιστεύουμε, και αυτή είναι η πολιτική θέση μας, ότι αυτή η κίνηση είναι εσφαλμένη, δεν είναι πολιτικά ορθή, γιατί δε συμβάλλει στην ειρηνευτική διαδικασία".

Η ΝΔ, με δηλώσεις του εκπροσώπου της Α. Σπηλιωτόπουλου, επισήμανε ότι "η παραπομπή Μιλόσεβιτς, όχι μόνο δε διευκολύνει, αλλά, αντίθετα, δυσχεραίνει την όποια προσπάθεια για ειρηνική επίλυση του όλου προβλήματος".

Στο ίδιο πλαίσιο, κινήθηκε και ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, ο οποίος, σε δήλωσή του, υπογράμμισε ότι η παραπομπή Μιλόσεβιτς "δυναμιτίζει κάθε πιθανότητα ειρηνικής διεξόδου".

Παντού η εικόνα της καταστροφής

Αμερικανικό ελικόπτερο τύπου "Μπλακ Χοκ" (Μαύρο Γεράκι) σε άσκηση στην Αλβανία



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ