ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 29 Μάη 1999
Σελ. /48
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Κ. ΣΗΜΙΤΗΣ
Ψηφίζει τους βομβαρδισμούς, αλλά δηλώνει... ειρηνοποιός!

Παρά τη συνεχιζόμενη στήριξη της κυβέρνησης στην επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας και τις κάθε είδους διευκολύνσεις στους ΝΑΤΟικούς επιδρομείς, ο πρωθυπουργός εμφανίστηκε στην ομιλία του ως "ειρηνοποιός" και ως διαφωνών με τους βομβαρδισμούς!

Ο Κ. Σημίτης, που για μια ακόμα φορά έκανε λόγο, γενικώς και αορίστως, για"βαλκανική κρίση" και "γιουγκοσλαβική κρίση" μια μόλις μέρα μετά τη διάθεση του αεροδρομίου του Ακτιου στο ΝΑΤΟ είπε ότι η Ελλάδα από την αρχή "υποστήριζε την ειρηνική, πολιτική διευθέτηση της κρίσης". Για μια ακόμα φορά έκανε λόγο για ανυπαρξία της ΕΕ, λέγοντας ότι αυτή έπρεπε να ήταν "πιο διορατική και πιο τολμηρή στη χάραξη συγκεκριμένης και συνολικής στρατηγικής για τα Βαλκάνια", λες και η σημερινή στήριξη και συμμετοχή των χωρών της ΕΕ στην επιδρομή κατά της Γιουγκοσλαβίας δεν είναι αποτέλεσμα μιας στρατηγικής που εξυπηρετεί τα συμφέροντά τους στην περιοχή.

Συνεχίζοντας τη διαστροφή της πραγματικότητας που λέει ότι η κυβέρνηση έχει πλήρως αποδεχτεί μια πολιτική υποτέλειας στο ΝΑΤΟ, λέγοντας πάντα "ναι" και "ευχαριστώ" ισχυρίστηκε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι η κυβέρνηση "έχει το ανάστημα, το κύρος και την ισχύ να λέει και "ναι" και "όχι" σε εταίρους, συμμάχους και τρίτους. Να λέει "ναι και όχι" εκεί που χρειάζεται και εκεί που επιβάλλει το συμφέρον της χώρας. Φυσικά, δεν έκανε τον κόπο να αναφέρει στη Βουλή μια περίπτωση, κατά την οποία η κυβέρνησή του είπε "όχι" στις επιταγές των ιμπεριαλιστών είτε αυτές αφορούσαν τα Ιμια, τους S-300, τον Οτσαλάν ή την επιδρομή στη Γιουγκοσλαβία.

Μάλιστα, ο πρωθυπουργός όχι μόνο εμφανίστηκε σύμφωνος με τις ιμπεριαλιστικές επιταγές, αλλά εναρμόνισε και το λεξιλόγιό του στους γνωστούς ψυχροπολεμικούς όρους του παρελθόντος. Ετσι, όταν αναφέρθηκε στα διεθνή δεδομένα του 1989 κατηγόρησε την τότε κυβέρνηση της ΝΔ, επειδή δεν αξιοποίησε τις νέες δυνατότητες, δηλαδή "το άνοιγμα των συνόρων, την κατάργηση των διαχωριστικών γραμμών και του σιδηρού παραπετάσματος ".

Αμετροεπής ήταν και η αναφορά του πρωθυπουργού στα κόμματα που ζητούν τη συζήτηση της ΝΑΤΟικής επιδρομής στη Γιουγκοσλαβία, λέγοντας ότι αυτό δε γίνεται, επειδή ανησυχούν πράγματι για τη χώρα, αλλά για την "αγωνία ενόψει των εκλογών και το κομματικό συμφέρον".

Σε μια χρονική συγκυρία που - όπως δείχνει και η παραπομπή του Γιουγκοσλάβου Προέδρου στο Δικαστήριο της Χάγης, για την οποία δεν είπε λέξη- το ΝΑΤΟ εντείνει την επιδρομή του κατά της Γιουγκοσλαβίας μέχρις εσχάτων, ο πρωθυπουργός είδε ότι οι απόψεις της κυβέρνησης "για εκεχειρία, για την ενεργοποίηση του ΟΗΕ στην ειρηνευτική διαδικασία, για την ευρύτερη εμπλοκή της Ρωσίας, για τη σύμπραξη της Κίνας βρίσκουν απήχηση"! Σπεύδοντας, όμως, να διευκρινίσει το είδος των "ειρηνευτικών πρωτοβουλιών" είπε μεταξύ άλλων ότι "έχει απευθύνει έκκληση στη Γιουγκοσλαβία" να αποδεχτεί τη συμφωνία των "8", μια συμφωνία που είναι ξεκάθαρα σε βάρος του γιουγκοσλαβικού λαού.

Κ. ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ
Ζήτησε "καταγραφή" επιφυλάξεων...

Με κύριο άξονα της κριτικής του την απουσία "φωνής" της Ελλάδας στους διεθνείς οργανισμούς ο Κ. Καραμανλής, κατηγόρησε την κυβέρνηση για διγλωσσία στο θέμα του πολέμου στη Γιουγκοσλαβία. Ο πρόεδρος της ΝΔ, όπως, άλλωστε, επανειλημμένα έχει δηλώσει, τόνισε ότι είναι ρεαλιστής και δε ζητάει σε καμία περίπτωση ρήξη με την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, αλλά απλώς την "καταγραφή" των όποιων επιφυλάξεων για τον πόλεμο στη γειτονική χώρα.

Τόνισε ότι η κυβέρνηση, για προεκλογικούς λόγους, εμφανίζεται στο εσωτερικό της χώρας ως αντίθετη με τους βομβαρδισμούς, αλλά στα όργανα των διεθνών οργανισμών, που συμμετέχει δεν ψελλίζει το παραμικρό συμμορφούμενη με τις εντολές που παίρνει. Ως χαρακτηριστικό παράδειγμα τέτοιας στάσης ανέφερε την προχτεσινή συνάντηση Παπανδρέου - Ολμπράιτ, όπου ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών δεν τόλμησε καν να αναφερθεί στις πολυδιαφημισμένες "ειρηνευτικές του πρωτοβουλίες".

Αναφερόμενος στο ενδεχόμενο χερσαίας επέμβασης στη Γιουγκοσλαβία είπε ότι η Ελλάδα δεν πρέπει να γίνει "εφαλτήριο για χερσαίες επιχειρήσεις στο Κόσσοβο" και αναρωτήθηκε τι είναι οι στρατιωτικές δυνάμεις που διέρχονται από τη Θεσσαλονίκη. Ο Κ. Καραμανλής είπε ότι ο πόλεμος είναι λάθος επιλογή του ΝΑΤΟ και αιτιολογώντας την κριτική που το κόμμα του ασκεί είπε ότι αυτή γίνεται, για να είναι "χρήσιμο και δημιουργικό" στη συμμαχία.

Εσπευσε να πει ότι για τον πόλεμο υπεύθυνες είναι και "οι δύο πλευρές" και ότι κανένας "δεν είναι αθώα περιστερά".

Ο πρόεδρος της ΝΔ, αναπτύσσοντας τις προτάσεις του κόμματός του για την επίλυση της κρίσης είπε ότι χρειάζεται κατάπαυση του πυρός και αναζήτηση πολιτικής λύσης, σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και ευρύτατη αυτονομία των Κοσσοβάρων, ειρηνευτική αποστολή υπό τον ΟΗΕ, απόλυτο απαραβίαστο των συνόρων και απάλειψη από τα κείμενα του Ραμπουγέ της πρόβλεψης διενέργειας δημοψηφίσματος για την αυτονομία του Κόσσοβου.

Ανέφερε πως είναι απαραίτητη μετά την κρίση τριμελής επιτροπή για την επίβλεψη της ειρηνευτικής διαδικασίας, με Ελληνα μεσολαβητή και δύο εκπροσώπους των αντιμαχομένων, διεθνής διάσκεψη για το Γιουγκοσλαβικό υπό την αιγίδα της ΕΕ και σχέδιο οικονομικής ανόρθωσης των Βαλκανίων.

Μετά την ομιλία του Κ. Καραμανλή ακολούθησε η καθιερωμένη δικομματική "κοκορομαχία" με τον πρωθυπουργό και μετά το πέρας της οι βουλευτές των δύο μεγάλων κομμάτων αποχώρησαν ομαδικά από την αίθουσα πριν μιλήσουν οι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί.

Δ. ΤΣΟΒΟΛΑΣ
Ενωμένη Ευρώπη και ΕΥΡΩ χτυπούν οι ΗΠΑ

Ως υπερασπιστής του "οράματος της Ενωμένης Ευρώπης", αλλά και του ΕΥΡΩ, εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, Δημήτρης Τσοβόλας, τασσόμενος κατά των αμερικανικών επιθέσεων στη Γιουγκοσλαβία που θίγουν την πορεία - όπως είπε - των δύο αυτών στόχων. Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι "η απόφαση του ΝΑΤΟ, στην ουσία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, για τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, μεταξύ άλλων στόχων, έχουν σαν κύριο στόχο να πλήξουν και τη διεύρυνση μελλοντικά της Ενωμένης Ευρώπης, αλλά και την αυτονομία της Ενωμένης Ευρώπης. Να πλήξουν, επίσης, τη σκέψη για Ενωμένη Ευρώπη των λαών και των πολιτών. Και να πλήξουν και αυτήν την πορεία του ΕΥΡΩ, όπερ και εγένετο. Και είδαμε αυτή την υποτίμηση, η οποία συνεχίζεται. Αρα είναι σαφές ότι αυτή η απόφαση του ΝΑΤΟ, που τη συνυπέγραψαν και η ελληνική κυβέρνηση, αλλά και οι κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, παρά το ότι αυτοί οι βομβαρδισμοί είναι χτύπημα στην καρδιά της Ευρώπης, είναι χτύπημα εναντίον του οράματος της Ενωμένης Ευρώπης των λαών και των πολιτών, αλλά ακόμη και αυτής της Ευρώπης όπως λειτουργεί σήμερα με την απαράδεκτη Συνθήκη του Αμστερνταμ και του Μαάστριχτ".

Ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση, ο πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ, σημείωσε πως "ως τρομαγμένοι λογιστές και διαχειριστές ευχαριστήσατε τους δυνάστες της Ελλάδας από το Βήμα της Βουλής, από το Ναό της Δημοκρατίας, που εδώ αποδεικνύουν στην πράξη και όχι στα λόγια οι κυβερνήσεις και οι πρωθυπουργοί αν ενδιαφέρονται για την Ελλάδα και όχι όπως κάνετε εσείς πρώτα για τις Ηνωμένες Πολιτείες, πρώτα για τους Αγγλους, πρώτα για τους Γάλλους και αν μείνει τίποτε για την Ελλάδα", προσθέτοντας ότι "περνάτε ένα κλίμα ηττοπάθειας στην Ελλάδα και στον ελληνικό λαό. Είναι ό,τι χειρότερο μπορεί να υπάρξει σε αυτές τις κρίσιμες στιγμές που περνάει η χώρα με ανοιχτά όλα τα εθνικά θέματα".

ΝΙΚΟΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ
Συμβουλές... τακτικής

Σε συμβουλές... τακτικής προς την κυβέρνηση, σε έντονο - ελέω επικείμενων ευρωεκλογών - ύφος επιδόθηκε χθες στην ομιλία του ο πρόεδρος του Συνασπισμού Νίκος Κωνσταντόπουλος.

Ασκησε κριτική στους μέχρι τώρα χειρισμούς της κυβέρνησης, λέγοντας ότι "στη Διάσκεψη Κορυφής της ΕΕ έπρεπε να ζητήσει έκτακτη συζήτηση του πολέμου, ως αυτοτελούς πολιτικού ζητήματος που αφορά την Ευρώπη και να καταγράψει τη διαφωνία της". Παράλληλα, σημείωσε πως δεν έπρεπε να αποδεχτεί τον ναυτικό αποκλεισμό της Γιουγκοσλαβίας καθώς και τη διέλευση ΝΑΤΟικών στρατευμάτων από την Ελλάδα.

Αναπτύσσοντας προτάσεις τακτικής, ο πρόεδρος του Συνασπισμού, τόνισε χαρακτηριστικά πως "η κυβέρνηση του κ. Σημίτη, εμφορείται από την αντίληψη ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να κάνει τίποτε, σε αντίθεση με τις αποφάσεις και τις θελήσεις των ισχυρών εταίρων μας. Αυτό εκφράζεται σε όλους τους τομείς, σε όλα τα θέματα. Από αυτή την αντίληψη πηγάζουν οι θεωρίες περί μονόδρομων και οι ακατανόητοι δογματισμοί. Βεβαίως, κανείς δεν προτείνει στην κυβέρνηση να συγκρουστεί τυφλά με όλους και με όλα. Πάντα όμως υπάρχουν περιθώρια για εναλλακτικές λύσεις. Ποτέ στην πολιτική δεν υπάρχει μόνο μια λύση, μόνο μια γραμμή. Χρειάζεται σωστός υπολογισμός των συσχετισμών και των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν και οι άλλοι. Ομως αυτή την πλευρά των πραγμάτων δεν τη χρησιμοποίησε ούτε την αξιοποίησε η ελληνική κυβέρνηση".

Γ. ΚΡΑΝΙΔΙΩΤΗΣ
Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ και της ΕΕ

Το πρωθυπουργικό σύνθημα "πρώτα η Ελλάδα" επιχείρησε να στηρίξει στην παρέμβασή του χθες ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιάννος Κρανιδιώτης. Οπως σημείωσε "η κυβέρνηση πολιτεύεται και πορεύεται με πυξίδα το εθνικό συμφέρον. Εχω δε την εντύπωση ότι έχει πετύχει πολλά για τη χώρα και για τον ελληνικό λαό και αυτό είναι σε θέση ο ελληνικός λαός να το εκτιμήσει και να το αξιολογήσει". Πρόσθεσε δε, πως "οι σχέσεις μας με τη Γιουγκοσλαβία είναι πάρα πολύ καλές. Ασφαλώς έχουμε τις επιφυλάξεις μας και εμείς για τον τρόπο που πολιτεύεται ο Μιλόσεβιτς σε μια σειρά από ζητήματα. Είμαστε μέλος της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, έχουμε αλληλεγγύη στο χώρο αυτό γιατί πιστεύουμε ότι μέσα σε αυτό το χώρο εξυπηρετούνται τα στρατηγικά μας συμφέροντα".



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ